kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 236 oldal |
Sorozatcím: | Agrártudományi Egyetem tankönyvei |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Előszó a második kiadáshoz | 3 |
A mikroszkóp és használata | |
A mikroszkóp optikai szerkezete | 5 |
A mikroszkóp használata | 25 |
A fluoreszcenciás mikroszkópia technikája | 30 |
A fáziskontraszt mikroszkopizálás tecnikája | 32 |
Az elektronmikroszkóp és használata | 35 |
A mikroszkópi készítmények elkészítése és festése | |
A mikroszkópi készítmények elkészítése | 38 |
A készítmény rögzítése | 40 |
A készítmény festése | 41 |
Baktériumok Gram-féle festése | 43 |
A mikrobasejt vizsgálata | |
A mikrobasejtek alakja | 45 |
Tokfestés | 46 |
Spórafestés | 47 |
Csillangófestés | 47 |
A maganyag kimutatása a baktériumsejtben és a magfestés | 49 |
Az élesztők magszerkezetének és az élősejt szerkezeti sajátságainak vizsgálata | 51 |
A baktériumsejt protoplazmazárványainak festése | 52 |
Volutinszemcsék festése | 52 |
Gilkogén festése | 53 |
Granulóz festése | 53 |
Zsír festése | 53 |
Pektinek, cellulóz és lignin kimutatása | 53 |
Táptalajok és sterilizálásuk | |
Táptalajok készítése | 54 |
Húsleves készítése | 54 |
Bouillonos zselatin és bouillonos ágár készítése | 55 |
Élesztőkívonat | 57 |
Élesztőtáptalaj Danysz baktériumok tenyésztésére | 57 |
Tejtáptalajok | 58 |
Malátás táptalajok | 58 |
Burgonyás táptalajok | 58 |
Talajkivonatos táptalaj | 59 |
Nitrogényszegény táptalaj | 59 |
Babfőzet | 60 |
Szénalé | 60 |
Táptalajok sterilizálása | 60 |
Pasztőrizálás és tindallizálás | 65 |
Baktériumok elkülönítése szintenyészetekben és mennyiségi meghatározásuk | |
Baktériumok szintenyészete | 66 |
Baktériumok mennyiségének meghatározása a talajban | 71 |
Lemezes eljárás | 73 |
Baktériumok mennyiségi kimutatása élettani csoportok szerint | 77 |
Baktériumok közvetlen megszámlálása mikroszkóp alatt | 78 |
A talajmikroorganizmusok számának meghatározása | 80 |
N. G. Holodnij módszere | 80 |
Lange-Pozgyejeva módszere | 80 |
Mikroorganizmusok számának meghatározása vízben | 81 |
Egyes tápelemek jelentősége a mikroorganizmusok életében | 85 |
Nitrogénmentes szerves anyagok átalakulása mikroorganizmusok hatására | |
Alkoholos erjedés | 87 |
A széndioxid meghatározása | 88 |
Élesztők mikroszkópikus vizsgálata | 89 |
Etilalkohol meghatározása | 89 |
Minőségi alkohol-próbák | 89 |
Etilalkohol mennyiségi meghatározása | 90 |
Tejsavas erjedés | 92 |
A tejsav minőségi reakciója | 94 |
A tejsav mennyiségi meghatározása | 94 |
Vajsavas erejedés | 95 |
Vajsavas baktériumok mikroszkópikus vizsgálata | 98 |
A vajsav minőségi reakciói | 98 |
Pektinanyagok erjedése | 100 |
Pektinek erjedési kísérletének beállítása | 101 |
A pektinerjedést előidéző baktériumok mikroszkópikus vizsgálata | 102 |
A cellulóz lebontása | 103 |
A cellulózbontó baktériumok mikroszkópikus vizsgálata | 104 |
A szubsztrátum kémiai vizsgálata cellulózlebontás után | 104 |
Cellulóz oxidálása ecetsavvá | 110 |
Etilalkohol oxidálása aerob mikrobákkal | 106 |
Ecetsav baktériumok hártyáinak mikroszkópikus vizsgálata | 111 |
Az ecetsav minőségi reakciói | 111 |
Citromsav és sóskasav képződése penészgombák tenyészeteiben | 111 |
Zsír oxidálása mikroorganizmusok által | 113 |
Szénhidrogének oxidálása mikroorganizmusok által | 114 |
Gáznemű szénhidrogének oxidálása | 114 |
Folyékony és szilárd szénhidrogének oxidálása | 115 |
Nitrogéntartalmú anyagok átalakulása mikroorganizmusok által | |
Fehérjék ammonifikálása | 117 |
A fehérje rothadásos bomlástermékeinek meghatározása | 117 |
A talajban lévő ammonifikáló és rothasztó baktériumok kimutatása és megszámolása | 119 |
A karbamid ammonifikálása | 119 |
Nitrifikálás | 120 |
A nitrifikálás I. fázisa | 120 |
A nitrifikálás II. fázisa | 122 |
Dentrifikálás | 123 |
A légköri nitrogén asszimilálása a magasabbrendű növényekkel együttélő mikoorganizmusok által | 125 |
A levegő nitrogénjének asszimilálása a talajban szabadon élő baktériumok által | 127 |
Clostridum Pasteurianum | 127 |
Azotobacter | 128 |
A kén, foszfor és vas átalakulása mikroorganizmusok által | |
A kén átalakítása | 130 |
A szulfátok redukálása | 130 |
Kénhidrogén oxidálása | 131 |
A vas átalakítása mikroorganizmusok által | 135 |
Szerves foszfor átalakítása | 137 |
Foszfátok oldása | 137 |
Mikrobiológiai eljárások a talaj feltárható tápanyagtartalékának meghatározására | |
Mikrobiológiai eljárások a talaj feltárható foszforsav- és káliumtartalékának meghatározására | 139 |
V. Sz. Butkevics eljárása a talaj oldható foszforsav- és káliumtartalmának megállapítására Aspergillus niger segítségével | 139 |
A talaj oldható foszforsav- és káliumtartalékának meghatározása V. Sz. Butkevics szerint az Aspergillus oryzae nevű gomba segítségével | 140 |
A talaj meszezési és foszfortrágyázási igényének megállapítása Azotobacter segítségével | 143 |
A talaj oldható nitrogéntartalékának megállapítása a Cunniinghamella gomba segítségével | 144 |
A talaj mikroflórájának minőségi meghatározása elektív kultúrák segítségével | |
Sz. N. Vinogradszkij módszere a mikroflóra minőségi összetételének tanulmányozása | 146 |
Sziklagél előállítása | 147 |
A talajmikroflóra minőségi vizsgálata Vinogradszkij szerint | 147 |
A talajban lezajló mikrobiológigi folyamatok intenzitásának megállapítása | |
A talaj általános mikrobiológiai aktivitásának meghatározása a fejlődő széndioxid mennyisége alapján | 150 |
A talaj cellulózbontó képességének megállapítása | 151 |
A talaj ammonifikáló aktivitásának megállapítása | 154 |
A talaj ammóniatermelésének közvetlen meghatározása | 154 |
Vinogradszkij módszere | 155 |
Ammónia meghatározása talajkivonatban | 156 |
A talaj nitrifiláló aktivitásának meghatározása | 157 |
A nitrifikáló aktivitás meghatározása Vinogradszkij szerint | 158 |
A talaj nitrogénkötő aktivitásának meghatározása | 161 |
A mezőgazdasági növények rizoszféra-mikroflórájának vizsgálata | |
A növények gyökérrendszere körül tenyésző talajbaktéiumok mennyiségi meghatározása | 164 |
A gyökérmikroflóra vizsgálati módszere | 165 |
Gyökerek mikroorganizmusoktól való folyamatos lemosás módszere | 166 |
Rizoszférás baktériumok meghatározási módszere a gyökerek szétdörzsölésével | 167 |
Ép növényi gyökérrendszer nyerésére szolgáló módszerek | 167 |
Táptalajok a rizoszférás baktériumok tenyésztésére | 168 |
A talajmikroorganizmusok kölcsönviszonya | |
Mikroorganizmusok együttes tenyésztési módszere szilárd táptalajon | 171 |
Mikroorganizmusok együttes tenyésztése tárgylemezeken | 172 |
Festékképző és talajbaktériumok együttes tenyésztése | 172 |
Mikolitikus mikróbák kimutatása a talaj mikroflórájában | 172 |
A baktériumoldó fajok kimutatása a talaj mikroflórájában | 173 |
A baktériumok meghatározására felhasználható tulajdonságok | |
Morfológiai tulajdonságok | 175 |
Tenyésztési tulajdonságok | 176 |
A növekedés típusa boullonon | 178 |
Telep-típusok bouillonos zselatinon vagy ágáron | 178 |
A növekedés típusa bouillonos ágáron | 179 |
Növekedés tejben | 179 |
Növekedés burgonyán | 179 |
Élettani jellegek | 179 |
Magatartás a szénforrással szemben | 179 |
Nitrogénforrás | 179 |
Gázképzés | 179 |
Savképzés | 180 |
A baktériumok életműködésének egyéb termékei | 180 |
Ellenállóképesség a savakkal és lúgokkal szemben | 180 |
Az oxigénhez való viszony | 180 |
Ellenállóképesség a külső környezet különféle tényezőivel szemben | 180 |
A mikroorganizmusok tenyésztésének különleges módszerei | |
Az anaerob mikroorganizmusok tenyésztési módszerei | 182 |
A Bact. coli mennyiségi meghatározásának módszerei | 185 |
Mikroorganizmusok tenyésztése fokozott sav-, semleges só stb. adagokkal | 187 |
Talajrészecskék viszonylagos mikrooganizmus-tartalmának megállapítása | 188 |
Nyálkabaktériumok tenyésztési módszerei | 189 |
Az életképes baktériumok számának meghatározása a baktériumtrágyákban | 189 |
Magasabbrendű növények monobakteriális tenyésztési módszere (M. Fjodorov szerint) | 190 |
Egyes élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálati módszerek | |
A tej mikrobiológiai vizsgálata | 195 |
Savanyított zöldségfélék és a silótakarmány mikrobiológiai vizsgálata | 197 |
A hal és a hús mikrobiológiai vizsgálata | 197 |
Konzervek mikrobiológiai vizsgálata | 200 |
Általános vizsgálati módszerek | |
Átlag-talajminta bakteriológiai vizsgálatokhoz | 202 |
A talaj nedvességkapacitásának meghatározása | 203 |
A táptalajok és a talajkivonatok valódi savanyúságának meghatározása | 204 |
Koloriméteres eljárás az oldatok tényleges aciditásának meghatározására | 205 |
Az oxidációs-redukciós potenciál (redox-potenciál) megállapítása biológiai folyadékokban | 207 |
Fehérjék és hidrolízis-termékeik minőségi reakciói | 210 |
Biuret-reakció | 210 |
Tirozin-reakció | 210 |
Triptofán-reakció | 210 |
A benzol-csoport reakciója | 211 |
Az S-S csoport reakciója | 211 |
A fehérjék szénhidrátcsoportjának reakciója | 211 |
Az aminócsoport reakciója | 211 |
Az a-helyzetben lévő amino-csoport reakciója | 211 |
Egyes szénhidrátok minőségi reakciói | 211 |
Glukóz-reakció | 211 |
Levulóz-reakció | 212 |
Pentóz-reakció | 212 |
A cukor mennyiségi meghatározása Bertrand szerint | 212 |
Össznitrogén meghatározása Kjedahl szerint | 213 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.