1.067.715

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikrobiológia - Immunitástan

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 209 oldal
Sorozatcím: Egészségügyi szakképzések tankönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-00-7802-3
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A mikrobiológiai kutatások elősegítették a baktériumok anyagcserefolyamatainak, szaporodásának megítélését, a makro- és mikroszervezetek közötti kölcsönhatás tanulmányozását, a fertőző betegségek... Tovább

Előszó

A mikrobiológiai kutatások elősegítették a baktériumok anyagcserefolyamatainak, szaporodásának megítélését, a makro- és mikroszervezetek közötti kölcsönhatás tanulmányozását, a fertőző betegségek kórokozói életfolyamatainak fontosabb megértését, az ellenük történő küzdelem eredményességét, eddig ismeretlen kóroktani megbetegedések okozóinak megismerését és az ellenük történő védekezést. A modern tankönyv és oktatás feladata a stabil és feltétlenül szükséges ismeretanyag összefoglalása, mely átfogó alapképzést ad és mellette jó továbbképzési lehetőséget is biztosít.
Tankönyvünk az általános ismereteket követően a mikroorganizmusokat nem rendszertani beosztásuk alapján és sorrendiségében tárgyalja, hanem a betegségek klinikumából kiindulva, klinikai tünettani csoportosításban sorolja fel a lehetséges kórokozókat, azaz kliniko-mikrobiológiai szemlélet formálására törekszik. Úgy gondoljuk, hogy a kórokozók betegségcsoportok, szervek szerinti csoportosításban történő tárgyalása maradandóbban rögzíti az egyes szakterületekhez kötődő, szükséges ismeretanyagot.
Különös gondosságot igényel az anyagrészek szelektálásakor, ha a tankönyv nem egy, hanem több szakirányú képzés hallgatói számára készül. Így történt ez jelen esetben is, hiszen tankönyvünk a csecsemő- és kisgyermekgondozó, csecsemő- és gyermekápoló, klinikai fogászati és fogászati asszisztens, egészségügyi operátor és szülésznők elméleti oktatását egyaránt szolgálja.
Az általános, feltétlenül szükséges alapismereteken kívül a könyv olyan tájékozottságot is kíván nyújtani, amely lehetővé teszi a tudomány későbbi eredményeinek könnyebb elsajátítását. Az egyes fejezeteken belül az anyag összeállításánál igyekeztünk valamennyi képzési forma fontosabb ismeretanyagának beépítésére. Könyvünk megírásánál célunk volt annak elősegítése, hogy a hallgató biztos szakmai alapokon álljon. Vissza

Tartalom

Előszó 3
1. Bevezetés a mikrobiológiába 4
1.1. A mikrobiológia tárgya, felosztása, feladatai 4
1.2. A mikrobiológia rövid története 5
1.3. A mikroorganizmusok jelentősége a természetben, a
mezőgazdaságban és az iparban, helyük az élők világában 8
1.4. A mikroorganizmusok helye az élők világában 10
2. Általános mikrobiológia 12
2.1. A baktériumok alaktana és vizsgálata 12
2.2. A baktériumok szerkezete 15
2.3. A baktériumok élettana 19
2.3.1. A baktériumok kémiai összetétele 19
2.3.2. A baktériumok tenyésztése 19
2.3.3. A baktériumok szaporodása 21
2.3.4. A baktériumok anyagcseréje és energiaforgalma 22
2.3.5. A baktériumok biokémiai tevékenysége 25
2.4. A baktériumok genetikája 26
2.5. A mikroorganizmusok rezisztenciája 28
2.5.1. Sterilezés, fertőtlenítés (dezinficiálás) 28
2.6. Kemoterápiás szerek, antibiotikumok 33
2.7. A baktériumok rendszerezése 36
3. Patogenitás és infekció 38
3.1. A baktériumok kórokozó tulajdonsága 38
3.2. A fertőzés (infekció) 41
3.3. A szervezet ellenállásának mechanizmusa 44
4. Immunitástan 46
4.1. Antigének 47
4.2. Ellenanyagok 48
4.3. Az immunrendszer működése 49
4.3.1. Az immunrendszer sejtjei és szövetei 49
4.3.2. Az immunválaszban résztvevő szervek 49
4.3.3. Az immunválasz folyamata 50
4.3.4. Humorális immunválasz 51
4.3.5. Celluláris immunitás 53
4.4. A szervezet védekezése a mikrobákkal szemben 53
4.4.1. A szervezet védekezése a különböző kórokozók okozta fertőzésekkel szemben 55
4.4.1.1. A baktériumokkal szembeni immunválasz 55
4.4.1.2. A vírusokkal szembeni immunválasz 55
4.4.1.3. Parazitákkal szembeni immunválasz 55
4.4.1.4. Gombákkal szembeni immunválasz 56
4.5. Az immunválaszt befolyásoló tényezők 56
4.5.1. Immunhiányos állapotok 57
4.6. Az immunitás osztályozása és mesterséges létrehozása 58
4.7. Autoimmunitás, autoimmun betegségek 62
4.8. A szervezetet károsító immunreakciók (allergiás reakciók) 63
4.9. Immundiagnosztikai reakciók 65
5. Részletes bakteriológia 68
5.1. Az emberi test normál baktériumflórája 68
5.2. Gennykeltő (pyogen) coccusok 70
5.2.1. Staphylococcusok 70
5.2.2. Sarcina 72
5.2.3. Streptococcusok 72
5.3. A légúti fertőzések kórokozói 76
5.3.1. Streptococcus pneumoniae (Pneumococcus) 76
5.3.2. Corynebacteriumok 77
5.3.3. Mycobacteriumok 78
5.3.4. Bordettella pertussis 81
5.3.5. Haemophylus influenzae 82
5.3.6. Legionella pneumophila 82
5.3.7. Klebsiella pneumoniae 83
5.3.8. Mycoplasma pneumoniae 83
5.4. Enterális fertőzések kórokozói 85
5.4.1. Escherichia coli 85
5.4.2. Yersinia enterocolitica 87
5.4.3. Salmonella-csoport 87
5.4.4. Shigella-csoport 89
5.4.5. Vibrio cholerae 90
5.4.6. Campylobacterjejuni 91
5.4.7. Helicobacter pylori 91
5.5. Ételfertőzések és ételmérgezések kórokozói 93
5.5.1. Salmonellosis 93
5.5.2. Staphylococcus-ételmérgezés 94
5.5.3. Clostridium botulinum 95
5.5.4. Clostridium perfringens 95
5.6. Húgyúti fertőzések kórokozói 97
5.6.1. Proteus vulgáris 97
5.6.2. Pseudomonas aeruginosa 98
5.6.3. Egyéb kórokozók 98
5.7. A szexuális úton terjedő betegségek kórokozói 99
5.7.1. Treponema pallidum 99
5.7.2. Neisseria gonorrhoeae (Gonococcus) 100
5.7.3. Haemophylus ducreyi 101
5.7.4. Lymphogranuloma venereum 101
5.8. Idegrendszeri megbetegedést okozó baktériumok 103
5.8.1. Neisseria meningitis (Meningococcus) 103
5.8.2. Listeria monocytogenes 104
5.8.3. Clostridium tetani 104
5.8.4. Meningitist okozó egyéb baktériumok 105
5.9. Állatról emberre terjedő, betegségeket okozó baktériumok
(anthropozoonosisok) 107
5.9.1. Bacillus anthracis 107
5.9.2. Yersinia pestis 108
5.9.3. Brucellák 109
5.9.4. Leptospirák 109
5.9.5. Francisella tularensis 110
5.9.6. Chlamydia psittaci 111
5.9.7. Pseudomonas mailei 111
5.10. Emberi fertőzéseket okozó egyéb fontosabb baktériumok 113
5.10.1. Lactobacillus 113
5.10.2. Gázgangraena-clostridiumok 114
5.10.3. Borreliák 115
5.10.4. Chlamydiák 117
5.10.5. Rickettsiák 118
5.10.6. Mycobacterium leprae 120
6. Általános virológia 122
6.1. A virológia rövid története 122
6.2. A vírusok fogalma, jellemzése 123
6.3. A virionok szerkezete 124
6.4. A vírusok kémiai összetétele 126
6.5. A vírusok osztályozása 127
6.6. A vírusok szaporodásának mechanizmusa 127
6.7. Víruskölcsönhatások 129
6.8. A vírusok változékonysága és genetikája 130
6.9. A vírusok ellenállása fizikai és kémiai hatásokkal szemben 131
6.10. A vírusok kórokozó hatása 132
6.11. A vírusfertőzésekkel szemben kialakuló ellenállás tényezői 133
6.11.1. A specifikus védelmi reakciók 133
6.11.2. Specifikus immunválasz 134
6.11.3. A vírusbetegségek megelőzése 135
6.12. A vírusfertőzések kemoterápiája 136
6.13. A vírusdiagnosztika alapvető laboratóriumi módszerei 137
7. Részletes virológia 140
7.1. A légúti vírusfertőzések kórokozói 140
7.1.1. Rhinovírusok 140
7.1.2. Orthomyxovirus influenzae 140
7.1.3. Parainfluenzavírusok 141
7.1.4. Coxsackie vírusok 142
7.1.5. Mumps-vírus 142
7.1.6. Echovírusok 143
7.1.7. Epstein-Barr-vírus 143
7.1.8. Adenovírusok 143
7.2. Hepatitist okozó vírusok 145
7.2.1. Hepatitis-vírusok 145
7.2.2. Sárgaláz-vírus 147
7.3. Bőrkiütéssel járó vírusfertőzések kórokozói 148
7.3.1. Morbilli-vírus 148
7.3.2. Rubeolavírus 148
7.3.3. Herpesvírusok 149
7.3.4. Cytomegalovírus (CMV) 150
7.3.5. Poxvírusok 150
7.3.6. Marburg és Ebola-vírusok 151
7.3.7. Papillomavírusok 151
7.4. Idegrendszeri megbetegedéseket okozó vírusok 152
7.4.1. Rabies-vírus 152
7.4.2. Poliomyelitis-vírusok 153
7.4.3. Encaphalitist okozó flavivírusok 153
7.4.4. Lassú vírusfertőzések okozói 154
7.5. Szexuális úton terjedő fertőzések vírusai 155
7.5.1. HIV-vírusok 155
7.6. Daganatvírusok 157
7.7. Bacteriophagok 158
8. Mikológia 160
8.1. A gombák általános tulajdonsága, morfológia, biológia 160
8.2. A mycosisok osztályozása és patogenezise 163
8.3. A gombás betegségek terápiája 164
8.4. Mikológiái vizsgáló módszerek 165
8.5. Gombás betegségek 166
8.5.1. A bőr mycosisai (dermatomycosisok) 166
8.5.2. Szisztémás mycosisok I67
9. Parazitológia 170
9.1. A parazitológia tárgya, felosztása 170
9.2. A paraziták rendszerezése és elnevezése 170
9.3. A paraziták általános tulajdonságai 171
9.4. Az élősködés fogalma és formái 172
9.5. A paraziták gazdaszervezetbe hatolásának módjai 173
9.6. Kölcsönhatás a parazita és a gazdaszervezet között 174
9.7. Immunbiológiai jelenségek parazitás fertőzésekben 175
9.8. A paraziták terjedési alakjainak rezisztenciája 176
9.9. Kemoterápiás szerek 177
9.10. Vizsgáló módszerek, diagnosztika 178
9.11. Protozoológia 180
9.11.1. A protozoonok morfológiája, osztályozása és biológiája 180
9.11.2. A protozoonok patogen hatása és a fertőzés módjai 182
9.11.3. Vizsgáló módszerek 182
9.11.4. A szájüregben élő protozoonok 183
9.11.5. A bélben élő protozoonok 184
9.11.6. A húgy-ivarszervek parazitája 188
9.11.7. Vérben és szövetekben élő protozoonok 188
9.12. Helmintológia 194
9.12.1. A férgek általános tulajdonságai és rendszerezése 194
9.12.2. Bélben előforduló férgek 195
9.12.3. Vérben és szövetekben előforduló férgek 203
Tartalom 204

Dr. Jurányi Róbert

Dr. Jurányi Róbert műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Jurányi Róbert könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem