kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Magyar Élelmezéstudományi Egyesület |
---|---|
Kiadás helye: | |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 386 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-8151-34-x |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
Mikotoxinok, toxinogén gombák (Téren József, Novák Ervin Károly) | |
Gombák és mikotoxinok definíciója | 2 |
Fontosabb mikotoxinok rendszerezése, jellemzése és biológiai hatása | 6 |
Aflatoxinok | 6 |
Szterigmatocisztinek | 12 |
Ochratoxinok | 15 |
Ctrinin | 17 |
Patulin | 18 |
Penicillinsav | 20 |
Citoreoviridin | 21 |
Zearalenon (F-2 toxin, RAL) | 22 |
Penicillium islandicum toxinok és más szubsztituált kinonok | 24 |
Rubratoxinok | 29 |
Epoxitrichotecének | 31 |
Penicillium cyclopium toxinok és más tremorgén hatáső policiklusos indolvegyületek | 36 |
Penicillium roqueforti toxikus anyagcseretermékei | 42 |
Alternariol és más alternaria toxinok | 44 |
Mikotoxinok és más, gyengén toxikus másodlagos anyagcseretermékek összefoglalása | 47 |
Mikotoxinok hatásmódja és metabolizmusa | 64 |
Mikotoxintermelő gombák | 78 |
A gombák biológiája (alak-, élet-, és rendszertan) | 78 |
Növénykórtani vonatkozások | 81 |
Mikotoxintermelő gombák rendszerezése és toxinjaik | 85 |
Irodalomjegyzék | 118 |
Haszonállatok mikotoxikózisai (Ványi András) | |
A mikotoxikózisokról általában | 124 |
Az anyarozsmérgezés (Claviceps mikotoxikózis, ergotizmus) | 129 |
Az aflatoxikózis | 132 |
Az ochratoxikózis | 138 |
Patulin-mérgezés | 150 |
A stachybotryotoxikózis | 152 |
A fuzariotoxikózisok | 160 |
A zearalenon (F-2 toxin) okozta fuzariotoxikózis | 162 |
T-2 fuzariotoxin (trichotecén fuzariotoxinok) okozta mérgezések | 175 |
A deoxinivalenol fuzariotoxikózis | 194 |
Irodalomjegyzék | 206 |
Penészgombák szerepe takarmányok és élelmiszerek minőségromlásában (Etter László, Szigeti Gábor, Tabajdiné Pintér Vera) | |
A mikrobiológiai romlás általános jellemzése | 213 |
A romlást előidésző mikroorganizmusok | 214 |
Romlást okozó mikroszkópikus gombák | 216 |
A kártétel helye és módja szerinti osztályozás | 216 |
Szántóföldi gombák | 216 |
Raktári gombák | 217 |
A gombák csoportosítása raktári perzisztenciájuk alapján | 218 |
Csoportosítás az optimális növekedés RH-igénye alapján | 219 |
A mikroorganizmusok metabiózisa | 220 |
A gombák okozta romlás élettani-genetikai alapjai | |
A romlás során képződő gombametabolitok | 224 |
A szubsztrátum összetételének hatása a minődésromlásra | 225 |
A minőségromlást befolyásoló környezeti tényezők | 227 |
Fizikai tényezők | |
A nedvességviszonyok | 227 |
A hőmérséklet | 230 |
A sugárzások | 232 |
Kémiai tényezők | |
A levegő oxigénje és széndioxid | 232 |
A pH- és redox-viszonyok | 233 |
Biológiai tényezők | |
A kontamináció erőssége | 234 |
A társflóra jelentősége | 235 |
Raktári rovarkártevők és rágcsálók | 236 |
Az időtényező | 237 |
A gombák okozta minőségromlás és fokozatai | 237 |
Romlás mikotoxin-képződés nélkül | 238 |
Mikotoxin-képződéssel járó romlás | 240 |
Takarmányok és élemiszerek mikolkógiai vizsgálata | |
Tenyésztéses vizsgálatok | 242 |
A gramonénti propagula-szám meghatározása | 243 |
Felszínfertőtlenítet magvak mikológiai vizsgálata | 244 |
Gombatenyészetek meghatározása | 245 |
Szabad szemmel történő (makroszkópos) vizsgálat | 246 |
Mikroszkópos vizsgálat | 246 |
Biológiai teszt-módszerek gombaizolátumok és penészes szubsztrátumok vizsgálatára | 247 |
A biológiai tesztek alapjai, jelentőségük | 247 |
Biológiai teszt-módszerek | 249 |
Általános toxikológiai próbák | 249 |
Kísérleti állatetetés | 249 |
Patkányszondázás | 250 |
Kísérleti állatoltás | 251 |
Sejttoxicitáson alapuló próbák | 251 |
Bőrpróba | 252 |
Csirkeembrió teszt | 252 |
Sóféreg próba | 253 |
Protozoon teszt | 255 |
Antibiotikus aktivitáson alapuló próbák | 255 |
Antibiotikus aktivitás vizsgálata agardiffúzióval | 256 |
adatok a hazai romlást okozó és toxinogén penészflóráról | 258 |
A mikológiai vizsgálatok értékelése | 262 |
Mikotoxinok kémiai vizsgálata (Sándor Gabriella, Bata Árpád, Draskovics Imelda) | |
Általános tudnivalók | 269 |
A laboratórium felszerelése | 270 |
Munkavédelem | 273 |
Standard oldatok készítése és tárolása | 273 |
Visszanyerési vizsgálatok | 277 |
Mikotoxinok rétegkromatográfiás minőségi kimutatása takarmányokból | 279 |
Zearalenon (F2 toxin) kimutatása | 279 |
Ochratoxin A kimutatása | 282 |
T2-toxin és diacetoxiszcirpenol kimutatása | 286 |
Ctrinin kimutatása | 291 |
Deoxinivalenol (DON) kimutatása | 294 |
Rubratoxin B kimutatása | 297 |
Patulin kimutatása | 299 |
Aflatoxinok kimutatása | 301 |
Szterigmatocisztin kimutatása | 304 |
A mikotoxinok meghatározása az élelmiszerekből | 307 |
Aflatoxiok, ochtatoxin A és zearalenon egymás melletti meghatározása állati eredetű élelmiszerekben nagyteljesítményű vékonyrétegkromatográfiával (HPTLC) | 308 |
Mikotoxinok meghatározása szervekből, szövetekből és váladékokból | 311 |
Zearalenon és metabolitjainak gázkromatográfiás meghatározása tejből, májból, vizeletből és székletből | |
A tej vizsgálata | 311 |
Májminták vizsgálata | 313 |
A vizelet vizsgálata | 314 |
A széklet vizsgálata | 314 |
Trichotecén toxinok (T2 és DAS) gázkromatográfiás meghatározása tojásból, májból, vizeletből és székletből | |
A tojás vizsgálata | 316 |
A máj vizsgálata | 317 |
A vizelet vizsgálata | 318 |
A széklet vizsgálata | 319 |
Ochratoxin A rétegkromatográfiás meghatározása veséből és fluorimetriás meghatározása vérből | |
A vese vizsgálata | 320 |
A vér vizsgálata | 322 |
Szemikvatitatív és kvantitatív vékonyrétegkromatográfiás meghatározás | 325 |
Szemikvantitatív meghatározás | 325 |
Kvantitatív meghatározás | 327 |
Immunkémiai módszerek | 329 |
Immunogének szintézise | 331 |
Antiszérum termelés | 332 |
RIA módszer | 333 |
ELISA módszer | 334 |
Aflatoxin B1 meghatározása RIA módszerrel | 337 |
Gyors (kártya teszt) módszer mikotoxok szemikvatntitatív meghatározására | 341 |
A mikotoxinok élelmezésügyi veszélyessége és elhárításának lehetőségei (Koudela Sztaniszlav) | |
A mikotoxinok veszélyességének élelmezésügyi megítélését szolgáló adatok | 346 |
Humán mikotoxikózisok és a mikotoxinoktól származó egészségkárosodás lehetőségei | 347 |
Ergotizmus | 347 |
Fuzariotxikózisok | 349 |
Penicillium fajoktól származó mikotoxikózisok | 351 |
Aspergillus fajok okozta mikotoxikózisok | 353 |
Az expozíció eredete. Az élelmiszerek mikotoxinszennyezettsége | 356 |
Az élelmezésegészségügyi határértékek | 362 |
Minőségi követelmények és mikrobiológiai határértékek | 362 |
Mikotoxin határértékek | 363 |
Az ellenőrző vizsgálatok sés módszerek | 365 |
Intézkedések kifogásolt áru esetén | 367 |
A mikotoxinok eltávolítására irányuló eljárások | 368 |
A penészes anyag eltávolítása | 368 |
A felület kezelésével és a fázisok elválasztásával járó műveletek | 369 |
A hőhatás | 370 |
A besugárzások hatása | 370 |
Vegyzerek és enzimek hatása | 371 |
Az élelem alkatrészeihez való kötődés | 372 |
Megelőzés a termelés területén | 373 |
A növénytermesztés és a termelés tárolása | 373 |
Az élelmiszeripar és a konyhatechnika | 376 |
Összefoglalás | 381 |
Irodalomjegyzék | 383 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.