1.062.389

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági ismeretek II.

Mezőgazdasági áruforgalmazó technikus szakképesítés ideiglenes tankönyve

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Agrárszakoktatási Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 205 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: Má915/II. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A mezőgazdaság a termőföld tervszerű és tudatos hasznosításán alapul. A termőföldön a közvetlen élelmiszerként felhasználható és állatok takarmányozására alkalmas növényeket termesztjük. Ennek... Tovább

Előszó

A mezőgazdaság a termőföld tervszerű és tudatos hasznosításán alapul. A termőföldön a közvetlen élelmiszerként felhasználható és állatok takarmányozására alkalmas növényeket termesztjük. Ennek megfelelően alakult ki a mezőgazdaság két fő ágazata a növénytermesztés és az állattenyésztés.
Klimatikus adottságaink sokoldalú növénytermesztésre alkalmasak. A takarmányozási lehetőségek pedig lehetővé teszik a baromfi, sertés, szarvasmarha, juh és ló tenyésztését. A növénytermesztés módja, eredményessége tükröződik az állattenyésztésben. Az állat-tenyésztés pedig feljavítja, megnöveli a földnek, mint termelőeszköznek a minőségét. Vissza

Tartalom

Bevezető3
Állattenyésztés4
Baromfitenyésztés4
A baromfitenyésztés jelentősége, helyzete4
A baromfi értékmérő tulajdonságai4
Tojástermelő képesség4
Hústermelő képesség5
Takarmányértékesítő képesség5
Termékenység, keltethetőség6
Testnagyság6
Tollasodás6
Szaporodóképesség6
Ellenállóképesség6
A tojás részei7
Tyúkfajták és hibridek7
A baromfi keltetése, elő- és utónevelés10
A keltetés10
A naposcsibe jellemzői11
Az elő- és utónevelés12
Az áru- és tenyésztojás termelése13
Az áru- és tenyésztojás kezelése13
A pecsenyecsirke nevelése, értékesítése14
Lúdtenyésztés16
A lúd fajtái17
Növendéknevelés17
Tojástermelés17
A pecsenyeliba előállítás17
A libamájtermelés18
A tolltermelés18
Pulykatenyésztés18
Fajták, hibridek18
Értékmérő tulajdonságok19
A szülőpártartás20
A pecsenyepulyka előállítása20
Kacsatenyésztés21
Kacsafajták és hibridek21
Törzskacsatartás22
Pecsenyekacsa nevelés23
Gyöngytyúktenyésztés24
A leggyakoribb baromfibetegségek25
Sertéstenyésztés27
A sertéstenyésztés jelentősége, helyzete27
A sertés értékmérő tulajdonságai28
Külső értékmérő tulajdonságok28
Testalakulás28
A bőr és a szőrzet29
Fejlettség és testtömeg29
Ivarjelleg és ivartalanítás29
Belső értékmérő tulajdonságok30
Egészségügyi állapot, szervezeti szilárdság30
A tenyésztéssel összefüggő tulajdonságok31
A hízékonysági és vágási teljesítmények32
Sertéstípusok, sertésfajták és hibridek32
Típuskérdés a sertéstenyésztésben32
Nagy fehér hússertés fajtacsoport33
Lapálysertés fajtacsoport35
Egyéb sertésfajták36
Hibridek36
A sertéstenyésztés technológiája37
A sertés szaporítása37
A malacok felnevelése39
A malacok és növendéksertések takarmányozása39
A tenyészsertések takarmányozása40
A tenyészsertések elhelyezése41
A sertés hízlalása43
A baconsertés hízlalása43
Sonkasertés hízlalása43
Tőkesertés hízlalása44
Öreg sertések hízlalása44
A hízósertések elhelyezése, takarmányozása44
A hízlalási eredmények ellenőrzése45
Hízósertések értékesítése, szállítása45
A sertések átvétele és minősítése45
A sertések objektív minősítése47
A leggyakoribb sertésbetegségek49
Szarvasmarhatenyésztés51
A szarvasmarhatenyésztés jelentősége, helyzete51
A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai52
Külső értékmérő tulajdonságai52
Konstitúció52
Típus52
Kültakaró és színeződés53
Fejlettség53
Élőtömeg53
Ivarjelleg és ivartalanítás53
Belső értékmérő tulajdonságok54
Tejtermelő képesség54
Hústermelő képesség54
Takarmányfelvevő képesség55
Növekedési erély, koraérés55
Termékenység, szaporaság55
Egészség - élettartam55
A szarvasmarha fajtái56
A szarvasmarha szaporítása59
Az ivarzás60
Fedeztetés, mesterséges termékenyítés60
A vemhesség61
Az ellés61
A borjak felnevelése, elhelyezése62
A növendéküszők felnevelése, elhelyezése64
A tejelő tehénállomány elhelyezése, takarmányozása65
A tehenek tejtermelése, fejése68
A tőgy felépítése, élettani működése68
A tehenek fejése70
Tejgazdasági alapismeretek72
A tej jelentősége72
A tej tulajdonságai, összetétele72
A tejtermelés higiéniája75
A tej kezelése és értékesítése76
A szarvasmarha hízlalása78
A vágómarhák minősítése79
A vágómarhák felvásárlása, szállítása80
A vágómarhák elsődleges vágóhídi feldolgozása82
A szarvasmarha betegségei82
Juhtenyésztés84
A juhtenyésztés jelentősége, helyzete84
A juh értékmérő tulajdonságai85
Egészséges szervezet85
Termékenység85
Testalkat és testnagyság85
Hústermelő képesség85
Gyapjútermelő képesség86
Tejtermelő képesség88
Juhfajták, juhtípusok88
A juh szaporítása90
Az ivarzás90
A termékenyítés90
Az ellés időpontjának megválasztása90
A vemhesség91
Az ellés91
A juh felnevelése92
Az újszülött bárányok felnevelése92
A növendék bárányok felnevelése92
A kifejlett állatok takarmányozása93
A juhok termlése93
A hústermelés93
A juhok értékesítése94
A tejtermelés95
A gyapjútermelés95
A juhbetegségek és megelőzésük95
Lótenyésztés97
A lótenyésztés jelentősége, helyzete97
A ló értékmérő tulajdonságai97
Külső testalakulás97
A ló színe és jegyei98
A ló testtájai99
A ló mozgása99
A ló életkora100
Fajtaismeret100
A lovak szaporítása102
Ivarzás, fedeztetés102
Vemhesség, ellés102
A kanca és az újszülött csikó ápolása103
A választott csikók nevelése103
A ló használata104
A ló hústermelése104
A legismertebb lóbetegségek és megelőzési lehetőségük105
Szántóföldi növénytermesztés107
A gabonafélék termesztése107
Az őszi búza termesztése108
A rozs, tirticale és az őszi árpa termesztése119
A tavaszi árpa termesztése120
A zab termesztése124
A rizs termesztése125
A kukorica termesztése127
A gabonafélék magjának vizsgálata136
Gyökér és gumós növények termesztése138
A burgonya termesztése138
Jelentősége138
Fajtái138
Környezeti igénye139
Előveteményei139
Tápanyag-utánpótlás139
Talajelőkészítés140
Ültetés140
Növényápolás141
Betakarítás143
A burgonya elsődleges feldolgozása143
Tárolása144
A cukorrépa termesztése144
Jelentősége144
Fajtái144
Környezeti igénye145
Előveteményei145
Tápanyag-utánpótlás145
Talajelőkészítés146
Vetés146
Növényápolás147
Betakarítás150
A cukorrépa feldolgozása153
Hüvelyes növények154
Jellemzése, jelentősége154
A borsó termesztése154
Jelentősége154
Fajtái155
Környezeti igénye156
Tápanyag-utánpótlás156
Talajelőkészítés156
Vetés156
Növényápolás157
Betakarítás157
A bab termesztése157
Jelentősége157
Fajtái158
Környezeti igénye158
Tápanyag-utánpótlás158
Talajelőkészítés158
Vetés, növényápolás158
Betakarítás158
A szója, a lencse és a csillagfürt termesztése159
A hüvelyesek elsődleges feldolgozása160
Az ipari növények termesztése162
A napraforgó termesztése162
Jelentősége162
Fajtái162
Környezeti igénye163
Előveteményei163
Tápanyag-utánpótlás, talajelőkészítés163
Vetés163
Növényápolás164
Betakarítás164
A napraforgó feldolgozása166
A dohány termesztése166
Jelentősége166
Fajtái167
Környezeti igénye167
Előveteményei167
Tápanyag-utánpótlás167
Talajelőkészítés167
Palántanevelés, ültetés168
Növényápolás168
Betakarítás168
A dohány elsődleges feldolgozása170
A kender termesztése170
Jelentősége170
Fajtái171
Környezeti igénye171
Előveteményei171
Tápanyag-utánpótlás171
Talajelőkészítés171
Vetés171
Növényápolás171
Betakarítás171
A rostkender elsődleges feldolgozása172
A repce termesztése172
Jelentősége172
Fajtái173
Környezeti igénye173
Előveteményei173
Tápanyag-utánpótls173
Talajelőkészítés173
Vetés174
Növényápolás174
Betakarítás174
A mák termesztés174
Jelentősége174
Fajtái174
Környezeti igénye174
Előveteményei174
Tápanyag-utánpótlás174
Talajelőkészítés174
Vetés174
Növényápolás176
Betakarítás176
A mák elsődleges feldolgozása177
A takarmánynövények termesztése179
A lucerna termesztése179
Jelentősége179
Fajtái179
Környezeti igénye179
Előveteményei180
Tápanyag-utápótlás180
Talajelőkészítés180
Telepítés180
Növényápolás181
Betakarítás181
A vöröshere termesztése183
Fajtái183
Környezeti igénye184
Talajelőkészítés184
Vetés184
Növényápolás184
Betakarítás185
A baltacim termesztése185
Jelentősége185
Fajtái185
Környezeti igénye185
Trágyázás és talajelőkészítés185
Vetés186
Betakarítás186
Egyéb pillangós virágú növények termesztése186
A pillangós virágú takarmánynövények magjainak termesztése187
Őszi keveréktakarmányok termesztése188
A tavaszi keveréktakarmányok termesztése189
Másod- és harmadvetésű takarmánynövények190
Rét és legelőgazdálkodás191
Jelentősége191
A gyepnövények és a gyepek csoportosítása191
A gyep termőképessége192
A gyep hasznosítása194

Dr. Kiss Zsuzsanna

Dr. Kiss Zsuzsanna műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Kiss Zsuzsanna könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem