1.066.445

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikrobiológia-Parazitológia/Járványtan/Közegészségtan

Egészségügyi szakiskolák tankönyve

Szerző
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 352 oldal
Sorozatcím: Egészségügyi szakiskolák tankönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: 48 fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó11
MIKROBIOLÓGIA ÉS PARAZITOLÓGIA
A mikrobiológia tárgya és felosztása15
Az orvosi mikrobiológia feladatai15
Az orvosi mikrobiológia történetének rövid áttekintése16
A mikroorganizmusok jelentősége a természetben18
Általános bakteriológia
A mikroorganizmusok osztályozása, a baktériumok elnevezése20
A baktériumok vizsgálatának módszerei20
Morfológiai vizsgálatok20
A baktériumok biológiai vizsgálati módszerei22
Biokémiai vizsgálatok24
Szerológiai vizsgálatok24
A baktériumok alakja24
A baktériumok fizikai szerkezete26
A bktériumok anyagcseréje26
A baktériumok legfontosabb biokémiai tevékenysége28
A baktériumok kémiai összetétele29
A baktériumok szaporodása29
A baktériumok ellenállása fizikai és kémiai behatásokkal szemben29
Fizikai tényezők30
Kémiai tényezők31
A fertőzés31
A fertőzés fogalma32
A fertőzés sorsát eldöntő tényezők33
A fertőzés lefolyása34
Általános immunitástan35
Antigének és ellenanyagok36
Védőoltások37
Anaphylaxia és allergia38
Szerológiai reakciók40
Vércsoportok43
Chemotherápiás szerek és antibioticumok46
Chemotherapeuticumok47
Antibioticumok47
A fertőző betegségek bakteriológiai laboratóriumi diagnosztikája48
A vizsgálati anyagok vétele és laboratóriumba küldése48
A vizsgálati anyag feldolgozásának általános szempontjai a laboratóriumban49
Az emberi szervezet természetes baktériumflórája50
Mikológia
A gombák általános tulajdonságai52
Alaki sajátságok52
Szaporodás52
Anyagcsere53
Pathogenitas53
A gombák ellenállóképessége54
A gombák diagnosztizálása54
Direkt módszerek54
Indirekt eljárások54
Pathogen gombák okozta betegségek55
Moszatgombák55
Tömlős gombák55
Imperfect gombák55
Sugárgombák56
Általános virológia
A vírusok fogalma, alakja, fizikai és vegyi szerkezete, méretei. A vírusok osztályozása57
A vírusok ellenállóképessége fizikai és kémiai behatásokkal szemben58
A vírus és a gazdasejt59
A vírusfertőzésekkel szembeni immunitás59
Fertőző betegségek virológiai laboratóriumi diagnosztikája60
A vizsgálati anyagok vétele és laboratóriumba küldése60
A vizsgálati anyag feldolgozásának általános szempontjai a laboratóriumban61
Rickettsiák62
Bacteriophagok63
Általános parazitológia
Protozoonok általános tulajdonságai és rendszerezése65
Parazita férgek általános tulajdonságai és rendszerezése66
Laposférgek66
Fonalférgek67
Ízeltlábúak általános tulajdonságai és rendszerezése, egészségügyi jelentőségük67
Rovarok67
Pókszabásúak68
Paraziták behatolása a gazdaszervezetbe68
A paraziták által okozott károsodások69
A parazitákkal szembeni immunitás69
Parazitológiai laboratóriumi diagnosztika70
Székletminta vétele71
Székletből kimutatható protozoonok vizsgálati módjai71
Székletből kimutatható férgek vizsgálati módszerei71
Anorectalis kaparék vétele és vizsgálati módszerei72
Vizelet vétele és vizsgálata73
Vérből és szövetekből kimutatható protozoonok vizsgálati módjai73
Vérből és szövetekből kimutatható férgek vizsgálati módszerei73
JÁRVÁNYTAN
Általános járványtan
