1.062.236

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági kereskedelmi és jogi ismeretek

Szerkesztő
Lektor
Hódmezővásárhely
Kiadó: Élelmiszeripari Főiskola Állattenyésztési Kar
Kiadás helye: Hódmezővásárhely
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 263 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: A könyv 700 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az 1950-es évek elején a világ külkereskedelmi forgalmának közel 1/4-ét az élelmiszer és élelmiszeripari nyersanyag tette ki. Az 1960-as évek elején viszont mát csak 18-19 %-át, s azóta is ez az... Tovább

Előszó

Az 1950-es évek elején a világ külkereskedelmi forgalmának közel 1/4-ét az élelmiszer és élelmiszeripari nyersanyag tette ki. Az 1960-as évek elején viszont mát csak 18-19 %-át, s azóta is ez az arány állandó csökkenő tendenciát mutat. Következésképpen bár a mezőgazdasági termelés mennyisége növekszik.részaránya a világ külkereskedelmi forgalmában csökkenő, mivel az ipari termék mennyisége gyorsabban nő. Ennek okai a.termelés és forgalmazás sajátosságaiban keresendők. Vissza

Tartalom

I. A MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS ÉS SAJÁTOSSÁGAI
1. Az iparilag fejlett tőkés országok mezőgazdasági termelésének jellemzői 5-15
2. A fejlődő országok mezőgazdasági termelésének jellemzői 16-22
3. A szocialista országok mezőgazdasági termelésének jellemzői 22-26
4. A mezőgazdasági termelés fejlődése és támogatása az V. ötéves terv időszakában 26-38
II. AZ ÉLELMISZERFOGYASZTÁS ÉS SAJÁTOSSÁGAI
1. A fogyasztás mennyisége és szerkezete 39-49
2. Az élelmiszerekre fordított kiadások aránya 49-50
3. Jövedelem és árrugalmasság 50-52
III. A MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS IRÁNYÍTÁSA
1. A mezőgazdasági termelés irányítása, eszközei,formái és módszerei 53-56
2. A mezőgazdasági árrendszer 57-63
3. Az árak megállapítása és közzététele 63-64
4. A mezőgazdasági felvásárlási árak 64-65
5. Felvásárlási árformák 65-68
6. A felárak 68-69
7. A bonifikáció 69-70
8. A hitelpolitika 70-71
IV. A FELVÁSÁRLÁS SZERKEZETE ÉS A PIAC
1. A mezőgazdasági termékek forgalmazása 73-77
2. A vágóállatok és állati termékek felvásárlása, a vásárlás szerkezete 77-83
V. A SZABVÁNY, A SZAVATOSSÁGI ELŐÍRÁSOK
1. A mezőgazdasági szabványosítás 84-87
2. Szabványok kibocsátása 88.
3. A szabványosítás szervezete 89.
4. A szabványosítási ügyek intézése /a szabványosítás tervezése/ 89-90
5. Eltérés engedélyezése a kötelező szabvány előírásától 90.
6. A szabványok jelölése 90-91
7. Nemzetközi szabványosítási szervezetek 91-93
8. A szavatosság, a szavatossági előírások 93-98
Az állatszavatosság 98.
VI. KÜLKERESKEDELMI POLITIKA
1. A külkereskedelmi politika 99
2. A külkereskedelemről általában 99-101
3. Árucsereforgalom, világpiaci ár, hitelkapcsolatok 101-103
4. Nyugat-európai integrációs törekvések 103-109
5. A szocialista nemzetközi munkamegosztás 110-116
6. Külkereskedelmünk export-import szerkezete, külkereskedelmünk a szocialista és a tőkés országokkal 117-123
7. A mezőgazdasági és élelmiszeripari export alakulása, szerkezetének változása 123-125
8. Az export gazdaságossága 125-130
9. Az export-,illetve importjog megszerzése 130-131
VII. A PIACKUTATÁS, A MARKETING, A REKLÁM
1. A piackutatás és a piacszervezés 132-140
2. Piackutatás és szervezés a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek piacán 140-143
3. A marketing 143-148
4. A reklám 149-153
5. A szocialista piac és a reklám 153-157
VIII. A HÁZTÁJI GAZDASÁG
1. A háztáji gazdaságról általában 158-162
2. A háztáji bizottság 162-166
IX. A TERMELŐSZÖVETKEZETEK KÖZVETLEN ÉRTÉKESÍTŐ TEVÉKENYSÉGE
1. A mezőgazdasági termelőszövetkezetek értékesítő tevékenységéről általában 167-168
2. Árusítóhelyek létesítése,engedélykérés, szabadpiaci értékesités 169- 173
3. A helyi szükséglet kielégítése friss élelmiszerekkel 173-174
4. Az előfeldolgozás 175-176
X. A FUVAROZÁS
1. A szokványok 177-
2. A fuvarpáritások 177-179
3. Szállítási és rakodási kikötések 179-
4. A fuvarozási szerződés 180-181
5. A vasúti árufuvarozás 181-192
6. A gépjármű fuvarozás 192-193
7. A hajózás 193-
8. A légi fuvarozás 194-
XI. A SZERZŐDÉS
1. A szerződésről általában 195-197
2. A szerződést biztosító mellék-kötelezettségek 197-202
A szerződés mint, a mezőgazdasági termelés és árucsere lebonyolításának jogi eszköze
202-203
A gazdasági forgalom főbb szerződései 203-226
A gazdasági forgalom egyéb szerződései 226-231
XII. A JOGI FELELŐSSÉG
1. A jogi felelősség alapkérdései és válfajai 232-233
2. A polgári jogi felelősség 233-239
3. A munkajogi felelősség 239-243
4. Az árellenőrzés 243-244
5. A tisztességtelen haszon 244-245
6. A gazdasági birság 245-246
7. A büntetőjogi felelősség 246
XIII. A MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐSZÖVETKEZETI TAGSÁGI VISZONY ÉS A MUNKAVISZONY
1. A mezőgazdasági termelőszövetkezeti tagsági viszony keletkezése 247-251
2. A mezőgazdasági termelőszövetkezeti tagsági viszony megszűnése 251-253
3. Alkalmazottak foglalkoztatása 253
XIV. A FEGYELMI FELELŐSSÉG
1. A munkaviszonyban álló dolgozók fegyelmi felelőssége 254-259
2. A termelőszövetkezeti tagok fegyelmi felelőssége 259-263
HIBAJEGYZÉK:
A 71. oldal után téves oldalszámozás miatt 73. következik.
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem