kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 365 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 16 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér és kihajtható ábrákat tartalmaz. Kézirat. 182 példányban jelent meg. Tankönyvi száma: J3-780. |
A mikrobiológia tárgya | 3 |
A mikrobiológia története | 4 |
A mikroorganizmusok rendszere | 10 |
A mikroorganizmusok az élő szervezetek rendszerében | 10 |
Baktériumok | 12 |
Rickettsiák | 35 |
Vírusok | 35 |
Protozoák | 58 |
A vírusokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók | 63 |
A virológia korai időszakának alapvető felfedezései | 63 |
A virionok morfológiája és kémiája | 63 |
A vírusok kimutatása és mennyiségi meghatározása | 66 |
A vírusok tenyésztése és eltartása | 68 |
A vírusfertőzés lefolyása | 69 |
Tünettan, kórtan | 70 |
Az onkogén vírusok | 71 |
Vírusinterferencia, interferonok | 73 |
A baktérium- és gombatenyészetekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók | 75 |
A tisztatenyészetek készítésének módszerei | 76 |
Eszköz- és anyagismeret | 76 |
A sterilezés | 77 |
Tisztatenyészetek készítése | 79 |
A tenyészetek makroszkópos képe | 80 |
A tenyészetek biokémiai jellemzői | 82 |
A tenyészetek fejlődésének törvényszerűségei | 82 |
A sejtszám meghatározásának módszerei | 84 |
Az össz-sejtszám meghatározása | 84 |
Az élősejtszám meghatározása | 87 |
Külső tényezők hatása a tenyészetek fejlődésére | 88 |
A víz hatása | 89 |
A hőmérséklet hatása | 90 |
A pH hatása | 91 |
Az rH hatása | 92 |
A sugárzás hatása | 93 |
A mikroorganizmusok anyagcseréje | 94 |
A mikroorganizmusok tápanyagigénye | 94 |
A víz | 95 |
Ásványi tápanyagok | 95 |
Szénforrások | 96 |
Nitrogénforrások | 102 |
Vitaminigény | 106 |
Az anyagfelvétel és anyagleadás | 114 |
Az energianyerés útjai | 116 |
A fényenergia megkötése | 117 |
A kemotróf energianyerés | 119 |
A kemoorganotróf energianyerés | 124 |
A poliszacharidok, zsírok és fehérjék bomlása | 145 |
A poliszacharidok bomlása | 145 |
A zsírok bomlása | 146 |
A fehérjék bomlása | 147 |
A főbb szintetikus folyamatok | 147 |
A szénhidrátok szintézise és átalakulása | 147 |
Az aminósavak szintézise | 151 |
A fehérjék szintézise | 156 |
A nukleinsavak szintézise | 156 |
A zsírsavak szintézise | 156 |
Egyéb szintetikus folyamatok | 160 |
Az egységes anyagcsere folyamat | 163 |
Genetikus kontroll | 165 |
Biokémiai kontroll | 167 |
A mikroorganizmusok öröklékenysége és változékonysága | 170 |
A mikróbák öröklénysége | 171 |
A dezoxiribonukleinsav | 171 |
A messenger ("hírvivő") ribonukleinsav (mRNS) | 173 |
A transzfer ("szállító", "átvivő") ribonukleinsav (tRNS) | 174 |
A fehérjék szintézise | 176 |
A mikróbák változékonysága | 180 |
A spontán mutáció | 180 |
Az indukált mutáció | 184 |
A paraszexuális folyamatok | 187 |
A valódi ivaros folyamatok | 192 |
A modifikációk | 192 |
A mikroorganizmusok ökológiája | 193 |
A mikróbák terjedése | 193 |
A mikroorganizmusok földrajzi elterjedése | 194 |
Külső tényezők hatása a mikroorganizmusokra | 195 |
A talajmikroorganizmusok és szerepük a talaj életében | 195 |
A humusz | 195 |
A mikroorganizmusok előfordulása a talajokban | 196 |
Mikrobiális folyamatok a talajokban | 196 |
A mikroorganizmusok szerepe a vizek életében | 199 |
A vizek életközösségei | 199 |
Az ivóvíz ellátással kapcsolatos mikrobiológiai problémák | 200 |
Szennyezett vizek mikroorganizmusai | 201 |
A szennyvíztisztítás problémái | 202 |
Mikroorganizmusok a levegőben | 205 |
A mikroorganizmusok kapcsolatai egymással és a magasabbrendű szervezetekkel | 206 |
Epifiton és epizoon mikroorganizmusok | 206 |
Metabiózis | 206 |
Antibiózis | 207 |
A szimbiózis és a parazitizmus | 207 |
A mikroorganizmusok geológiai jelentősége | 213 |
Az anyagok körforgalma | 213 |
A szén körforgalma | 214 |
A nitrogén körforgalma | 214 |
A kén körforgalma | 215 |
Mezőgazdasági mikrobiológia | 217 |
A talaj mikrovegetációjának befolyásolása | 217 |
A pillangósvirágúak fertőzése Rhizobium-okkal | 218 |
A trágyával kapcsolatos mikrobiológiai problémák | 220 |
Növénykórtani mikrobiológia | 220 |
A fertőzés | 221 |
A kórokozók károsító tényezői | 222 |
A gazdanövény védekező rendszerei | 223 |
A betegségek tünetei | 227 |
A járványok keletkezése | 228 |
Védekezés a növények fertőző megbetegedései ellen | 228 |
Gombák termelése | 231 |
Az anyarozs termesztése | 232 |
Ipari mikrobiológia | 233 |
Az élesztők gyakorlati felhasználása | 233 |
Élesztőgyártás | 234 |
A sörfőzés | 238 |
Szeszfőzés | 239 |
Gliceringyártás erjesztéssel | 241 |
Pálinkafőzés | 242 |
Borászat és pezsgőgyártás | 243 |
A tejsavbaktériumok gyakorlati felhasználása | 244 |
Tejsavgyártás | 244 |
A mikroorganizmusok szerepe a tejiparban | 245 |
Siló készítése | 246 |
Káposzta és uborka savanyítás | 247 |
Egyéb baktériumos erjesztések | 247 |
Ecetgyártás | 247 |
Butanol és aceton előállítása | 248 |
Gyógyszeripari mikrobiológia | 248 |
Antibiotikum gyártás | 248 |
Vitaminok termeltetése | 256 |
Szteroidok mikrobiológiai átalakítása | 257 |
Gyógyszeriparilag fontos egyéb vegyületek fermentációja | 259 |
Hatóanyag-termeltetés növényi sejtekkel | 261 |
Aminósavak termelése | 261 |
Protein termelés | 262 |
Enzimkészítmények mikroorganizmusokból | 264 |
Amiláz készítmények | 263 |
Proteáz készítmények | 264 |
Pektinbontó készítmények | 264 |
Invertáz készítmények | 264 |
Glukózoxidáz (notatin) | 264 |
Sztreptokináz | 264 |
Celluláz | 264 |
Penicillináz | 265 |
L-aszparagináz | 265 |
Gibberellin-termeltetés | 265 |
A konzervipar | 266 |
Vízelvonáson alapuló eljárások | 266 |
Tartósítás vegyi anyagokkal | 266 |
Hőcsökkentésen alapuló eljárások | 266 |
Tartósítás hőkezeléssel | 267 |
Az iparcikkek védelme a mikroorganizmusok ellen | 268 |
A farontó gombák kártétele | 268 |
A tropikalizáció problémái | 269 |
Mikroorganizmusok a textiliparban | 269 |
Az ásványolajipar mikrobiológiai módszerei | 270 |
Baktériumok szerepe a bányászatban | 271 |
Az orvosi mikrobiológia alapkérdései | 272 |
Az emberi kórokozók eredete | 272 |
A fertőzés útjai | 272 |
A mikroorganizmusok megbetegítő képessége | 273 |
A fertőzés formái | 275 |
A fertőző betegségek mérőszámai | 275 |
A járványok megjelenési formái | 276 |
A szervezet védekező rendszerei | 277 |
A szervezet nem-fajlagos védekező rendszerei | 277 |
A szervezet fajlagos védekező rendszere | 278 |
A kemoterápia | 291 |
Vírus-ellenes kemoterápiás vegyületek | 292 |
Rickettsia-ellenes kemoterápiás vegyületek | 292 |
Antibakteriális kemoterápiás vegyületek | 293 |
Antifugális kemoterápiás vegyületek | 294 |
Protozoa-ellenes kemoterápiás vegyületek | 294 |
A gyakrabban előforduló patogén mikroorganizmusok | 294 |
Baktériumok | 294 |
Rickettsiák | 304 |
Vírusok | 304 |
Gombák | 307 |
Protozoonok | 308 |
Az analitikai mikrobiológia | 310 |
A gátlóanyagok kvalitatív analízise | 310 |
A gátlóanyagok kvantitatív analízise | 313 |
A "serkentő" anyagok kvalitatív analízise | 316 |
A "serkentő" anyagok kvantitatív analízise | 316 |
Ajánlott irodalom | 318 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.