Fülszöveg
Párizstól távol, Provence-hoz közelebb, a Lot folyó mentén rejtőzik Les Arques, egy dombtetőn gubbasztó, 159 lakosú isten háta mögötti francia falucska. A modern kor hatásaitól alig érintett településre is az elnéptelenedés várt, ám egy halott szobrász emléke és hagyatéka elindította a túlélésért vívott harcot. A történet erről a különleges, vadregényes vidékről, a csodabogár művész, Zadkine sorsáról, az itt élő emberek leleményességéről, és mindenekelőtt Jacques Ratier-ról, a híres séfről és feleségéről, Noelle-ről szól, akik létrehozták a község egyetlen működő vállalkozását, egy virágzó éttermet, amely Les Arques jövőjének legfőbb biztosítéka. Bár e táj természeti adottságai mostohábbak, mint a tengerparti településeké, azonban gasztronómiája bátran versenyre kelhet a híres provence-i konyhával.
A könyvnek különös bájt kölcsönöz az amerikai szerző látásmódja, amint rácsodálkozik az európai ember számára magától értetődő dolgokra. Sanders eredeti szándéka az volt, hogy feltárja...
Tovább
Fülszöveg
Párizstól távol, Provence-hoz közelebb, a Lot folyó mentén rejtőzik Les Arques, egy dombtetőn gubbasztó, 159 lakosú isten háta mögötti francia falucska. A modern kor hatásaitól alig érintett településre is az elnéptelenedés várt, ám egy halott szobrász emléke és hagyatéka elindította a túlélésért vívott harcot. A történet erről a különleges, vadregényes vidékről, a csodabogár művész, Zadkine sorsáról, az itt élő emberek leleményességéről, és mindenekelőtt Jacques Ratier-ról, a híres séfről és feleségéről, Noelle-ről szól, akik létrehozták a község egyetlen működő vállalkozását, egy virágzó éttermet, amely Les Arques jövőjének legfőbb biztosítéka. Bár e táj természeti adottságai mostohábbak, mint a tengerparti településeké, azonban gasztronómiája bátran versenyre kelhet a híres provence-i konyhával.
A könyvnek különös bájt kölcsönöz az amerikai szerző látásmódja, amint rácsodálkozik az európai ember számára magától értetődő dolgokra. Sanders eredeti szándéka az volt, hogy feltárja egy francia étterem működésének belső titkait, de végül sokkal gazdagabb világba botlott. A Sanders család személyes élményein keresztül ismerhetjük meg a francia étkezési kultúra, konyha, vidéki életforma gazdag és izgalmas hagyományait, a falu és a környék történetét. Hétpecsétes titkokat fedezünk fel a szerző társaságában, a többi között, hogy miként állítják elő a híres foie gras-t, azaz a hízott liba- és kacsamájat, milyen csemege készülhet a hajnalban szedett tökvirágból, vagy hogyan kutatják fel a szarvasgombát a termőhelyén. Sok érdekes dolgot tudunk meg, miközben meghallgatjuk, amint egy séf a Michelin csillagok körüli kétségeiről vall, vagy amikor egy vaddisznóvadászat után, konyhaasztal mellett üldögélve rájövünk, hogy a paraszti tudás és bölcsesség mindennek a mozgatója. Mire az izgalmas, olvasmányos kötet második fejezetéig eljutunk, már kiderült, hogy Les Arques-ban az élet minden, csak nem unalmas. A könyv megérdemelten lett nemzetközi bestseller.
Vissza