kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 532 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-9185-83-3 |
Megjegyzés: | Tankönyvi száma: EK-100. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Szakmai számítások, piacismeret | |
Bevezető | 21 |
Mérés, mennyiség, mértékegység | 23 |
A gyakorlatban használt mértékegységek | 23 |
Síkidomok kerülete és területe | 24 |
Vetésterület kiszámítása | 27 |
Gyakorlati térfogatszámítások | 27 |
Növénytermesztési számítások | 32 |
Szántóföldi növényfajok vetőmagszükséglete | 32 |
Kertészeti növényfajok vetőmagszükséglete | 34 |
Palántamennyiség kiszámítása | 34 |
A vállalkozás | 36 |
A mezőgazdasági vállalkozások működési formái, jellemzőik | 36 |
Az üzleti ötlet megvalósíthatósága | 42 |
Személyes pénzügyi helyzet | 43 |
A vállalkozás színtere: a piac | 45 |
A piac fogalma és tényezői | 45 |
A kereslet és kínálat nagyságát befolyásoló tényezők | 46 |
A piac működése | 47 |
A piacra kínált áru, élő állat előkészítése | 50 |
A gazdálkodáshoz kapcsolódó fogalmak | 53 |
Termelési költség, önköltség, árbevétel, nyereség | 53 |
A termelés eredményeinek kiszámítása | 56 |
Számvitel, ügyvitel, ellenőrzés | 61 |
Nyilvántartási, anyagkönyvelési, leltározási kötelezettség | 61 |
Adózási és társadalombiztosítási ismeretek | 62 |
A bizonylatok kitöltésének szabályai | 72 |
A mezőgazdasági termékértékesítési szerződéskötés szabályai | 73 |
Szakkifejezések jegyzéke | 78 |
Felhasznált és javasolt irodalom | 79 |
Növénytermesztés | |
Bevezetés | 83 |
Talajtan | 85 |
A talaj kialakulása | 85 |
A talaj fizikai tulajdonságai | 86 |
A talaj kémiai tulajdonságai | 90 |
A talaj biológiai tulajdonságai | 90 |
Hazánk főbb talajtípusai | 90 |
Tápanyagutánpótlás | 93 |
Szerves trágyák | 94 |
Műtrágyák | 99 |
A műtrágyák felhasználása | 102 |
Talajművelés | 106 |
A talajművelés alapműveletei | 106 |
Talajművelési rendszerek | 113 |
Öntözési alapismeretek | 122 |
A víz szerepe a növények életében | 122 |
Öntözési módok | 123 |
Gabonafélék termesztése | 128 |
Az őszi búza termesztése | 128 |
A kukorica termesztése | 133 |
Hüvelyes növények termesztése | 142 |
A borsó termesztése | 142 |
A bab termesztése | 146 |
A szója termesztése | 148 |
A gyökér- és gumós növények termesztése | 151 |
A cukorrépa termesztése | 151 |
A burgonya termesztése | 155 |
Ipari növények termesztése | 158 |
A napraforgó termesztése | 158 |
A káposztarepce termesztése | 160 |
Szálastakarmányok termesztése | 163 |
A lucerna termesztése | 163 |
Keveréktakarmányok termesztése | 167 |
Gyepgazdálkodási ismeretek | 169 |
A gyepgazdálkodás jelentősége | 169 |
Felhasznált és javasolt irodalom | 174 |
Kertészet | |
Előszó | 177 |
Általános zöldségtermesztési ismeretek | 179 |
A zöldség- zöldségtermesztés fogalma, jellemzői, csoportosítása | 179 |
A zöldségnövények felépítése-, csoportosítása gyakorlati szempontból környezeti igény szerint | 180 |
A zöldségfélék termesztésének tárgyi feltételrendszere | 182 |
A zöldségfélék szaporítása | 186 |
A termesztés helyének kiválasztása és előkészítése | 191 |
A zöldségfélék ápolása | 196 |
A zöldségfélék betakarítása | 201 |
A zöldségfélék áru előkészítése, tárolása | 202 |
Zöldségtermesztési technológiák | 206 |
A burgonyafélék termesztése | 206 |
A káposztafélék termesztése | 210 |
A kabakosok termesztése | 213 |
A gyökérzöldségfélék termesztése | 216 |
A hagymafélék termesztése | 222 |
Általános gyümölcstermesztési ismeretek | 227 |
A gyümölcstermesztés jelentősége, helyzete | 227 |
A gyümölcstermő növények csoportosítása | 227 |
A gyümölcstermő növények részei | 229 |
A gyümölcstermő növények szaporítása | 236 |
A gyümölcsös gondozása | 242 |
A gyümölcs betakarítása | 246 |
A gyümölcs árúvá készítése, tárolása | 248 |
Gyümölcstermesztési technológiák | 254 |
Az almagyümölcsűek termesztése | 254 |
A csonthéjas gyümölcsűek termesztése | 259 |
A bogyós gyümölcsűek termesztése | 265 |
Általános szőlőtermesztési ismeretek | 272 |
A szőlőnövény részei, környezeti igénye | 272 |
A szaporítás | 276 |
A szőlő művelés- és metszésmódja | 282 |
A csemege- és borszőlő betakarítása | 287 |
A szőlő feldolgozása, alapvető pinceműveletek | 291 |
A fehér- és vörösborszőlő feldolgozása | 291 |
Felhasznált és javasolt irodalom | 297 |
Állattenyésztés | |
Bevezetés | 301 |
Az állati szervezet felépítése | 303 |
Az állati szervezet kémiai felépítése | 303 |
Az állati szervezet biológiai felépítése | 303 |
Általános állattenyésztés | 316 |
Alapfogalmak | 316 |
Az értékmérő tulajdonságok | 317 |
A gazdasági állatok tenyésztése | 319 |
Takarmányozástan | 323 |
A víz és a szárazanyag | 323 |
A zsírok | 324 |
A szénhidrátok | 324 |
A fehérjék | 324 |
A biológiailag ható szerves anyagok | 324 |
Az ásványi anyagok | 327 |
A takarmányok csoportosítása | 327 |
A takarmányok tartósítása, tárolása | 332 |
A szarvasmarha tenyésztése | 335 |
A szarvasmarha elnevezése kor, ivar, hasznosítás szerint | 335 |
A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai | 335 |
A szarvasmarha fajták csoportosítása, általános jellemzők | 340 |
A szarvasmarha szaporítása | 341 |
A szarvasmarha tartása | 345 |
Tejgazdaságtan | 356 |
A tej összetétele | 356 |
A tej elsődleges kezelése | 357 |
A tej vizsgálata | 357 |
A juh tenyésztése | 359 |
A juh elnevezése kor, ivar, hasznosítás szerint | 359 |
Gyapjúismeret | 359 |
A juh értékmérő tulajdonságai | 362 |
A juhfajták csoportosítása, általános jellemzésük | 363 |
A juh szaporítása | 364 |
A juh hasznosítása | 366 |
A ló tenyésztése | 370 |
A ló jelentősége | 370 |
A ló elnevezése ivar, kor és használat szerint | 370 |
A ló megítélése | 371 |
A ló bírálata | 371 |
A lófajták csoportosítása | 375 |
A ló elhelyezése | 375 |
Az istálló mikroklímája | 377 |
A ló szaporítása | 378 |
A lovak takarmányozása | 382 |
A ló ápolása | 385 |
A sertés tenyésztésee | 386 |
A sertés elnevezése ivar, kor, hasznosítás szerint | 386 |
A sertés külső testalakulása | 386 |
A sertés értékmérő tulajdonságai | 387 |
A sertésfajták csoportosítása, a gyakoribb sertésfajták | 389 |
A sertés szaporítása | 390 |
A malacnevelés | 392 |
A sertés hizlalása | 393 |
A sertés elhelyezése | 395 |
A tyúk tenyésztése | 396 |
A baromfi elnevezései | 396 |
A baromfi értékmérő tulajdonságai | 397 |
A tyúkfajták csoportosítása | 401 |
A pecsenyecsirke-nevelés | 403 |
Az árutojás termelés | 407 |
Állat egészségügyi ismeretek | 411 |
Az egészséges és a beteg állat életjelenségei | 411 |
A betegségek keletkezésének okai | 411 |
Az állatok betegségei | 412 |
Az állattartás higiéniai feltételei, előírásai | 415 |
Felhasznált és ajánlott irodalom | 418 |
Műszaki ismeretek | |
Bevezetés | 421 |
A mezőgazdasági erőgép felépítése, fő részei | 423 |
A motor és segédberendezései | 426 |
A traktor teljesítmény-átvitel egységei | 443 |
Traktorok alváza és járószerkezete | 451 |
A traktorok kormány- és fékszerkezetei | 455 |
A hidraulikus emelő-berendezés | 462 |
Az egyes funkciók működtetésére szolgáló műszerek és berendezések | 464 |
A talajművelés gépei | 466 |
Az eke | 467 |
Tárcsás talajművelő gépek | 475 |
Kombinált talajművelő gépek | 477 |
A középmély és mélylazítók | 479 |
A rotációs talajművelő gépek | 480 |
Hengerek | 480 |
Sorközművelő kultivátor | 481 |
A tápanyag visszapótlás gépei | 484 |
A szervestrágya kijuttatás gépei | 484 |
A műtrágyaszórás gépei | 489 |
A vetés, ültetés, palántázás gépei | 492 |
Gabonavetőgépek | 493 |
Szemenkénti vetőgépek | 497 |
Ültetőgépek | 501 |
Palántaültető gépek | 504 |
Szálastakarmány betakarító gépek | 505 |
Kaszálógépek | 505 |
A rendelkezés gépei | 511 |
Bálázó gépek | 514 |
Járvaszecskázók | 516 |
Az állattenyésztésben használt gépek | 519 |
Takarmány-előkészítő gépek | 519 |
A szálastakarmány előkészítésének gépei | 522 |
Az állattenyésztésben használatos etető és itató berendezések | 524 |
Fejőberendezések | 527 |
Felhasznált és javasolt irodalom | 532 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.