1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági chemia

A Magyar Chemiai folyóirat IX. és X-ik évfolyamának melléklete

Szerző
Budapest
Kiadó: Kir. Magyar Természettudományi Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 292 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A mezőgazdasági chemia eredete, fogalma, czélja, munkaköre és felosztása 1
A gazdasági növények táplálkozása5
A gazdasági növények chemiai összetétele és energia-forrása6
A gazdaságilag fontos növényi tápanyagok és a gazdasági növények tápanyag-szükséglete12
A növénytest közelebbi alkatrészeit létesítő vegyületek fontossága27
Nitrogéntől mentes szerves anyagok28
Nitrogéntartalmú szerves anyagok34
A növényekben előforduló egyéb anyagok38
Az anyagcserével kapcsolatos fontosabb növényi szervek39
A szénsav átsajátítását teljesítő szövetrendszer40
A gyökérrendszer43
Az edénynyalábok és az oldatok mozgása a növény belső szervezetében46
A növények növekedése és szaporodása47
A növények lélekzése47
A gazdasági növények egyes fontosabb, a növényi táplálkozással kapcsolatos tulajdonságairól48
A talaj megismerése56
A talaj eredete58
A talaj képződésénél szereplő fontosabb ásványok58
A talaj képződésénél szereplő fontosabb kőzetek62
A kőzet elmállás tényezői64
A talaj alkatrészei68
A kőtörmelék69
Az agyag71
A humusz78
A talajban levő sók82
A talajban levő víz és levegő89
A talajok sajátos tulajdonságai91
A talaj színe92
A talaj struktúrája vagy szerkezete92
A talaj kötöttsége94
A talaj hőmérséklete96
A talaj nedvessége98
A talaj rétegzettsége101
A talaj tápanyaglekötő képessége101
A talaj beéredése104
A talaj tevékenysége106
A talaj termékenysége107
A talajhibák108
A talaj elemzése108
A talaj mechanikai elemzése109
A talaj chemiai elemzése114
A talaj bakteriologiai vizsgálata122
A talaj osztályozása és becslése123
A trágyázástan alapelvei131
A talaj trágyaszükségletének meghatározása és a trágyázási kísérletek136
A tenyészedény-kísérletek137
A szabadföldi kísérletek140
A gyakorlati trágyázási kísérletek142
A trágyafélék megismerésének czélja és a trágyafélék beosztása146
A trágyafélék ismertetése148
Közvetlen trágyák148
Közvetve ható trágyafélék188
A gazdaságilag hasznos állatok táplálkozása192
Az állati test anyagai és erőforrásai193
Az állati test felépítésében résztvevő elemi alkatrészek193
Az állati test felépítésében résztvevő vegyületek194
Az állati szervezet energia-forrásai205
Az állati tápanyagok, a takarmány207
Az állati anyagcsere szervezete és chemiai mivolta, a vele járó energia-átalakulásokkal220
Az emésztés220
A felszívódás képződése228
A vérkeringés230
Anyag- és erőtermelés az állati testben232
Elválasztás és kiválasztás239
A takarmányozástan czélja, alapelvei és a követett kísérleti módszerek240
A mezőgazdasági technologia fejlesztése körébe vágó kutatások249
A szeszes erjedés és vele kapcsolatos folyamatok249
Az élesztősejt élettana250
Az alkoholos erjedés255
A különféle élesztőgomba-fajok és más velük rokon, alsóbbrendű gombák257
A sörgyártásban fontos alsóbbrendű gombák258
A szeszgyártásnál szereplő alsóbbrendű gombák262
A must erjedésénél és a bor kezelésénél szereplő mikroorganizmusok265
Az erjedéssel dolgozó iparágakban szereplő egyéb fontosabb anyagok és folyamatok270
Nyersanyagok270
A czukrosítás274
A tejkezeléssel kapcsolatos chemiai és chemiai-biologiai folyamatok277
A tejben élő mikroorganizmusok280
A vajkészítéssel kapcsolatos fizikai és chemiai folyamatok286
A sajtkészítésnél előforduló chemiai-biologiai folyamatok289

Sigmond Elek

Sigmond Elek műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Sigmond Elek könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem