Előszó | 15 |
Mezőgazdasági üzemek gazdálkodásának alapjai | 17 |
A mezőgazdasági vállalkozások szervezésének és ökonómiájának tárgya | 19 |
Üzem, vállalat, gazdaság | 21 |
A mellékfoglalkozású családi vállalkozások üzemi formái | 22 |
Főfoglalkozású családi gazdaságok üzemi formái | 23 |
Személyi társaságok | 24 |
Jogi személyiségű vállalatok | 25 |
Az üzemi formák alakulása | 26 |
A gazdálkodási rendszer | 28 |
A mezőgazdasági üzemek tevékenysége | 30 |
A termelés szerkezete | 32 |
A mezőgazdasági üzemek erőforrásai | 36 |
A munkaerő | 37 |
A termőföld | 40 |
A termőföld gazdasági értéke és értékelése | 47 |
tárgyi eszközök | 48 |
Az állatállomány, mint gazdasági erőforrás | 52 |
A forgóeszközök | 53 |
fogalomtár | 59 |
Ajánlott irodalom | 60 |
A növénytermesztés szervezése és ökonómiája | 61 |
A szántóföldi termesztés szervezése és ökonómiája | 63 |
A vetésszerkezet kialakítása | 66 |
Talajmunkák szervezése | 77 |
A talajművelés célja, eszközei | 77 |
A műveleti költségek meghatározása | 79 |
A talajmunkák szervezése | 80 |
Talajművelési rendszerek | 81 |
A tápanyag-visszapótlás szervezése | 84 |
A tápanyag-utánpótlás | 84 |
A tápanyag-visszapótlás módjai | 84 |
A műtrágyák kijuttatása | 86 |
A folyékony műtrágyák kijuttatása | 90 |
A műtrágyaszórás költségkalkulációja | 93 |
szervestrágyázás szervezése | 95 |
Hígtrágyázás | 103 |
Növényvédelmi munkák szervezése | 105 |
A vegyszerek alkalmazásával kapcsolatos előírások | 105 |
A vegyszeres munkák csoportosítása és előfeltételei | 106 |
A vegyszeres növényvédelem eszközrendszere | 107 |
Kezelési módok a növényvédelemben | 109 |
A növényvédelmi munkák szervezése | 110 |
Az öntözés szervezése | 112 |
Az öntözés célja, sajátosságai | 112 |
Az öntözővíz-szükséglet meghatározása | 113 |
Az öntözés tervezésével kapcsolatos alapfogalmak és azok értelmezése | 115 |
Az öntözés gazdasági megítélése | 116 |
Az öntözés költsége | 117 |
A szállítások szervezése | 120 |
A mezőgazdasági szállítás jellemzői | 120 |
A mezőgazdasági szállítás eszközrendszere | 121 |
A szállítási folyamat szervezése | 122 |
A szállítás költsége | 124 |
Az őszibúza-termesztés szervezése és ökonómiája | 127 |
Az őszibúza-termesztés nemzetközi és hazai vonatkozásai | 127 |
A termesztés üzemi megítélése | 129 |
A termesztés szervezése | 132 |
A búzatermesztés költségei és jövedelmezősége | 143 |
A búzatermesztés fejlesztésének lehetőségei | 146 |
Az őszi árpa | 154 |
A termesztés célja és üzemi helyzete | 148 |
A termesztés szervezése | 150 |
Az ősziárpa-termesztés kdöltségei és jövedelmezősége, a termesztés fejlesztése | 153 |
A tavaszi árpa | 154 |
A termesztés célja, üzemi helyzete | 154 |
A termesztés szervezése | 155 |
A termesztés gazdaságossága és fejlesztése | 158 |
A kukoricatermesztés szervezése és ökonómioája | 160 |
A kukoricatermesztés jelentősége és helyzete | 160 |
A kukoricatermesztés üzemi megítélése | 162 |
A kukoricatermesztés üzemi méretezése | 163 |
A termesztés szervezése | 165 |
A kukoricatermesztés elemzése | 171 |
A silókukorica-termesztés szervezés és ökonómiája | 174 |
A kukoricatermesztés fejlesztésének lehetőségei | 177 |
A napraforgó-termesztés szervezése és ökonómiája | 178 |
A napraforgó jelentősége | 178 |
A termesztés üzemi megítélése | 179 |
A napraforgó-termesztés szervezése | 179 |
Az üzemág elemzése | 184 |
Az őszi káposztarepce termesztésének szervezése és ökonómiája | 188 |
Az őszi káposztarepce jelentősége és üzemi megítélése | 188 |
A termesztés szervezése | 190 |
A melléktermékek hasznosítása | 196 |
Az üzemág ökonómiai megítélése | 197 |
Az őszi káposztarepce termesztésének fejlesztési lehetőségei | 200 |
A szárazborsó-termesztés szervezése és ökonómiája | 201 |
A borsótermesztés helyzete, jelentősége | 201 |
A borsótermesztés üzemgazdasági megítélése | 201 |
A termesztés szervezése | 202 |
A borsótermesztés költségei és jövedelmezősége | 202 |
A szójatermesztés szervezése és ökonómiája | 204 |
A szója éghajlat- és talajigénye | 205 |
A termesztés szervezése és mérete | 206 |
Költség, jövedelem | 213 |
A cukorrépa termesztése, szervezése és ökonómiája | 214 |
A hazai cukorrépa-termesztés jelentősége és helyzete | 214 |
A cukorrépa üzemgazdasági megítélése | 217 |
A termesztés szervezése | 217 |
A melléktermékek hasznosítása | 230 |
Az üzemág ökonómiai megítélése | 230 |
A fejlesztési feladatok és lehetőségek | 235 |
A burgonya | 237 |
A burgonya jelentősége | 237 |
A burgonyatermesztés helyzete | 237 |
A termesztés üzemi megítélése | 239 |
A termesztés szervezése és mérete | 239 |
Az ágazat ökonómiai elemzése, költség- és jövedelemviszonyai | 245 |
A termelésfejlesztés fosntosabb tényezői | 248 |
A lucernatermesztés szervezése és ökonómiája | 250 |
A lucerna üzemgazdasági megítélése | 250 |
A termelésszervezés | 251 |
Az üzemág ökonómiai megítélése | 256 |
A lucernatermesztés költségei és jövedelmezősége | 259 |
A lucernatermesztés fejlesztési lehetőségei | 259 |
A gyepgazdálkodás szervezése és ökonómiája | 250 |
A gyepgazdálkodás jelentősége | 262 |
A termesztés szervezése | 262 |
Betakarítás, tartósítás, a gyep hasznosítása | 271 |
A gyepgazdálkodás ökonómiai megítélése | 272 |
A gyepgazdálkodás fejlesztésének lehetőségei | 273 |
Fogalomtár | 275 |
Ajánlott irodalom | 279 |
Kertészeti ágazatok szervezése és ökonómiája | 283 |
A kertészeti ágazatok nemzetgazdasági feladata, jelentősége | 285 |
A kertészeti termesztés jellemzői | 286 |
A hazai fogyasztás és a termékek külkereskedelme | 288 |
A zöldségtermesztés szervezése és ökonómiája | 290 |
A zöldségtermesztés célja, feladatai, az ágazat problémái | 290 |
A szántóföldi paradicsomtermesztés szervezése és ökonómiája | 296 |
A szántóföldi zöldpaprika-termesztés szervezése és ökonómiája | 307 |
A fűszerpaprika termesztésének szervezése és ökonómiája | 311 |
A vöröshagyma termesztésének szervezése és ökonómiája | 318 |
A dinnye termesztésének szervezése és ökonómiája | 323 |
A zöldborsótermesztés szervezése és ökonómiája | 337 |
A gyümölcstermesztés szervezése és ökonómiája | 348 |
A gyümölcstermesztés helyzete | 348 |
Az almatermesztés szervezése és ökonómiája | 358 |
A meggy és a cseresznyetermesztés szervezése és ökonómiája | 378 |
A szamócatermesztés szervezése | 382 |
A gyümölcstárolás szervezése és ökonómiája | 386 |
A gyümölcsértékesítés szervezése, integrálása | 389 |
A szaktanácsadás és feltételei az ágazatban | 390 |
A szőlőtermesztés és a borászat szervezése és ökonómiája | 393 |
A szőlőágazat jellemzése | 393 |
A szőlő telepítésének és a támberendezés létesítésének szervezése | 394 |
A termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 396 |
A termesz téstechnológia szervezési és ökonómiai kérdései | 397 |
A szőlőtermesztés költség- és jövedelem-viszonyai | 409 |
A borászat szervezése és ökonómiája | 410 |
A dísz-, gyógy-, fűszer- és illóolajos növények termesztésének szervezése és ökonómiája | 419 |
A dísznövénytermesztés szervezése és ökonómiája | 419 |
A gyógy-, fűszer- és illóolajos növények termesztésének szervezése és ökonómiája | 428 |
Fogalomtár | 434 |
Ajánlott irodalom | 436 |
Állattenyésztési ágazatok szervezése és ökonómiája | 439 |
Az állattenyésztés szervezése és ökonómiája | 441 |
Az állattenyésztés nemzetgazdasági és üzemi jelentősége | 441 |
Az állatállomány mérete és összetétele | 443 |
Az állatállomány termelése | 452 |
A sertéságazat szervezése és ökonómiája | 461 |
Az ágazat helyzete, mérete, összetétele, termelési színvonala | 461 |
A minőségi vágósertés-előállítás gazdasági összefüggései | 466 |
A sertéságazat eszközigénye | 470 |
A kocatartás és malacnevelés szervezése | 474 |
A hizlalás szervezése, jövedelmezősége | 479 |
A baromfiágazatok szervezése és ökonómiája | 485 |
A baromfiágazatok gazdasági jelentősége | 485 |
Az ágazatok és hasznosítási irányok megválasztása | 488 |
A tenyésztés szervezése és ökonómiája | 490 |
Tojástermelés szervezése és ökonómiája | 492 |
A pecsenyecsirke- (brojler-) hizlalás szervezése és ökonómiája | 503 |
A pulykaágazat szervezése és ökonómiája | 511 |
A lúdágazat szervezése és ökonómiája | 519 |
A kacsaágazat szervezési és ökonómiai sajátosságai | 524 |
Integrációs kapcsolatok a baromfiágazatokban | 526 |
A szarvasmarha-ágazat szervezése és ökonómiája | 533 |
Az ágazat helyzete, mérete, összetétele, termelési színvonala | 533 |
A hasznosítási irány megválasztása | 539 |
A tejtermelő hasznosítási irány szervezése | 539 |
A szarvasmarha-ágazat eszközigénye | 542 |
A tejtermelő tehenek termelésben tartásának ideje, a selejtezés és az állománynövelés gazdasági összefüggései | 544 |
A tejtermelés gazdaságossága | 549 |
A tejtermelés jövedelmi viszonyai | 553 |
Az ellés szervezése | 559 |
A borjú- és a növendékállat-nevelés szervezése | 560 |
A szarvasmarha-hízlalás szervezése | 561 |
A húshasznú tehéntartás szervezése | 569 |
A juhágazat szervezése és ökonómiája | 576 |
Az ágazat helyzete, mérete, összetétele, termelési színvonala | 576 |
A juhágazat termelésének szervezése | 578 |
Az ágazat munkafolyamatainak szervezése | 585 |
A juhászatban dolgozók érdekeltségi rendszerének kialakítása | 591 |
A juhtartás gazdasági értékelésének szempontjai | 592 |
A juhászatban használt mutatók | 593 |
A takarmánygazdálkodás szervezése és ökonómiája | 595 |
A takarmánygazdálkodás jelentősége | 595 |
A takarmánygazdálkodás elemei | 596 |
A takarmánygazdálkodás szervezése | 601 |
A takarmányok gazdasági értékelése | 605 |
A takarmánygazdálkodás optimalizálása | 612 |
fogalomtár | 615 |
Ajánlott irodalom | 619 |