1.066.445

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági mikrobiológia

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 424 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-8439-03-3
Megjegyzés: 105 fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A szerző foglalkozik a mikroorganizmusok - baktériumok, vírusok, gombák, algák, véglények - általános jellemzésével, morfológiai, fiziológiai tulajdonságaival, rendszerezésével, a baktériumok genetikájával. Tárgyalja a mikroorganizmusok ökológiáját, a szén-, a nitrogén- és a hamualkotó elemek körforgalmának mikrobiológiáját. Részletezi a mikroorganizmusok szerepét a takarmányfehérjék gyártásában, az élelmiszerek, takarmányok romlásában és tartósításában, a biogáz előállításában, a talajoltás, a komposztálás, a szervestrágya-kezelés és a szennyvíztisztítás folyamatában. Jó áttekintést nyújt a mikroorganizmusok biológiai növényvédelemben, a peszticidek lebontásában és a borászatban játszott szerepéről.

Tartalom

Bevezetés11
A miroorganizmusok a természetben13
A mikroorganizmusok eredete és helye az élők között13
A miroorganizmusok előfordulása, szerepe és jelentősége a természetben19
Mikroorganizmusok a talajban21
Mikroorganizmusok a vízben24
Mikroorganizmusok a levegőben29
Mikroorganizmusok az élelmiszerekben és a takarmányokban31
Mikroorganizmusok a növényi, állati és emberi szervezetekben34
A mikroorganizmusok általános jellemzése36
Általános bakteriológia36
A baktériumok morfológiai tulajdonságai37
A baktériumsejt szerkezeti felépítése44
A baktériumok tenyésztése, telepmorfológia62
A baktériumok morfológiai tulajdonságainak vizsgálata64
A baktériumok vegyi összetétele, tápanyagigénye66
A baktériumok anyag- és energiacseréje70
A baktériumok növekedése és szaporodása96
A baktériumok számlálása101
A baktériumok genetikája102
A baktériumok rendszerezése127
A baktériumok meghatározásának szempontjai132
Egyéb prokarióta szervezetek általános jellemzése134
Kékbaktériumok134
Mikoplazmák134
Rickettsiák136
Chlamydiák138
Spirochaeták138
A virológia alapjai139
A vírusok általános jellemzése, definiálása140
A vírusok felfedezése, a víruskutatás fejlődése és jelentősége144
A vírusok morfológiai sajátosságai146
A vírus és a sejt kapcsolata, a vírusok szaporodása150
A vírusok rendszerezése155
A vírusok tenyésztése és eltartása167
A vírusok kvalitatív kimutatása és kvantitatív meghatározása169
A mycológia alapjai170
A gombák morfológiai sajátosságai172
A gombák belső felépítése175
A gombák növekedése176
A gombák szaporodása177
A gombák rendszerezése183
A gombák izolálása, tenyésztése és meghatározása200
Az algológia alapjai201
Az algák morfológiai sajátosságai202
Az algák fiziológiai sajátosságai208
Az algák rendszerezésének alapjai209
Az algák szerepe a környezetvédelemben216
A protozoológia alapjai217
A protozoák morfológiai tulajdonságai217
A protozoák belső felépítése221
A cisztaképződés és jelentősége223
A véglények mozgása224
A véglények táplálkozása227
A protozoák szaporodása, növekedése és fejlődése228
A protozoák rendszerezése232
A mikroorganizmusok ökológiája234
Az abiotikus tényezők hatása a mikroorganizmusokra234
Fizikai tényezők hatása a mikroorganizmusokra235
A kémiai tényezők hatása a mikroorganizmusokra243
Biotikus tényezők hatása a mikroorganizmusokra246
A szimbiózis: mindkét félre nézve előnyös társulás247
A metabiózis: egymást követő élettársulás249
Az antagonizmus (antibiózis): más mikroorganizmusok gátlása vagy elpusztítása249
A parazitizmus: egyik faj a másik faj rovására él251
Patogenitás és infekció, az immunbiológia alapjai253
A patogenitás fogalma, lényege253
A fertőzés (infekció) mechanizmusa, a betegség létrejötte254
Az immunitástan mikrobiológia alapjai257
A betegség tényezői258
A fontosabb immunbiológiai (szerológiai) reakciók (antigén-anitest reakciók)262
Az immunitás felosztása és az egyes csoportok rövid jellemzése271
Az anyagok átalakulásának és körforgalmának mikrobiológiája275
A mikroorganizmusok szerepe a szén körforgalmában275
A cellulózbontás278
A cellulóz kísérőanyagainak lebontása282
Az erjedési folyamatok286
A mikroorganizmusok szerepe a nitrogén körforgalmában300
Az ammonifikáció301
A nitrifikáció309
A denitrifikáció313
A biolgóiai nitrogénkötés317
A hamualkotó elemek körforgalmának mikrobiológiája328
A kén körforgalma328
A foszfor mikrobiológiai átalakulása332
A kálium mikrobiológiai átalakulása334
A vas mikrobiológiai átalakulása334
Mikroorganizmusok a mezőgazdaság és az élelmiszeripar gyakorlatában (mikrobiális biotechnológia)337
A mikroorganizmusok, mint takarmányfehérjék337
A fehérjetermelés növelésének lehetőségei337
Az SCP előállítására felhasználható mikroorganizmusok338
Az SCP előállításának jelentősége341
Az algatermesztés és -felhasználás kérdései342
Az algatermesztés jelentősége343
Az algatermesztés feltételei344
Az algatermesztés módszerei345
Az algatermesztés ökonómiája345
Az algák felhasználása349
Az alkoholos erjedés és az élesztők gyakorlati felhasználása350
Az élelmiszerek romlását okozó mikroorganizmusok és a tartósítás mikrobiológiai alapjai352
Az élelmiszerekben kialakuló mikroflóra tényezői a szennyeződés forrásai353
A tartósítási eljárások mikrobiológiai alapjai354
A tejsavas erjedés gyakorlati felhasználása360
A silózás mikrobiológiája360
Élelmiszer-tartósítás367
Tejtermékek előállítása368
A biogáz-előállítás mikrobiológiája370
A metános erjedés, a biogáz-előállítás lényege371
A metántermelő baktériumok jellemzése373
A biogáz előállításának elterjedése és jelentősége374
A mikroorganizmusok szerepe a szennyvíztisztításban375
A természetes biológiai szennyvíztisztítás376
A mesterséges biológiai szennyvíztisztítás376
A biológiai szennyvíztisztítás jelentősége, előnyei377
A szerves trágyák kezelésének mikrobiológiája378
A hígtrágya kezelése378
Az istállótrágya kezelése380
A komposztálás mikrobiológiája385
A talajoltás386
Magoltás Rhizobiummal (a nitragin alkalmazása)387
Talajoltás Azotobacterrel389
A mikroorganizmusok szerepe a biológiai (biotechnikai) növényvédelemben391
Rovarfertőző gombák392
Rovarfertőző baktériumok392
Rovarfertőző vírusok393
Egyéb mikrobiológiai módszerek394
A mikroorganizmusok szerepe a peszticidek lebontásában395
A mikrobiológiai degradáció fogalma, lényege396
A növényvédőszer-hatóanyag elbontására képes mikroorganizmusok396
A mikrobiológiai degradációt befolyásoló tényezők398
A fontosabb peszticidek mikrobiológiai degradációja399
Mikroorganizmusok a borászatban401
Latin névmutató407
Tárgymutató412
Névmutató421
Ajánlott irodalom423

Dr. Helmeczi Balázs

Dr. Helmeczi Balázs műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Helmeczi Balázs könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem