1.067.073

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban

Szerző
Szerkesztő
Fotózta
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott kemény papírkötés
Oldalszám: 110 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 29 cm
ISBN: 963-221-663-6
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szokásos bevezetés helyett álljon itt ez a pár soros ajánlásom: a korszerű táplálkozás egyik alapanyaga a gyümölcs. Hazánk változatos, kitűnő minőségű gyümölcsökkel rendelkezik az év jelentős... Tovább

Előszó

A szokásos bevezetés helyett álljon itt ez a pár soros ajánlásom: a korszerű táplálkozás egyik alapanyaga a gyümölcs. Hazánk változatos, kitűnő minőségű gyümölcsökkel rendelkezik az év jelentős részében, ezért minden fogyasztónak lehetősége van a számára legkedvezőbb fajtákat az étkezéséhez felhasználni. Ezért ajánlom a kedves olvasóknak, hogy ismerkedjenek meg a gyümölcsök történelmi múltjával, valamint a recepteken keresztül azzal, hogy mire használhatók fel.
A magyar gyümölcs világszerte híres, mert hazánk éghajlata, éghajlati viszonyai különösen kedvezőek a kitűnő zamatú, ugyanakkor tetszetős, vitamindús gyümölcsök termesztése.
A gyümölcsök étrendi hatása igen előnyös; könnyen emészthetők, szerves savaik elősegítik más élelmiszerek hasznosítását. Változatos fogyasztásuk jó kiegészítő hatással van egymásra, egyeseket az aromaanyaguk és a pektintartalmuk, másokat a B- és a C-vitamin-, valamint a karotintartalmuk, ismét másokat a kalcium- és a foszfortartalmuk miatt sorolunk hasznos gyümölcseink közé. Fogyasztásuk véd az elhízástól: az elhízásnak mint állapotnak a leggyakoribb oka a túltáplálkozás. A szükségesnél több zsiradék- és szénhidrátfogyasztás révén a szervezetben a felesleges zsírok lerakódnak, s számos egészségügyi panasz forrásává válnak.
E könyv szerzője receptjein keresztül ajánlja a hazai és déli - egzotikus - gyümölcsöket különféle feldolgozásban, mert szeretné a fogyasztók, a vendégek figyelmét felhívni a gyümölcsök nagy élvezeti értékére, kedvező étrendi és üdítő hatására, valamint vitamintartalmukra. A könyv bőven taglalja a gyümölcsfogyasztás fontosságát a csecsemőkortól az időskorig bezárólag, ízelítőt ad a bioélelmiszerekről, mint az új konyhai irányzat alapvető cikkeiről. Kimerítően ír az egzotikus gyümölcsök eredetéről és a hozzájuk fűződő hagyományokról, s részletesen elemzi a hazai gyümölcsfogyasztás egészségügyi hatásait.
A szerző nagy elmélyüléssel, szakmai tudásával alkotta meg az ételrecepteket, amelyek újszerűségükkel felkeltik a gyümölcsök iránt azok érdeklődését is, akik ez ideig csak elvétve iktatták be étrendjükbe. Azoknak az ínyenceknek is ajánlom e gazdagon illusztrált könyvet, akik önmaguk is számos új recepttel rendelkeznek és azok élvezetéről maguk is beszámolhatnának.
Hasznos tanácsokat ad kitűnő fiatal kollégánk mindezeken kívül a gyümölcsök tartósításához, sőt a háziasszonyok által eltett, és kevésbé sikerült kompótok tartósítási hibaforrásait is megkeresi. Úgy gondolom, hogy e kiadvánnyal a szerző számtalan új hívet szerez a hazai és a külföldi gyümölcskedvelők egyre növekvő táborának. Vissza

Tartalom

Előszó7
A gyümölcs helye a korszerű táplálkozásban9
A legegyszerűbb háztartástól kezdve9
A gyümölcsnek ott a helye10
Az új konyhai irányzat és a bioélelmiszer11
A hazai gyümölcsökről újat írni15
Az alma16
A vörös áfonya17
A hecsedli17
Világszerte híres-nevezetes a magyar barack17
Az őszibarackkal folytatva18
A tavaszi gyümölcsök első előhírnöke a cseresznye18
Jellegzetes nyári gyümölcs a sárga- és görögdinnye19
A ribizli, a málna, az egres és a szamóca 20
A som21
Sárgás belsejével és a könnyen kiemelhető magjával a hamvaskék szilva21
A szőlő évadja kezdetén21
A házi befőzéssel gondoljunk21
A déli - egzotikus - gyümölcsök25
A citrusfélék26
A banán26
Az ananász27
A datolya27
A füge és a Kiss Mukk története28
A kókuszpálmák alatt29
A mangó, a papaja, a gránátalma és az avokádó jellemzői29
Az egészség "bogyója" a kivi31
Hazai és egzotikus gyümölcsök-termések ábécérendben32
Receptek33
Kezdő fogások34
Főételek48
Desszertek61
Egyéb gyümölcskészítmények80
És amit még ajánlunk97
Étrendminták az energiatartalom tükrében108
Betűrendes mutató110
Felhasznált irodalom111

Barta Miklós

Barta Miklós műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Barta Miklós könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban

A gerinc kissé elszíneződött. A lapélek és néhány lap enyhén foltosak.

Állapot:
940 Ft
470 ,-Ft 50
7 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Állapot:
940 ,-Ft
14 pont kapható
Kosárba