Előszó
Az étkezésről már annyiszor megírt sok bevezető és tudományos fejtegetés helyett - első receptként - néhány általános jó tanáccsal szeretném kedves asszonytársaim munkáját megkönnyíteni. Tudom, hogy sokszor fáradtan és elkésve érnek haza, és akkor bizony nincs se kedvük, se idejük órák hosszat a tűzhely mellett állni, főzögetni és sütögetni. Ha kevés az időnk, akkor a tojásételek, meleg előételek vagy gyorsan elkészíthető ételek között bizonyára találunk olyat, ami megfelel családtagjaink ízlésének, és egy röpke óra alatt csinosan tálalva az asztalon lehet. Segítségünkre ilyenkor ott a kukta, a mirelit, a félkész étel, a rétes- és tortalap. Rendszerint azonban már előző nap tudjuk, hogy körülbelül mikor jöhetünk haza, és így már előre elhatározzuk: mi is legyen a másnapi menü. hazafele menet azután eszerint vásárolunk. tudom, nem mindig kapni éppen azt, amit szeretnénk. Így tehát ezzel az eshetőséggel számolva, legyen egy másik menütervünk is tartalékban. Azt már régen tudjuk, hogy a főzéshez két dolog kell: szív és türelem. Az is köztudomású, hogy nemcsak drága hozzávalókból lehet jó ebédet vagy vacsorát készíteni. Lecsót például nem olyankor kell főzni, mikor a paprika és paradicsom még primúr, hanem amikor már olcsó. De akkor viszont tegyük bele az ételbe mindazt, ami belevaló. Türelem viszont kell a főzéshez. Inkább kezdjünk hozzá egy kissé korábban, vagy ha ez nem megy, valamivel később tálaljunk, mert ha elkapkodjuk a főzést, kárba vész a belevaló és a fáradtság.
A hozzávalókat igyekeztem kanalakkal adagolni, mert tudom, hogy egy leves vagy hús elkészítésénél senki sem veszi elő a mérleget. Meg aztán (a tészafélék kivételével) nem is lehet egészen pontos súlymértéket megadni. Van, aki a sűrű, van, aki a híg levest szereti, vannak, akik kevesebb húst és több főzeléket kedvelnek vagy megfordítva. Ezt minden gazdasszony amúgy is tudja. Meg aztán lehet, hogy családja kis étkű, és a négy személyre előírt recept szerint főzött ételből a fele megmarad másnapra. ma már csaknem minden háztartásban van hűtőszekrény, és így az étel nem vész kárba. Azt a praktikus tanácsot is megfogadja majd egyik-másik asszonytársam, hogy ha egyik napra darált húst irányzott elő, akkor másnapra valamilyen vagdalt húsból készített más ételt főzet. A húst egyszerre ledarálhatja, a gépet is csak egyszer kell megmosni, és másnap töltött paprika, töltött karalábé, rakott kel, töltött káposzta stb. lehet ebédre, sőt a megmaradt húspogácsákból egy-egy szelet ráhelyezett sajttal és burgonyapürével finom és gyors vacsorát készíthet. Ez csak egy lehetőség a sok közül, hasonlót mindenki saját ízlése és fantáziája szerint kiválaszthat,és idővel mindenki rájön arra, hogy a jó konyha nem boszorkányság, csak akarat, kedv és némi türelem dolga.
Igyekeztem hosszú évek során kipróbált, bevált és gyorsan elkészíthető, egyszerű ételek receptjeit összeválogatni. A megszokott rántott hús, paprikás, gulyás mellett olyanokat is, amelyek bár gyorsan és egyszerűen elkészíthetők, mégis különlegesek. Természetesen közlök igényesebb recepteket is, mert hiszen van szabad nap és különleges alkalom, és ilyenkor bizonyára szívesen kipróbáljuk a kevésbé ismert, szokatlan ételeket is.
Jó kedvet, kitartást a főzéshez, sütéshez, és jó étvágyat a jól sikerült ételekhez, süteményekhez!
Vissza