Előszó | |
A mezőgazdasági üzem fogalma | 5 |
Az üzemtan tárgya | 7 |
Az üzemtan fejlődése | 7 |
Mezőgazdasági üzemek a kapitalizmusból a szocializmusba való átmenet idején Magyarországon | |
Az egyénileg termelő paraszt üzeme | 14 |
A mezőgazdasági termelőszövetkezet | 20 |
A termelőszövetkezeti közös gazdaság és gazdálkodás | 20 |
A háztáji gazdaság | 22 |
A gépállomások | 24 |
Az állami gazdaságok | 31 |
A gazdaságosság és a jövedelmezőség alapfogalmai | |
A termelés eredményének mérésekor használt fogalmak | 40 |
A gazdaságosság fogalma | 41 |
A gazdaságosság mutatói | 41 |
A jövedelmezőség fogalma | 42 |
A jövedelmezőség mutatói | 42 |
A munkaerő és a termelőeszközök a mezőgazdasági üzemben | |
A munkaerő | 49 |
A termelőeszközök | 51 |
A mezőgazdasági termelést befolyásoló tényezők | |
A termelés idényszerűsége | 74 |
A természeti viszonyok | 80 |
Közgazdasági viszonyok | 84 |
Üzemi adottságok | 87 |
Az üzemágak szervezése | |
Az üzemágak fogalma és kapcsolata | 91 |
A növénytermesztési üzemágak szervezése | 95 |
A művelési ágak | 95 |
Szántóföld | 95 |
Rét | 98 |
Legelő | 99 |
Kert | 101 |
Gyümölcs | 101 |
Szőlő | 102 |
Erdő | 103 |
Nádas és használható vizek | 104 |
Földadó alá nem eső területek | 104 |
A szántóföldi növénytermesztés szervezése | 108 |
A talajerő-gazdálkodás szervezése | 129 |
Az öntözés szervezése | 142 |
A felületi öntözés munkáinak szervezése | 158 |
Az állattenyésztési üzemágak szervezése | 169 |
Az állattenyésztés célja és feladata | 169 |
A közös és háztáji állatállomány üzemi kapcsolata a termelőszövetkezetekben | 177 |
Az állatállomány összetétele és az állományváltozási terv | 180 |
A szarvasmarhatenyésztés szervezése | 185 |
A sertéstenyésztés szervezése | 208 |
A juhtenyésztés szervezése | 225 |
A lótenyésztés szervezése | 232 |
A baromfitenyésztés szervezése | 234 |
A halgazdaság | 237 |
A takarmánygazdálkodás szervezése | 241 |
A takarmánygazdálkodás feladata | 241 |
A takarmányok csoportosítása | 241 |
A takarmánytermesztés szervezése | 246 |
A takarmánymérleg | 248 |
A téli tartás szervezése | 256 |
A nyári vagy zöldön tartás szervezése | 257 |
A zöldtakarmány-etetés folytonosságának biztosítása | 259 |
A takarmánygazdálkodás gazdaságossága | 262 |
A segédüzemágak szervezése | 267 |
A gépesítés szervezése | 267 |
A feldolgozó üzemágak szervezése | 347 |
A föld- és majorrendezés | |
A földrendezés feladata | 365 |
A művelési ágak rendezése | 367 |
A majorrendezés | 370 |
A szántóterület rendezése | 373 |
Az úthálózat és az egyéb területet foglaló létesítmények rendezése | 376 |
A munkaszervezés | |
A munkateljesítmény | 382 |
Munkafolyamatok szervezése | 392 |
A munkaszervezet | 403 |
A dolgozók részesedése | 414 |
Anyag-, pénz- és hitelgazdálkodás | |
Anyaggazdálkodás | 431 |
Az anyaggazdálkodás megszervezése | 431 |
Az anyagbeszerzés szervezése | 432 |
Az anyagtárolás szervezése | 434 |
Az értékesítés szervezése | 435 |
Az üzemanyag-gazdálkodás a gépállomásokon | 436 |
Pénz- és hitelgazdálkodás | 442 |
Pénzgazdálkodás | 442 |
Hitelgazdálkodás | 444 |
A gazdasági tevékenységek és eredmények elemzése | |
Az elemzés fogalma, célja és köre | 449 |
Az elemzés módszere | 451 |
A tervteljesítés elemzése | 453 |
A hozamok mérése és elemzése | 458 |
Az állóeszközökkel kapcsolatos elemzések | 464 |
A forgóeszközökkel kapcsolatos elemzések | 471 |
A gépesítéssel és a gépállomások munkájával kapcsolatos elemzések | 472 |
A jövedelem mérése, felhasználása és elemzése | 479 |
Az üzem vezetése | |
A mezőgazdasági üzem vezetésének általános irányelvei | 491 |
A vezetés feladata és sajátosságai | 491 |
A vezető egyénisége | 493 |
A vezetés módszere | 494 |
A különböző mezőgazdasági üzemek szervezete és vezetése | 496 |