kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Agrárszakoktatási Intézet |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 207 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Bevezetés | 3 |
A zöldségnövények termesztése | 4 |
Jelentősége | 4 |
A zöldségnövények fogalma, csoportosítása | 5 |
A zöldségnövények környezeti igénye | 6 |
Hőmérséklet | 6 |
Fény | 7 |
Víz | 7 |
Tápanyagigény | 8 |
Trágyázás | 9 |
Talajművelés | 10 |
A zöldségnövények szaporítása | 11 |
A vetőmeg értékmérő tulajdonságai | 11 |
Magkezelési eljárások | 12 |
A magvetés | 12 |
A szabadföldi helyrevetés módjai | 12 |
A vetőmag mennyisége | 13 |
A vetés ideje | 14 |
Palántanevelés | 14 |
Fólia és üveg alatti zöldségtermesztés | 16 |
A zöldséghajtatás fogalma és jelentősége | 16 |
A hajtatóberendezések típusai | 17 |
A létesítmények hasznosítása | 21 |
Fűthető létesítmények | 21 |
Fűtetlen létesítmények | 22 |
Vándoroltatás nélküli kétszakaszos hasznosítás | 22 |
Részletes zöldségtermesztés | 22 |
A burgonyafélék termesztése | 23 |
Paradicsom | 23 |
Környezeti igénye | 23 |
Fajtái | 23 |
Szabadföldi paradicsomtermesztés | 24 |
Hajtatás | 25 |
Paprika | 26 |
Környezeti igénye | 26 |
Fajtái | 26 |
Szabadföldi paprika termesztése | 27 |
Hajtatás | 28 |
Fűszerpaprika | 28 |
Tojásgyümölcs (padlizsán) | 29 |
A levélzöldségek termesztése | 30 |
Fejes saláta | 30 |
Szabadföldi termesztése | 30 |
Jégsaláta | 31 |
Cikória saláta | 31 |
Endívia saláta | 32 |
Spenót | 32 |
Sóska | 32 |
A pázsifűfélék termesztése | 34 |
Csemegekukorica | 34 |
A hüvelyes zöldségfélék termesztése | 35 |
Zöldborsó | 35 |
Fajtái | 35 |
Termesztése | 36 |
Bokorbab | 37 |
Karósbab | 38 |
Spárgabab | 39 |
A kabakosok termesztése | 40 |
Görögdinnye | 40 |
Fajtái | 40 |
Termesztése | 40 |
Síkfóliás termesztése | 41 |
Sárgadinnye | 42 |
Fajtái | 42 |
Síkfóliás termesztése | 43 |
Uborka | 43 |
Fajtái | 44 |
Termesztése | 45 |
Hajtatása | 46 |
Főzőtök | 46 |
Spárgatök | 46 |
Patisszon | 47 |
Cukkini | 47 |
Sütőtök | 47 |
A káposztafélék termesztése | 49 |
Fejes káposzta | 49 |
Fajtái | 49 |
Termesztése | 49 |
Hajtatás | 51 |
Kelkáposzta | 51 |
Fajtái | 51 |
Termesztése | 52 |
Hajtatása | 52 |
Karfiol | 52 |
Fajtái | 52 |
Termesztése | 53 |
Hajtatása | 53 |
Karalábé | 54 |
Fajtái | 54 |
Termesztése | 54 |
Hajtatás | 55 |
Bimbóskel | 55 |
Brokkoli | 55 |
Vörös káposzta | 56 |
Kínai kel | 56 |
Pak-choy (bordás kel) | 56 |
A gyökérzöldségek termesztése | 57 |
Sárgarépa | 57 |
Fajtái | 57 |
Termesztése | 57 |
Hajtatása | 58 |
Petrezselyem | 58 |
Zeller | 59 |
Cékla | 59 |
Retek | 60 |
Feketegyökér | 60 |
A hagymafélék termesztése | 62 |
Vöröshagyma | 62 |
Fokhagyma | 62 |
Gyöngyhagyma | 64 |
Metélőhagyma | 64 |
Póréhagyma | 64 |
A gombafélék termesztése | 64 |
Csiperkegomba | 65 |
Laskagomba | 65 |
Harmatgomba | 66 |
Gyapjas tintagomba | 66 |
Shii-take | 66 |
Az egyes zöldségfélék növényvédelme | 67 |
A feldolgozás követelményei a legfontosabb zöldségféléknél | 71 |
Zöldségnövények egyszerű tartósítása | 73 |
A zöldségnövények értékesítésre történő előkészítése | 74 |
A zöldségnövények tárolása | 76 |
A zöldségtermesztés gazdaságosságát befolyásoló tényezők | 76 |
Gyümölcstermesztés | 78 |
A gyümölcstermesztés jelentősége | 78 |
A gyümölcstermő növények csoportosítása | 78 |
A gyümölcstermő növény részei | 80 |
A gyümölcstermő növények szaporítása | 84 |
A gyümölcsfa nevelés a faiskolában | 87 |
A gyümölcstermő növények alanyai | 88 |
A gyümölcsös telepítése | 89 |
Természeti viszonyok | 89 |
Gazdasági viszonyok | 90 |
Telepítési munkák | 91 |
Az ültetvény telepítésének tervezése | 91 |
A telepítési rendszer | 91 |
Ültetési előkészületek | 93 |
A gyümölcsfák ültetése | 94 |
A telepítést követő munkák | 94 |
A fiatal fák ápolása | 94 |
A termőfelület-alakítás elméleti alapja | 95 |
Koronaalakító metszés | 95 |
Ritkító metszés | 100 |
Termőre metszés | 101 |
A gyümölcsösök növényvédelme | 103 |
A növényvédelem módjai | 103 |
Élettelen tényezők okozta károsodások | 104 |
Élőlények okozta károsodások | 105 |
Növényi kórokozók | 105 |
Állati kártevők | 108 |
A gyümölcs üzemen belüli feldolgozásának lehetőségei | 111 |
Gyümölcsszüret | 111 |
Manipulálás (Áru kikészítés) | 113 |
A gyümölcs tárolása | 115 |
A gyümölcs feldolgozása | 116 |
Az almagyümölcsűek termesztése | 119 |
Az alma termesztése | 119 |
Jelentősége | 119 |
Fajtái | 119 |
Termesztéstechnológiája | 119 |
Betakarítás | 123 |
Áruvá készítés | 124 |
Tárolás | 125 |
A körte termesztése | 125 |
Jelentősége | 125 |
Környezeti igénye | 125 |
Fajtái | 125 |
Termesztéstechnológiája | 127 |
Betakarítás, áruvá készítés | 127 |
Tárolás | |
A csonthéjas gyümölcsök termesztése | 129 |
Az őszibarack termesztése | 129 |
Jelentősége | 129 |
Környezeti igénye | 129 |
Fajtái | 129 |
Termesztéstechnológiája | 129 |
Betakarítás, áruvá készítés | 132 |
A kajszi termesztése | 133 |
Jelentősége | 133 |
Környezeti igénye | 133 |
Fajták | 133 |
Termesztéstechnológia | 134 |
Betakarítás | 135 |
A cseresznye és a meggy termesztése | 135 |
Jelentőségük | 135 |
Környezeti igényük | 135 |
Fajták | 135 |
Termesztéstechnológia | 137 |
Betakarítás | 138 |
A szilva termesztése | 138 |
Jelentősége | 138 |
Környezeti igénye | 139 |
Fajtái | 139 |
Termesztéstechnológia | 141 |
Betakarítás | 142 |
A bogyós gyümölcsűek termesztése | 143 |
A málna termesztése | 143 |
Jelentősége | 143 |
Környezeti igénye | 143 |
Fajták | 143 |
Termesztéstechnológia | 143 |
Betakarítás | 144 |
A szamóca termesztése | 145 |
Jelentősége | 145 |
Környezeti igénye | 145 |
Fajtái | 145 |
Termesztéstechnológia | 146 |
Betakarítás | 146 |
A ribiszke termesztése | 147 |
Jelentősége | 147 |
Környezeti igénye | 147 |
Fajtái | 147 |
Termesztéstechnológia | 148 |
Betakarítás | 149 |
A köszméte termesztése | 149 |
Jelentősége | 149 |
Környezeti igénye | 149 |
Termesztéstechnológia | 150 |
Betakarítás | 150 |
A gyümölcstermesztés gazdaságossága | 152 |
Szőlőtermesztés | 152 |
A szőlőtermesztés története | 152 |
Jelentősége | 152 |
Termőtájak, borvidékek, bortermelő helyek | 153 |
Szőlőfajták | 154 |
Alanyfajták | 155 |
A szőlőnövény részei | 156 |
A szőlőtőke föld alatti részei | 156 |
A szőlőtőke föld feletti részei | 156 |
A tőke zöld részei | 157 |
A szőlő környezeti igényei | 159 |
Szőlőültetvény létesítése | 159 |
Telepítési terv | 159 |
Telepítési engedély | 160 |
A fajtaválasztás | 160 |
Tereprendezés | 160 |
Talajmintavétel | 161 |
Tápanyagbiztosítás, talajelőkészítés | 161 |
A táblák kitűzése | 161 |
Ültetés | 161 |
A szaporítóanyag előkészítése az ültetéshez | 161 |
Az ültetés ideje, mélysége | 162 |
Az ültetés módja | 162 |
Befejező munkák | 162 |
A telepítés gondozása | 164 |
Tőkeművelési módok | 165 |
A szőlő metszése | 166 |
Alapfogalmak | 166 |
Metszésmódok | 169 |
A metszés ideje és módja | 172 |
A szőlő zöldmunkái | 172 |
Hajtásválogatás | 172 |
Kötözés | 172 |
A lombtömeg szabályozása | 173 |
Talajmunkák | 173 |
A szőlő szerves és műtrágyázása | 174 |
A szőlő növényvédelme | 175 |
A szőlő károsítói | 176 |
A főbb gombás betegségek | 176 |
Vírusos betegségek | 178 |
Főbb állati kártevők | 178 |
Gyakoribb élettani betegségek és környezeti károk | 179 |
A légköri hatások | 179 |
A szőlő betakarítása | 181 |
Szüreti előkészületek | 181 |
A csemegeszőlő betakarítása | 181 |
A borszőlő szüretelése | 182 |
A borszőlő feldolgozása | 182 |
Fehérborok készítése | 182 |
Vörösborok készítése | 183 |
Egyszerű borkezelési eljárások | 185 |
Iskolázó borkezelések | 188 |
A bor forgalmazása, palackozása | 189 |
A szőlőtermesztés gazdaságossága | 191 |
Erdészet | 193 |
Az erdőterület jelentősége | 193 |
Az egyes erdőalkotó fajok tulajdonságai | 194 |
Erdészeti törvények | 197 |
Az erdőgazdálkodás termékei | 198 |
Az erdészeti melléktermék | 200 |
Vadgazdálkodás | 201 |
A vadgazdálkodás jelentősége | 201 |
A hazai vadállomány összetétele | 201 |
Nagyvad | 201 |
Apróvad | 202 |
A vadászati törvény | 203 |
A vadgazdálkodás termékei | 204 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.