kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 227 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-230-920-6 |
Megjegyzés: | Tankönyvi száma: Szm-514. Fekete-fehér ábrákkal, illusztrációkkal. |
Általános mikrobiológia | |
Bevezetés | |
A mikroorganizmusok felismerése | 9 |
A mikroogranizmusok alaktana | 10 |
A mikroorganizmusok telepképzése | 13 |
A mikroorganizmusok anyagcseretermékei | 17 |
A mikroorganizmusok életfeltételei | 21 |
A víz és az oldott tápanyagok | 23 |
A tápanyag töménysége | 25 |
A környezet hőmérséklete | 26 |
A környezet kémhatása | 34 |
A levegő jelenléte vagy hiánya | 36 |
Az élő környezet | 38 |
A mikroorganizmusok életfolyamatai | 42 |
Az anyagcsere | 43 |
Tápanyagfelvétel | 43 |
Sejtépítés (asszimiláció) | 45 |
Lebontás (disszimiláció) | 46 |
A raktározás és a kiválasztás | 58 |
A mikroorganizmusok szaporodása | 59 |
A mikrobák egyéb életjelenségei | 63 |
A mikoroorganizmusok hasznos tevékenysége | 65 |
Hasznosításuk az élelmiszeripari gyártástechnológiában | 65 |
A mikrobák egyéb hasznosítási irányai | 69 |
A mikroorganizmusok szaporítása | 72 |
A mikroorganizmusok káros tevékenysége | 79 |
A mikroorganizmusok élelmiszerbontó hatása | 80 |
A gyártástechnológiai folyamatok megzavarása | 81 |
Érzékszerveinkkel megfigyelhető romlásjelenségek | 81 |
A mikrobák okozta tápanyagcsökkenés | 86 |
Az élelmiszerek útján terjedő egészségártalmak | 87 |
Élelmiszer-fertőzések | 88 |
Élelmiszer-mérgezések | 89 |
A káros mikroorganizmusok elleni védekezés | 101 |
Tartósító (csíragátló) módszerek | 102 |
Tartósítószerek | 104 |
Csíraölő (fertőtlenítő) módszerek | 108 |
Fertőtlenítőszerek | 114 |
Táplálkozás-élettan | |
Bevezetés | |
Az ember tápanyagai | 123 |
A testépítő anyagok | 123 |
Energiát adó anyagok | 128 |
Szénhidrátok | 128 |
Zsírok-olajok | 130 |
Egyéb energiaforrások | 133 |
Az energiakészlet mérése | 133 |
Élettani tényezők | 134 |
Vitaminok | 135 |
Ásványi anyagok | 141 |
Egyéb anyagok | 143 |
Víztartalom | 143 |
Színező- és fűszerezőanyagok | 145 |
Ballaszt- és salakanyagok | 145 |
A tápanyagok emésztése és felszívódása | 149 |
A táplálkozás folyamata | 149 |
Az emésztés enzimjei | 150 |
Emésztés és felszívódás | 152 |
A szövetek sejtek közti anyagcseréje | 155 |
Élelmiszereink értékelsée | 159 |
Élelmiszereink táplálóértéke | 159 |
Élelmiszereink élettani értéke | 160 |
Élelmiszereink élvezeti értéke | 161 |
Emészthetőség és telítőhatás | 164 |
Az élelmiszerek romlékonysága | 166 |
Az élelmiszeripari feldolgozás hatása a termékekre | 168 |
A nyersanyagok tárolása | 168 |
Erőművi eljárások | 170 |
A víztartalom megváltoztatása | 171 |
A hőkezelés | 172 |
A hőkezelés módjai | 172 |
A hőkezelés hatása a tápanyagokra | 173 |
Az élelmiszerek összetételének megváltoztatása | 175 |
Technikai szennyeződések | 177 |
Az élelmiszerek táplálkozás-élettani értékelése | 181 |
Növényi eredetű élelmiszerek | 181 |
Gabonafélék (cereáliák) | 181 |
Hüvelyesek, olajtartalmú magvak | 185 |
Zöldség- és főzelékfélék | 186 |
Gyümölcsök | 191 |
Élvezeti anyagok | 194 |
Az állati eredetű élelmiszerek | 197 |
Húsok és húskészítmények | 199 |
Tojás és tojáskészítmények | 202 |
Tej és tejtermékek | 204 |
Tápanyagigény | 209 |
Az energiaszükséglet fedezése | 209 |
Az életfolyamatok alapanyagcseréje | 210 |
A munkavégzés energiaszükséglete | 212 |
A tápanyagszükséglet fedezése | 213 |
A fehérjeigény | 214 |
A zsírigény | 215 |
A szénhidrátigény | 216 |
Az élettanitényező-igény | 216 |
A különleges élelmezési igények | 217 |
Az élelmiszeripar feladata a népélelmezés korszerűsítésében | 220 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.