Előszó a második kiadáshoz | 3 |
Bevezetés | 5 |
A mikroszervezetek alaktana, szaporodása és rendszertana | |
A baktériumok és sugárgombák alakja és mérete | 13 |
A baktériumok sejtjeinek felépítéséről általában | 16 |
Sejtfal, sejtmembrán, tok | 17 |
Citoplazma, tartléktápanyagok | 21 |
Bomlástermékek vagy exkrétumok | 23 |
Festékek képzése | 23 |
A protoplazma világító képessége | 24 |
A bektériumok sejtmag-kérdésének mai állása | 25 |
A baktériumok mozgatószervei és a mozgás | 28 |
A baktériumok viselkedése festékekkel szemben | 31 |
A baktériumsejt fejlődése | 33 |
Ciklusosság a baktériumsejt-fejlődésben | 39 |
Tenyésztés, tenyészeljárások, szaporodás mértéke | 42 |
A baktériumok szabad szemmel látható (makroszkópos) fejlődési formáiról | 46 |
A baktériumok rendszerezéséről | 49 |
A baktériumok rendszerének rövid ismertetése | 51 |
Gombák | 69 |
Algák | 92 |
Protozoa vagy állati véglények | 94 |
A mikroszervezetek általános élettana | |
A mikroszervezetek sejtjeinek vegyi összetételéről | 97 |
Anorganikus anyagok | 97 |
Szén | 101 |
Nitrogén | 105 |
A növekedést serkentő anyagok és szerepük a mikroorganizmusok életében | 106 |
Anyagcsere. Enzimek | 111 |
Légzési típusok | 117 |
Fizikai hatások a mikroszervezetekre | 120 |
A víz szerepe a mikroszervezetek konzerválásában. A nedvesség és a koncentrált oldatok hatása | 120 |
A hőmérséklet mint környezeti hatás | 123 |
A fény hatása | 126 |
A mikroszervezetekre gyakorolt kémiai hatás | 127 |
A vegyi reakció hatása | 127 |
Vegyszerek és mérgek hatása a mikroszervezetekre, fertőtlenítés | 128 |
Néhány, a mezőgazdasági iparban és takarmánykészítési folyamatban fontos anaerob és aerob lebontási folyamat | |
Alkoholos erjedés | 134 |
Tejsavas erjedés | 140 |
Propionsavas erjedés | 153 |
Vajsavar erjedés | 154 |
Anaerob és aerob ecetsavar erjedés | 157 |
A mikroszervezetek változékonysága és öröklékenysége | |
Spontán és indukált mutáció | 164 |
A mikrobiális mutánsok fő típusai | 170 |
Transzformáció mint a mikroszervezetek klónjai között létrejövő örökletes kölcsönhatás | 174 |
Transzdukció | 174 |
Genetikai kicserélődés paraszexuális vagy szexuális úton | 178 |
Szexualitás és citogén elmélet | 182 |
Információs elmélet | 184 |
A micsurini felfogás a mikrobiológiában | 186 |
A mikroszervezetek környezettana | |
A mikroszervezetek egymás közötti kapcsolatáról, valamint a mikro- és makroszervezetek közötti viszonyról | 191 |
Metabiózis | 191 |
Antagonizmus, antibiózis | 193 |
Szimbiózis | 213 |
A mikroszervezetek parazitizmusa | 219 |
Mikroszervezetek a természetben | 233 |
Mikroszervezetek a talajban | 233 |
A szén körforgalma a talajban | 245 |
A nitrogén körforgalma a talajban | 252 |
A kén körforgalma a talajban | 272 |
A foszfor mikrobiológiai átalakulása | 274 |
A vas és mangán mikrobiológiai átalakulása | 276 |
Talajoltás | 278 |
Az istállótrágya mikrobiális folyamata az érlelés alatt | 283 |
A mikroszervezetek szerepe a humusz képződésében és talajaggregátum kialakításában | 286 |
Egyoldalú, káros mikrobiális hatás a talajban | 291 |
Irányítható-e a talaj élette a mikrobák segítségével? | 292 |
A mikroszervezetek elterjedése a vízben | 297 |
A mikrobiológia történetének áttekintése | |
Irodalom | 317 |
Név- és tárgymutató | 321 |