Mikroorganizmusok fiziológiája | 3 |
Mikroorganizmusok tápanyag igénye | 4 |
Mikrobiális energianyerő folyamatok | 14 |
Autotróf energianyerés, anyaghasznosítás | 14 |
Heterotróf - kemoorganotróf - energianyerés | 24 |
Külső környezeti faktorok hatása a mikroorganizmusokra | 43 |
A hőmérséklet hatása a mikrobákra | 45 |
A pH hatása | 47 |
A redoxpotenciál (rH) és az oxigén hatása a mikroorganizmusokra | 48 |
A nyomás hatása | 50 |
A közeg víztartalmának és ozmotikus értékének hatása - Ozmotolerancia | 50 |
A NaCl hatása a mikroorganizmusokra | 52 |
A fény és a sugárzások hatása - fototaxis és fototropizmus | 52 |
A közeg vegyi összetételének hatása - Kemotaxis | 53 |
A mikroorganizmusok szerepe az elemek körforgalmában | 55 |
A szén körforgása | 55 |
A mikrobák szerepe a nitrogén körforgásában | 61 |
A kén körforgása | 64 |
A foszfor körforgása | 65 |
Felhasznált és ajánlott forrásmunkák | 65 |
Mikroorganizmusok genetikája | 65 |
Mutáció, mint a genetikai változékonyság alapja, mutáns mikrobák | 66 |
A mutációk keletkezésének molekuláris (szerkezeti) háttere | 66 |
A mikrobiális mutánsok típusai (különböző fenotipikus változások) | 66 |
A mutánsok izolálása és jellemzése | 70 |
Mutagenezis, indukált mutációk | 72 |
Mutagenitás és karcinogenitás tesztelése reverzióval - Ames-teszt | 80 |
Az információcsere lehetőségei a mikrobák körében | 81 |
Információcsere a baktériumok körében | 81 |
Információcsere a gombák körében | 91 |
Ajánlott és felhasznált forrásmunkák | 136 |
Alkalmazott mikrobiológia néhány kérdése | 139 |
Ipari mikrobiológia - mikrobiális biotechnológia | 139 |
Mikroba törzsek keresése (screening): nemesítés, szelekció | 139 |
Törzsfenntartás, tárolás | 141 |
Fermentációs technológia, művelettan, fermentációs típusok | 143 |
Szekunder metabolit termelés | 144 |
Primer metabolit termelés | 148 |
Bioinszekticidek | 165 |
Biokonverzió - Biotranszformáció | 167 |
Antibiotikumok | 168 |
Béta-laktám típusú antibiotikumok | 169 |
Aminoglikozidok, szénhidrát antibiotikumok | 173 |
Makrociklikus laktonok | 175 |
Tetraciklinek és antraciklinek (kinon származékok) | 177 |
Aromás antibiotikumok | 178 |
Egyéb antibiotikumok | 179 |
Analitikai mikrobiológia | 182 |
Közegészségügyi-, orvosi mikrobiológiai alapfogalmak | 187 |
A mikroorganizmusok kórokozó tulajdonságai | 187 |
A fertőzés és megbetegedés | 192 |
A kórokozó-betegség kapcsolat | 192 |
A normál humán flóra | 199 |
A gazdaszervezet védekező mechanizmusai | 200 |
Az antimikrobiális kemoterápia alapjai | 204 |
Kemoterápiás szerek alkalmazásával összefüggő fogalmak | 205 |
Antibakteriális kemoterápia | 205 |
Gombaellenes kemoterápia | 210 |
Antivirális kemoterápia | 210 |
Protozoon-ellenes kemoterápia | 212 |
Felhasznált és ajánlott forrásmunkák | 213 |