kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 236 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Előszó a negyedik kiadáshoz | 3 |
Bevezetés | |
A mikrobiológia tárgya és kapcsolata a többi tudománnyal | 5 |
A mikrobiológia fejlődésének kezdeti időszaka | 9 |
Az ősnemzés és összefüggése a földi élet keletkezésével | 13 |
A mikrobiológia fejlődésének második időszaka | 22 |
A baktériumok általános alaktana és rendszertana | |
A baktériumok alaktana | |
A baktériumok méretei | 33 |
Az ultramikróbák méretei | 36 |
A baktériumok külső alakja | 39 |
A baktériumok szerkezete | 43 |
A baktériumok szaporodása | 50 |
A baktériumok mozgása | 58 |
A baktériumok fejlődése | 60 |
A baktériumok rendszertana | |
A baktériumok helye az élő szervezetek rendszerében és a baktériumok változékonysága | 65 |
A baktériumfajok meghatározására felhasználható tulajdonságok | 70 |
A baktériumok rendszertana | 74 |
A mikroorganizmusok egyéb csoportjai | 82 |
A mikroorganizmusok általános élettana | |
A mikróbák táplálkozási folyamatai | |
A tápanyagok bejutása a mikróbasejtbe | 89 |
Az autotróf baktériumok asszimilációja (baktériumok foto- és kemoszintézise) | 93 |
A heterotróf baktériumok szénasszimilációja | 95 |
A mikróbák nitrogénasszimilációja | 97 |
Az ásványi alkotórészek (hamuanyagok) aszzimilálása | 99 |
A mikroorganizmusok vegyi összetétele | 100 |
A járulékos növekedési anyagok hatása a mikroorganizmusok fejlődésére | 103 |
Az enzimek (fermentumok) | |
Az enzimek kémiai természete | 106 |
A fermentatív katalízis mechanizmusa | 109 |
Az enzimek osztályozása | 111 |
Az enzimek szerepe a szintetikus folyamatokban | 116 |
Légzési folyamatok | |
A légzés szerepe a mikroorganizmusok életműködésében | 117 |
A mikroorganizmusok légzési típusai | 118 |
A külső környezet tényezőinek hatása a mikroorganizmusokra | |
A külső környzezet vegyi tényezőinek hatása | 134 |
A fizikai tényezők hatása a baktériumok életműködésére | 139 |
Az élelmiszerek tárolásásnak és tartósításának mikrobiológiai alapjai | 145 |
A mikroorganizmusok egymásközti viszonya | 153 |
A mikroorganizmusok részletes élettana | |
A szén átalakulásának általános iránya a természetben | 161 |
Erjedési folyamatok | |
A szerves savak anaerób lebontása | 166 |
Alkoholos erjedés | 167 |
Tipikus tejsavas erjedés | 170 |
A tejsavas baktériumok felhasználása a tejgazdaságban | 173 |
Nemtipikus tejsavas erjedés | 176 |
A tejsavas baktériumok felhasználása egyes termékek savanyítására | 177 |
Propionsavas erjedés | 183 |
Aceton-etilalkoholos erjedés | 186 |
Vajsavas erjedés | 186 |
Az aceton-bútilalkoholok erjedése | 189 |
A pektinanyagok vajsavas erjedése | 191 |
A vajsavas baktériumok felhasználása a len elsődleges feldolgozásában (a len áztatása) | 193 |
A cellulóz vajsavas erjedése | 195 |
Oxidációs folyamatok | |
A molekuláris hidrogén oxidációja | 201 |
Metán és más szénhidrogének oxidációja | 201 |
Zsírok és a magymolekulasúlyú alifás savak oxidációja | 203 |
Etilalkohol oxidálása ecetsavvá | 204 |
Szénhidrátok oxidációja fumarsavképződéssel | 207 |
Szénhidrátok oxidációja citromsavképződéssel | 208 |
A celluzóz és kísérőanyagainak oxidációja | 210 |
Az aromás vegyületek oxidációja | 213 |
Nitrogéntartalmú szerves anyagok hidrolízise és oxidációja | |
A nitorgén átalakulásának általános iránya a természetben | 215 |
Ammonifikációs folyamatok | 217 |
Ásványi nitrogéntartalmú anyagok oxidációja a széndioxid szenének egyidejű asszimilációjával | |
A nitrifikálás | 231 |
A talaj nitrifikáló folyamatainak sajátosságai | 238 |
Szerves anyagok oxidációja egyidejű nitrátredukcióval | |
Közvetlen denitrifikáció | 242 |
Közvetett denitrifikáció | 245 |
Nitrogénmentes szerves vegyületek oxidációja molekuláris nitrogén egyidejű asszimilációjával | |
A molekuláris nitrogén megkötése baktériumok által | 246 |
A molekuláris nitrogén megkötése Azotobacterek által | 247 |
Molekuláris nitrogén megkötése a Clostridium Pasteurianum áltam | 253 |
Légköri nitrogén asszimilálása gombák és moszatok által | 254 |
Molekuláris nitrogén megkötése a pillangós növényekkel együttélő gyökérgumóbaktériumok által | 255 |
Talajbaktériumkészítmények felhasználása a mezőgazdasági gyakorlatban | |
A nitragin alkalmazása | 266 |
Az azotogén alkalmazása | 272 |
A kén és a foszfor átalakulása | |
A kén átalakulása | 278 |
A foszfor átalakulása | 284 |
A szerves anyagok átalakulása a talajban | |
Talajmikroorganizmusok | |
A baktéiumok elterjedése a talajban | 287 |
Baktériumokon kívül a többi mikroorganizmus elterjedése a talajban | 294 |
Kölcsönviszonyok a talajbaktéiumok és a magasabbrendű növények között | 302 |
A talaj mikroorganizmusai és a szerves anyag mineralizációja a talajban | |
A folyamat általános iránya | 308 |
A talajmikroorganizmusok részvétele a talaj különféle huminanyagainak elbontásában | 311 |
A megművelés hatása a talaj mikroflórára | 324 |
A talaj mikroorganizmusai és a talaj bioorganomineralis komplexusa | 330 |
Mikrobiológiai módszerek a talaj termőképességének megállapítására | 333 |
Az istállótrágya tárolása során végbemenő mikrobiológiai folyamatok | 339 |
A víz és a levegő mikrobiológiája | |
A baktériumok elterjedése a vízben | 346 |
A vizek szaprobia rendszere | 351 |
Szennyvízek biológiai tisztulása | 355 |
A baktéiumok eljterjedése a levegőben | 360 |
Ajánlott irodalom a mikrobiológia részletesebb tanulmányozásában | 362 |
Utószó | 363 |
Tárgy- és névmutató | 366 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.