1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikrobiológia

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 317 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Mikrobiológiának nevezik a parányi, csak mikroszkóppal látható élőlények életével, élettevékenységével foglalkozó tudományt. A mikrobiológia a biológiának egyik legfiatalabb ága. A biológia... Tovább

Előszó

Mikrobiológiának nevezik a parányi, csak mikroszkóppal látható élőlények életével, élettevékenységével foglalkozó tudományt. A mikrobiológia a biológiának egyik legfiatalabb ága. A biológia fogalmát magyarul jól kifejezi az "élettudomány" (ha nem is terjedt el ez a kifejezés szélesebb körben), a mikrobiológiának azonban nincsen megfelelő magyar elnevezése, és így a Pasteur által ajánlott mikrobiológia szóösszetételt használjuk, mely a következő görög szavakból tevődik össze: mikrosz = kicsi, biosz = élet, logosz = beszélgetés.
A mikrobiológia, akárcsak a biológia másik két ága, a mikroorganizmusok alaktanával, élettanával, továbbá származás-, fejlődés- és örökléstanával, valamint rendszertanával foglalkozik. Ezek mellett, de ezekre épülve e tudomány számos alkalmazott ágát fejlesztette ki a gyakorlati élet követelménye. Vissza

Tartalom

Előszó a negyedik kiadáshoz9
Bevezetés11
A mikroszervezetek alaktana és rendszertana
A baktériumok és sugárgombák alakja és mérete20
A baktériumok sejtjeinek felépítéséről21
Sejtfal, sejthártya, tok22
A citoplazma és szerkezete25
A baktériumok mozgásszervei és a mozgás30
A baktériumok viselkedése festékekkel szemben32
Spórázás, a spóra szerkezete és kicsírázása33
Ciklusosság a baktériumsejt fejlődésében37
Tenyésztés, tenyésztési módszerek39
A baktérium szabad szemmel látható (makroszkópos) fejlődési formáiról43
A baktériumok rendszerezése45
A baktériumok előkészítése a meghatározáshoz és a meghatározás elve45
A baktériumok rendszerének rövid ismertetése46
Gombák63
Algák81
Protozoa = Állati véglények83
A mikroszervezetek általános élettana
A mikrobák vegyi összetétele85
Autotrófia és heterotrófia90
Növekedést serkentő anyagok92
Anyagcsere. Enzimek93
Energiatermelés. Fermentáció. Oxidáció97
Fermentáció. Glikolízis98
Oxidáció98
A környezet hatása a mikroorganizmusokra103
A kémiai tényezők hatása103
A fizikai tényezők hatása108
Néhány, a mezőgazdasági iparban és a takarmánykészítésben fontos anaerob és aerob lebontási folyamat
Alkoholos erjedés117
Tejsavas erjedés119
Propionsavas erjedés127
Vajsavas erjedés128
Anaerob és aerob ecetsavas erjedés130
A molekuláris és a klasszikus genetika a mikrobiális életben
Bevezetés135
Szexualitásszerű jelenség a bakteriofágoknál136
Szexualitás, illetőleg konjugáció a baktériumoknál138
A DNS a genetikai információ központja143
A fehérjeszintézis mint a genetikai információ egyik bizonyítéka149
Transzformáció154
Lizogénia158
Transzdukció159
Kolicinogénia vagy bakteriocinogénia162
A fajfejlődés molekuláris genetikai alapjai162
A gén fogalmi köre166
Szabályozó gének, operonok172
A Neurospora crassának mint diploid szervezetnek öröklésmenete174
Mutagén ágensek177
Bizonyos fokú irányítás az örökítésben182
Nem-kromoszómás öröklődés185
Heterokariózis Streptomyceseknél186
Heterokariózis, rekombináció és szaltáció növényi kórokozó gombákban192
A mikroszervezetek környezettana
A mikroszervezetek egymás közötti kapcsolatáról, valamint a mikro- és makroszervezetek közötti viszonyról199
Metabiózis199
Antagonizmus (antibiózis), antibiotikumok200
Szimbiózis210
A mikroszervezetek parazitizmusa214
Mikroszervezetek a természetben223
Mikroszervezetek a talajban223
A szén körforgalma a talajban231
A nitrogén körforgalma a talajban235
A talaj szerves anyagának lebomlása és a szén-dioxid keletkezése249
A kén körforgalma a talajban252
A foszfor mikrobiológiai átalakulása253
A vas és a mangán mikrobiológiai átalakulása255
Magoltás és talajoltás256
Az istállótrágya, a komposzt és a zöldtrágya mikrobiális folyamatai érlelés közben259
A mikroszervezetek szerepe a humusz képződésében és a talajaggregátum kialakításában263
Egyoldalú, káros mikrobiális hatás a talajban265
Irányítható-e a talaj élete a mikrobák segítségével?266
Növényvédőszerek hatása a talaj mikroszervezeteire269
A vizek mikrobiológiája272
A levegő mikrobiológiája278
Az élelmiszerek mikrobiológiája281
Mikrobiológiai védekezés a rovarkártevők ellen285
A mikrobiológia történetének áttekintése
Irodalom300
Fontosabb összefoglaló szakkönyvek300
Fontosabb mikrobiológiai folyóiratok301
A mikrobiológiában leggyakrabban használt fogalmak magyarázata303
Tárgymutató311

Dr. Horváth János

Dr. Horváth János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Horváth János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem