kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Akadémiai Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 399 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | A könyv színes illusztrációkat tartalmaz. |
A mezőgazdasági kémia fejlődése napjainkig | |
A növényi eredetű anyagok kémiai összetétele | |
A növények elemi összetétele | 33 |
A növényekben előforduló fontosabb szerves vegyületféleségek és a növényi anyagok analízise | 34 |
Szénhidrátok | 38 |
Szénhidrát-származékok | 50 |
Lignin | 58 |
Növényi savak | 59 |
Lipoidok | 68 |
Terpének | 73 |
Karotinoidok | 76 |
Szterinek | 78 |
Antociánok és flavonok | 80 |
Nitrogéntartalmú növényi anyagok | 81 |
Vitaminok | 99 |
Enzimek | 104 |
Növényi növekedési hormonok (auxinok és gibberellinek) | 109 |
Antibiotikumok | 111 |
A növények termelési tényezői | |
A fény | 115 |
A hő | 119 |
A víz | 126 |
A levegő | 132 |
A talaj mint termelési tényező | 139 |
A talajok termőképességét befolyásoló téynezők | 142 |
A talajok alkotórészei | 143 |
A talajban élő szervezetek | 146 |
A talajok általános mikrobiológiája | 158 |
Összefüggés a talajban élő szervezetek és a növény fejlődése között | 164 |
A talajok fontosabb tulajdonságai | 166 |
A növények táplálkozása és a növényi eredetű szerves vegyületek keletkezése | |
A növények táplálkozása | 177 |
A biokémiai reakciók sajátságai és törvényszerűségei | 178 |
Az enzimek szerkezete és működése | 181 |
Aktiváló tényezők | 182 |
Gátló tényezők | 182 |
A legfontosabb enzimek és azok tulajdonságai | 183 |
Hidrolizáló enzimek (hidrolázok) | 183 |
Gyökátvitelt katalizáló enzimek (transzferázok) | 187 |
A széndioxid asszimilációja (fotoszintézis) | 196 |
A növények légzése (respiráció) | 204 |
A szénhidrátok, szerves savak, aminosavak, fehérjék és lipoidok bioszintézise | 206 |
Szénhidrátok szintézise | 208 |
Szerves savak szintézise | 209 |
Aminosavak és fehérjék szintézise | 210 |
Lipoidok szintézise | 210 |
A növényekben keletkezett szerves vegyületek élettartama | 211 |
Az ásványi tápanyagok jelentősége a növények táplálkozásában | 211 |
A makrotápanyagok és azok jelentősége a növények táplálkozásánál | 214 |
A mikrotápanyagok és azok jelentősége a növények táplálkozásánál | 222 |
Növekedési hormonok | 229 |
A növények tápanyagfelvétele | 229 |
A növények termelési tényezői és a termés mennyisége közti összefüggés | 237 |
A tápanyagok és a termés mennyisége közti összefüggések kifejezése és azok használhatósága | 241 |
A Liebig-féle relatív minimum-törvényen alapuló lineáris termésgörbe levezetése | 241 |
A Mitscherlich-féle egyenlet állandóinak kiszámítása | 242 |
A parabolikus egyenlet levezetése és állandóinak kiszámítása | 244 |
A lineáris, a logaritmikus és a parabolikus termésgörbék érvényességének és használhatóságának határai | 246 |
A szerves trágyák | |
Az istállótrágya | 254 |
Az istállótrágya alkotórészeinek összetétele | 254 |
Az istállótrágya érlelése | 257 |
A metános trágyaerjesztés | 265 |
Az istállótrágya hatása a talajra | 266 |
Az istállótrágya hatása a termésre | 268 |
A trágyalé és a vizelet | 271 |
A mesterséges istállótrágya | 273 |
A tőzeg | 274 |
A tarlómaradványok és a szalma | 275 |
Az ipari hulladékanyagok | 278 |
A komposzttrágyák | 279 |
A helyi jelentőségű szerves és szerves eredetű trágyák | 280 |
A zöldtrágyák | 282 |
A műtrágyák és ásványi trágyák | |
Különböző műtrágyák és előállításuk | 287 |
A nitrogén-műtrágyák | 288 |
A foszfor-műtrágyák | 291 |
A kál-műtrágyák | 295 |
A mésztrágyák | 297 |
A gipsztrágyák | 298 |
Összetett műtrágyák | 298 |
Mikroelem-trágyák (nyomelem-trágyák) | 299 |
A műtrágyák termelési értéke | 299 |
A nitrogéntrágyák hatása a termés mennyiségére és minőségére | 302 |
A foszfortrágyák hatása a termés mennyiségére és minőségére | 306 |
A kálitrágyák hatása a termés mennyiségére és minőségére | 309 |
A mésztrágyák hatása a termés mennyiségére és minőségére | 315 |
A gipsztrágyák hatása a termés mennyiségére és minőségére | 316 |
A mikroelem-trágyák hatása a termés mennyiségére és minőségére | 317 |
A trágyák alkalmazása | |
A talaj és a trágyák kölcsönhatása | 326 |
A trágyák talajban való elhelyezésének módjai és hatásuk a gyökér fejlődésére és a termésre | 332 |
A talaj aprószervezeteinek hatása a trágyák érvényesülésére | 337 |
A különböző trágyák alkalmazása | 338 |
A szerves trágyák | 338 |
A műtrágyák | 340 |
A trágyázási rendszerek | 343 |
A tápanyaghiány kimutatása és a trágyák hatásának megállapítása | |
A tápanyaghiány következtében a növényeken észlelhető elváltozások | 347 |
A talajok trágyaigényének megállapítása | 350 |
A talajok növény által felvehető tápanyagtartalmának meghatározása kémiai eljárásokkal | 350 |
A talajok növény által felvehető tápanyagtartalmának, illetve a tápanyaghiánynak meghatározása fiziológiai eljárásokkal | 354 |
A trágyák hatásának megállapítása szabadföldi kísérletekkel | 356 |
A szabadföldi kísérletezés technikája | 357 |
A kísérleti parcellák és azok elhelyezése | 359 |
A kísérleti eredmények statisztikus vizsgálata | 362 |
Szakirodalom | 371 |
Névmutató | 379 |
Tárgymutató | 384 |
Színes táblák, növények hiánybetegségei |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.