1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikrobiológia és táplálkozás-élettan

Élelmiszer-ipari szakmunkásképzés tankönyve

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Dinasztia Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 227 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-9099-87-2
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Általános mikrobiológia
Bevezetés
A mikroorganizmusok felismerése9
A mikroogranizmusok alaktana10
A mikroorganizmusok telepképzése13
A mikroorganizmusok anyagcseretermékei17
A mikroorganizmusok életfeltételei21
A víz és az oldott tápanyagok23
A tápanyag töménysége25
A környezet hőmérséklete26
A környezet kémhatása34
A levegő jelenléte vagy hiánya36
Az élő környezet38
A mikroorganizmusok életfolyamatai42
Az anyagcsere43
Tápanyagfelvétel43
Sejtépítés (asszimiláció)45
Lebontás (disszimiláció)46
A raktározás és a kiválasztás58
A mikroorganizmusok szaporodása59
A mikrobák egyéb életjelenségei63
A mikoroorganizmusok hasznos tevékenysége65
Hasznosításuk az élelmiszeripari gyártástechnológiában65
A mikrobák egyéb hasznosítási irányai69
A mikroorganizmusok szaporítása72
A mikroorganizmusok káros tevékenysége79
A mikroorganizmusok élelmiszerbontó hatása80
A gyártástechnológiai folyamatok megzavarása81
Érzékszerveinkkel megfigyelhető romlásjelenségek81
A mikrobák okozta tápanyagcsökkenés86
Az élelmiszerek útján terjedő egészségártalmak87
Élelmiszer-fertőzések88
Élelmiszer-mérgezések89
A káros mikroorganizmusok elleni védekezés101
Tartósító (csíragátló) módszerek102
Tartósítószerek104
Csíraölő (fertőtlenítő) módszerek108
Fertőtlenítőszerek114
Táplálkozás-élettan
Bevezetés
Az ember tápanyagai123
A testépítő anyagok123
Energiát adó anyagok128
Szénhidrátok128
Zsírok-olajok130
Egyéb energiaforrások133
Az energiakészlet mérése133
Élettani tényezők134
Vitaminok135
Ásványi anyagok141
Egyéb anyagok143
Víztartalom143
Színező- és fűszerezőanyagok145
Ballaszt- és salakanyagok145
A tápanyagok emésztése és felszívódása149
A táplálkozás folyamata149
Az emésztés enzimjei150
Emésztés és felszívódás152
A szövetek sejtek közti anyagcseréje155
Élelmiszereink értékelsée159
Élelmiszereink táplálóértéke159
Élelmiszereink élettani értéke160
Élelmiszereink élvezeti értéke161
Emészthetőség és telítőhatás164
Az élelmiszerek romlékonysága166
Az élelmiszeripari feldolgozás hatása a termékekre168
A nyersanyagok tárolása168
Erőművi eljárások170
A víztartalom megváltoztatása171
A hőkezelés172
A hőkezelés módjai172
A hőkezelés hatása a tápanyagokra173
Az élelmiszerek összetételének megváltoztatása175
Technikai szennyeződések177
Az élelmiszerek táplálkozás-élettani értékelése181
Növényi eredetű élelmiszerek181
Gabonafélék (cereáliák)181
Hüvelyesek, olajtartalmú magvak185
Zöldség- és főzelékfélék186
Gyümölcsök191
Élvezeti anyagok194
Az állati eredetű élelmiszerek197
Húsok és húskészítmények199
Tojás és tojáskészítmények202
Tej és tejtermékek204
Tápanyagigény209
Az energiaszükséglet fedezése209
Az életfolyamatok alapanyagcseréje210
A munkavégzés energiaszükséglete212
A tápanyagszükséglet fedezése213
A fehérjeigény214
A zsírigény215
A szénhidrátigény216
Az élettanitényező-igény216
A különleges élelmezési igények217
Az élelmiszeripar feladata a népélelmezés korszerűsítésében220

Dr. Ketter László

Dr. Ketter László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Ketter László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem