Bevezetés | 3 |
A mikrobiológia tárgya és felosztása | 3 |
A mikrobiológia vázlatos története | 6 |
A magyar mikrobiológusok | 12 |
A mikroorganizmusok helye az élők világában | 13 |
A mikroorganizmusok alaktana | 16 |
A baktériumok alaktana | 16 |
A baktériumok alakja | 16 |
A baktériumok mérete | 18 |
A baktériumsejt felépítése | 19 |
A baktériumok sejtfala | 19 |
A citoplazma | 20 |
A sejtmag | 23 |
A baktériumok toja | 23 |
A baktériumok csillangói és mozgásuk | 25 |
A baktériumok fimbriái | 27 |
A baktériumok spórája | 28 |
A baktérium-tenyészetek formái | 34 |
A baktériumok festése (Gram-festés és Ziehl-Neelsen-festés) | 37 |
A baktériumok L-formái | 40 |
A gombák alaktana | 42 |
A gombák jellemzése | 42 |
A "penészek" (és más fonalas alsóbbrendű gombák) felépítése | 42 |
Az alsóbbrendű gombák ivartalan szaporodása | 44 |
Az alsóbbrendű gombák ivaros szaporodása | 47 |
A tömlősgombák ivaros szaporodása | 49 |
A bazidiumos gombák ivaros szaporodása | 52 |
Az élesztőgombák alakja és mérete | 53 |
Az élesztősejt szerkezete | 53 |
Az élesztők szaporodása | 54 |
A mikroorganizmusok rendszertana | 56 |
Általános alapelvek | 56 |
A baktériumok rendszere | 58 |
A baktériumok rendszerezésének története | 59 |
A Bergey-féle baktérium rendszer | 62 |
A vírusok | 76 |
Felfedezésük története | 76 |
A vírusok alakja, mérete és felépítése | 77 |
A vírusok elnevezése | 80 |
A vírusok rendszere | 81 |
A gombák rendszertana | 85 |
A nyálkagombák | 86 |
Az igazi gombák | 87 |
A moszatok rendszertana | 111 |
Az állati véglények rendszertana | 113 |
A mikroorganizmusok vegyi összetétele | 116 |
A mikroorganizmusok anyagcseréje | 118 |
Az anyagcsere általában | 118 |
Az anyagcsere fogalma | 118 |
Az anyagcsere folyamatai | 119 |
A mikroorganizmusok anyagcsere-típusai | 119 |
Táplálkozás, tápanyagok | 121 |
A mikroorganizmusok tápanyagigénye | 121 |
A mikroorganizmusok tápanyagai | 123 |
Tápanyagok felvétele | 131 |
Energia források | 137 |
Fényenergia | 137 |
A fényenergia elnyelése | 138 |
A fényenergia átalakítása kémiai energiává | 138 |
A fotottróf baktériumok csoportjai | 142 |
Kémiai energia | 143 |
Szervetlen vegyületek oxidációja | 143 |
Szervetlen vegyületek redukciója | 146 |
Heterotróf mikroorganizmusok energianyerése | 148 |
Szénhidrátok lebontása | 152 |
Légzés | 152 |
Szénhidrátok közvetlen oxidációja | 161 |
Erjedés | 165 |
Zsírok lebontása | 184 |
Fehérjék lebontása | 186 |
Oxidatív dezaminálás | 187 |
Reduktív dezaminálás | 187 |
Hidrolitikus dezaminálás | 180 |
Hidrolitikus dezaminálás és dekarboxilálás | 180 |
Transzaminálás | 189 |
Energiaviszonyok az anyagcserében | 192 |
A kémiai energia felszabadítása | 192 |
Az energia átvitele | 197 |
Az energia átalakításai | 200 |
A kémiai energia átalakítási típusai | 200 |
Fényenergia és kémiai energia | 203 |
Az energiatermelés gazdaságossága | 204 |
Energiaigénylő reakciók | 206 |
Szénhidrátok szintézise | 207 |
Zsírok szintézise | 222 |
Nitrogéntartalmú vegyületek szintézise | 222 |
Szervetlen nitrogén asszimilálása | 223 |
Aminosavak szintézise | 226 |
Purin- és pirimidin nukleotidák szintézise | 240 |
Fehérjék és nukleinsavak szintézise | 244 |
Az anyagcserével kapcsolatos jelenségek | 252 |
Hőtermelés | 252 |
Biolumineszcencia (Világító baktériumok) | 253 |
Az anyagcsere egysége és szabályozása | 254 |
A mikroorganizmusok szaporodása | 258 |
A baktériumok szaporodása | 258 |
A szaporodás szakaszai | 259 |
A mikroorganizmusok változékonysága és öröklődése | 261 |
A mikrobiális genetika története | 261 |
A genetikai alapfogalmak | 263 |
A környezet hatására bekövetkező változások | 266 |
Enzim-indukció | 267 |
A mikroorganizmusok mutációja | 268 |
A baktériumok s-R mutációja | 269 |
Csillós baktériumok H-O mutációja | 270 |
Mutációk a tápanyag-felhasználásban | 270 |
Vegyszerekkel szemben rezisztens mutánsok | 272 |
Nagy antibiotikum-termelő képességű törzsek előállítása mutációval | 273 |
A mikroorganizmusok rekombinációja | 275 |
Transzformáció | 275 |
A baktériumok konjugációja | 276 |
Transzdukció | 277 |
Lizogénis és lizogén konverzió | 278 |
Heterokariózis | 279 |