1.059.328

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikrobiológia és táplálkozásélettan

A középfokú agrárszakképzés tankönyve

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 143 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9107-88-3
Megjegyzés: Tankönyvi szám: Szm-502. Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Mikrobiológia3
Mikrobiológia tárgya5
A mikrobiológia rövid története (Olvasmány)6
A mikroorganizmusok elterjedtsége8
A mikroorganizmusok jellemzése9
A baktériumok9
A gombák18
Az élesztőgombák18
A fonalasgombák22
A vírusok26
A mikroorganizmusok életfeltételei30
A víz31
A tápanyagok32
Az oxigén33
A pH szerepe35
A hőmérséklet36
A mikroorganizmusok életfolyamatai38
Az anyagcsere39
A szénhidrátok lebontása40
A fehérjék lebontása41
A zsírok lebontása43
A raktározás és kiválasztás44
A mikroorganizmusok szaporodása45
Az élelmiszerek minőségét meghatározó mikrobák47
Az élelmiszerek romlása48
Élelmiszerek okozta megbetegedések49
Élelmiszer fertőzések50
Élelmiszer mérgezések51
Indikátor mikroorganizmusok53
A mikroorganizmusok hasznosítása az élelmiszeriparban54
Erjedésiparok54
Boripar54
Sörgyártás56
Élesztőgyártás57
Szeszgyártás57
Ecetgyártás58
Tejipar59
Konzervipar61
Húsipar62
Sütőipar62
Mikrobiológiai minőségellenőrzés64
Gyártásközi vizsgálatok65
A késztermék minősítése65
Táplálkozás-élettan69
Az egészséges táplálkozás71
Az energiaforgalom71
Tápanyagok73
Energiát adó anyagok73
A fehérjék73
A szénhidrátok76
A lipidek78
Egyéb energiát adó tápanyagok79
Vitaminok80
A zsírban oldódó vitaminok tulajdonságai80
A vízben oldódó vitaminok tulajdonságai81
Ásványi anyagok (makro- és mikroelemek)83
A víz86
Fűszerek, színezőanyagok87
Növényi rostok87
A tápanyagok emésztése és felszívódása89
A táplálkozás folyamata89
Az emésztés enzimei89
Emésztés és felszívódás90
A szénhidrátok lebontása és felszívódása90
A fehérjék lebontása és felszívódása91
A zsírok lebontása és felszívódása91
A vitaminok és ásványi anyagok felszívódása91
Sejtanyagcsere a szöveteken belül93
Az élelmiszerek táplálkozás-élettani értékelése95
Növényi eredetű élelmiszerek95
Gabonafélék (cereáliák)95
Hüvelyesek, olajtartalmú magvak98
Zöldség- és főzelékfélék98
Gyümölcsök101
Állami eredetű élelmiszerek103
Húsok és húskészítmények104
Tojás- és tojáskészítmények105
Tej- és tejtermékek106
Táplálkozási szokásokat befolyásoló tényezők109
A helyes táplálkozás109
A gyermekek és időskorúak táplálkozása110
A gyermekek táplálkozása111
Az időskorúak táplálkozása114
Az egészséges felnőtt táplálkozása116
Fizikai erőnlét és táplálkozás120
A testedzés jelentősége121
Az alkohol élettani hatása122
Teendők alkoholmérgezés esetén124
Az alkoholizmus következményei124
Következtetések125
Alternatív táplálkozási módok125
A vegetáriánus táplálkozás125
Makrobiotikus étrend126
Reformtáplálkozás126
Táplálkozás és elhízás127
Az elhízás oka, tényezői128
A jó fogyókúra (olvasmány130
Röviden az élelmiszer allergiáról131
Táplálkozással összefüggő megbetegedések131
Táplálkozás az egészséges ésletmód kialakításához133
Melléklet134
Védjük környezetünk tisztaságát134
Napi energiaszükséglet 9. táblázat136
Tápanyagtáblázat 10. táblázat137
Élelmiszerek koleszterintartalma 11. táblázat138
Kislexikon139
Irodalomjegyzék143

Szladecskó Györgyné

Szladecskó Györgyné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szladecskó Györgyné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem