1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikrobiológiai gyakorlatok

Agrártudományi egyetem tankönyvei

Szerző
Fordító
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 236 oldal
Sorozatcím: Agrártudományi Egyetem tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó a második kiadáshoz3
A mikroszkóp és használata
A mikroszkóp optikai szerkezete5
A mikroszkóp használata25
A fluoreszcenciás mikroszkópia technikája30
A fáziskontraszt mikroszkopizálás tecnikája32
Az elektronmikroszkóp és használata35
A mikroszkópi készítmények elkészítése és festése
A mikroszkópi készítmények elkészítése38
A készítmény rögzítése40
A készítmény festése41
Baktériumok Gram-féle festése43
A mikrobasejt vizsgálata
A mikrobasejtek alakja45
Tokfestés46
Spórafestés47
Csillangófestés47
A maganyag kimutatása a baktériumsejtben és a magfestés49
Az élesztők magszerkezetének és az élősejt szerkezeti sajátságainak vizsgálata51
A baktériumsejt protoplazmazárványainak festése52
Volutinszemcsék festése52
Gilkogén festése53
Granulóz festése53
Zsír festése53
Pektinek, cellulóz és lignin kimutatása53
Táptalajok és sterilizálásuk
Táptalajok készítése54
Húsleves készítése54
Bouillonos zselatin és bouillonos ágár készítése55
Élesztőkívonat57
Élesztőtáptalaj Danysz baktériumok tenyésztésére57
Tejtáptalajok58
Malátás táptalajok58
Burgonyás táptalajok58
Talajkivonatos táptalaj59
Nitrogényszegény táptalaj59
Babfőzet60
Szénalé60
Táptalajok sterilizálása60
Pasztőrizálás és tindallizálás65
Baktériumok elkülönítése szintenyészetekben és mennyiségi meghatározásuk
Baktériumok szintenyészete66
Baktériumok mennyiségének meghatározása a talajban71
Lemezes eljárás73
Baktériumok mennyiségi kimutatása élettani csoportok szerint77
Baktériumok közvetlen megszámlálása mikroszkóp alatt78
A talajmikroorganizmusok számának meghatározása80
N. G. Holodnij módszere80
Lange-Pozgyejeva módszere80
Mikroorganizmusok számának meghatározása vízben81
Egyes tápelemek jelentősége a mikroorganizmusok életében85
Nitrogénmentes szerves anyagok átalakulása mikroorganizmusok hatására
Alkoholos erjedés87
A széndioxid meghatározása88
Élesztők mikroszkópikus vizsgálata89
Etilalkohol meghatározása89
Minőségi alkohol-próbák89
Etilalkohol mennyiségi meghatározása90
Tejsavas erjedés92
A tejsav minőségi reakciója94
A tejsav mennyiségi meghatározása94
Vajsavas erejedés95
Vajsavas baktériumok mikroszkópikus vizsgálata98
A vajsav minőségi reakciói98
Pektinanyagok erjedése100
Pektinek erjedési kísérletének beállítása101
A pektinerjedést előidéző baktériumok mikroszkópikus vizsgálata102
A cellulóz lebontása103
A cellulózbontó baktériumok mikroszkópikus vizsgálata104
A szubsztrátum kémiai vizsgálata cellulózlebontás után104
Cellulóz oxidálása ecetsavvá110
Etilalkohol oxidálása aerob mikrobákkal106
Ecetsav baktériumok hártyáinak mikroszkópikus vizsgálata111
Az ecetsav minőségi reakciói111
Citromsav és sóskasav képződése penészgombák tenyészeteiben111
Zsír oxidálása mikroorganizmusok által113
Szénhidrogének oxidálása mikroorganizmusok által114
Gáznemű szénhidrogének oxidálása114
Folyékony és szilárd szénhidrogének oxidálása115
Nitrogéntartalmú anyagok átalakulása mikroorganizmusok által
Fehérjék ammonifikálása117
A fehérje rothadásos bomlástermékeinek meghatározása117
A talajban lévő ammonifikáló és rothasztó baktériumok kimutatása és megszámolása119
A karbamid ammonifikálása119
Nitrifikálás120
A nitrifikálás I. fázisa120
A nitrifikálás II. fázisa122
Dentrifikálás123
A légköri nitrogén asszimilálása a magasabbrendű növényekkel együttélő mikoorganizmusok által125
A levegő nitrogénjének asszimilálása a talajban szabadon élő baktériumok által127
Clostridum Pasteurianum127
Azotobacter128
A kén, foszfor és vas átalakulása mikroorganizmusok által
A kén átalakítása130
A szulfátok redukálása130
Kénhidrogén oxidálása131
A vas átalakítása mikroorganizmusok által135
Szerves foszfor átalakítása137
Foszfátok oldása137
Mikrobiológiai eljárások a talaj feltárható tápanyagtartalékának meghatározására
Mikrobiológiai eljárások a talaj feltárható foszforsav- és káliumtartalékának meghatározására139
V. Sz. Butkevics eljárása a talaj oldható foszforsav- és káliumtartalmának megállapítására Aspergillus niger segítségével139
A talaj oldható foszforsav- és káliumtartalékának meghatározása V. Sz. Butkevics szerint az Aspergillus oryzae nevű gomba segítségével140
A talaj meszezési és foszfortrágyázási igényének megállapítása Azotobacter segítségével143
A talaj oldható nitrogéntartalékának megállapítása a Cunniinghamella gomba segítségével144
A talaj mikroflórájának minőségi meghatározása elektív kultúrák segítségével
Sz. N. Vinogradszkij módszere a mikroflóra minőségi összetételének tanulmányozása146
Sziklagél előállítása147
A talajmikroflóra minőségi vizsgálata Vinogradszkij szerint147
A talajban lezajló mikrobiológigi folyamatok intenzitásának megállapítása
A talaj általános mikrobiológiai aktivitásának meghatározása a fejlődő széndioxid mennyisége alapján150
A talaj cellulózbontó képességének megállapítása151
A talaj ammonifikáló aktivitásának megállapítása154
A talaj ammóniatermelésének közvetlen meghatározása154
Vinogradszkij módszere155
Ammónia meghatározása talajkivonatban156
A talaj nitrifiláló aktivitásának meghatározása157
A nitrifikáló aktivitás meghatározása Vinogradszkij szerint158
A talaj nitrogénkötő aktivitásának meghatározása161
A mezőgazdasági növények rizoszféra-mikroflórájának vizsgálata
A növények gyökérrendszere körül tenyésző talajbaktéiumok mennyiségi meghatározása164
A gyökérmikroflóra vizsgálati módszere165
Gyökerek mikroorganizmusoktól való folyamatos lemosás módszere166
Rizoszférás baktériumok meghatározási módszere a gyökerek szétdörzsölésével167
Ép növényi gyökérrendszer nyerésére szolgáló módszerek167
Táptalajok a rizoszférás baktériumok tenyésztésére168
A talajmikroorganizmusok kölcsönviszonya
Mikroorganizmusok együttes tenyésztési módszere szilárd táptalajon171
Mikroorganizmusok együttes tenyésztése tárgylemezeken172
Festékképző és talajbaktériumok együttes tenyésztése172
Mikolitikus mikróbák kimutatása a talaj mikroflórájában172
A baktériumoldó fajok kimutatása a talaj mikroflórájában173
A baktériumok meghatározására felhasználható tulajdonságok
Morfológiai tulajdonságok175
Tenyésztési tulajdonságok176
A növekedés típusa boullonon178
Telep-típusok bouillonos zselatinon vagy ágáron178
A növekedés típusa bouillonos ágáron179
Növekedés tejben179
Növekedés burgonyán179
Élettani jellegek179
Magatartás a szénforrással szemben179
Nitrogénforrás179
Gázképzés179
Savképzés180
A baktériumok életműködésének egyéb termékei180
Ellenállóképesség a savakkal és lúgokkal szemben180
Az oxigénhez való viszony180
Ellenállóképesség a külső környezet különféle tényezőivel szemben180
A mikroorganizmusok tenyésztésének különleges módszerei
Az anaerob mikroorganizmusok tenyésztési módszerei182
A Bact. coli mennyiségi meghatározásának módszerei185
Mikroorganizmusok tenyésztése fokozott sav-, semleges só stb. adagokkal187
Talajrészecskék viszonylagos mikrooganizmus-tartalmának megállapítása188
Nyálkabaktériumok tenyésztési módszerei189
Az életképes baktériumok számának meghatározása a baktériumtrágyákban189
Magasabbrendű növények monobakteriális tenyésztési módszere (M. Fjodorov szerint)190
Egyes élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálati módszerek
A tej mikrobiológiai vizsgálata195
Savanyított zöldségfélék és a silótakarmány mikrobiológiai vizsgálata197
A hal és a hús mikrobiológiai vizsgálata197
Konzervek mikrobiológiai vizsgálata200
Általános vizsgálati módszerek
Átlag-talajminta bakteriológiai vizsgálatokhoz202
A talaj nedvességkapacitásának meghatározása203
A táptalajok és a talajkivonatok valódi savanyúságának meghatározása204
Koloriméteres eljárás az oldatok tényleges aciditásának meghatározására205
Az oxidációs-redukciós potenciál (redox-potenciál) megállapítása biológiai folyadékokban207
Fehérjék és hidrolízis-termékeik minőségi reakciói210
Biuret-reakció210
Tirozin-reakció210
Triptofán-reakció210
A benzol-csoport reakciója211
Az S-S csoport reakciója211
A fehérjék szénhidrátcsoportjának reakciója211
Az aminócsoport reakciója211
Az a-helyzetben lévő amino-csoport reakciója211
Egyes szénhidrátok minőségi reakciói211
Glukóz-reakció211
Levulóz-reakció212
Pentóz-reakció212
A cukor mennyiségi meghatározása Bertrand szerint212
Össznitrogén meghatározása Kjedahl szerint213

M. V. Fjodorov

M. V. Fjodorov műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: M. V. Fjodorov könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem