1.067.209

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági termelés és feldolgozás IV.

Mezőgazdasági Áruforgalmi Szakközépiskolák Tankönyve a 31-300 mezőgazdasági áruforgalmi szak számára

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 118 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 14 cm
ISBN: 963-356-123-x
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi szám: Má-912
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Hazánk mezőgazdasági művelésű területeinek legnagyobb része szántóföld. E területek hozamainak mennyisége és termelési értéke a szántóföldi növénytermesztést meghatározó jellegű ágazattá teszi a... Tovább

Előszó

Hazánk mezőgazdasági művelésű területeinek legnagyobb része szántóföld. E területek hozamainak mennyisége és termelési értéke a szántóföldi növénytermesztést meghatározó jellegű ágazattá teszi a mezőgazdaságban.
A szántóföldi növénytermesztés az élelmiszer-termelés legjelentősebb forrása. Nemcsak nagy szénhidráttartalmú élelmiszereket állít elő, hanem a táplálkozás-élettani szempontból fontos fehérjék nagy részének előállítására is képes. Takarmány-termelése az állattenyésztés alapjává teszi és fontos ipari nyersanyagokat is termel. A szántóföldi növénytermesztés termékei iránt világszerte nő a kereslet, így az export lehetőségei mindig megvannak. A szántóföldön sokféle növény termeszthető, ezért rugalmas szerkezetváltoztatással a kereslethez gyorsan alkalmazkodik az ágazat. Az eredmények javíthatók a fajtaváltással, a korszerű talajműveléssel, az öntözéssel és a kemizálással. Fő termékei felhasználhatók árualapok képzésére, a termelés megismétlésére, fogyasztásra, az üzemben további feldolgozása. Melléktermékei a gazdaságban maradnak vagy az iparból visszavásárolhatók és felhasználhatók.
Tanulmányainkban megismerjük a gabonafélék, a gyökér- és gumós növények, a hüvelyesek az ipari növények, valamint a takarmánynövények termesztésének technológiáját. foglalkozunk e növények elsődleges, áruvá való feldolgozásával és értékesítésre előkészítésével. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
A gabonafélék termesztésének technológiája és elsődleges feldolgozása4
Az őszi búza termesztése4
A rozs, a triticale és az őszi árpa termesztése11
A tavaszi árpa és a zab termesztése13
A rizs termesztése15
A kalászos gabonafélék elsődleges feldolgozása17
A kukorica termesztése22
A kukorica tárolása és elsődleges feldolgozása29
A gabonafélék vetőmagjának termesztése32
A gabonatermesztés zárt, iparszerű rendszerei34
A gabonafélék termeszétésnek gazdaságosságára ható tényezők35
A gyökér- és gumós növények termesztésének technológiája39
A burgonya termesztése és elsődleges feldolgozása39
A cukorrépa termesztése és feldolgozása52
A hüvelyes növények termesztésének technológiája és elsődleges feldolgozása64
A hüvelyes növények általános jellemzése64
A borsó termesztése65
A bab, a szója, a lencse és a csillagfürt termesztésének sajátosságai68
A hüvelyes növények elsődleges feldolgozása70
A hüvelyes növények termesztésének jövedelmezőségi kérdései72
Az ipari növények termesztésének technológiája és elsődleges feldolgozása75
A napraforgó termesztése és elsődleges feldolgozása75
A dohány termesztése és elsődleges feldolgozása78
A len és a kender termesztése és elsődleges feldolgozása81
A repce és a mák termesztése és elsődleges feldolgozása84
Az ipari növények termesztésének gazdaságosságára ható tényezők86
A pillangós virágú takarmánynövények termesztése és feldolgozása88
A pillangós virágú takarmánynövények termesztésének jelentősége és feltételei88
A lucerna termesztése és feldolgozása89
Egyéb pillangós virágú takarmánynövények magvainak termesztése és feldolgozása94
A pillangós virágú takarmánynövények magvainak termeszése és feldolgozása96
A pillangós virágú takarmánynövények termeszésének gazdaságosságára ható tényezők98
Az egyéb szálastakarmány-növények termesztésének technológiája, feldolgozása102
Az egyéb szálas takarmányok általános jellemzése102
Az őszi keveréktakarmányok termesztése és feldolgozása103
A tavaszi keveréktakarmányok termesztése és feldolgozása104
Másod- és harmadvetésű takarmánynövények106
Az egyéb szálas takarmányok termesztésének gazdaságossága107
A rét és a legelő művelése, termékeik felhasználása109
A gyepgazdálkodás jelentősége109
A gyepnövények csoportosítása110
A gyep termőképessége112
A gyep hasznosítása113
A rét- és legelőgazdálkodás gazdaságosságára ható tényezők115

Vadász Jenő

Vadász Jenő műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Vadász Jenő könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem