Előszó a harmadik kiadáshoz | 5 |
Bevezetés | 7 |
A mikroszervezetek alaktana és rövid rendszertana | |
A baktériumok és sugárgombák alakja, mérete | 15 |
A baktériumok sejtjeinek felépítéséről általában | 18 |
Sejtfal, sejtmembrán, tok | 18 |
Citoplazma és szerkezete | 21 |
A baktériumok mozgószervei és a mozgás | 25 |
A baktériumok viselkedése festékekkel szemben | 27 |
Spórázás, a spóra alkata és kicsírázása | 29 |
Ciklusosság a baktériumsejt fejlődésében | 32 |
Tenyésztés, tenyészeteljárások, szaporodás mértéke | 34 |
A baktériumok szabad szemmel látható (makroszkópos) fejlődési formáiról | 37 |
A baktériumok rendszerezéséről | 39 |
A baktériumok rendszerének rövid ismertetése | 40 |
Gombák | 55 |
Algák | 73 |
Protozoa vagy állati véglények | 75 |
A mikroszervezetek általános élettana | |
A mikroszervezetek sejtjeinek vegyi összetételéről | 77 |
Anorganikus anyagok | 77 |
Szén | 80 |
Nitrogén | 82 |
A mikrobák táplálékfelvétele | 83 |
A növekedést serkentő anyagok és szerepük a mikroorganizmusok életében | 85 |
Anyagcsere. Enzimek | 89 |
Légzési típusok | 93 |
Fizikai hatások a mikroszervezetekre | 95 |
A víz és víztelenség állapota a baktériumok és spóráik bennmaradása szempontjából | 95 |
A hőmérséklet mint környezeti hatás | 99 |
A fény hatása | 101 |
A mikroszervezetekre gyakorolt kémiai hatás | 101 |
A vegyi reakció hatása | 101 |
Vegyszerek és mérgek hatása a mikroszervezetekre, fertőtlenítés | 102 |
Néhány, a mezőgazdasági iparban és takarmánykészítési folyamatban fontos anaerob és aerob lebontási folyamat | |
Alkoholos erjedés | 105 |
Tejsavas erjedés | 110 |
Propionsavas erjedés | 119 |
Vajsavas erjedés | 120 |
Anaerob és aerob ecetsav erjedés | 122 |
A mikroorganizmusok genetikájának rövid áttekintése | |
Szexualitásszerű jelenség a bakteriofágoknál | 125 |
Baktériumok szexualitása és ennek genetikai kihatásai | 126 |
Streptomycesek paraszexualitása és heterokariózisa | 130 |
Heterokariózis, rekombináció és szaltáció növényi kórokozó gombáknál | 130 |
DNS az örökítés irányításában | 136 |
Transzformáció | 136 |
Lizogénia | 137 |
Transzdukció | 137 |
Bakteriocinogénia vagy kalicinogénia | 138 |
Információs elmélet | 138 |
Mutációk, mutagenezis | 140 |
A mikroszervezetek környezettana | |
A mikroszervezetek egymás közötti kapcsolatáról, valamint a mikro- és makroszervezetek közötti viszonyról | 145 |
Metabiózis | 145 |
Antagonizmus, antibiózis | 146 |
Szimbiózis | 162 |
A mikroszervezetek parazitizmusa | 165 |
Mikroszervezetek a természetben | 175 |
Mikroszervezetek a talajban | 175 |
A szén körforgalma a talajban | 184 |
A nitrogén körforgalma a talajban | 188 |
A talaj organikus anyagának lebomlása és a széndioxid keletkezése | 202 |
A kén körforgalma a talajban | 205 |
A foszfor mikrobiológiai átalakulása | 207 |
A vas és mangán mikrobiológiai átalakulása | 208 |
Talajtolás | 210 |
Az istállótárgya, a komposzt és a zöldtrágya mikrobiális folyamata az érlelés alatt | 213 |
A mikroszervezetek szerepe a humusz képződésében és a talajaggregátum kialakításában | 217 |
Egyoldalú, káros mikrobiális hatás a talajban | 220 |
Irányítható-e a talaj élete a mikrobák segítségével? | 221 |
A mikroszervezetek elterjedése a vízben | 223 |
A mikrobiológia történetének áttekintése | |
Irodalom | 237 |
Név- és tárgymutató | 239 |