kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Kir. Magyar Természettudományi Társulat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
Oldalszám: | 292 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 18 cm |
ISBN: | |
A mezőgazdasági chemia eredete, fogalma, czélja, munkaköre és felosztása | 1 |
A gazdasági növények táplálkozása | 5 |
A gazdasági növények chemiai összetétele és energia-forrása | 6 |
A gazdaságilag fontos növényi tápanyagok és a gazdasági növények tápanyag-szükséglete | 12 |
A növénytest közelebbi alkatrészeit létesítő vegyületek fontossága | 27 |
Nitrogéntől mentes szerves anyagok | 28 |
Nitrogéntartalmú szerves anyagok | 34 |
A növényekben előforduló egyéb anyagok | 38 |
Az anyagcserével kapcsolatos fontosabb növényi szervek | 39 |
A szénsav átsajátítását teljesítő szövetrendszer | 40 |
A gyökérrendszer | 43 |
Az edénynyalábok és az oldatok mozgása a növény belső szervezetében | 46 |
A növények növekedése és szaporodása | 47 |
A növények lélekzése | 47 |
A gazdasági növények egyes fontosabb, a növényi táplálkozással kapcsolatos tulajdonságairól | 48 |
A talaj megismerése | 56 |
A talaj eredete | 58 |
A talaj képződésénél szereplő fontosabb ásványok | 58 |
A talaj képződésénél szereplő fontosabb kőzetek | 62 |
A kőzet elmállás tényezői | 64 |
A talaj alkatrészei | 68 |
A kőtörmelék | 69 |
Az agyag | 71 |
A humusz | 78 |
A talajban levő sók | 82 |
A talajban levő víz és levegő | 89 |
A talajok sajátos tulajdonságai | 91 |
A talaj színe | 92 |
A talaj struktúrája vagy szerkezete | 92 |
A talaj kötöttsége | 94 |
A talaj hőmérséklete | 96 |
A talaj nedvessége | 98 |
A talaj rétegzettsége | 101 |
A talaj tápanyaglekötő képessége | 101 |
A talaj beéredése | 104 |
A talaj tevékenysége | 106 |
A talaj termékenysége | 107 |
A talajhibák | 108 |
A talaj elemzése | 108 |
A talaj mechanikai elemzése | 109 |
A talaj chemiai elemzése | 114 |
A talaj bakteriologiai vizsgálata | 122 |
A talaj osztályozása és becslése | 123 |
A trágyázástan alapelvei | 131 |
A talaj trágyaszükségletének meghatározása és a trágyázási kísérletek | 136 |
A tenyészedény-kísérletek | 137 |
A szabadföldi kísérletek | 140 |
A gyakorlati trágyázási kísérletek | 142 |
A trágyafélék megismerésének czélja és a trágyafélék beosztása | 146 |
A trágyafélék ismertetése | 148 |
Közvetlen trágyák | 148 |
Közvetve ható trágyafélék | 188 |
A gazdaságilag hasznos állatok táplálkozása | 192 |
Az állati test anyagai és erőforrásai | 193 |
Az állati test felépítésében résztvevő elemi alkatrészek | 193 |
Az állati test felépítésében résztvevő vegyületek | 194 |
Az állati szervezet energia-forrásai | 205 |
Az állati tápanyagok, a takarmány | 207 |
Az állati anyagcsere szervezete és chemiai mivolta, a vele járó energia-átalakulásokkal | 220 |
Az emésztés | 220 |
A felszívódás képződése | 228 |
A vérkeringés | 230 |
Anyag- és erőtermelés az állati testben | 232 |
Elválasztás és kiválasztás | 239 |
A takarmányozástan czélja, alapelvei és a követett kísérleti módszerek | 240 |
A mezőgazdasági technologia fejlesztése körébe vágó kutatások | 249 |
A szeszes erjedés és vele kapcsolatos folyamatok | 249 |
Az élesztősejt élettana | 250 |
Az alkoholos erjedés | 255 |
A különféle élesztőgomba-fajok és más velük rokon, alsóbbrendű gombák | 257 |
A sörgyártásban fontos alsóbbrendű gombák | 258 |
A szeszgyártásnál szereplő alsóbbrendű gombák | 262 |
A must erjedésénél és a bor kezelésénél szereplő mikroorganizmusok | 265 |
Az erjedéssel dolgozó iparágakban szereplő egyéb fontosabb anyagok és folyamatok | 270 |
Nyersanyagok | 270 |
A czukrosítás | 274 |
A tejkezeléssel kapcsolatos chemiai és chemiai-biologiai folyamatok | 277 |
A tejben élő mikroorganizmusok | 280 |
A vajkészítéssel kapcsolatos fizikai és chemiai folyamatok | 286 |
A sajtkészítésnél előforduló chemiai-biologiai folyamatok | 289 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.