Előszó
A régi szakácskönyvek általában jómódot, bőséget tételeznek fel, alig gondolnak az egyszerű és szűkös pénztárcájú háziasszonyra, akinek éppen azért van szüksége tanácsra és ötletre, hogy szerény...
Tovább
Előszó
A régi szakácskönyvek általában jómódot, bőséget tételeznek fel, alig gondolnak az egyszerű és szűkös pénztárcájú háziasszonyra, akinek éppen azért van szüksége tanácsra és ötletre, hogy szerény viszonyai között is jót tudjon nyújtani családjának.
Baj a régi szakácskönyveknél az is, hogy nagyon ráérőnek tartják a konyha vezetőjét, a lapjaikon felsorolt receptek elkészítése sok időt kíván. így aztán a mai háziasszony csalódva teszi le a könyvet, mert új ötleteket keres, de alig talál benne olyan receptet, amit használni tudna. Mert sem pénze, sem türelme nincs azok megvalósítására. Én a klasszikusnak ismert régi recepteket sokszor leegyszerűsítettem, de nem a minőség rovására. Hogy egy példát mondjak, a zöldséglevesnél nem párolom előbb zsíron az elvágott zöldséget, mert ott kell állni mellette vagy 20 percig és kavargatni... kitűnő a leves akkor is, ha sós vízben főzöm puhára a zöldséget, majd berántom. Akkor nyugodtan főhet felügyelet nélkül és értékes 20 percemet más munkára tudom felhasználni.
A régi receptek azért sem helytállók, mert a ma embere már nem szereti a túl nehéz, fűszeres ételeket. Könnyű konyha az ízlése. Hiszen közlök én is úgynevezett »régi« recepteket, de azok a javából valók, megérik a pénzt és fáradtságot. Vannak az életben ünnepnapok, amikor gyomrunk visszakívánkozik a múltba.
Manapság sok háztartásban csak este főznek, mert délben az üzemi konyha vagy típusebéd látja el a dolgozó családtagokat. A csak este főző háziasszony sok gyorsan is és egyszerűen elkészíthető receptet talál könyvemben. Természetesen gondolok a délben-este egyaránt főző gyermekes nagyobb családokra és az ilyen tapasztalt háziasszonynak is jól esik, ha felfrissítheti konyhai tudását és változatos új recepteket tanul.
Receptjeim leírásánál főleg a tapasztalatlan háziasszonyok lebegtek szemem előtt és így gyakran megjegyeztem, hány személyre szól a recept, mennyi ideig tart az elkészítése, stb.
Még egy pár gyakorlati tanácsot is szeretnék adni a kezdő háziasszonyoknak. Örülnék, ha segítségükre lehetnék problémáik megoldásában.
Vissza