A járványtan tárgya, feladata, kapcsolata egyéb tudományágakkal, jelentősége és felosztása77
A fertőzés (infectio)79
A fertőzés fogalma. A fertőzést befolyásoló tényezők79
A fertőzés kapuja80
Lappangási idő (incubatio)80
A járványfolyamat mozgatóerői81
Közvetlen (elsődleges) mozgatóerők82
Közvetett (másodlagos) mozgatóerők93
Fertőző betegségek előfordulási módjai96
Sporadikus előfordulás97
Endemia97
Epidemia97
Pandemia98
Szezonális ingadozás98
Ciklusos ingadozás vagy periodicitás100
Fertőző betegségek felosztása100
Bélfertőzések101
A légutak fertőzései101
A vér fertőzései102
A kültakaró fertőzései102
Állatról emberre terjedő betegségek103
Fertőző betegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló tevékenység103
Járványügyi szervezet103
Általános jellegű (megbetegedésektől függetlenül végzendő) járványügyi feladatok104
Járványügyi teendők fertőző betegségek előfordulásakor120
Járványügyi vizsgálat137
Részletes járványtan
Enteralis fertőzések138
A légutak fertőzései180
Haematogen fertőző betegségek218
A kültakaró fertőzései230
Anthropozoonosisok240
KÖZEGÉSZSÉGTAN
A közegészségtan helye az orvostudományban263
A magyar egészségügy szervezeti felépítésének áttekintése265
Egészségügyi Minisztérium265
Országos egészségügyi intézmények265
Közegészségügyi-járványügyi országos intézmények265
Gyógyító-megelőző feladatokat ellátó országos intézmények266
Országos Vértranszfúziós Szolgálat266
Az egészségügy helyi irányító szervei266
A körzeti orvosi ellátás267
Szakorvosi ellátás267
A gondozási módszer268
A kórház269
Kórházi betegellátás270
A kórházak belső rendje270
Szakkórházak sajátos szempontjai270
Közegészségügyi-járványügyi szolgálat271
Településegészségtan
A levegő egészségtana273
A levegő összetétele273
A levegő hőmérséklete274
A levegő nedvessége275
A levegő mozgása275
Hőszabályozás és hőmérsékletérzés276
A légnyomás hatása a szervezetre277
A napsugárzás biológiai hatása278
Időjárás és éghajlat278
A levegő szennyeződése280
Talajhigiéne és hulladékkezelés283
A talaj higiénés jelentősége283
A talaj összetétele283
A talaj fizikai szerkezete284
A talaj hőmérséklete284
A talajvíz284
Élőlények a talajban285
A talaj szennyeződése és öntisztulása285
A hulladékanyagok és egészségügyi jelentőségük286
Az emberi ürülék eltávolítása és elhelyezése286
A szemét és eltávolítása287
Temetkezés288
Vízhigiéne289
A víz élettani és higiénés jelentősége289
A víz előfordulása és körforgása a természetben290
A víz alkotórészei291
Az ivóvíz egészségügyi követelményei292
A vízellátás módjai és egészségügyi szempontjai293
A vízellátás egészségügyi ellenőrzése296
Szennyvizek297
A lakóépületek és a lakás higiénéje299
A lakásklíma mint biológiai tényező299
A lakóépület higiénéje300
A lakás és helyiségei301
Világítás302
A fűtés egészségtana303
A szellőztetés egészségtana305
Célépületek higiénéje307
Kórházak307
Bölcsődék307
Óvodák311
Iskolák311
Települések tervezése és fejlesztése213
Városi települések313
Falusi települések315
Élelmezés-egészségtani alapismeretek
Alapfogalmak316
Energiaszükséglet316
Tápanyagok317
Kalóriát adó tápanyagok317
Építő tápanyagok318
Biokatalizátorok320
A főbb élelmiszercsoportok táplálkozástani jelentősége322
Helyes és helytelen táplálkozás322
A magyar néptáplálkozás jellemzői325
Élelmiszerek raktározása és szállítása326
Csoportos élelmezés328
Név- és tárgymutató330
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem