kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 243 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Előszó | 11 |
A mikrobiológiai laboratórium | 13 |
A mikrobiológiai laboratórium kialakítása és felszerelése | 13 |
Elhelyezés és megvilágítás | 13 |
Szellőztetés | 13 |
A laboratórium beosztása | 13 |
Főbb berendezési tárgyak | 15 |
Általánosan használt eszközök | 17 |
Hordozható mikrobiológiai munkahelyek és mobil mikrobiológiai laboratóriumok | 21 |
Mikrobiológiai laboratóriumi műveletek | 22 |
Sterilezés, tisztogatás és fertőtlenítés | 22 |
Sterilezés száraz hővel | 22 |
Sterilezés nedves hővel | 23 |
Besugárzás | 28 |
Sterilezés mikrobicid gázokkal | 29 |
Csírátlanítás szűréssel | 30 |
Mosogatás és fertőtlenítés | 33 |
Tápközegek készítése és tárolása | 35 |
A tápközegek komponenseivel szemben támasztott általános követelmények | 35 |
Készen vásárolható tápközegek | 37 |
Szétadagolás | 37 |
Tárolás | 39 |
Mintavétel, a minták tárolása, előkészítése | 40 |
A mintavétel szempontjai | 40 |
A mintavétel és eszközei | 41 |
A minták szállítása és tárolása | 42 |
A minták előkészítése vizsgálatra | 42 |
Izolálás, dúsítás, tenyésztés, törzsfenntartás | 46 |
Izolálási módszerek | 46 |
Lemezes izolálás | 47 |
Egysejttenyészet készítésén alapuló izolálási módszerek | 49 |
Dúsítási műveletek, elektív és szelektív tápközegek használata | 51 |
Tenyésztési módszerek | 51 |
Aerob módszerek | 52 |
Anaerob tenyésztés | 52 |
A mikrobatenyészetek eltartása | 55 |
A mikroszkóp és használata | 56 |
A mikroszkóp felépítése | 57 |
A feloldóképesség és a numerikus apertúra | 58 |
A feloldóképesség növelése immerziós eljárással | 59 |
Megvilágítási rendszerek | 60 |
Preparátumok készítése | 63 |
Festetlen preparátumok | 63 |
Vitális festés | 64 |
Rögzített (fixált), festett preparátumok | 64 |
Összetett, differenciáló festés | 65 |
Méretmeghatározási módszerek | 67 |
A mikroorganizmusok mennyiségi meghatározásának technikája | 70 |
Az összes csíraszám, illetve a sejttömeg meghatározása | 70 |
Mikroszkópos módszerek | 70 |
Műszeres részecskeszámlálás | 77 |
Sejttömegmérés | 78 |
Élőcsíraszám-meghatározás | 83 |
Határhígításos eljárás | 83 |
Telepszámlálásos eljárások | 93 |
A határhígításos és a telepszámlálásos eljárások összehasonlító értékelése | 108 |
Csíraszám-meghatározás a biokémiai aktivitás msérésével | 109 |
Élelmiszeripari környezeti tényezők vizsgálata | 111 |
Víz | 111 |
Az összcsíraszám meghatározása | 112 |
Fekáliás szennyezettséget jelző mikroorganizmusok meghatározása | 112 |
Levegő | 115 |
Koch-féle ülepítéses eljárás | 115 |
A levegőoszlop ütköztetésén alapuló eljárás | 116 |
Folyadékszűrős eljárás | 117 |
Membránszűrős eljárás | 118 |
Felületek mikrobás szennyezettségének vizsgálata | 118 |
Érintőpróbák | 119 |
Közvetlen tenyésztéses eljárás | 120 |
Felületlemosásos módszer | 121 |
Öblítéses módszer | 121 |
Felületi kaparék vagy felületi metszet feldolgozása | 122 |
Élelmiszerek és élelmiszeripari segédanyagok mennyiségi vizsgálata | 123 |
A mikrobiológiai mintavétel elvi kérdései | 123 |
A mintavétel matematikai-statisztikai alapjai | 123 |
A minősítés célja | 129 |
Az élelmiszerek egészségügyi elbírálásában szerepet játszó indikátor-mikroflóra kimutatása és mennyiségi vizsgálata | 138 |
A mezofil serob élőcsíra-szám meghatározása | 139 |
A kóliform-baktériumok számának megállapítása | 140 |
Az Enterobacteriaceae családba tartozó mikroorganizmusok száma | 142 |
A szulfitredukáló klosztridiumok száma | 143 |
A Bacillus cereus sejtek száma | 143 |
A penészgombák és az élesztők száma | 143 |
Tej és tejtermékek vizsgálata | 144 |
Mintavétel, előkészítés | 144 |
Csíraszám-meghatározás | 147 |
Tárolhatósági próbák | 164 |
Egyéb vizsgálati eljárások | 167 |
Hús és húskészítmények vizsgálata | 168 |
Baromfihús, tojás, tojáskészítmények vizsgálata | 173 |
Tartósítóipari készítmények vizsgálata | 174 |
Konzervek tartóssági próbája és sterilitásvizsgálata | 174 |
A mikroflóra mennyiségi vizsgálata | 176 |
Élelmiszeripari segéd- és adalékanyagok vizsgálata | 186 |
Cukorvizsgálat | 186 |
A keményítő termofilspóra-tartalmának vizsgálata | 190 |
Az egyéb adalékanyagok termofilspóra-száma | 191 |
A pékáruk bélzetének "nyúlósodását" okozó aerob spóraképző baktériumok spóraszámának meghatározása lisztben | 191 |
Tisztító- és fertőtlenítőszerek hatékonyságának vizsgálata | 192 |
A fenolkoefficiens meghatározása | 192 |
Szuszpenziós próba | 195 |
Hoy-féle kannapróba | 198 |
Kapacitáspróba | 198 |
A mikrobák életműködését gátló anyagok kimutatása | 198 |
A mikroba-életműködést gátló anyagok kimutatása húsban | 199 |
A penicillin kimutatása tejben | 200 |
A baktérium- életműködést gátló anyagok kimutatása tejben vajkultúrával | 201 |
Tápközegek, festékek, indikátorok | 202 |
Függelék | 225 |
MSZ 22901-71. A víz kóliszámának meghatározása | 227 |
Néhány sajátos munkavédelmi előírás a mikrobiológiai munkában | 228 |
A könyvben használt fontosabb kifejezések és fogalmak magyarázata | 229 |
Irodalom | 232 |
Tárgymutató | 239 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.