1.062.071

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdazdasági ismeretek III.

A középfokú agrárszakképzés tankönyve/Állattenyésztés

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Agrárszakoktatási Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 203 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-9137-22-5
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az állattenyésztés - annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedben az állatlétszám csökkent és az állati termék termelése visszaesett - meghatározó jelentőségű mezőgazdasági termelési ág.
Az állati... Tovább

Előszó

Az állattenyésztés - annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedben az állatlétszám csökkent és az állati termék termelése visszaesett - meghatározó jelentőségű mezőgazdasági termelési ág.
Az állati termékek élelmezésben betöltött szerepe közismert. Az állattenyésztés alapfeladata az emberi táplálkozásban nélkülözhetetlen fehérjében gazdag élelmiszrek (tej, hús, tojás, zsír) előállítása. A korábbi évekhez viszonyítottan a hazai piac kisebb mennyiségű, de egyre inkább minőségi élelmiszertermelést igényel.
Néhány állati terméket (pl. gyapjú, toll) és számos mellékterméket (bőr, szőr, csont, vér stb.) a feldolgozó ipar nyersanyagként hasznosít. Az istállótrágya a talaj szerkezetét is javító hatású értékes tápanyagforrása a növénytermesztésnek.
Vissza

Tartalom

Bevezetés3
Állat szervezet- és élettan5
Az állati szervezet felépítése5
A mozgásszervek rendszere5
Az emésztőkészülék és az emésztés7
A vér- és nyirokrendszer10
A légzőszervek rendszere11
A kiválasztószervek rendszere12
Az ivarszervek rendszere és a szaporodás12
A szervezet hormonális és idegrendszeri szabályozása15
Az állat testtájai18
A fej tájékai18
A törzs tájékai19
A végtagok tájékai20
A gazdasági állatok tenyésztése, tenyésztési eljárásai22
Tenyésztési alapfogalmak22
A tenyésztői munka feladatai23
Tenyésztési eljárások23
Tenyésztési módok23
Pároztatás27
Ivarzás, ivarérettség, tenyésérettség, vemhesség, ellés28
A tenyészkiválasztás, szelekció31
A szelekció31
A tenyészkiválasztás eljárásai32
Az értékmérő tulajdonságok32
Külső értékmérő tulajdonságok33
Belső értékmérő tulajdonságok33
A törzskönyvezés36
A törzskönyvezés gyakorlati végrehajtása36
Takarmányozási ismeretek41
A takarmányok alkotórészei41
A takarmányok víz- és szárazanyagtartalma41
A takarmányok szerves anyagai42
A biológiailag ható anyagok44
Az ásványi anyagok47
A takarmányok csoportosítása és jellemzői49
A szálastakarmányok49
Az abraktakarmányok56
Az élelmiszeripari melléktermékek57
Az állati eredetű takarmányok58
A takarmánykiegészítők59
Az ipari (gyári) abrakkeverékek, tápok60
Takarmányok tartósítsa és tárolása65
A takarmányok tartósítása szárítással65
A takarmányok erjesztéses tartósítása66
A lédús takarmányok tárolása67
A takarmányok előkészítése68
A szálastakarmányok előkészítése68
Az abraktakarmányok előkészítése68
A gyökér- és gumós takarmányok előkészítése69
Az etetés, itatás technológiája69
Képessségek és termelés szerinti takarmányozás69
Takarmányozási alapelvek70
Az etetés technikája, rendje71
Az ivóvíz és az itatás módjai72
A szarvasmarha tenyésztése és tartása74
A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai74
Külső értékmérő tulajdonságok75
Belső értékmérő tulajdonságok76
A szarvasmarhafajták80
Speciális tejtermelő fajták80
Speciális hústermelő fajták81
Vegyes hasznosítású fajták81
A szarvasmarha tenyésztése és szaporítása82
A tenyésztési cél és a fajta megválasztása82
A szarvasmarha szaporítása83
A szarvasmarha felnevelése és takarmányozása87
A borjúnevelés87
Az üszőnevelés, takarmányozás90
A tehenek tartása, takarmányozása91
A hízómarhák takarmányozása92
A szarvasmarha tejtermelése93
A tej képződése93
A fejés94
A tej minőségi követelményei98
A szarvasmarha elhelyezése102
A tehenek elhelyezése102
A borjak elhelyezése108
A növendéküszők elhelyezése110
A hízóállatok elhelyezése111
Kisgazdasági modellek111
A juh tenyésztése és tartása114
A juh értékmérő tulajdonságai114
Külső értékmérő tulajdonságok114
Belső értékmérő tulajdonságok115
Gyapjúismeret116
A juhfajták118
A tenyészjuhok kiválasztása119
A juh szaporítása120
Az ivarzás120
A termékenyítés120
A vemhesség és az ellés121
A bárányok felnevelése122
A juh takarmányozása123
A juhok takarmányozásának alapelvei123
A tenyésznövendék takarmányozása123
Az anyajuhok takarmányozása123
A tenyészkosok takarmányozása124
A juh termelése124
A hústermelés124
A gyapjútermelés és a nyírás125
A tejtermelés126
A juhok elhelyezése127
A juhok elhelyezése128
A juhtartó épületek berendezései129
A kecske tenyésztése és tartása132
A kecske értékmérő tulajdonságai132
Külső értékmérő tulajdonságok132
Belső értékmérő tulajdonságok134
A kecskefajták136
A kecske tenyésztése és szaporítása137
A tenyészállomány kiválasztása137
A kecske szaporítása137
A kecske felnevelése138
A kecske takarmányozása138
A kecske tejtermelése, fejése139
A kecske elhelyezése139
A sertés tenyésztése és tartása144
A sertés értékmérő tulajdonságai145
Külső értékmérő tulajdonságok145
Belső értékmérő tulajdonságok147
A sertésfajták149
A sertés tenyésztése és szaporítása152
A sertés-tenyészanyag kiválasztásának szempontjai152
A sertéstenyésztésben alkalmazott tenyésztési eljárások154
A sertés szaporítása155
A sertés felnevelése, takarmányozása158
A malacnevelés158
A süldőnevelés162
A vemhes és a szoptatós koca tartása, takarmányozása163
A tenyészkanok takarmányozása164
A sertés hízlalása165
A sertéshízlalás takarmányozási alapelvei165
A takarmányozás technológiája, az etetés módszerei166
Hízlalási módok166
A sertés elhelyezése168
A tenyészkanok elhelyezése169
A fiaztató, a malacok elhelyezése170
A hízók elhelyezése171
A baromfi tenyésztése és tartása176
A baromfifélék szervezeti sajátosságai176
A baromfifélék értékmérő tulajdonságai179
Külső értékmérő tulajdonságok179
Belső értékmérő tulajdonságok181
A tyúk tenyésztése184
A tyúkfajták184
A pecsenyecsirke (brojler) hízlalása- és tartástechnológiája185
Árutojás, (étkezési tojás) termelése192
Baromfitartási módszerek a kisüzemben199
Pecsenyecsirke-termelés199
Tojástermelés200
A keltetők és berendezéseik200
A keltetés200
A keltetési technológia201
A keltetőgépek202

Dr. Kulcsár Tamásné

Dr. Kulcsár Tamásné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Kulcsár Tamásné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem