kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 143 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-9107-88-3 |
Megjegyzés: | Tankönyvi szám: Szm-502. Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. |
Mikrobiológia | 3 |
Mikrobiológia tárgya | 5 |
A mikrobiológia rövid története (Olvasmány) | 6 |
A mikroorganizmusok elterjedtsége | 8 |
A mikroorganizmusok jellemzése | 9 |
A baktériumok | 9 |
A gombák | 18 |
Az élesztőgombák | 18 |
A fonalasgombák | 22 |
A vírusok | 26 |
A mikroorganizmusok életfeltételei | 30 |
A víz | 31 |
A tápanyagok | 32 |
Az oxigén | 33 |
A pH szerepe | 35 |
A hőmérséklet | 36 |
A mikroorganizmusok életfolyamatai | 38 |
Az anyagcsere | 39 |
A szénhidrátok lebontása | 40 |
A fehérjék lebontása | 41 |
A zsírok lebontása | 43 |
A raktározás és kiválasztás | 44 |
A mikroorganizmusok szaporodása | 45 |
Az élelmiszerek minőségét meghatározó mikrobák | 47 |
Az élelmiszerek romlása | 48 |
Élelmiszerek okozta megbetegedések | 49 |
Élelmiszer fertőzések | 50 |
Élelmiszer mérgezések | 51 |
Indikátor mikroorganizmusok | 53 |
A mikroorganizmusok hasznosítása az élelmiszeriparban | 54 |
Erjedésiparok | 54 |
Boripar | 54 |
Sörgyártás | 56 |
Élesztőgyártás | 57 |
Szeszgyártás | 57 |
Ecetgyártás | 58 |
Tejipar | 59 |
Konzervipar | 61 |
Húsipar | 62 |
Sütőipar | 62 |
Mikrobiológiai minőségellenőrzés | 64 |
Gyártásközi vizsgálatok | 65 |
A késztermék minősítése | 65 |
Táplálkozás-élettan | 69 |
Az egészséges táplálkozás | 71 |
Az energiaforgalom | 71 |
Tápanyagok | 73 |
Energiát adó anyagok | 73 |
A fehérjék | 73 |
A szénhidrátok | 76 |
A lipidek | 78 |
Egyéb energiát adó tápanyagok | 79 |
Vitaminok | 80 |
A zsírban oldódó vitaminok tulajdonságai | 80 |
A vízben oldódó vitaminok tulajdonságai | 81 |
Ásványi anyagok (makro- és mikroelemek) | 83 |
A víz | 86 |
Fűszerek, színezőanyagok | 87 |
Növényi rostok | 87 |
A tápanyagok emésztése és felszívódása | 89 |
A táplálkozás folyamata | 89 |
Az emésztés enzimei | 89 |
Emésztés és felszívódás | 90 |
A szénhidrátok lebontása és felszívódása | 90 |
A fehérjék lebontása és felszívódása | 91 |
A zsírok lebontása és felszívódása | 91 |
A vitaminok és ásványi anyagok felszívódása | 91 |
Sejtanyagcsere a szöveteken belül | 93 |
Az élelmiszerek táplálkozás-élettani értékelése | 95 |
Növényi eredetű élelmiszerek | 95 |
Gabonafélék (cereáliák) | 95 |
Hüvelyesek, olajtartalmú magvak | 98 |
Zöldség- és főzelékfélék | 98 |
Gyümölcsök | 101 |
Állami eredetű élelmiszerek | 103 |
Húsok és húskészítmények | 104 |
Tojás- és tojáskészítmények | 105 |
Tej- és tejtermékek | 106 |
Táplálkozási szokásokat befolyásoló tényezők | 109 |
A helyes táplálkozás | 109 |
A gyermekek és időskorúak táplálkozása | 110 |
A gyermekek táplálkozása | 111 |
Az időskorúak táplálkozása | 114 |
Az egészséges felnőtt táplálkozása | 116 |
Fizikai erőnlét és táplálkozás | 120 |
A testedzés jelentősége | 121 |
Az alkohol élettani hatása | 122 |
Teendők alkoholmérgezés esetén | 124 |
Az alkoholizmus következményei | 124 |
Következtetések | 125 |
Alternatív táplálkozási módok | 125 |
A vegetáriánus táplálkozás | 125 |
Makrobiotikus étrend | 126 |
Reformtáplálkozás | 126 |
Táplálkozás és elhízás | 127 |
Az elhízás oka, tényezői | 128 |
A jó fogyókúra (olvasmány | 130 |
Röviden az élelmiszer allergiáról | 131 |
Táplálkozással összefüggő megbetegedések | 131 |
Táplálkozás az egészséges ésletmód kialakításához | 133 |
Melléklet | 134 |
Védjük környezetünk tisztaságát | 134 |
Napi energiaszükséglet 9. táblázat | 136 |
Tápanyagtáblázat 10. táblázat | 137 |
Élelmiszerek koleszterintartalma 11. táblázat | 138 |
Kislexikon | 139 |
Irodalomjegyzék | 143 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.