1.067.073

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Statisztikai és Gazdaságelemző Központ 1990/5.

Az élelmiszeripar 1989. évi költség- és jövedelemhelyzete

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az elmúlt időszakban jelentős változások történtek a gazdasági és a társadalmi életben. A megindult változások (tulajdonviszonyok átrendeződése, irányítási rendszer módosulása, piaci viszonyok... Tovább

Előszó

Az elmúlt időszakban jelentős változások történtek a gazdasági és a társadalmi életben. A megindult változások (tulajdonviszonyok átrendeződése, irányítási rendszer módosulása, piaci viszonyok erősödése, stb.) szükségessé teszik, hogy a gazdasági döntéseket hozó szakemberek megfelelő információkhoz jussanak. Meg kell ugyan jegyezni, hogy a tulajdonviszonyok alakulása az élelmiszeripar területén még nem kezdődött meg, sőt az 1980-as évek elejére jellemző szervezeti változások is lefékeződtek. Központunk fontos feladatának tartja, hogy az agrár-kormányzat tájékoztatásán túl az élelmiszeriparban dolgozó szakemberek számára is megbízható, a helyes gazdasági döntéseket elősegítő információkat biztosítson. A most elkészített kiadványunkban az állami és a tanácsi élelmiszeripari vállalatok 1989. évi költség- és jövedelem-viszonyairól kívánunk tájékoztatást adni. Röviden ismertetjük azokat a tendenciákat, amelyek a szakágazatok termelési költségeinek és azok összetételének, az árbevétel, a jövedelem, a jövedelmezőség változásait jellemezték. A rendelkezésünkre álló naturális- és értékadatok lehetővé tették, hogy néhány fontosabb, belföldi forgalomba kerülő élelmiszeripari termék költség- és jövedelem változásait idősorban is bemutassuk, illetve elemezzük. Itt mondunk köszönetet azoknak a vállalati szakembereknek, akik - csekély tiszteletdíjért - rendelkezésünkre bocsátották a kért adatokat, lehetővé téve ezzel, hogy ez a tanulmány elkészüljön. Reméljük, hogy kiadványunkkal a termelés közvetlen irányítóinak munkájához segítséget tudunk nyújtani. Vissza

Tartalom

BEVEZETÉS 1
ADATBÁZIS ÉS MÓDSZER 3
AZ ÉLELMISZERIPAR TERMELÉSÉNEK ALAKULÁSA 7
2.1. A termelés feltételeinek alakulása 7
2.1.1. A mezőgazdasági eredetű anyagok beszerzése 7
2.1.2. Az állóeszközök állományának, elhasználódásának alakulása 9
2.1.3. A termelés egyéb feltételei 11
2.2. Az ágazat bruttó termelése 12
AZ ÉLELMISZERIPAR KÖLTSÉG- ÉS JÖVEDELEMVISZONYAI 15
3.1. A termelés költségszerkezetének változása 15
3.1.1. Alapanyagköltségek 15
3.1.2. Egyéb anyagköltség 17
3.1.3. Bérköltség 18
3.1.4. Egyéb költség 21
3.1.5. Termelési költség 23
3.2. Az árbevétel alakulása 27
3.2.1. A belföldi értékesités 27
3.2.2. Az exportértékesítés 29
3.2.2.1. Rubel elszámolású export 29
3.2.2.2. Konvertibilis elszámolású export 31
3.3. Jövedelem és jövedelmezőség 33
3.3.1. Exporttámogatások 33
3.3.2. Mérlegszerinti eredmény 37
3.3.3. Jövedelmezőségi mutatók 40
TERMÉKSZINTŰ KÖLTSÉG- ÉS JÖVEDELEMVIZSGÁLATOK 43
AZ ÉLELMISZERTERMELÉS NÉHÁNY AKTUÁLIS KÉRDÉSE 51
MELLÉKLETEK 53
Állati eredetű termékeket feldolgozó szakágazatok jövedelemhelyzete
Húsipar 57
Baromfiipar 73
Tejipar 81
Növényi eredetű termékeket feldolgozó szakágazatok jövedelemhelyzete
Konzervipar 89
Hűtőipar 101
Malomipar 107
Cukoripar 115
Növényolajipar 121
Boripar 127
Söripar 135
Dohányipar 145
Egyéb szakágazatok jövedelemhelyzete
Sütőipar 151
Édesipar - Compack 161
Szeszipar 167
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Statisztikai és Gazdaságelemző Központ 1990/5. Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Statisztikai és Gazdaságelemző Központ 1990/5.

A gerinc vászonnal pótolt.

Állapot:
1.680 ,-Ft
8 pont kapható
Kosárba