1.062.071

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikrobiológiai vizsgálati módszerek az élelmiszeriparban 2.

Minőségi vizsgálatok/A mikroorganizmusok kimutatása

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 238 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-230-345-8
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az első kötetben foglalt ismeretanyag, az élelmiszeriparban végzett mennyiségi vizsgálatok bemutatásának szerves folytatásaként a szerzői munkaközösség ebben a könyvben a minőségi vizsgálatok legfontosabb tudnivalóit összegezi. Leírja azoknak a laboratóriumoknak a feladatkörét, amelyekben ezek a vizsgálatok folynak, majd behatóan tárgyalja a mikroorganizmusok kimutatásának és meghatározásának általánosan elfogadott módszereit, tehát a mintavételt, a minták előkészítését és mikroszkópi vizsgálatát, az alaktani sajátosságokon alapuló mikrobakimutatást, valamint a biokémiai jellegű vizsgálatokat. A mű legterjedelmesebb része a baktériumok és gombák meghatározásával, azonosításával és leírásával foglalkozik.

Tartalom

Az élelmiszer-mikrobiológiai minősítő vizsgálatok feladata12
A mikrobiológiai vizsgálatok és a gyártásellenőrzés jelentősége12
Az indikátor-mikroflóra jelentősége közegészségügyi és tecnológiai szempontból13
Kórokozó és toxintermelő mikrobák14
Az élelmiszerek romlását okozó mikroorganizmusok15
A köz- és állat-egészségügyi laboratóriumok élelmiszer-mikrobiológiai feladatai24
Az iparági és üzemi mikrobiológiai laboratóriumok feladatai24
A mikroorganizmusok kimutatásának és meghatározásának általános módszerei26
Mintavétel, a minták előkészítése26
A mikroorganizmusok tenyésztése, dúsítása, izolálása, fenntartása27
Mikroszkópi készítmények és vizsgálatuk28
Fluoreszcencia-mikroszkópia28
Mikroszkópos agglutinációs teszt28
A baktériumok aktív mozgásának vizsgálata29
Kapszulafestési módszerek29
Ostorszínezés30
Az alaktani sajátságok vizsgálata30
Az alaktani vizsgálatok jelentősége és értékelésük problémái30
A baktériumok alaktani sajátságai és vizsgálatuk32
Az élesztők alaktani vizsgálata42
A penészek alaktani sajátságai és vizsgálatuk48
Biokémiai jellegű vizsgálatok53
A zselatin elfolyósítása53
Kazeinhidrolízis54
A koagulált vérsavó hidrolízise55
Indoltermelés triptofánból55
Ammóniatermelés peptonból vagy argininből55
Kénhidrogén-termelés56
Nitrátredukció57
Lakmusztejes próba58
Lizindekarboxiláz-próba58
Fenilalanin-dezamináz-próba a fenilpiroszőlősav kimutatására58
Az oxidáló és az erjesztő tulajdonság meghatározása59
A glükőzpróba59
A laktózerjesztés vizsgálata59
Szén-dioxid-termelés glükózból60
Metilvöröspróba60
Voges - Proskauer-próba60
Keményítőhidrolízis60
Citrát mint egyedüli szénforrás61
Poliszacharid-képzés szacharózból61
A savtűrő tulajdonság vizsgálata61
Vajsav, propionsav, ecetsav meghatárotzása a tenyészoldatból61
Szerves savak bontása62
Tributirin-hidrolízis62
Vajzsír-, olívaolaj- és margarinhidrolízis63
A Tween-származékok hidrolízise64
Lecitinhidrolízis64
Ureázpróba65
Katalázpróba65
Oxidázpróba65
A koaguláz kimutatása65
A foszfatáz kimutatása66
ONPG- (beta-galaktozidáz) próba67
A hemolízis kimutatása67
Mozgásvizsgálat68
Fejlődés kálium-cianid táptalajban68
Gram-festés68
Pigmentek vizsgálata68
Dalmau-lemez69
Spóráztatás69
Élesztőgombák erjedőképességének vizsgálata69
Élesztőgombák cukorasszimilációjának vizsgálata70
Élesztőgombák nitrogénasszimilációjánaqk vizsgálata70
Az élelmiszerekben előforduló mikroorganizmusok meghatározásának vázlata71
A baktériumok határozókulcsa71
Kulcs a Gram-negatív görbült pálcikák azonosításához73
Kulcs a heterotróf Gram-negatív egyenes pálcikák azonosításához74
Kulcs a Gram-pozitív pálcikák azonosításához77
Kulcs a heterotróf kokkuszok azonosításához78
Az élesztőgombák határozókulcsa79
A penészgombák határozókulcsa82
Az élelmiszerekben előforduló fontosabb mikroorganizmusok leírása és azonosítása86
Enterobacteriaceae család86
A családba tartozás feltátelei86
Főcsoport, nemzetség, faj86
Az Enterobacteriaceae-szám meghatározása87
Szalmonellák93
Az E. coli és a koliform csírák elkülönítése105
Klosztrídiumok108
Clostrídium botulinum108
Clostrídium perfringens115
A Staphylococcus aurens kimutatása és azonosítása120
A Staphylococcus aureus élelmezés-egészségügyi jelentősége120
A mikroba általános jellemzése123
A Staph. aureus kimutatása és számának meghatározása132
Kiegészítések a vizsgálóeljárásokhoz137
A Streptococcus vizsgálata és azonosítása139
Az S. faecalis mikrobák élelmezés-egészségügyi jelentősége139
A mikrobák általános jellemzése140
Eljárás a S. faecalis feltételezett jelenlétének észlelésekor142
A S. faecalis célzott vizsgálata144
A Bacillus cereus kimutatása és azonosítása145
A B. cereus élelmezés-egészségügyi jelentősége145
A mikroba általános jellemzése146
Eljárás a mikroba feltételezett jelenlétének észlelése esetén150
A B. cereus célzott vizsgálata150
A Pseudomonas seruginosa vizsgálata és azonosítása151
A Ps. seruginosa élelmezés-egészségügyi jelentősége151
A mikroba általános jellemzése152
Eljárás a Ps. aeruginosa feltételezett jelenlétének észlelése esetén155
A Ps. aeruginosa célzott vizsgálata157
Élesztőgombák158
Penészgombák173
Tápközegek, festékek, indikátorok185
Irodalom225
Tárgymutató233
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem