Előszó
A szokásos bevezetés helyett álljon itt ez a pár soros ajánlásom: a korszerű táplálkozás egyik alapanyaga a gyümölcs. Hazánk változatos, kitűnő minőségű gyümölcsökkel rendelkezik az év jelentős részében, ezért minden fogyasztónak lehetősége van a számára legkedvezőbb fajtákat az étkezéséhez felhasználni. Ezért ajánlom a kedves olvasóknak, hogy ismerkedjenek meg a gyümölcsök történelmi múltjával, valamint a recepteken keresztül azzal, hogy mire használhatók fel.
A magyar gyümölcs világszerte híres, mert hazánk éghajlata, éghajlati viszonyai különösen kedvezőek a kitűnő zamatú, ugyanakkor tetszetős, vitamindús gyümölcsök termesztése.
A gyümölcsök étrendi hatása igen előnyös; könnyen emészthetők, szerves savaik elősegítik más élelmiszerek hasznosítását. Változatos fogyasztásuk jó kiegészítő hatással van egymásra, egyeseket az aromaanyaguk és a pektintartalmuk, másokat a B- és a C-vitamin-, valamint a karotintartalmuk, ismét másokat a kalcium- és a foszfortartalmuk miatt sorolunk hasznos gyümölcseink közé. Fogyasztásuk véd az elhízástól: az elhízásnak mint állapotnak a leggyakoribb oka a túltáplálkozás. A szükségesnél több zsiradék- és szénhidrátfogyasztás révén a szervezetben a felesleges zsírok lerakódnak, s számos egészségügyi panasz forrásává válnak.
E könyv szerzője receptjein keresztül ajánlja a hazai és déli - egzotikus - gyümölcsöket különféle feldolgozásban, mert szeretné a fogyasztók, a vendégek figyelmét felhívni a gyümölcsök nagy élvezeti értékére, kedvező étrendi és üdítő hatására, valamint vitamintartalmukra. A könyv bőven taglalja a gyümölcsfogyasztás fontosságát a csecsemőkortól az időskorig bezárólag, ízelítőt ad a bioélelmiszerekről, mint az új konyhai irányzat alapvető cikkeiről. Kimerítően ír az egzotikus gyümölcsök eredetéről és a hozzájuk fűződő hagyományokról, s részletesen elemzi a hazai gyümölcsfogyasztás egészségügyi hatásait.
A szerző nagy elmélyüléssel, szakmai tudásával alkotta meg az ételrecepteket, amelyek újszerűségükkel felkeltik a gyümölcsök iránt azok érdeklődését is, akik ez ideig csak elvétve iktatták be étrendjükbe. Azoknak az ínyenceknek is ajánlom e gazdagon illusztrált könyvet, akik önmaguk is számos új recepttel rendelkeznek és azok élvezetéről maguk is beszámolhatnának.
Hasznos tanácsokat ad kitűnő fiatal kollégánk mindezeken kívül a gyümölcsök tartósításához, sőt a háziasszonyok által eltett, és kevésbé sikerült kompótok tartósítási hibaforrásait is megkeresi. Úgy gondolom, hogy e kiadvánnyal a szerző számtalan új hívet szerez a hazai és a külföldi gyümölcskedvelők egyre növekvő táborának.
Vissza