kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 318 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 21 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal illusztrálva. Kihajtható melléklettel. |
Bevezetés | 3 |
A mikroszervezetek alaktana, szaporodása és rendszertana | |
A baktériumok és sugárgombák alakja és mérete | 11 |
A baktériumok sejtjeinek felépítéséről általában | 15 |
Sejtfal, sejtmembrán, tok | 19 |
Citoplazma, tartaléktápanyagok | 19 |
Bomlástermékek vagy exkrétumok | 21 |
Festékek képzése | 22 |
A protoplazma világító képessége | 22 |
A baktériumok sejtmag-kérdésének mai állása | 23 |
A baktériumok mozgatószervei és a mozgás | 26 |
A baktériumok viselkedése festékekkel szemben | 28 |
A baktériumsejt fejlődése | 31 |
Ciklusosság a baktériumsejt fejlődésben | 38 |
Tenyésztés, tenyészeljárások, szaporodás mértéke | 40 |
A baktériumok szabad szemmel látható (makroszkópos) fejlődési formáiról | 44 |
A baktériumok rendszerének rövid ismertetése | 50 |
Gombák | 65 |
Myxophyta vagy Myxomycetes törzs (Nyálkagombák) | 66 |
Fungi vagy Mycophita törzs (Gombák) | 66 |
Algák | 82 |
Protozoa vagy állati véglények | 84 |
A mikroszevezetek általános élettana | |
A mikroszervezetek sejtjeinek vegyi összetételéről | 87 |
Anorganikus anyagok | 87 |
Szén | 91 |
Nitrogén | 95 |
A növekedést serkentő anyagok és szerepük a mikroorganizmusok életében | 96 |
Anyagcsere. Enzimek | 101 |
Légzési típusok | 107 |
Fizikai hatások a mikroszervezetekre | 110 |
A víz szerepe a mikroszervezetek konzerválásában. A nedvesség mint környezeti hatás | 110 |
A hőmérséklet mint környezeti hatás | 112 |
A fény hatása | 116 |
A mikroszervezetekre gyakorolt kémiai hatás | 116 |
A vegyi reakció hatása | 116 |
Vegyszerek és mérgek hatása a mikroszervezetekre, fertőtlenítés | 118 |
Néhány a mezőgazdasági iparban és takarmánykészítési folyamatban fontos anaerob és aerob lebontási folyamat | |
Alkoholos erjedés | 124 |
Tejsavas erjedés | 130 |
Propionsavas erjedés | 141 |
Vajsavas erjedés | 144 |
Anaerob és aerob ecetsavas erjedés | 147 |
A mikroszervezetek változékonysága és öröklénysége | 151 |
Spontán és indukált mutáció | 154 |
A mikrobiális mutánsok fő típusai | 160 |
Transzformáció mint a mikroszervezetek klónjai között létrejövő örökletes kölcsönhatás | 164 |
Genetikai kicserélődés paraszexuális vagy szexuális úton | 167 |
Szexualitás és a citogén elmélet | 171 |
A micsurini felfogás a mikrobiológiában | 173 |
A mikroszervezetek környezettana | |
A mikroszervezetek egymás közötti kapcsolatáról, valamint a mikro- és makroszervezetek közötti viszonyról | 179 |
Metabiózis | 180 |
Antagonizmus, parazitizmusa | 206 |
Mikroszervezetek a természetben | 221 |
Mikroszervezetek a talajban | 221 |
A szén körforgalma a talajban | 233 |
A nitrogén körforgalma a talajban | 239 |
A kén körfogalma a talajban | 259 |
A foszfor mikrobiológiai átalakulása | 262 |
A vas és mangán mikrobiológiai átalakulása | 263 |
Talajoltás | 265 |
Az istállótrágya mikrobiális folyamata az érlelés alatt | 270 |
A mikroszervezetek szerepe a humusz képződésében és talajaggregátum kialakításában | 273 |
Egyoldalú, káros mikrobiális hatás a talajokban | 278 |
Irányítható-e a talaj élete a mikrobák segítségével? | 279 |
A mikroszervezetek elterjedése a vízben | 284 |
A mikrobiológia történetének áttekintése | |
Irodalom | 304 |
Név- és tárgymutató | 307 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.