1.060.504

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági termékek és élelmiszerek árutana II.

Kézirat/Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 147 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 380 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem egységes áruismereti oktatásához készült "Mezőgazdasági termékek és élelmiszerek árutana" című jegyzet korábban megjelent I. része a témakör általános... Tovább

Előszó

A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem egységes áruismereti oktatásához készült "Mezőgazdasági termékek és élelmiszerek árutana" című jegyzet korábban megjelent I. része a témakör általános ismereteit és a legfontosabb mezőgazdasági termékeket tárgyalta. A II. rész az élelmiszeripar termékeinek árutanával foglalkozik és az élelmiszer gazdaság fogalmából kiindulva logikailag, tartalmilag szorosan kapcsolódik az I. részhez, feltételezve az abban foglaltak ismeretét. Felépítésében a legkorszerűbbnek tartott csoportosítást (növényi eredetű élelmiszerek, állati eredetű élelmiszerek, élvezeti cikkek) alkalmazza. Az anyag összeállításának szempontjai és metodikája sem térnek el lényegesen az első résztől. Szükséges azonban itt is hangsúlyozni: a témakör rendkívül elágazó volta és a terjedelem korlátai csak a legalapvetőbb ismeretek tömör összefoglalását tették lehetővé. A mélyebb és naprakész ismeretek elsajátítása - hasonlóan más tudományágakhoz - megköveteli a vonatkozó műszaki és közgazdasági szakirodalom rendszeres tanulmányozását. Indokolja ezt a témakörben tapasztalható rohamos fejlődés is, amelynek egyik legjellemzőbb vonása az élelmiszer forgalom szerkezetében a táplálkozástani szempontból helyesebb arányok fokozatos kialakulása. Ami pedig a jegyzet két részének jövőjét illeti, célkitűzés tankönyvvé való átdolgozásuk. Ehhez azonban szükség van mindazokra a tapasztalatokra, amelyek az anyag oktatása és elsajátítása során merülnek fel, figyelembe véve természetesen a gyakorlat által támasztott újabb követelményeket is. Vissza

Tartalom

Előszó 3
I. Növényi eredeti élelmiszerek 5
Liszt 5
Fogalma, összetétele és forgalmi jelentősége 5
A gabona malmi feldolgozása . 7
A liszt minőségi jellemzői 8
A liszt forgalomba hozatala és tárolása . . . 9
Száraztészta készítmények 10
Kereskedelmi áruk és minőségi követelmények 11
Sütőipari termékek 12
A kenyér előállítása . 13
A kenyér fajtái, minőségi jellemzői és követelményei ... . 14
Sütőipari fehértermékek 15
Cukor 16
A cukortermelés és fogyasztás . 16
A cukor nemzetközi kereskedelme 17
Cukorgyártás . . . . 18
A cukor minőségi jellemzői 19
Csomagolás, tárolás . 20
Édesipari termékek 20
Cukorkák 21
Kakaó és csokoládéáruk 23
Nugátok és nugátszerű készítmények 25
Édesipari lisztesáruk 25
Tartósított növényi élelmiszerek ; 26
Vízelvonással tartósított növényi élelmiszerek 27
Gyorsfagyasztással tartósított növényi élelmiszerek 29
Hőkezeléssel és légmentes zárással tartósított
termékek . 31
Antimikróbás anyagokkal tartósított növényi élelmiszerek . . . 33
Növényi eredetű étkezési zsiradékok 35
A napraforgómag 35
Egyéb növényolajipari nyersanyagok 36
A napraforgó étolaj gyártása 36
A margarin . 38
II. Állati eredetű élelmiszerek 41
Világtermelés . 41
Az állati eredetű élelmiszerek termelése hazánkban 42
Az állati eredetű élelmiszerek nemzetközi forgalma 43
Az állati eredetű élelmiszerek hazai értékesítése 44
Fogyasztás 45
A tőkehús 46
Fogalmi meghatározások 46
A vágóérték 47
A hústermelés intenzitása 48
A vágóállatok elsődleges feldolgozása 49
A vágási technológia műveletei 50
A hús minősítése 52
A hús érzékszervi, fizikai és kémiai tulajdonságai 53
A tőkehús tárolása és szállítása 54
Ipari hús 55
Húsipari termékek 55
Vörösáruk 56
Felvágottfélék 57
Kolbászfélék 57
Szalámifélék 58
Fűst ölt hús áruk 59
Szalonnafélék 60
Sertészsír 61
Húskonzervek 62
Baromfifélék 63
Hústermelésre felhasznált baromfifajok és fajták 63
Pulykafajták 65
Kacsafajták 65
Lúdfajták . . . 66
A tojás 66
A baromfi feldolgozás termékei 68
A hal és feldolgozási termékei 70
A tej ... 73
A tej fogalma és összetétele 73
A tej fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele 74
A tejkezelés alapvető műveletei 75
A fogyasztási tej minőségi követelményei V. 76
Tejkonzervek 77
Tejkészítmények és tejtermékek 77
Tejkészítmények
Tejtermékek 78
Vaj 78
Túró 80
Sajtok 80
A sajt előállítása 81
Természetes (natúr) sajtok 83
Ömlesztett sajtok 84
III. Élvezeti szerek 87
Szeszesitalok 87
Bor 87
A bor fogalma és jelentősége . . . 87
A világ bortermelésének alakulása 88
A borforgalom helyzete 90
A borfogyasztás alakulása 91
Magyarország borvidékei 91
A bor összetétele 94
Szőlőfeldolgozás és borkészítés 95
a) A szőlő érése és a mustkészítés 96
b) Pince műveletek 98
c) A bor palackozás a 99
Különleges borok készítése 100
a) Csemegeborok 100
b) Pezsgőborok . . . . . 102
c) Habzóborok 103
A bor minőségét meghatározó tényezők 103
A fő borcsoportok összefoglaló jellemzése 104
Néhány fontosabb külföldi borfajta 105
A bor forgalombahozatala 106
a) Csomagolás 106
b) Tárolás 107
c) Szállítás 107
Sör 108
A sör fogalma és jelentősége 108
A világ és hazánk sörtermelése 109
A sör összetétele 109
A sör gyártása 109
Nyersanyagok 110
Malátakészítés 110
A fogyasztásra kész sör előállítása 110
A sör minőségét meghatározó tényezők 112
Sörbetegségek, sörhibák 112
Kereskedelmi sörfajták . . . . 113
A sör tárolása és szállítása 113
Égetett szeszesitalok 114
Az égetett szeszesitalok fogalma 114
Az égetett szeszesitalok forgalmi jelentősége 114
Az égetett szeszesitalok felosztása és jellemzése 116
Égetett szeszesitalok előállítása 116
a) Gyümölcspálinkák készítése 116
b) Eszenciával ízesített pálinkák készítése . 118
c) Likőrök előállítása 118
Az égetett szeszesitalok minőségét meghatározó tényezők . 119
Az égetett szeszesitalok gyakrabban előforduló minőségi hibái 120
Kereskedelmi forgalomban levő fontosabb égetett szeszesitalok 121
a) Pálinkák 121
b) Eszenciával ízesített pálinkák . . . 122
c) Likőrök 123
Néhány fontosabb külföldi égetett szeszesital 124
Az égetett szeszesitalok forgalombahozatala 125
Koffeintartalmú élvezeti szerek 126
Kávé 126
A kávé eredete és elterjedése 126
A kávénövény és termése 127
A kávétermés feldolgozása 127
A világ kávétermelése . . . 128
A világ kávéexportja 128
A kávéimport és fogyasztás alakulása 129
Kávé árak és kávéegyezmények 129
A kávé pörkölése . 131
A kávé minősítése 131
Raktározás 133
Kávékészítmények 133
Tea 133
A tea eredete és elterjedése .134
A tea termelése és nemzetközi fogalma 134
A tea feldolgozása 135
Kereskedelmi teafajták és tárolásuk 135
Fűszerfélék 136
A fűszerpaprika 136
Külföldi fűszerek 138

Dr. Verhás Jenő

Dr. Verhás Jenő műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Verhás Jenő könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem