kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Semmelweis Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 460 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-9214-62-0 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. CD-melléklet nélkül. |
Előszó | |
Bevezetés | 1 |
A mikrobiológia felosztása és gyógyszerészi-orvosi jelentősége | 2 |
A mikrobiológia tudományának kialakulása és fejlődése | 3 |
Általános bakteriológia | 19 |
A baktériumok mérete és alakja | 20 |
A baktériumsejt szerkezete | 21 |
A sejtburok (sejtfal) | 21 |
Belső (citoplazma-) membrán | 21 |
A Gram-pozitív sejtfal | 22 |
A Gram-negatív sejtfal | 22 |
Citoplazma | 23 |
Nukleoid vagy maganyag | 24 |
Endospóra | 24 |
Csillók | 25 |
Pilusok (fimbriák) | 26 |
A tok | 26 |
A baktériumok szaporodása | 28 |
A szaporodási görbe | 28 |
A baktériumok tápigénye, energianyerése és tenyésztése | 30 |
A baktériumok szénhidrát-anyagcseréje | 30 |
A baktériumok tenyésztése | 32 |
A baktériumok genetikája | 34 |
A bakteriális genom | 34 |
A baktériumok változékonysága: módosulás, mutáció | 35 |
Klasszikus génátviteli módszerek | 37 |
Plazmidok | 41 |
Infekció és immunitás | 43 |
Fertőző ágensek és a gazdaszervezet | 44 |
Patogenitás | 45 |
Virulencia | 46 |
Baktériumok patogenezisét meghatározó tényezők | 48 |
A fertőzés terjedése | 48 |
Adherencia | 50 |
Invázió és gyulladás | 50 |
Toxintermelés | 53 |
Autoimmun betegségek | 57 |
A gazdaszervezet szerepe a patogenitásban (fogékonyság) | 59 |
A fertőzés és a fertőző betegségek lefolyása | 60 |
A szervezet védekezése kórokozókkal szemben | 61 |
Aspecifikus védelem | 61 |
Specifikus védelem | 66 |
Immunitás | 68 |
Aktív immunitás | 68 |
Passzív immunitás | 75 |
Mikrobák immunmoduláns hatásai | 77 |
Mikrobák által okozott immunkárosodások és allergiás reakciók | 78 |
Kóros folyamatok kialakulásához vezető túlérzékenységi reakciók | 78 |
Mikroorganizmusokkal szembeni védekezés | 81 |
A sterilezés elve és gyakorlata | 82 |
Fizikai módszerek | 83 |
Kémiai módszerek | 87 |
A dezinficiálás elve és gyakorlata | 89 |
Fizikai módszerek | 89 |
Fertőtlenítőszerek | 89 |
Gyógyszerkészítmények mikrobiológiai tartósítása | 94 |
Ipari és gyógyszertári aszeptikus gyógyszerkészítés | 95 |
Steril gyógyszerkészítmények előállítása | 96 |
Gyógyszerkészítményekkel szembeni mikrobiológiai követelmények | 97 |
Gyógyszerkészítmények sterilitási vizsgálata | 97 |
Nem steril gyógyszerek mikrobiológiai tisztasági vizsgálata | 99 |
Prionok gyógyszerkészítmények útján történő átvitelének kockázata és megelőzése | 100 |
Vérkészítmények mikrobiológiai ellenőrzése | 101 |
Élelmiszerek mikrobiális szennyezésének megelőzése és mikrobiológiai vizsgálata | 102 |
Antibiotikumok, kemoterápiás szerek | 103 |
Antibakteriális szerek és hatásmechanizmusaik | 105 |
Mycobacteriumok elleni szerek | 116 |
Baktériumok antibiotikum-rezisztenciája | 116 |
Antibiotikumok mikrobiológiai értékmérése | 120 |
Antibiotikum-érzékenység meghatározása, célzott antibiotikum-terápia | 121 |
Kölcsönhatások | 122 |
Antimikrobás szerek lehetséges mellékhatásai | 124 |
Kórházi fertőzések (nosocomialis és iatrogén fertőzések) | 125 |
Részletes bakteriológia | 129 |
Gram-pozitív aerob és anaerob coccusok | 132 |
Staphylococcus genus | 132 |
Streptococcus genus | 134 |
Enterococcus genus | 138 |
Stomatococcus genus | 138 |
Gram-negatív aerob és anaerob coccusok | 139 |
Neisseria genus | 139 |
Moraxella genus | 140 |
Veillonella genus | 140 |
Acinetobacter genus | 140 |
Gram-pozitív pálcák | 141 |
Gram-pozitív aerob nem spóraképző pálcák | 141 |
Gram-pozitív anaerob nem spóraképző pálcák | 143 |
Gram-pozitív aerob spóraképző pálcák | 144 |
Gram-pozitív anaerob spóraképző pálcák | 145 |
Gram-negatív aerob pálcák és coccobacillusok | 148 |
Enteralis és extraintestinalis kórképeket okozó baktériumok | 149 |
Elsődlegesen enteralis kórokozók | 153 |
Extraintestinalis kórképek okozói | 157 |
Légúti fertőzéseket okozó baktériumok | 160 |
Haemophilus genus | 160 |
Legionella genus | 161 |
Bordetella genus | 162 |
Zoonozisok (állati eredetű baktériumfertőzések) | 164 |
Brucella genus | 164 |
Francisella genus | 165 |
Yersinia genus | 165 |
Pasteurella genus | 167 |
Burkholderia genus | 167 |
Gram-negatív anaerob pálcák | 169 |
Bacteroides genus | 169 |
Porphyromonas genus | 169 |
Prevotella genus | 169 |
Fusobacterium genus | 170 |
Leptotrichia genus | 170 |
Mycobacteriumok | 171 |
Mycoplasmák | 177 |
Spirochaeták | 179 |
Treponema genus | 179 |
Borrelia genus | 182 |
Leptospira genus | 184 |
Obligát intracelluláris baktériumok | 186 |
Chlamydiák | 186 |
Rickettsiák | 187 |
Egyéb Gram-negatív baktériumok | 191 |
Általános virológia | 193 |
A vírusok jellemzése és a vírusokat meghatározó kritériumok | 194 |
A virion szerkezete | 196 |
Helikális vírusok | 197 |
Kubikális vírusok | 198 |
A vírusok kémiai összetétele | 199 |
Nukleinsavak | 199 |
Fehérjék, enzimek | 199 |
Lipidek, szénhidrátok, glikoproteinek | 201 |
A vírusok elnevezése és osztályozása | 202 |
A vírusok szaporodása | 202 |
A vírusok genetikája | 213 |
Vírusfertőzés hatása a gazdasejtre | 215 |
A vírusfertőzés típusai | 216 |
A sejtek malignus transzformációja és a vírusok szerep a daganatképzésben | 216 |
Vírusinterferencia | 219 |
Interferonok | 220 |
Szubvirális ágensek | 222 |
Bakteriofágok | 224 |
A vírusok patogén hatása és a vírusfertőzésekkel szembeni védelem | 227 |
A vírusfertőzésekkel szembeni védelem | 231 |
Vírusfertőzések kemoterápiája | 232 |
A vírusok adszorpciójának, penetrációjának és dekapszidációjának gátlása | 232 |
A transzkripció gátlása | 233 |
A vírusnukleinsav szintézisének gátlása | 234 |
A kiszabadulás gátlása | 234 |
Interferonok, mint antivirális szerek | 235 |
Részletes virológia | 237 |
DNS-vírusok | 238 |
Adenovírusok | 238 |
Herpesvírusok | 242 |
Papillomavírusok | 248 |
Parvovírusok | 249 |
Polyomavírusok | 251 |
Poxvírusok | 251 |
RNS-vírusok | 254 |
Arenavírusok | 254 |
Astrovírusok | 256 |
Bunyavírusok | 256 |
Calicivírusok | 257 |
Coronavírusok | 258 |
Filovírusok | 259 |
Flavivírusok | 260 |
Orthomyxovírusok | 262 |
Paramyxovírusok | 264 |
Picornavírusok | 267 |
Reovírusok | 272 |
Retrovírusok | 273 |
Rhabdovírusok | 281 |
Togavírusok | 282 |
Hepatitisvírusok | 285 |
Lassú vírusfertőzések | 293 |
Konvencionális lassú vírusfertőzések | 293 |
Nem konvencionális lassú vírusfertőzések | 293 |
Mikológia | 297 |
A gombák általános jellemzése | 298 |
A gombasejt morfológiája | 298 |
A gombasejt anyagcseréje és a szaporodás feltételei | 299 |
A gombák szaporodása | 300 |
A gombák osztályba sorolása | 301 |
Mycosisok | 302 |
A mycosisok osztályozása, patogenezise és a gombákkal szembeni immunitás | 302 |
Gombaellenes szerek | 304 |
A mycosisok laboratóriumi diagnózisa | 305 |
Részletes mikológia | 307 |
Dermatophytosisok | 307 |
Szuperficiális mycosisok | 308 |
Subcutan mycosisok | 308 |
Belső szervi (szisztémás) mycosisok | 309 |
Opportunista mycosisok | 310 |
Parazitológia | 313 |
A protozoonok alapvető tulajdonságai | 314 |
Morfológia és osztályozás | 314 |
Biológiai tulajdonságok | 314 |
Táplálkozás | 314 |
Szaporodás | 314 |
Rezisztencia | 315 |
Protozoonokkal szembeni védelem | 315 |
Protozoonosisok laboratóriumi diagnózisa | 316 |
Protozoonok elleni gyógyszerek | 316 |
Részletes protozoológia | 318 |
Testüregekben élő protozoonok | 318 |
Vérben és szövetekben élő protozoonok | 323 |
A férgek alapvető tulajdonságai | 330 |
Morfológia és osztályozás | 330 |
Férgekkel szembeni védelem | 331 |
Helminthiasisok laboratóriumi diagnózisa | 333 |
Féregellenes szerek | 335 |
Részletes féregtan | 337 |
Bélben előforduló férgek | 337 |
Szövetekben és vérben előforduló férgek | 344 |
A fertőző betegségek diagnosztikájának alapelvei | 347 |
A mikrobiológiai laboratóriumi munka alapszabályai | 348 |
Tenyésztést nem igénylő módszerek a diagnosztikában | 350 |
Mikroszkópos vizsgálatok | 350 |
Mikrobiális antigének kimutatása | 352 |
Molekuláris módszerek a diagnosztikában | 353 |
Tenyésztés és a tenyésztésre alapozott módszerek | 357 |
A baktériumok diagnosztikai célú tenyésztése | 357 |
A baktériumok tenyésztést követő azonosítása | 358 |
A baktériumok antibiotikum-érzékenységének meghatározása | 359 |
A vírusok tenyésztése | 360 |
Diagnosztikában alkalmazott immunreakciók | 364 |
Szerológiai módszerek | 364 |
Celluláris reakcióképesség vizsgálata | 370 |
A mikroorganizmusok gyógyszerészeti vonatkozásai | 373 |
Mikroorganizmusok által előállított, gyógyszerként alkalmazott anyagok | 375 |
Antibiotikumok | 375 |
Vitaminok, aminosavak, organikus savak | 376 |
Enzimek | 376 |
Szteroidok | 377 |
Szénhidrátok | 377 |
Immunbiológiai készítmények | 378 |
Antigénhatású készítmények | 378 |
Ellenanyaghatású készítmények | 382 |
A mikroorganizmusok és termékeik felhasználása különböző vizsgálatokban | 384 |
Antibiotikum-vizsgálatok | 384 |
Vitaminok és aminosavak vizsgálata | 384 |
Egyéb felhasználások | 384 |
A géntechnológia jelentősége a gyógyszergyártásban | 387 |
A géntechnológia alapjai | 388 |
Géntechnológia ipari alkalmazásának nehézségei | 392 |
Rekombináns fehérjék orvosi alkalmazása | 394 |
A mikroorganizmusok fogászati vonatkozásai | 403 |
A szájüreg normál flórája | 404 |
Caries és a dentalis plakk | 407 |
Caries mint fertőző betegség | 410 |
A caries megelőzése és a mikrobiológiai védekezés lehetőségei | 413 |
A parodontium megbetegedései (paradontopathiák) | 416 |
Endodontalis és szájüregi fertőzések | 419 |
Endodontalis fertőzések | 419 |
A szájüreg egyéb fertőzései | 419 |
Biológiai fegyverek, bioterrorizmus | 421 |
A bioterrorizmus rövid története | 422 |
Mikroorganizmusok, mint biológiai fegyverek | 422 |
A kórokozók betegségcsoportok, szervek szerinti csoportosítása | 425 |
Fontosabb források | 440 |
Tárgymutató | 441 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.