1.054.457

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági és ipari ismeretek I.

A polgári fiúiskolák első osztálya számára

Szerző

Kiadó: Királyi Magyar Egyetemi Nyomda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 68 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: 93 fekete-fehér képpel illusztrált. Nyomtatta Királyi Magyar Egyetemi Nyomda, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:

A talajművelés.
A föld felületének legfelső részét, melyet növények termesztésére használunk, termőföldnek vagy termőtalajnak nevezzük. A termőföld anyagai részben szervesek, részben... Tovább

Előszó

Részlet:

A talajművelés.
A föld felületének legfelső részét, melyet növények termesztésére használunk, termőföldnek vagy termőtalajnak nevezzük. A termőföld anyagai részben szervesek, részben szervetlenek. Szervetlenek az ásványi anyagok, pl. az agyag, a homok, a mész stb. Szervesek az elrothadt állati és elkorhadt növényi anyagok. Az utóbbiakat humusznak vagy televénynek is nevezzük. Ezek nélkül a föld terméketlen volna.
Az ásványi anyagokat a talajban a víz, a levegő s a meleg alakítják át. Ezt az átalakítást mállásnak nevezzük. Átalakulás után az anyagok vízben oldhatókká válnak; ekkor alkalmasak a növények táplálására.
Többféle talaj van. Az agyagos talaj erősen összeálló, tömött s ezért kötött talajnak is nevezzük. Sok vizet vesz fel s azt sokáig tartja. A homokos talaj ellenben laza. A nedvességet könnyen átereszti (1., 2. és 3. kép). A televénytalaj (humuszos talaj) sok szerves anyagot tartalmaz, ezért feketés színű. A szikes talajban sok sziksó van; ez nehezen művelhető. Van még meszes talaj, vályogtalaj stb. A vályogtalajban az agyag és a homok körülbelül egyenlő mennyiségben keveredik össze. Ha a meszes talajra ecetet öntünk, akkor pezseg. Minél erősebb a pezsgés, annál több mész van a talajban. Vissza

Tartalom

I. RÉSZ.
Mezőgazdasági ismeretek.
ELSŐ FEJEZET.
A talajművelés.
Az ásás 5
A szántás 6
A porhanyítás 10
A hengerezés 14
MÁSODIK FEJEZET.
A trágyázás.
Az istállótrágya 14
A keveréktrágya (komposzt) 16
A zöldtrágya 16
A műtrágya 17
HARMADIK FEJEZET.
A vetőmag elkészítése.
A válogatás 18
A rostálás 18
A konkolyozás 18
Az előcsíráztatás 18
A csírázóképesség megállapítása 19
A csávázás 20
Magváltoztatás és magnemesítés 20
NEGYEDIK FEJEZET.
A vetés.
A szórvavetés 21
A sorbavetés 21
A fészekbe való vetés 22
ÖTÖDIK FEJEZET.
A melegágyak.
A palántaültetés 24
HATODIK FEJEZET.
A növények ápolása.
A gyomlálás 24
A ritkítás 24
A kapálás 25
Az öntözés 26
A karózás 26
A beárnyékolás 27
A csonkázás 27
HETEDIK FEJEZET.
A legfontosabb mezőgazdasági növények.
A gabonafélék:
A búza 27
A rozs 28
Az árpa 28
A zab 30
A kapásnövények:
A kukorica vagy tengeri 30
A burgonya 31
A répa 32
A hüvelyesvetemények:
A bab 34
A borsó 34
A lencse 34
Ipari és kereskedelmi növények:
A kender 34
A len 36
A dohány 36
A repce 36
A mák 36
A napraforgó 37
A takarmánynövények:
A lóhere 37
A lucerna 37
A baltacím 38
A bükköny 38
NYOLCADIK FEJEZET.
A legfontosabb konyhakerti növények.
A gyökérféle-növények:
A sárgarépa 39
A petrezselyem 39
A paszternák 39
A zeller 39
A retek 39
A cékla 40
A leveles és torzsás növények:
A káposzta 40
A karfiol 40
A kalarábé 40
A saláta 40
A spenót 40
A hagymafélék:
A vöröshagyma 41
A fokhagyma 42
A füszeresnövények:
A paprika 42
A paradicsom 42
A hüvelyes növények:
A bab 42
A borsó .. 43
A kobakos növények:
A tök 43
A dinnye 44
Az uborka 44
A gyógynövények:
Az orvosi zsálya 44
A majoránna 44
Az ökörfarkkóró 44
A borsmenta és fodormenta 44
A fehér mályva 44
A kömény 44
A benedekfű 44
KILENCEDIK FEJEZET.
A mezőgazdasági és konyhakerti növények betakarítása és eltartása.
A többtermelés 48
TIZEDIK FEJEZET.
A legfontosabb szántóföldi gyomnövények.
A konkoly ... 49
Az acat vagy aszat 49
A tarackbúza (perje) 49
A vad bükköny 49
A mezei csormolya 49
A gabonarozsnok 50
A szédítő vadóc 51
A vadrepce vagy mezei mustár 51
A pipacs 51
A vajfű (dohányfojtó szádor) 51
A szerbtövis 51
A földi- vagy gyalogbodza 52
Az aranka 53
TIZENEGYEDIK FEJEZET.
A mezőgazdasági és konyhakerti növények kártevői.
A cserebogár 54
A lótetű 54
A gabonaszipoly 54
A drótféreg 56
A borsózsizsik 56
A magtári zsizsik 56
A káposztalepke 56
A hesszeni légy 56
A frittlégy 56
A csíkoshátú búzalégy 58
A szalmadarázs 58
A kukoricamoly 58
A vetési bagolypille 58
A honvédbogár 58
A lucernabogár 58
A lisztes répabogár 58
A marokkói sáska 58
A levéltetvek 59
II. RÉSZ.
Ipari ismeretek.
A malomipar.
A liszt 61
A konzerv- és paprikaipar.
A kender és len feldolgozása.
A kender- és lenáruk 64
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem