kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 491 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-230-279-6 |
I. kötet | |
Előszó | 13 |
A mikrobiológiai laboratórium | 15 |
A mikrobiológiai laboratórium kialakítása és felszerelése | 15 |
Elhelyezés és megvilágítás | 15 |
Szellőztetés | 15 |
A laboratórium beosztása | 15 |
Főbb berendezési tárgyak | 17 |
Általánosan használt eszközök | 20 |
Hordozható mikrobiológiai munkahelyek és mobil mikrobiológiai laboratóriumok | 22 |
Mikrobiológiai laboratóriumi műveletek | 24 |
Sterilezés, tisztogatás és fertőtlenítés | 24 |
Sterilezés száraz hővel | 24 |
Sterilezés nedves hővel | 26 |
Besugárzás | 31 |
Sterilezés mikrobicid gázokkal | 31 |
Csírátlanítás szűréssel | 32 |
Mosogatás és fertőtlenítés | 36 |
Tápközegek készítése és tárolása | 38 |
A tápközegek komponenseivel szemben támasztott általános követelmények | 38 |
Készen vásárolható tápközegek | 40 |
Szétadagolás | 40 |
Tárolás | 42 |
Mintavétel, a minták tárolása, előkészítése | 43 |
A mintavétel szempontjai | 43 |
A mintavétel és eszközei | 44 |
A minták szállítása és tárolása | 45 |
A minták előkészítése vizsgálatra | 45 |
Izolálás, dúsítás, tenyésztés, törzsfenntartás | 50 |
Izolálási módszerek | 50 |
Lemezes izolálás | 50 |
Egysejttenyészet készítésén alapuló izolálási módszerek | 53 |
Dúsítási műveletek, elektív és szelektív tápközegek használata | 54 |
Tenyésztési módszerek | 55 |
Aerob módszerek | 55 |
Anaerob tenyésztés | 55 |
A mikrobatenyészetek eltartása | 59 |
A mikroszkóp és használata | 60 |
A mikroszkóp felépítése | 60 |
A feloldóképesség és a numerikus apertúra | 62 |
A feloldóképesség növelése immerziós eljárással | 63 |
Megvilágítási rendszerek | 64 |
Preparátumok készítése | 67 |
Festetlen preparátumok | 67 |
Vitális festés | 68 |
Rögzített (fixált), festett preparátumok | 68 |
Összetett, differenciáló festés | 69 |
Méretmeghatározási módszerek | 71 |
A mikroorganizmusok mennyiségi meghatározásának technikája | 74 |
Az összes csíraszám, illetve a sejttömeg meghatározása | 74 |
Mikroszkópos módszerek | 74 |
Műszeres részecskeszámlálás | 81 |
Sejttömegmérés | 83 |
Élőcsíraszám-meghatározás | 88 |
Határhígításos eljárás | 88 |
Telepszámlálásos eljárások | 98 |
A határhígításos és a telepszámlálásos eljárások összehasonlító értékelése | 114 |
Csíraszám-meghatározás a biokémiai aktivitás msérésével | 114 |
Élelmiszeripari környezeti tényezők vizsgálata | 117 |
Víz | 117 |
Az összcsíraszám meghatározása | 118 |
Fekáliás szennyezettséget jelző mikroorganizmusok meghatározása | 118 |
Levegő | 121 |
Koch-féle ülepítéses eljárás | 121 |
A levegőoszlop ütköztetésén alapuló eljárás | 122 |
Folyadékszűrős eljárás | 124 |
Membránszűrős eljárás | 125 |
Felületek mikrobás szennyezettségének vizsgálata | 125 |
Érintőpróbák | 125 |
Közvetlen tenyésztéses eljárás | 127 |
Felületlemosásos módszer | 128 |
Öblítéses módszer | 128 |
Felületi kaparék vagy felületi metszet feldolgozása | 129 |
Élelmiszerek és élelmiszeripari segédanyagok mennyiségi vizsgálata | 130 |
A mikrobiológiai mintavétel elvi kérdései | 130 |
A mintavétel matematikai-statisztikai alapjai | 130 |
A minősítés célja | 137 |
Az élelmiszerek egészségügyi elbírálásában szerepet játszó indikátor-mikroflóra kimutatása és mennyiségi vizsgálata | 146 |
A mezofil serob élőcsíra-szám meghatározása | 146 |
A kóliform-baktériumok számának megállapítása | 148 |
Az Enterobacteriaceae családba tartozó mikroorganizmusok száma | 150 |
A szulfitredukáló klosztridiumok száma | 150 |
A Bacillus cereus sejtek száma | 151 |
A penészgombák és az élesztők száma | 151 |
Tej és tejtermékek vizsgálata | 152 |
Mintavétel, előkészítés | 152 |
Csíraszám-meghatározás | 155 |
Tárolhatósági próbák | 172 |
Egyéb vizsgálati eljárások | 175 |
Hús és húskészítmények vizsgálata | 177 |
Baromfihús, tojás, tojáskészítmények vizsgálata | 182 |
Tartósítóipari készítmények vizsgálata | 183 |
Konzervek tartóssági próbája és sterilitásvizsgálata | 183 |
A mikroflóra mennyiségi vizsgálata | 195 |
Élelmiszeripari segéd- és adalékanyagok vizsgálata | 195 |
Cukorvizsgálat | 196 |
A keményítő termofilspóra-tartalmának vizsgálata | 199 |
Az egyéb adalékanyagok termofilspóra-száma | 200 |
A pékáruk bélzetének "nyúlósodását" okozó aerob spóraképző baktériumok spóraszámának meghatározása lisztben | 200 |
Tisztító- és fertőtlenítőszerek hatékonyságának vizsgálata | 202 |
A fenolkoefficiens meghatározása | 202 |
Szuszpenziós próba | 204 |
Hoy-féle kannapróba | 207 |
Kapacitáspróba | 207 |
A mikrobák életműködését gátló anyagok kimutatása | 207 |
A mikroba-életműködést gátló anyagok kimutatása húsban | 208 |
A penicillin kimutatása tejben | 209 |
A baktérium- életműködést gátló anyagok kimutatása tejben vajkultúrával | 210 |
Tápközegek, festékek, indikátorok | 211 |
Függelék | 235 |
MSZ 22901-71. A víz kóliszámának meghatározása | 237 |
Néhány sajátos munkavédelmi előírás a mikrobiológiai munkában | 238 |
A könyvben használt fontosabb kifejezések és fogalmak magyarázata | 239 |
Irodalom | 242 |
Tárgymutató | 250 |
II. kötet | |
Az élelmiszer-mikrobiológiai minősítő vizsgálatok feladata | 12 |
A mikrobiológiai vizsgálatok és a gyártásellenőrzés jelentősége | 12 |
Az indikátor-mikroflóra jelentősége közegészségügyi és tecnológiai szempontból | 13 |
Kórokozó és toxintermelő mikrobák | 14 |
Az élelmiszerek romlását okozó mikroorganizmusok | 15 |
A köz- és állat-egészségügyi laboratóriumok élelmiszer-mikrobiológiai feladatai | 24 |
Az iparági és üzemi mikrobiológiai laboratóriumok feladatai | 24 |
A mikroorganizmusok kimutatásának és meghatározásának általános módszerei | 26 |
Mintavétel, a minták előkészítése | 26 |
A mikroorganizmusok tenyésztése, dúsítása, izolálása, fenntartása | 27 |
Mikroszkópi készítmények és vizsgálatuk | 28 |
Fluoreszcencia-mikroszkópia | 28 |
Mikroszkópos agglutinációs teszt | 28 |
A baktériumok aktív mozgásának vizsgálata | 29 |
Kapszulafestési módszerek | 29 |
Ostorszínezés | 30 |
Az alaktani sajátságok vizsgálata | 30 |
Az alaktani vizsgálatok jelentősége és értékelésük problémái | 30 |
A baktériumok alaktani sajátságai és vizsgálatuk | 32 |
Az élesztők alaktani vizsgálata | 42 |
A penészek alaktani sajátságai és vizsgálatuk | 48 |
Biokémiai jellegű vizsgálatok | 53 |
A zselatin elfolyósítása | 53 |
Kazeinhidrolízis | 54 |
A koagulált vérsavó hidrolízise | 55 |
Indoltermelés triptofánból | 55 |
Ammóniatermelés peptonból vagy argininből | 55 |
Kénhidrogén-termelés | 56 |
Nitrátredukció | 57 |
Lakmusztejes próba | 58 |
