1.062.586

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági zsebkönyv I.

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Ro-Ka Bt. Könyvkiadó
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 301 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 16 cm x 12 cm
ISBN: 963-817-521-4
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal, ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Napjainkban újabb mezőgazdasági forradalmat élünk át, amikor az egykori szocialista típusú tulajdonformákat újabb, részben magángazdaságok és tulajdonviszonyban is megváltozott nagyüzemi formák... Tovább

Előszó

Napjainkban újabb mezőgazdasági forradalmat élünk át, amikor az egykori szocialista típusú tulajdonformákat újabb, részben magángazdaságok és tulajdonviszonyban is megváltozott nagyüzemi formák váltják fel. Ezek a változások más gazdálkodási formákat kívánnak és más követelményeket támasztanak a termelőkkel szemben. A termelési struktúra változásával új gazdálkodási formákban nemcsak a képzett szakemberek vesznek részt, hanem olyan vállalkozók is, akik vagy nem foglalkoztak eddig intenzíven mezőgazdasági termeléssel, vagy csak egy szűkebb területen dolgoztak. A sikeres gazdálkodáshoz szükséges olyan, valamennyi termesztéssel foglalkozó szakterületet felölelő szakmai útmutató rendszer, amely röviden, tömören, szakszerűen és számszerűen is segíti a termelőket. A termelési és termesztési tevékenység, mind több tudást, eljárást, ismeretet követel meg, új és jobb fajták, új gépek, takarmányozási és állatnevelési módszerek alkalmazását kell megoldani a gazdálkodónak. Vissza

Tartalom

I. fejezet
A növénytermesztéssel kapcsolatos fontosabb ismeretek 19
Összeállította: Dr. Vajdai Imre
1. Napfénytartalom évi összege órákban 20
2. A napfénytartamértékek havi átlagai órákban (1951-1980) megyénként és országrészenként 21
A hőmérséklet 22
3. A tenyészidőszak (IV-IX) hőmérséklet összegei C°-ban 22
4. Fontosabb szántóföldi növények hőmérsékleti igénye C°-ban 22
5. A hőmérséklet havi átlaga C°-ban (1951-1980) 23
6. Néhány gazdasági növény minimális talajhőmérsékleti igénye C°-ban 24
7. A fagyveszélyes időszak kezdete, vége és tartama; sokévi átlag alapján
megyénként 25
8. A fagymentes időszak kezdete, vége és tartama; sokévi átlag alapján
megyénként 26
A csapadék 27
9. A tenyészidőszak (IV-IX) csapadékmennyisége mm-ben 27
10. Az évi csapadékösszegek 50 éves (1901-1950) és 30 éves (1951-1980) átlagai 28
11. Az évi csapadékösszeg mm-ben 28
12. Havi csapadékátlagok 1951 -1980 között mm-ben 29
13. A 10 éves csapadékátlagok alakulása megyénként mm-ben 30
14. A felső 50 cm-es talajréteg víztartalma mm-ben havonként és dekádonként 31
15. A felső 100 cm-es talajréteg víztartalma mm-ben havonként és dekádonként 31
A vízmérleg-vízháztartás elemzés 32
16. A klimatikusan lehetséges szárazanyag-produkció (t/ha) területi eloszlásának vázlatos képe Magyarországon 33
A talaj 33
17. A különféle kötöttségű talajok legfontosabb fizikai jellemzői 34
18. Hazai főbb talajtípusaink fontosabb jellemzői és arányai 35
19. Hazai talajaink termőhelyi osztályai és legfontosabb jellemzői 36
20. Fontosabb növényeink igénye a talaj mészállapota és kémhatása iránt 36
21. A legfontosabb makrótápanyagok mennyiségi határai 37
22. A mezőgazdasági körzetek átlagos aranykorona értéke 39
23. A szántóföldön termesztett növények terméssel felvett NPK-tartalma (kg/t) 40
24. A különböző állatfajták szilárd és híg ürülékének átlagos napi és évi mennyisége 41
25. Az alomanyagok felszívó képessége 42
26. Trágyakihordás számokban 42
Az istállótrágya kezelése 43
27. A kihordott trágyában lévő nitrogén veszteség 43
28. Egyes növények gyökérmaradványainak szárazanyag és N - tartalma 44
29. A fontosabb szántóföldi növények műtrágyaigénye 44
30. A műtrágyák keverési lehetőségei 45
31. A műtrágyák növényi tápanyagai 46
32. A tápanyagok felvételi dinamikája a tenyészidő folyamán 47
33. A vetőmag értékmérő tulajdonságai 47
34. A csírázási esély és csírázóképesség vizsgálatának időtartamai 49
35. Fontosabb szántóföldi növények vetőmagjának néhány jellemzője 52
36. Fontosabb növények magja csírázóképességének tartóssága 53
37. Fontosabb növényeknél alkalmazott sor és növénytávolságok, valamint a ha-kénti növényszámok 54
38. Burgonyagumó tömeg és számtáblázat 55
39. Termények és takarmányok tömege és 100 kg térfogata 56
40. A burgonyaprizma tömege méterenként kg-ban 56
41. A répaprizma tömege méterenként kg-ban 57
42. Olajos magvak olajtartalma 57
43. Az idényszerűen száraz kukorica víztartalmának felső határai 58
44. A mag és szalma aránya (átlagértékek) 58
45. A búza, rozs, árpa érési fokozatainak megállapítása 59
46. A cukor- és takarmányrépa maghozók érési fokozatainak megállapítása 60
47. Hektáronkénti folyóméter különböző sortávolság esetén 60
48. Pázsitfűmagvak érési fokozatainak megállapítása 61
Termésbecslés 62
49. A minták száma a táblán, a növényi üzemi területtői és a tábla méretétől függően 62
50. A minták száma a szálastakarmányoknál a táblán a növényi üzemi területtől és a tábla méretétől függően 67
51. A zöld lucerna beszáradásának mértéke kaszálásonként 68
Termésveszteségek mérése 68
52. A mintaterek közötti távolság a táblán kijelölendő mintaterek számától és a tábla menetirány szerinti hosszúságától függően két nyomvonal esetén 70
53.a A mintatér kijelölésének átlós irányú sémája 30 ha-os táblán, ahol a növény üzemi területe 250 ha 71
53.b A mintatér kijelölésének két nyomvonalas sémája 30 ha-os táblán, ahol a növény üzemi területe 250 ha 71
54. A betakarítási veszteségek mértéke a főbb növényeknél 72
55. Aratási veszteségek átszámítása ha-ra 73
56. Táblatörzskönyv 74
57. Hazánkban termesztett fontosabb szántóföldi nemesített növényfajták jellemzői -1994. 76
58. Különböző időben érő kukoricák hazai elterjedése 84
59. Főbb szántóföldi növények termelési adatai 105
60. Főbb szántóföldi növények növényvédelmi és betakarítási munkái 110
61. Néhány fő- és másodvetésre alkalmas takarmánynövény fontosabb termesztési adatai 117
62. Vetési naptár 118
63. Műveleti naptár 118
II. fejezet
Fontosabb zöldséggel, gyümölccsel és szőlővel kapcsolatos ismeretek.
Összeállította: Dr. Nyújtó Sándor 121
1. A zöldségfélék béltartalma és táplálkozási értéke (100 g tisztított élelmiszerre) 123
2. A zöldségfélék fajlagos tápanyagigénye 125
3. A főbb zöldségfajok tenyészterület-, ill. állománysűrűség-határértékei 126
4. 1 m2 palántanevelő felületen nevelhető palánták száma 127
5. A zöldségnövények fontosabb termesztési adatai 128
6. A gyümölcsfélék béltartalma és táplálkozási értéke (100 g tisztított élelmiszerre) 130
7 Gyümölcsfa-szaporítóanyag osztályonkénti előírt minőségi mutatói 132
8 1 ha gyümölcsoltvány-szükséglete, különféle ültetési rendszerek mellett 132
9 Egyes gyümölcsfajok környezeti igényei 133
10. A gyümölcstelepítés jellemzői 136
11. Szélessoros telepítések sor- és tőtávolsága 138
12. Almafajtáink áttekintő ismertetése 139
13. Körtefajtáink áttekintő ismertetése 141
14. Cseresznyefajtáink áttekintő ismertetése 143
15. Meggyfajtáink áttekintő ismertetése 145
16. Szilvafajtáink áttekintő ismertetése 147
17. Kajszifajtáink áttekintő ismertetése 149
18,. Őszibarackfajtáink áttekintő ismertetése 150
19. Szamócafajtáink áttekintő ismertetése 154
20. Málnafajtáink áttekintő ismertetése 154
21. A fontosabb fehérbor-szőlőfajták néhány jellemző tulajdonsága 155
22. A fontosabb vörösbor-szőlőfajták néhány jellemző tulajdonsága 156
23. A fontosabb csemegeszőlő-fajták néhány jellemző tulajdonsága 157
24. A mustfok átszámítása szeszfokra 158
25. A borok kezelése, borhibák 159
III. fejezet
Fontosabb szántóföldi növények növényvédelme
Összeállította: Dr. Bujáki Gábor - Karcagi Ottóné 163
1. A növényvédelem jelentősége - (permetezési napló) 165
2. Az őszbúza fontosabb betegségei 172
3. A búza fontosabb kártevői 174
4. Gyomirtás az őszi búzában 176
5. A kukorica fontosabb betegségei 177
6. A kukorica fontosabb kártevői 178
7. Gyomirtás a kukoricában 180
8 A cukorrépa fontosabb betegségei 181
9. A cukorrépa fontosabb kártevői 183
10. Gyomirtás a cukorrépában 186
11. A burgonya fontosabb betegségei 187
12. A burgonya fontosabb kártevői 188
13. Gyomirtás a burgonyában 189
14. A napraforgó fontosabb betegségei 191
15. A napraforgó fontosabb kártevői 192
16. Gyomirtás a napraforgóban 192
17. A repce fontosabb betegségei 194
18. A repce fontosabb kártevői 194
19. Gyomirtás a repcében 196
20. A lucerna fontosabb betegségei 197
21. A lucerna fontosabb kártevői 197
22. Gyomirtás a lucernában 201
23. Virágos élősködők 202
24. A bab fontosabb betegségei 203
25. A bab fontosabb kártevői 204
26. Gyomirtás a babban 205
27. A borsó fontosabb betegségei 206
28. A borsó fontosabb kártevői 208
29. Gyomirtás a borsóban 209
30. Lisztharmat és egyéb gombás betegségek elleni szerek keverhetősége 211
31. Gombaölő szerek és permettrágyák keverhetősége 212
32. Rovar és gombaölő szerek keverhetősége 213
33. Rovarölő szerek és permettrágyák keverhetősége 214
IV. fejezet
Szántóföldi növények termesztésével kapcsolatos fontosabb műszaki ismeretek.
Összeállította: Dr. Kiss Ferenc 217
Erőgépek 220
Egytengelyes traktorok (ET) 220
1. ET traktorok geometriai méretei 220
2. ET traktorok fontosabb műszaki paraméterei 220
Kéttengelyes traktorok (KT) 221
3. KT traktorok geometriai paraméterei 221
4. KT traktorok vontatási hatásfokának értékei 221
5. A 9-30 kW teljesítményű KT traktorok fontosabb műszaki mutatói 222
6. A 31-60 kW teljesítményű KT traktorok fontosabb műszaki mutatói 223
7. A 60 kW teljesítmény feletti KT traktorok fontosabb műszaki mutatói 224
8. Néhány hajtóanyag fizikai tulajdonságának összehasonlítása 225
9. Az üzemnagyság és traktorszükséglet 226
Talajművelő gépek 227
Ekék 227
10. Vontatott eke beállítása 227
11. Ágyekék fontosabb műszaki jellemzői 227
12. Váltvaforgató ekék 228
13. Néhány szétforgató eke fontosabb műszaki jellemzője 229
14. Függesztett eke beállítása 229
15. Barázdaszelet méretek különböző szántási módok esetén 229
16. Az ekék üzemeltetése 230
Tárcsás talajművelők 231
17. Tárcsás talajművelő eszközök üzemi jellemzői 231
18. Tárcsásboronák jellemzői 232
Ásóborona 232
19. Ásóboronák műszaki és üzemi jellemzői 232
Talajmaró 233
Kombinátorok 233
20. Néhány kombinátor legfontosabb üzemi jellemzői 233
Sorközművelő kultivátorok 234
21. Néhány sorközművelő kultivátor jellemzője 235
Hengerek 235
22. A hengerek főbb paraméterei 236
Talajsimítók 236
23. Néhány talajművelési mód hajtóanyag szükséglete kg/ha 236
Szervestrágyaszórók 237
24. A szervestrágyaszórók fontosabb jellemzői 237
Szilárd műtrágyaszóró gépek 238
25. A műtrágyaszóró gépek adatai 238
Öntözés és öntözőberendezések 239
26. Szántóföldi növények öntözése mobil öntözőberendezéssel 239
27. A legismertebb öntözőberendezések, szárnyvezetékek főbb jellemzői 240
28. Néhány hazánkban gyártott esőztető szórófejtípus jellemző adata 242
Mikroöntöző berendezések 245
Vetőgépek 245
29. Kalászos gabona vetőgépek műszaki jellemzői 245
30. A kalászos gabona vetőgépek munkaszélességek és átlagos területteljesítménye 246
31. Széles körben ismert vetőgépek néhány jellemzője 246
32. A KÜHNE-CASE-IH 6200 típusú gabonavetőgép műszaki adatai 247
33. Traktorok üzemeltetett gabonavetőgép beállítása 247
34. Szemenkéntvető gépek munkaszélessége és átlagos területteljesítménye 249
35. Burgonyaültető gépek 249
Permetezőgépek 250
36. Néhány permetezőgép fontosabb jellemzői 250
37. Húzás hossza (L) a permetezőtartály térfogatának (V) függvényében, különböző munkaszélességeknél (B) 400 l/ha permetezésnorma esetén 252
38. Szórófejenkénti permetté teljesítmény (l/min), 0,5 m szórófejosztás esetén 252
Kombájnok 253
39. A gabonakombájn cséplődobjának kerületi sebességei (Vk) és az ajánlott kosárhézagok különböző termények esetében 253
40. Néhány gabonakombájn főbb műszaki jellemzője 254
41. Széles körben ismert arató-cséplőgépek teljesítménykutatói búza
betakarításakor 254
42. Bálázók műszaki adatai 255
Cukorrépa betakarító gépek 255
43. Egymenetes cukorrépabetakarító gépek 255
44. Kétmenetes cukorrépabetakarító gépek néhány műszaki jellemzője 256
Mezőgazdasági termények tisztítása és osztályozása 256
45. A vízelvonás mértéke és a tüzelőolaj fogyasztás összefüggése 258
Normálhektár 260
46. Normálhektár átszámítás 260
V. fejezet
Alapfokú számítástechnikai ismeretek
Összeállította: Dr. Farkas István - Rendik Zoltán 263
1. Általános ismeretek 265
1.1 Bevezetés 265
1.2 Alapfogalmak 266
1.3 A számítógép felépítése 268
1.4 Szoftver 269
2. Gyakorlati ismeretek 272
2.1 Hardver 272
2.2 Az operációs rendszer 278
3. Általános programok 282
3.1 Segédprogramok 282
3.2 Szövegszerkesztők 283
3.3 Táblázatkezelés 284
3.4 Adatbáziskezelés 285
4. Szakmai programok 286
VI. fejezet
A mezőgazdaságban gyakran hasznait mértékegységek, számítások. 291
Összeállította: Dr. Vajdai Imre
1. Gyakran hasznait mértékegységek 291
- Tömeg
- Erő
- Nyomás
- Munka, energia, hőmennyiség
- Teljesítmény
- Sűrűség
- Hosszmérték
- Régi és külföldi hosszmértékek
- Területmértékek
- Térfogat és űrmértékek
- idő
2. Síkidomok területe 296
3. A testek köbtartalma 298
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem