kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Eggenberger-féle Könyvkereskedés (Rényi Károly) |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 274 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 17 cm x 13 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Harmadik átdolgozott kiadás. Három kivehető táblázat-melléklettel. |
Tartalomjegyzék | |
Előszó | |
I. RÉSZ | |
A mezőgazdaságban fontos sók reactiói | 3 |
Alapismeretek | 3 |
Chemiai reactiók lefolyása | 4 |
A tömeghatás törvénye | 7 |
Electrolytos dissociatió | 9 |
Iónok osztályai | 12 |
Aniónok reactiói | 13 |
Sók hydrolysise | 17 |
Katiónok reactiói | 28 |
Összefoglalás a sókról | 41 |
Iónok kimutatása műtrágyákban és talajban | 42 |
Ismeretlen műtrágyák felismerése | 56 |
A mezőgazdaságban fontos mennyiségi elemzési eljárások | 57 |
Térfogatos elemzés. Alapfogalmak | 58 |
Lúgmérés | 61 |
Savmérés | 64 |
A visszatitrálás módszere | 65 |
Égett mész CaO-tartalmának meghatározása | 68 |
Savmeghatározás borban | 70 |
Oxydáló titrálás | 71 |
A mezőgazdaságban fontosabb szerves vegyületek reactiói | 78 |
Zsírok reactiói | 78 |
Kísérletek cukrokkal és enzymeikkel | 80 |
Kísérletek keményítővel | 85 |
Kísérletek fehérjével | 87 |
A colloidok legfontosabb tulajdonságai | 89 |
Kísérletek oltóval | 94 |
Kísérletek a húsban levő fehérjével | 95 |
II. RÉSZ. | |
A talaj megvizsgálása | 101 |
Alapismeretek. A talaj reactiója | 101 |
A talaj telítettsége | 113 |
A talajvizsgálat jelentősége | 124 |
Útmutatás talajminta vételére | 128 |
A talaj iszapolása | 134 |
Kötöttségi szám | 145 |
Módszerek a pH meghatározására | 149 |
Mész meghatározása talajban | 155 |
A talaj mészszükségletének meghatározása | 158 |
A talaj iónkicserélése | 163 |
Szikes talaj lúgossági foka | 164 |
Növényi tápláló anyagok kimutatása istállótrágyában | 167 |
Víz megvizsgálása | 172 |
Alapfogalmak | 172 |
Mintavétel | 177 |
Kísérletek | 178 |
Növényvédelmi szerek | 188 |
Takarmányok megvizsgálása | 200 |
A tej megvizsgálása. Bevezetés | 210 |
Vizsgálati módszerek | 218 |
Néhány szesz- és cukorgyári nyers-, fél- és késztermékek megvizsgálása | 228 |
Bevezetés. A szeszgyártás rövid vázlata | 228 |
Kísérletek. Keményítő meghatározása | 232 |
Cukor meghatározása polározással | 237 |
Maláta | 245 |
Savanyú kovász | 247 |
Cukorfok édes cefrében | 248 |
Alkohol meghatározása | 249 |
Alkohol meghatározása borban | 253 |
Ajánlható könyvek és közlemények | 256 |
Egy laboratóriumi dolgozóhely felszerelése | 258 |
Képek laboratóriumi eszközökről | 259 |
Tárgymutató | 264 |