Lizindekarboxiláz-próba | 58 |
Fenilalanin-dezamináz-próba a fenilpiroszőlősav kimutatására | 58 |
Az oxidáló és az erjesztő tulajdonság meghatározása | 59 |
A glükőzpróba | 59 |
A laktózerjesztés vizsgálata | 59 |
Szén-dioxid-termelés glükózból | 60 |
Metilvöröspróba | 60 |
Voges - Proskauer-próba | 60 |
Keményítőhidrolízis | 60 |
Citrát mint egyedüli szénforrás | 61 |
Poliszacharid-képzés szacharózból | 61 |
A savtűrő tulajdonság vizsgálata | 61 |
Vajsav, propionsav, ecetsav meghatárotzása a tenyészoldatból | 61 |
Szerves savak bontása | 62 |
Tributirin-hidrolízis | 62 |
Vajzsír-, olívaolaj- és margarinhidrolízis | 63 |
A Tween-származékok hidrolízise | 64 |
Lecitinhidrolízis | 64 |
Ureázpróba | 65 |
Katalázpróba | 65 |
Oxidázpróba | 65 |
A koaguláz kimutatása | 65 |
A foszfatáz kimutatása | 66 |
ONPG- (beta-galaktozidáz) próba | 67 |
A hemolízis kimutatása | 67 |
Mozgásvizsgálat | 68 |
Fejlődés kálium-cianid táptalajban | 68 |
Gram-festés | 68 |
Pigmentek vizsgálata | 68 |
Dalmau-lemez | 69 |
Spóráztatás | 69 |
Élesztőgombák erjedőképességének vizsgálata | 69 |
Élesztőgombák cukorasszimilációjának vizsgálata | 70 |
Élesztőgombák nitrogénasszimilációjánaqk vizsgálata | 70 |
Az élelmiszerekben előforduló mikroorganizmusok meghatározásának vázlata | 71 |
A baktériumok határozókulcsa | 71 |
Kulcs a Gram-negatív görbült pálcikák azonosításához | 73 |
Kulcs a heterotróf Gram-negatív egyenes pálcikák azonosításához | 74 |
Kulcs a Gram-pozitív pálcikák azonosításához | 77 |
Kulcs a heterotróf kokkuszok azonosításához | 78 |
Az élesztőgombák határozókulcsa | 79 |
A penészgombák határozókulcsa | 82 |
Az élelmiszerekben előforduló fontosabb mikroorganizmusok leírása és azonosítása | 86 |
Enterobacteriaceae család | 86 |
A családba tartozás feltátelei | 86 |
Főcsoport, nemzetség, faj | 86 |
Az Enterobacteriaceae-szám meghatározása | 87 |
Szalmonellák | 93 |
Az E. coli és a koliform csírák elkülönítése | 105 |
Klosztrídiumok | 108 |
Clostrídium botulinum | 108 |
Clostrídium perfringens | 115 |
A Staphylococcus aurens kimutatása és azonosítása | 120 |
A Staphylococcus aureus élelmezés-egészségügyi jelentősége | 120 |
A mikroba általános jellemzése | 123 |
A Staph. aureus kimutatása és számának meghatározása | 132 |
Kiegészítések a vizsgálóeljárásokhoz | 137 |
A Streptococcus vizsgálata és azonosítása | 139 |
Az S. faecalis mikrobák élelmezés-egészségügyi jelentősége | 139 |
A mikrobák általános jellemzése | 140 |
Eljárás a S. faecalis feltételezett jelenlétének észlelésekor | 142 |
A S. faecalis célzott vizsgálata | 144 |
A Bacillus cereus kimutatása és azonosítása | 145 |
A B. cereus élelmezés-egészségügyi jelentősége | 145 |
A mikroba általános jellemzése | 146 |
Eljárás a mikroba feltételezett jelenlétének észlelése esetén | 150 |
A B. cereus célzott vizsgálata | 150 |
A Pseudomonas seruginosa vizsgálata és azonosítása | 151 |
A Ps. seruginosa élelmezés-egészségügyi jelentősége | 151 |
A mikroba általános jellemzése | 152 |
Eljárás a Ps. aeruginosa feltételezett jelenlétének észlelése esetén | 155 |
A Ps. aeruginosa célzott vizsgálata | 157 |
Élesztőgombák | 158 |
Penészgombák | 173 |
Tápközegek, festékek, indikátorok | 185 |
Irodalom | 225 |
Tárgymutató | 233 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.