kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 590 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-17-2909-5 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér, színes fotókkal, ábrákkal illusztrált. Tankönyvi szám: 42 206. |
Előszó | 15 |
Bevezetés | 19 |
Munkavédelmi rendszabályok | 20 |
Általános mikrobiológia | |
A mikroorganizmusok vizsgálatának és tenyésztésének alapvető eszközei és anyagai | 27 |
A fénymikroszkóp használata | 27 |
Az összetett nagyító vagy mikroszkóp nagyítása | 29 |
A mikroszkóp felépítése | 32 |
Az összetett nagyítórendszer összeállítása | 49 |
A mikroszkopizáláshoz és mikrofotográfiához használt színszűrők | 58 |
Különleges mikroszkópi eljárások | 60 |
A mikroorganizmusok tenyésztése | 66 |
A mikroorganizmusok tenyésztésére szolgáló táptalajok | 66 |
A táptalajok szükséges összetevői | 66 |
A táptalajok csoportosítása a felhasználás célja szerint | 71 |
A mikroorganizmusok tenyésztésére szolgáló táptalajok elkészítése | 72 |
A mikroorganizmusok tenyésztésére használt edények | 75 |
A kereskedelmi forgalomban kapható táptalaj-alkotórészek és táptalajok | 78 |
A kereskedelmi forgalomban kapható táptalaj-alkotórészek | 78 |
A kereskedelmi forgalomban kapható táptalajok | 79 |
A táptalajokban végbemenő káros változások | 81 |
A mikroorganizmusok átvitelére szolgáló eszközök | 82 |
A mikroorganizmusok tenyésztéséhez és vizsgálatához használt anyagok, edények és eszközök sterilizálása | 84 |
A sterilizálás fogalma | 84 |
A sterilizálási eljárások | 85 |
Az eszközök és edények sterilizálása | 102 |
A mikroorganizmusok inkubálása | 105 |
A levegőigény biztosítása | 105 |
A steril munkakörülmény biztosítása | 105 |
A mikroorganizmusok tenyésztésének egyes alapfogalmai | 106 |
A mikroorganizmusok vizsgálatának módszerei | 109 |
A mikroorganizmusok helye az élők rendszerében | 109 |
A mikroorganizmusok izolálása a környezetből | 113 |
A mikroorganizmusok kitenyésztése speciális tápanyagokkal (a csalétekmódszer) | 113 |
Baktériumok izolálása a környezetből | 113 |
Penészek izolálása a környezetből | 114 |
Keratinbontó gombák izolálása szelektív táptalajon | 114 |
Tiszta tenyészetek készítése | 115 |
Az átoltás | 115 |
Oltás kémcsőből kémcsőbe, szilárd táptalajra | 116 |
Oltás kémcsőbe, folyékony táptalajra | 119 |
Oltás kémcsőből kémcsőbe szúrással | 119 |
Oltás kémcsőből Petri-csészébe | 119 |
Oltás Petri-csészéből Petri-csészébe | 121 |
A tiszta tenyészet készítésének módszerei | 121 |
A hígításos módszer | 121 |
A szélesztéses módszer | 122 |
Szélesztés forgatásos lemezmódszerrel | 123 |
A lemezöntéses módszer | 124 |
Tiszta tenyészetek készítése speciális készülékekkel | 125 |
Konídiumok izolálása monospóraizolátorral | 126 |
Tiszta tenyészet készítése anaerob baktériumokból | 128 |
A mikroorganizmusok morfológiai vizsgálata | 129 |
A mikroorganizmusok mikromorfológiai vizsgálata | 129 |
Az élő mikroorganizmusok vizsgálata | 130 |
A mikroorganizmusok vizsgálata egyszerű preparátumban | 131 |
Vizsgálat egyszerű festetlen preparátumban | 131 |
Vizsgálat natív festéssel | 131 |
Vizsgálat paránytenyészetben | 132 |
Paránytenyészet celofánon | 132 |
Paránytenyészet függőcseppben | 133 |
Paránytenyészet agrárblokkmódszerrel | 133 |
Vizsgálat makrotenyészetben | 133 |
A mozgás meghatározása függőcseppmódszerrel | 134 |
A mozgás meghatározása félszilárd agaron | 134 |
A mozgásképtelenség vizsgálata Craige-csővel | 135 |
Elöl (rögzített) mikroorganizmusok vizsgálata | 135 |
A baktériumsejt alakjának vizsgálata | 139 |
Az egyszerű festések | 140 |
A metilénkékfestés | 140 |
A karbolos fukszinfestés | 141 |
A speciális festések | 141 |
A negatív festés | 141 |
A gombasejt morfológiájának vizsgálata | 142 |
Fonalas és élesztőgombák vizsgálata egyszerű festéssel | 142 |
A gombaspórák csírázásának vizsgálata | 142 |
A mikroorganizmusok nagyságának mérése | 143 |
A baktériumsejt sejtalkotóinak vizsgálata | 145 |
A baktériumok sejthatároló felületei | 145 |
Az összetett és differenciálfestések | 148 |
A Gram-festés | 148 |
A saválló festés | 150 |
A baktériummendospórák | 151 |
A baktériummendospórák festése | 151 |
Különálló spórák festése | 152 |
A baktériumsejt tokja | 152 |
A tokfestés | 152 |
A baktériumok flagelloidja | 153 |
A flagelloidok festése ("csillófestés") | 154 |
A mikroorganizmusok sejten belüli tartalék tápanyagai | 156 |
A zsírcseppek festése | 157 |
A metakromatikus granulumok festése | 157 |
A metakromatikus granulumok kimutatásának Neisser-féle módszere | 158 |
A poli-béta-hidroxi-vajsav kimutatása | 158 |
A glikogén kimutatása | 158 |
A kénszemecskék kimutatása | 159 |
A mikroorganizmusok sejtjeinek összehasonlító vizsgálata | 159 |
A baktériumsejtfal festése | 159 |
A sejtmag és a sejtmagekvivalens vizsgálata | 159 |
A baktériumok maganyagának festése | 159 |
A kékbaktériumok nukleotidjainak kimutatása | 160 |
Az élesztőgombák sejtmagjainak festése | 160 |
A fonalas gombák sejtmagjainak festése | 161 |
A mitokondrium és a mitokondriumekvivalens vizsgálata | 161 |
A baktériumok mitokondriumekvivalensének kimutatása | 161 |
A sejthártya és a baktériumplazmolízis kimutatása | 162 |
A protoplasztok vizsgálata | 162 |
A baktériumprotoplasztok vizsgálata | 162 |
A baktériumprotoplasztok előállítása | 163 |
A gombaprotoplasztok vizsgálata | 164 |
Élesztőgombák protoplasztjainak előállítása | 165 |
A fonalas gombák protoplasztjainak előállítása | 166 |
A mikroorganizmusok makromorfológiai vizsgálata | 166 |
A mikroorganizmusok telepeinek vizsgálata | 169 |
Az élesztőgombák morfológiájának vizsgálata | 170 |
Az élesztőgombák pszeudomicéliumának és micéliumának vizsgálata | 172 |
Az éleszők aszkospóráinak vizsgálata | 174 |
A pigmentképzés vizsgálata | 174 |
A gombák morfológiai vizsgálata | 175 |
A mikroorganizmusok növekedése és szaporodása | 180 |
Sejtszámálás közvetett módszerrel | 190 |
Sejtszámálás közvetlen módszerrel | 191 |
A szárazsúly és a telelpátmérő mérése | 194 |
A turbiditás mérése | 195 |
A vírusok vizsgálata | 196 |
A fágok tenyésztése a gazdaszervezetben | 199 |
A fágok számlálása a tarfoltmódszerrel | 199 |
A mikroorganizmusok élettana | 201 |
A mikroorganizmusok és környezetük | 201 |
A hőmérséklet hatása a mikroorganizmusokra | 202 |
A halálos hőmennyiség vizsgálata | 205 |
A kiszárítás hatása | 206 |
Az UV-sugárzás hatása a mikroorganizmusokra | 207 |
Az ozmotikus nyomás hatása a növekedésre | 208 |
A felületi feszültség hatása | 209 |
A hidrogénion-koncentráció hatása a növekedésre | 210 |
A légköri oxigén hatása | 211 |
A nehézfémek oligodinamikus hatása | 214 |
A pleomorfizmus hatása | 215 |
Festékek bakteriosztatikus hatása | 216 |
A fertőtlenítőszerek hatása | 217 |
A baktériumszinergizmus | 218 |
A baktériumkommenzalizmus | 218 |
A baktériumantagonizmus | 219 |
A fitoncidok hatása | 220 |
Az extracelluláris enzimek vizsgálata | 221 |
Az enzimek felosztása | 222 |
Az amilázok kimutatása | 227 |
A pektináz kimutatása | 228 |
A cellulázok kimutatása | 228 |
A kitináz kimutatása | 228 |
A dextrán-szacharáz kimutatása | 229 |
A zselatináz kimutatása | 230 |
A kazeinázok kimutatása | 232 |
A proteázok kimutatása | 232 |
A gliceridek bontása | 233 |
Az észterázaktivitás vizsgálata | 234 |
Az eszkulin hidrolízisének vizsgálata | 234 |
A szalicin hidrolízise | 235 |
A béta-galaktozidáz-aktivitás vizsgálata | 235 |
A hemolizinek kimutatása | 236 |
A koagulázteszt | 236 |
A foszfatázteszt | 236 |
A lecitinázteszt | 237 |
A mikroorganizmusok anyagcseréje | 237 |
Az energiafelszabadítással járó anyagcsere-folyamatok | 238 |
A bioszintézis fogalma | 241 |
A transzportrendszerek vizsgálata | 247 |
A citokrómrendszer megkerülése | 251 |
Mesterséges elektronátvivő rendszerek vizsgálata (a metilénkék redukciója) | 251 |
A tetrazóliumteszt | 252 |
Elektrontranszport a citokrómrendszer megkerülésével (a baktériumlumineszencia) | 252 |
A transzportrendszer terminális szakasza (oxidáz szakasz) | 253 |
A citokrómoxidáz-teszt | 253 |
Az oxidázteszt | 254 |
A benzidinteszt | 254 |
A peroxidázok szerepe a transzportrendszerekben | 254 |
A katalázteszt | 255 |
A peroxidázteszt | 255 |
A kemotróf mikroorganizmusok vizsgálata | 256 |
A kemolitróf mikroorganizmusok redoxirendszerei | 256 |
Az anaerob légzés | 256 |
A szulfát redukciója | 257 |
A szulfátredukció vizsgálata | 258 |
A szén-dioxid redukciója (a metántermelés) | 258 |
A szén-dioxid redukciójának vizsgálata. A metántermelés | 259 |
A nitrátok redukciója | 260 |
A nitrátok kemolitotróf redukciója | 260 |
A nitrátok kemoorganotróf redukciója | 262 |
A nitrátredukció vizsgálata | 265 |
Az aerob légzés | 266 |
Aerob légzést végző kemolitotróf baktériumok | 266 |
A nitrozó baktériumok redoxifolyamatai | 266 |
A nitrobaktériumok redoxifolyamatai | 267 |
A hidrogénbaktériumok redoxifolyamatai | 267 |
A vasbaktériumok redoxifolyamatai | 268 |
A metánoxidáló baktériumok redoxifolyamatai | 269 |
A kénbaktériumok redoxifolyamatai | 270 |
Az ammónia és a nitritek oxidációjának vizsgálata | 271 |
A kén oxidációjának vizsgálata | 272 |
A tioszulfát oxidációjának vizsgálata | 273 |
A kén anaerob oxidációja | 273 |
A vas oxidációjának vizsgálata | 274 |
Vasbaktériumok izolációja | 274 |
A kemoorganotróf mikroorganizmusok redoxirendszerei | 274 |
Részleges oxidációs folyamatok | 283 |
Az etanol részleges oxidációja (ecetsav "erjedés") | 285 |
Az ecetképzés gyors kimutatása | 286 |
Az ecetképzés kimutatása szilárd táptalajon | 286 |
Az 5-ketoglukonsav képzése | 286 |
A teljes oxidációval járó folyamatok | 287 |
A túloxidálás vizsgálata | 287 |
Az ecetsav minőségi reakciója | 288 |
A kalcium-laktát oxidációjának kimutatása | 288 |
Az erjedés | 288 |
Az erjedés első szakasza | 289 |
Az Embden-Meyerhof-Parnas-szkéma (EMP-szkéma) | 290 |
A Warburg-Dickens- vagy hexózmonofoszfát-szkéma (WD- vagy HMF-szkéma) | 292 |
Az Entner-Duodoroff-szkéma (WD- vagy HMF-szkéma) | 296 |
A foszofoketolázszkéma (FK-szkéma) | 298 |
Az erjedés szubsztrátjainak vizsgálata | 299 |
Az erjesztőképesség vizsgálata egyszerű szénhidrátok esetében | 304 |
A "cukorsorteszt" | 306 |
A glukonátteszt | 308 |
A glicerolerjesztés kimutatása | 308 |
Az oxfermteszt (Hughes-Leifson- vagy HL-teszt) | 309 |
A szubsztrátterjesztés kimutatásának auxanográfiás módszere | 310 |
A részleges cukorbontás vizsgálata | 311 |
Az erjedés második szakasza | 312 |
Az erjedés végtermékeinek vizsgálata | 316 |
A tejsavas erjedés kimutatása | 316 |
Az "alkoholos" erjedés | 316 |
A vajsavképződés vizsgálata | 319 |
Az acetoin kimutatása (Voges-Proskauer-teszt) | 326 |
A trimetilénglikol képzésének vizsgálata | 327 |
A fototróf mikroorganizmusok | 330 |
A fotolitotróf mikroorganizmusok | 336 |
Fotolitotróf baktériumok izolálása | 337 |
Kékbaktériumok izolálása | 338 |
A fotoorganotróf mikroorganizmusok | 338 |
Fotoorganotróf baktériumok izolálása | 341 |
A mikroorganizmusok hatása a nitrogéntartalmú szerves vegyületekre (fehérjékre) | 341 |
Az aminosavak dekarboxilációja | 341 |
Az aminosavak oxidatív deaminációja | 342 |
Az aminosavak redukciója | 342 |
Az indol meghatározása | 342 |
A kénhidrogén képződésének kimutatása | 344 |
Az ammónia képződésének kimutatása | 344 |
A fenil-alanin-deamináz-teszt | 345 |
A dekarboxilázteszt | 345 |
A nitrogéntartalmú anyagok mikrobiológiai hasznosításának auxanográfiás vizsgálata | 346 |
A mikroorganizmusok meghatározása | 347 |
"Ismeretlen" baktérium meghatározása | 347 |
Alkalmazott mikrobiológia | |
A talaj mikrobiológiája | 351 |
Talajminták vétele | 356 |
A talajminták vételének technikája | 358 |
A talaj pH-jának mérése | 359 |
A talaj aktivitásának vizsgálata | 359 |
A talajok szén-dioxid-termelésének vizsgálata | 360 |
A talaj szacharózaktivitásának meghatározása | 360 |
A vízben nem oldódó szerves makromolekulák lebomlásának vizsgálata | 361 |
A mikroorganizmusok számlálása a talajban | 363 |
A talaj mikroorganizmusainak közvetlen megfigyelése fluoreszenciás módszerrel | 363 |
A talaj mikroorganizmusainak számlálása lemezmódszerrel | 364 |
A talajban élő gombák számlálása lemezmódszerrel | 368 |
A talajban élő sugárgombák számlálása lemezmódszerrel | 368 |
Mikroorganizmusok izolálása a talajból | 370 |
A vírusok dúsítása és izolálása | 370 |
A bakteriofágok izolálása talajból | 370 |
A baktériumok dúsítása és izolálása | 371 |
Szerves vasvegyületeket hasznosító baktériumok izolálása | 371 |
Cellulózbontó mikroorganizmusok izolálása és vizsgálata | 372 |
Aerob cellulózbontó baktériumok izolálása dúsítással | 372 |
Anaerob cellulózbontó baktériumok izolálása dúsítással | 373 |
Aerob cellulózbontó baktériumok előállítása talajból | 374 |
Pektinanyagok mikrobiális lebontása | 374 |
A pektinek anaerob lebontásának megfigyelése ("Kenderáztatás") | 374 |
A pektinek aerob lebontása | 375 |
Anaerob pektinbontó baktériumok izolálása | 375 |
Bacillus subtilis izolálása | 376 |
Lactobacillusok kitenyésztése növényi anyagból | 376 |
A baktériumszukcesszió vizsgálata | 376 |
A Myxobacteriumok izolálása | 379 |
Halofil baktériumok izolálása | 381 |
Az önálló nitrogénkötő baktériumok. A nitrogénkötő baktériumok | 381 |
Aerob önálló nitrogénkötő baktériumok (Azobacter genus) izolálása és vizsgálata | |
Anaerob önálló nitrogénkötő baktériumok (Clostridium genus) izolálása és vizsgálata | 385 |
Szimbionta nitrogénkötő baktériumok | 387 |
Szimbionta nitrogénkötő baktériumok vizsgálata | 387 |
Szimbionta nitrogénkötő baktériumok izolálása a gyökérgümőből | 388 |
A szimbiózis hatásának vizsgálata | 389 |
A gombák izolálása | 390 |
Nyálkagombák izolálása | 390 |
Élesztők izolálása | 392 |
Vízben élő gombák izolálása ("vízi penészek" izolálása) | 393 |
Nagygombák (kalapos gombák) izolálása | 394 |
A farontó gombák izolálása és vizsgálata | 395 |
A barna korhasztást végző gombák | 395 |
A fehér korhasztást végző gombák | 396 |
A farontó gombák kimutatása | 396 |
A farontó gombák izolálása | 397 |
Faanyagok kísérleti fertőzése farontó gombákkal | 398 |
A farontó gombák enzimjei | 399 |
Egészségügyi és orvosi mikrobiológia | 401 |
A fertőtlenítőszerek vizsgálata | 401 |
Fertőtlenítőszerek hatásának összehasonlító vizsgálata | 401 |
A fenolkoefficiens | 402 |
Az antibiotikumok és kemoterapeutikumok | 403 |
Baktériumok antibiotikumérzékenységének vizsgálata. A korongmódszer alkalmazása | 406 |
Sztreptomicin koncentrációjának meghatározása diffúziós módszerrel. A lyukmódszer alkalmazása | 408 |
A sztreptomicin minőségi reakciója | 410 |
A víz vizsgálata | 410 |
Az ivóvíz bakteriológiai vizsgálata | 410 |
A baktériumszám megállapítása | 411 |
A kólititer megállapítása | 411 |
Az atípusos kolóniák vizsgálata | 412 |
A kólicsoport tagjainak elkülönítése | 413 |
A metilvörösteszt | 413 |
A Voges-Proskauer-teszt | 414 |
A nátrium-citrát-teszt | 414 |
Az indolteszt | 415 |
Az Eukman-teszt | 416 |
A kóliszám meghatározása membránszűrővel | 416 |
A szerológiai reakciók | 417 |
Agglutinációs teszt kémcsőben. Az antiszérum titerének megállapítása | 420 |
Antigén készítése | 420 |
Antiszérum (immunszérum) készítése | 421 |
Agglutinációs teszt | 422 |
H- és O-agglutináció kémcsőben | 423 |
A tej vizsgálata | 423 |
A tej elszíneződése és minőségromlása | 424 |
A baktériumszám megállapítása a tejben | 424 |
A reduktázteszt | 425 |
A baktériumok hatása a tej minőségére | 426 |
Az erjedési teszt | 427 |
A tejfoszfatázteszt (a pasztörizálás ellenőrzése) | 428 |
A tej "viharos" erjedése | 429 |
Növénykórtan | 430 |
Baktériumok által okozott növénybetegségek | 430 |
A lágyrothadás vizsgálata | 430 |
A daganatképzés vizsgálata | 432 |
A levélfoltosság vizsgálata. Xanthomonas phaseoli izolálása | 435 |
Gombák által okozott növénybetegségek | 436 |
A moníliás fertőzés kísérleti vizsgálata | 436 |
Réz és rézvegyületek gátló- (védő-) hatásának vizsgálata | 438 |
A peronoszpórafélék (Peronosporaceae) vizsgálata | 438 |
A lisztharmatfélék (Erysiphales) vizsgálata | 440 |
A rozsdagombák vizsgálata | 440 |
Az üszöggombák vizsgálata | 441 |
A vírusos növénybetegségek | 441 |
Kísérleti vírusfertőzés | 443 |
A mikrobiális fertőzések | 446 |
Koch posztulátumai | 447 |
Kísérleti járvány. A fertőzés emberről emberre, érintés útján történő terjedés | 447 |
Koch posztulátumainak demonstrálása | 447 |
Az analitikus mikrobiológia | 449 |
Vitaminok meghatározása | 451 |
A tiamin meghatározása (mikromódszer) | 451 |
A para-amino-benzoesav (PAB) meghatározása | 453 |
Aminosavak meghatározása | 455 |
Metionin meghatározása | 455 |
Függelék | |
Táptalajok összetétele | 463 |
Festékek összetétele | 531 |
Reagensek összetétele | 557 |
Idézett irodalom | 583 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.