1.062.071

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikrobiológiai vizsgálati módszerek az élelmiszeriparban I-II.

I.: Mennyiségi vizsgálatok/II.: Minőségi vizsgálatok/A mikroorganizmusok kimutatása

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 491 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-230-279-6
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. kötet
Előszó13
A mikrobiológiai laboratórium15
A mikrobiológiai laboratórium kialakítása és felszerelése15
Elhelyezés és megvilágítás15
Szellőztetés15
A laboratórium beosztása15
Főbb berendezési tárgyak17
Általánosan használt eszközök20
Hordozható mikrobiológiai munkahelyek és mobil mikrobiológiai laboratóriumok22
Mikrobiológiai laboratóriumi műveletek24
Sterilezés, tisztogatás és fertőtlenítés24
Sterilezés száraz hővel24
Sterilezés nedves hővel26
Besugárzás31
Sterilezés mikrobicid gázokkal31
Csírátlanítás szűréssel32
Mosogatás és fertőtlenítés36
Tápközegek készítése és tárolása38
A tápközegek komponenseivel szemben támasztott általános követelmények38
Készen vásárolható tápközegek40
Szétadagolás40
Tárolás42
Mintavétel, a minták tárolása, előkészítése43
A mintavétel szempontjai43
A mintavétel és eszközei44
A minták szállítása és tárolása45
A minták előkészítése vizsgálatra45
Izolálás, dúsítás, tenyésztés, törzsfenntartás50
Izolálási módszerek50
Lemezes izolálás50
Egysejttenyészet készítésén alapuló izolálási módszerek53
Dúsítási műveletek, elektív és szelektív tápközegek használata54
Tenyésztési módszerek55
Aerob módszerek55
Anaerob tenyésztés55
A mikrobatenyészetek eltartása59
A mikroszkóp és használata60
A mikroszkóp felépítése60
A feloldóképesség és a numerikus apertúra62
A feloldóképesség növelése immerziós eljárással63
Megvilágítási rendszerek64
Preparátumok készítése67
Festetlen preparátumok67
Vitális festés68
Rögzített (fixált), festett preparátumok68
Összetett, differenciáló festés69
Méretmeghatározási módszerek71
A mikroorganizmusok mennyiségi meghatározásának technikája74
Az összes csíraszám, illetve a sejttömeg meghatározása74
Mikroszkópos módszerek74
Műszeres részecskeszámlálás81
Sejttömegmérés83
Élőcsíraszám-meghatározás88
Határhígításos eljárás88
Telepszámlálásos eljárások98
A határhígításos és a telepszámlálásos eljárások összehasonlító értékelése114
Csíraszám-meghatározás a biokémiai aktivitás msérésével114
Élelmiszeripari környezeti tényezők vizsgálata117
Víz117
Az összcsíraszám meghatározása118
Fekáliás szennyezettséget jelző mikroorganizmusok meghatározása118
Levegő121
Koch-féle ülepítéses eljárás121
A levegőoszlop ütköztetésén alapuló eljárás122
Folyadékszűrős eljárás124
Membránszűrős eljárás125
Felületek mikrobás szennyezettségének vizsgálata125
Érintőpróbák125
Közvetlen tenyésztéses eljárás127
Felületlemosásos módszer128
Öblítéses módszer128
Felületi kaparék vagy felületi metszet feldolgozása129
Élelmiszerek és élelmiszeripari segédanyagok mennyiségi vizsgálata130
A mikrobiológiai mintavétel elvi kérdései130
A mintavétel matematikai-statisztikai alapjai130
A minősítés célja137
Az élelmiszerek egészségügyi elbírálásában szerepet játszó indikátor-mikroflóra kimutatása és mennyiségi vizsgálata146
A mezofil serob élőcsíra-szám meghatározása146
A kóliform-baktériumok számának megállapítása148
Az Enterobacteriaceae családba tartozó mikroorganizmusok száma150
A szulfitredukáló klosztridiumok száma150
A Bacillus cereus sejtek száma151
A penészgombák és az élesztők száma151
Tej és tejtermékek vizsgálata152
Mintavétel, előkészítés152
Csíraszám-meghatározás155
Tárolhatósági próbák172
Egyéb vizsgálati eljárások175
Hús és húskészítmények vizsgálata177
Baromfihús, tojás, tojáskészítmények vizsgálata182
Tartósítóipari készítmények vizsgálata183
Konzervek tartóssági próbája és sterilitásvizsgálata183
A mikroflóra mennyiségi vizsgálata195
Élelmiszeripari segéd- és adalékanyagok vizsgálata195
Cukorvizsgálat196
A keményítő termofilspóra-tartalmának vizsgálata199
Az egyéb adalékanyagok termofilspóra-száma200
A pékáruk bélzetének "nyúlósodását" okozó aerob spóraképző baktériumok spóraszámának meghatározása lisztben200
Tisztító- és fertőtlenítőszerek hatékonyságának vizsgálata202
A fenolkoefficiens meghatározása202
Szuszpenziós próba204
Hoy-féle kannapróba207
Kapacitáspróba207
A mikrobák életműködését gátló anyagok kimutatása207
A mikroba-életműködést gátló anyagok kimutatása húsban208
A penicillin kimutatása tejben 209
A baktérium- életműködést gátló anyagok kimutatása tejben vajkultúrával210
Tápközegek, festékek, indikátorok211
Függelék235
MSZ 22901-71. A víz kóliszámának meghatározása237
Néhány sajátos munkavédelmi előírás a mikrobiológiai munkában238
A könyvben használt fontosabb kifejezések és fogalmak magyarázata239
Irodalom242
Tárgymutató250
II. kötet
Az élelmiszer-mikrobiológiai minősítő vizsgálatok feladata12
A mikrobiológiai vizsgálatok és a gyártásellenőrzés jelentősége12
Az indikátor-mikroflóra jelentősége közegészségügyi és tecnológiai szempontból13
Kórokozó és toxintermelő mikrobák14
Az élelmiszerek romlását okozó mikroorganizmusok15
A köz- és állat-egészségügyi laboratóriumok élelmiszer-mikrobiológiai feladatai24
Az iparági és üzemi mikrobiológiai laboratóriumok feladatai24
A mikroorganizmusok kimutatásának és meghatározásának általános módszerei26
Mintavétel, a minták előkészítése26
A mikroorganizmusok tenyésztése, dúsítása, izolálása, fenntartása27
Mikroszkópi készítmények és vizsgálatuk28
Fluoreszcencia-mikroszkópia28
Mikroszkópos agglutinációs teszt28
A baktériumok aktív mozgásának vizsgálata29
Kapszulafestési módszerek29
Ostorszínezés30
Az alaktani sajátságok vizsgálata30
Az alaktani vizsgálatok jelentősége és értékelésük problémái30
A baktériumok alaktani sajátságai és vizsgálatuk32
Az élesztők alaktani vizsgálata42
A penészek alaktani sajátságai és vizsgálatuk48
Biokémiai jellegű vizsgálatok53
A zselatin elfolyósítása53
Kazeinhidrolízis54
A koagulált vérsavó hidrolízise55
Indoltermelés triptofánból55
Ammóniatermelés peptonból vagy argininből55
Kénhidrogén-termelés56
Nitrátredukció57
Lakmusztejes próba58
Lizindekarboxiláz-próba58
Fenilalanin-dezamináz-próba a fenilpiroszőlősav kimutatására58
Az oxidáló és az erjesztő tulajdonság meghatározása59
A glükőzpróba59
A laktózerjesztés vizsgálata59
Szén-dioxid-termelés glükózból60
Metilvöröspróba60
Voges - Proskauer-próba60
Keményítőhidrolízis60
Citrát mint egyedüli szénforrás61
Poliszacharid-képzés szacharózból61
A savtűrő tulajdonság vizsgálata61
Vajsav, propionsav, ecetsav meghatárotzása a tenyészoldatból61
Szerves savak bontása62
Tributirin-hidrolízis62
Vajzsír-, olívaolaj- és margarinhidrolízis63
A Tween-származékok hidrolízise64
Lecitinhidrolízis64
Ureázpróba65
Katalázpróba65
Oxidázpróba65
A koaguláz kimutatása65
A foszfatáz kimutatása66
ONPG- (beta-galaktozidáz) próba67
A hemolízis kimutatása67
Mozgásvizsgálat68
Fejlődés kálium-cianid táptalajban68
Gram-festés68
Pigmentek vizsgálata68
Dalmau-lemez69
Spóráztatás69
Élesztőgombák erjedőképességének vizsgálata69
Élesztőgombák cukorasszimilációjának vizsgálata70
Élesztőgombák nitrogénasszimilációjánaqk vizsgálata70
Az élelmiszerekben előforduló mikroorganizmusok meghatározásának vázlata71
A baktériumok határozókulcsa71
Kulcs a Gram-negatív görbült pálcikák azonosításához73
Kulcs a heterotróf Gram-negatív egyenes pálcikák azonosításához74
Kulcs a Gram-pozitív pálcikák azonosításához77
Kulcs a heterotróf kokkuszok azonosításához78
Az élesztőgombák határozókulcsa79
A penészgombák határozókulcsa82
Az élelmiszerekben előforduló fontosabb mikroorganizmusok leírása és azonosítása86
Enterobacteriaceae család86
A családba tartozás feltátelei86
Főcsoport, nemzetség, faj86
Az Enterobacteriaceae-szám meghatározása87
Szalmonellák93
Az E. coli és a koliform csírák elkülönítése105
Klosztrídiumok108
Clostrídium botulinum108
Clostrídium perfringens115
A Staphylococcus aurens kimutatása és azonosítása120
A Staphylococcus aureus élelmezés-egészségügyi jelentősége120
A mikroba általános jellemzése123
A Staph. aureus kimutatása és számának meghatározása132
Kiegészítések a vizsgálóeljárásokhoz137
A Streptococcus vizsgálata és azonosítása139
Az S. faecalis mikrobák élelmezés-egészségügyi jelentősége139
A mikrobák általános jellemzése140
Eljárás a S. faecalis feltételezett jelenlétének észlelésekor142
A S. faecalis célzott vizsgálata144
A Bacillus cereus kimutatása és azonosítása145
A B. cereus élelmezés-egészségügyi jelentősége145
A mikroba általános jellemzése146
Eljárás a mikroba feltételezett jelenlétének észlelése esetén150
A B. cereus célzott vizsgálata150
A Pseudomonas seruginosa vizsgálata és azonosítása151
A Ps. seruginosa élelmezés-egészségügyi jelentősége151
A mikroba általános jellemzése152
Eljárás a Ps. aeruginosa feltételezett jelenlétének észlelése esetén155
A Ps. aeruginosa célzott vizsgálata157
Élesztőgombák158
Penészgombák173
Tápközegek, festékek, indikátorok185
Irodalom225
Tárgymutató233
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem