1.062.071

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági ismeretek

Ezüstkalászos gazda

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 532 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9185-83-x
Megjegyzés: Tankönyvi száma: EK-100.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Szakmai számítások, piacismeret
Bevezető21
Mérés, mennyiség, mértékegység23
A gyakorlatban használt mértékegységek23
Síkidomok kerülete és területe24
Vetésterület kiszámítása27
Gyakorlati térfogatszámítások27
Növénytermesztési számítások32
Szántóföldi növényfajok vetőmagszükséglete32
Kertészeti növényfajok vetőmagszükséglete34
Palántamennyiség kiszámítása34
A vállalkozás36
A mezőgazdasági vállalkozások működési formái, jellemzőik36
Az üzleti ötlet megvalósíthatósága42
Személyes pénzügyi helyzet43
A vállalkozás színtere: a piac45
A piac fogalma és tényezői45
A kereslet és kínálat nagyságát befolyásoló tényezők46
A piac működése47
A piacra kínált áru, élő állat előkészítése50
A gazdálkodáshoz kapcsolódó fogalmak53
Termelési költség, önköltség, árbevétel, nyereség53
A termelés eredményeinek kiszámítása56
Számvitel, ügyvitel, ellenőrzés61
Nyilvántartási, anyagkönyvelési, leltározási kötelezettség61
Adózási és társadalombiztosítási ismeretek62
A bizonylatok kitöltésének szabályai72
A mezőgazdasági termékértékesítési szerződéskötés szabályai73
Szakkifejezések jegyzéke78
Felhasznált és javasolt irodalom79
Növénytermesztés
Bevezetés83
Talajtan85
A talaj kialakulása85
A talaj fizikai tulajdonságai86
A talaj kémiai tulajdonságai90
A talaj biológiai tulajdonságai90
Hazánk főbb talajtípusai90
Tápanyagutánpótlás93
Szerves trágyák94
Műtrágyák99
A műtrágyák felhasználása102
Talajművelés106
A talajművelés alapműveletei106
Talajművelési rendszerek113
Öntözési alapismeretek122
A víz szerepe a növények életében122
Öntözési módok123
Gabonafélék termesztése128
Az őszi búza termesztése128
A kukorica termesztése133
Hüvelyes növények termesztése142
A borsó termesztése142
A bab termesztése146
A szója termesztése148
A gyökér- és gumós növények termesztése151
A cukorrépa termesztése151
A burgonya termesztése155
Ipari növények termesztése158
A napraforgó termesztése158
A káposztarepce termesztése160
Szálastakarmányok termesztése163
A lucerna termesztése163
Keveréktakarmányok termesztése167
Gyepgazdálkodási ismeretek169
A gyepgazdálkodás jelentősége169
Felhasznált és javasolt irodalom174
Kertészet
Előszó177
Általános zöldségtermesztési ismeretek179
A zöldség- zöldségtermesztés fogalma, jellemzői, csoportosítása179
A zöldségnövények felépítése-, csoportosítása gyakorlati szempontból környezeti igény szerint180
A zöldségfélék termesztésének tárgyi feltételrendszere182
A zöldségfélék szaporítása186
A termesztés helyének kiválasztása és előkészítése191
A zöldségfélék ápolása196
A zöldségfélék betakarítása201
A zöldségfélék áru előkészítése, tárolása202
Zöldségtermesztési technológiák206
A burgonyafélék termesztése206
A káposztafélék termesztése210
A kabakosok termesztése213
A gyökérzöldségfélék termesztése216
A hagymafélék termesztése222
Általános gyümölcstermesztési ismeretek227
A gyümölcstermesztés jelentősége, helyzete227
A gyümölcstermő növények csoportosítása227
A gyümölcstermő növények részei229
A gyümölcstermő növények szaporítása236
A gyümölcsös gondozása242
A gyümölcs betakarítása246
A gyümölcs árúvá készítése, tárolása248
Gyümölcstermesztési technológiák254
Az almagyümölcsűek termesztése254
A csonthéjas gyümölcsűek termesztése259
A bogyós gyümölcsűek termesztése265
Általános szőlőtermesztési ismeretek272
A szőlőnövény részei, környezeti igénye272
A szaporítás276
A szőlő művelés- és metszésmódja282
A csemege- és borszőlő betakarítása287
A szőlő feldolgozása, alapvető pinceműveletek291
A fehér- és vörösborszőlő feldolgozása291
Felhasznált és javasolt irodalom297
Állattenyésztés
Bevezetés301
Az állati szervezet felépítése303
Az állati szervezet kémiai felépítése303
Az állati szervezet biológiai felépítése303
Általános állattenyésztés316
Alapfogalmak316
Az értékmérő tulajdonságok317
A gazdasági állatok tenyésztése319
Takarmányozástan323
A víz és a szárazanyag323
A zsírok324
A szénhidrátok324
A fehérjék324
A biológiailag ható szerves anyagok324
Az ásványi anyagok327
A takarmányok csoportosítása327
A takarmányok tartósítása, tárolása332
A szarvasmarha tenyésztése335
A szarvasmarha elnevezése kor, ivar, hasznosítás szerint335
A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai335
A szarvasmarha fajták csoportosítása, általános jellemzők340
A szarvasmarha szaporítása341
A szarvasmarha tartása345
Tejgazdaságtan356
A tej összetétele356
A tej elsődleges kezelése357
A tej vizsgálata357
A juh tenyésztése359
A juh elnevezése kor, ivar, hasznosítás szerint359
Gyapjúismeret359
A juh értékmérő tulajdonságai362
A juhfajták csoportosítása, általános jellemzésük363
A juh szaporítása364
A juh hasznosítása366
A ló tenyésztése370
A ló jelentősége370
A ló elnevezése ivar, kor és használat szerint370
A ló megítélése371
A ló bírálata371
A lófajták csoportosítása375
A ló elhelyezése375
Az istálló mikroklímája377
A ló szaporítása378
A lovak takarmányozása382
A ló ápolása385
A sertés tenyésztésee386
A sertés elnevezése ivar, kor, hasznosítás szerint386
A sertés külső testalakulása386
A sertés értékmérő tulajdonságai387
A sertésfajták csoportosítása, a gyakoribb sertésfajták389
A sertés szaporítása390
A malacnevelés392
A sertés hizlalása393
A sertés elhelyezése395
A tyúk tenyésztése396
A baromfi elnevezései396
A baromfi értékmérő tulajdonságai397
A tyúkfajták csoportosítása401
A pecsenyecsirke-nevelés403
Az árutojás termelés407
Állat egészségügyi ismeretek411
Az egészséges és a beteg állat életjelenségei411
A betegségek keletkezésének okai411
Az állatok betegségei412
Az állattartás higiéniai feltételei, előírásai415
Felhasznált és ajánlott irodalom418
Műszaki ismeretek
Bevezetés421
A mezőgazdasági erőgép felépítése, fő részei423
A motor és segédberendezései426
A traktor teljesítmény-átvitel egységei443
Traktorok alváza és járószerkezete451
A traktorok kormány- és fékszerkezetei455
A hidraulikus emelő-berendezés462
Az egyes funkciók működtetésére szolgáló műszerek és berendezések464
A talajművelés gépei466
Az eke467
Tárcsás talajművelő gépek475
Kombinált talajművelő gépek477
A középmély és mélylazítók479
A rotációs talajművelő gépek480
Hengerek480
Sorközművelő kultivátor481
A tápanyag visszapótlás gépei484
A szervestrágya kijuttatás gépei484
A műtrágyaszórás gépei489
A vetés, ültetés, palántázás gépei492
Gabonavetőgépek493
Szemenkénti vetőgépek497
Ültetőgépek501
Palántaültető gépek504
Szálastakarmány betakarító gépek505
Kaszálógépek505
A rendelkezés gépei511
Bálázó gépek514
Járvaszecskázók516
Az állattenyésztésben használt gépek519
Takarmány-előkészítő gépek519
A szálastakarmány előkészítésének gépei522
Az állattenyésztésben használatos etető és itató berendezések524
Fejőberendezések527
Felhasznált és javasolt irodalom532
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem