1.061.482

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikrobiológia

Egységes jegyzet/Kézirat

Szerző
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 365 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A mikrobiológia tárgya3
A mikrobiológia története4
A mikroorganizmusok rendszere10
A mikroorganizmusok az élő szervezetek rendszerében10
Baktériumok12
Rickettsiák35
Vírusok35
Protozoák58
A vírusokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók63
A virológia korai időszakának alapvető felfedezései63
A virionok morfológiája és kémiája63
A vírusok kimutatása és mennyiségi meghatározása66
A vírusok tenyésztése és eltartása68
A vírusfertőzés lefolyása69
Tünettan, kórtan70
Az onkogén vírusok71
Vírusinterferencia, interferonok73
A baktérium- és gombatenyészetekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók75
A tisztatenyészetek készítésének módszerei76
Eszköz- és anyagismeret76
A sterilezés77
Tisztatenyészetek készítése79
A tenyészetek makroszkópos képe80
A tenyészetek biokémiai jellemzői82
A tenyészetek fejlődésének törvényszerűségei82
A sejtszám meghatározásának módszerei84
Az össz-sejtszám meghatározása84
Az élősejtszám meghatározása87
Külső tényezők hatása a tenyészetek fejlődésére88
A víz hatása89
A hőmérséklet hatása90
A pH hatása91
Az rH hatása92
A sugárzás hatása93
A mikroorganizmusok anyagcseréje94
A mikroorganizmusok tápanyagigénye94
A víz95
Ásványi tápanyagok95
Szénforrások96
Nitrogénforrások102
Vitaminigény106
Az anyagfelvétel és anyagleadás114
Az energianyerés útjai116
A fényenergia megkötése117
A kemotróf energianyerés119
A kemoorganotróf energianyerés124
A poliszacharidok, zsírok és fehérjék bomlása145
A poliszacharidok bomlása145
A zsírok bomlása146
A fehérjék bomlása147
A főbb szintetikus folyamatok147
A szénhidrátok szintézise és átalakulása147
Az aminósavak szintézise151
A fehérjék szintézise156
A nukleinsavak szintézise156
A zsírsavak szintézise156
Egyéb szintetikus folyamatok160
Az egységes anyagcsere folyamat163
Genetikus kontroll165
Biokémiai kontroll167
A mikroorganizmusok öröklékenysége és változékonysága170
A mikróbák öröklénysége171
A dezoxiribonukleinsav171
A messenger ("hírvivő") ribonukleinsav (mRNS)173
A transzfer ("szállító", "átvivő") ribonukleinsav (tRNS)174
A fehérjék szintézise176
A mikróbák változékonysága180
A spontán mutáció180
Az indukált mutáció184
A paraszexuális folyamatok187
A valódi ivaros folyamatok192
A modifikációk192
A mikroorganizmusok ökológiája193
A mikróbák terjedése193
A mikroorganizmusok földrajzi elterjedése194
Külső tényezők hatása a mikroorganizmusokra195
A talajmikroorganizmusok és szerepük a talaj életében195
A humusz195
A mikroorganizmusok előfordulása a talajokban196
Mikrobiális folyamatok a talajokban196
A mikroorganizmusok szerepe a vizek életében199
A vizek életközösségei199
Az ivóvíz ellátással kapcsolatos mikrobiológiai problémák200
Szennyezett vizek mikroorganizmusai201
A szennyvíztisztítás problémái202
Mikroorganizmusok a levegőben205
A mikroorganizmusok kapcsolatai egymással és a magasabbrendű szervezetekkel206
Epifiton és epizoon mikroorganizmusok206
Metabiózis206
Antibiózis207
A szimbiózis és a parazitizmus207
A mikroorganizmusok geológiai jelentősége213
Az anyagok körforgalma213
A szén körforgalma214
A nitrogén körforgalma214
A kén körforgalma215
Mezőgazdasági mikrobiológia217
A talaj mikrovegetációjának befolyásolása217
A pillangósvirágúak fertőzése Rhizobium-okkal218
A trágyával kapcsolatos mikrobiológiai problémák220
Növénykórtani mikrobiológia220
A fertőzés221
A kórokozók károsító tényezői222
A gazdanövény védekező rendszerei223
A betegségek tünetei227
A járványok keletkezése228
Védekezés a növények fertőző megbetegedései ellen228
Gombák termelése231
Az anyarozs termesztése232
Ipari mikrobiológia233
Az élesztők gyakorlati felhasználása233
Élesztőgyártás234
A sörfőzés238
Szeszfőzés239
Gliceringyártás erjesztéssel241
Pálinkafőzés242
Borászat és pezsgőgyártás243
A tejsavbaktériumok gyakorlati felhasználása244
Tejsavgyártás244
A mikroorganizmusok szerepe a tejiparban245
Siló készítése246
Káposzta és uborka savanyítás247
Egyéb baktériumos erjesztések247
Ecetgyártás247
Butanol és aceton előállítása248
Gyógyszeripari mikrobiológia248
Antibiotikum gyártás248
Vitaminok termeltetése256
Szteroidok mikrobiológiai átalakítása257
Gyógyszeriparilag fontos egyéb vegyületek fermentációja259
Hatóanyag-termeltetés növényi sejtekkel261
Aminósavak termelése261
Protein termelés262
Enzimkészítmények mikroorganizmusokból264
Amiláz készítmények263
Proteáz készítmények264
Pektinbontó készítmények264
Invertáz készítmények264
Glukózoxidáz (notatin)264
Sztreptokináz264
Celluláz264
Penicillináz265
L-aszparagináz265
Gibberellin-termeltetés265
A konzervipar266
Vízelvonáson alapuló eljárások266
Tartósítás vegyi anyagokkal266
Hőcsökkentésen alapuló eljárások266
Tartósítás hőkezeléssel267
Az iparcikkek védelme a mikroorganizmusok ellen268
A farontó gombák kártétele268
A tropikalizáció problémái269
Mikroorganizmusok a textiliparban269
Az ásványolajipar mikrobiológiai módszerei270
Baktériumok szerepe a bányászatban271
Az orvosi mikrobiológia alapkérdései272
Az emberi kórokozók eredete272
A fertőzés útjai272
A mikroorganizmusok megbetegítő képessége273
A fertőzés formái275
A fertőző betegségek mérőszámai275
A járványok megjelenési formái276
A szervezet védekező rendszerei277
A szervezet nem-fajlagos védekező rendszerei277
A szervezet fajlagos védekező rendszere278
A kemoterápia291
Vírus-ellenes kemoterápiás vegyületek292
Rickettsia-ellenes kemoterápiás vegyületek292
Antibakteriális kemoterápiás vegyületek293
Antifugális kemoterápiás vegyületek294
Protozoa-ellenes kemoterápiás vegyületek294
A gyakrabban előforduló patogén mikroorganizmusok294
Baktériumok294
Rickettsiák304
Vírusok304
Gombák307
Protozoonok308
Az analitikai mikrobiológia310
A gátlóanyagok kvalitatív analízise310
A gátlóanyagok kvantitatív analízise313
A "serkentő" anyagok kvalitatív analízise316
A "serkentő" anyagok kvantitatív analízise316
Ajánlott irodalom318
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem