kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Agrárszakoktatási Intézet |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 123 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-9099-02-3 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Negyedik, változatlan utánnyomás. Tankönyvi szám: 15119/II. |
Bevezetés | 3 |
A mezőgazdasági alapmunkafolyamatok fogalma | 3 |
Talajművelés | 5 |
A talajművelés célja és alapműveletei | 5 |
A talajművelő gépek munkája | 8 |
Az eke munkája, a szántás | 8 |
Szántási módok | 12 |
A szántás ideje, mélysége, iránya és az agrotechnikai követelmények | 14 |
Tárcsás talajművelő gépek, ásóboronák, talajmarók munkája és használata | 16 |
A kultivátor, a mélylazító, a fogasborona, a küllőskapa és a simító munkája és használata | 18 |
A hengerek és a kombinátorok munkája és használata | 23 |
Talajművelési rendszerek, talajhasználat | 26 |
A talajművelési rendszerek fogalma és csoportosítása | 26 |
A nyárvégi és az őszi vetésű növények talajművelési rendszere | 27 |
A tavaszi és nyári vetésű növények talajművelési rendszere | 29 |
A vetőágy készítése. A talajművelés különleges módjai | 31 |
Talajhasználat | 34 |
Témazáró kérdések | 36 |
Tápanyagutánpótlás | 37 |
A trágyanapok és a trágyázás | 37 |
Szervestrágyázás | 39 |
A tarló- és gyökérmaradványok | 39 |
Az istállótrágya anyagai és érése | 42 |
Az almos istállótrágya keverése és felhasználása | 43 |
A hígtrágya és felhasználása | 45 |
Zöldtrágyák és egyéb szervestrágyák | 46 |
Műtrágyázás | 48 |
Nitrogén- és foszfortartalmú műtrágyák | 48 |
A kálium és a mikroelemtrágyák | 49 |
Összetett műtrágyák és egyéb trágyanyagok | 50 |
A talaj és a műtrágyák kölcsönhatása | 52 |
A műtrágyák tárolása, kiszórása, hatása a környezetre | 53 |
Témazáró kérdések | 55 |
Öntözés | 56 |
Az öntözés jelentősége, hazai helyzete | 56 |
Az öntözés ideje, szerepe a növényvédelemben és az agrotechnikában | 57 |
Az öntözés műszaki feladatai. A felületi és a felszín alatti öntözési módok | 59 |
Esőszerű öntözési módok | 62 |
Témazáró kérdések | 64 |
Szaporítás és növényápolás | 65 |
A szaporítás fogalmai és a vetőmag minősége | 65 |
A vetés ideje és módjai | 67 |
A vetés mélysége, a vetőmag mennyisége és a vetés agrotechnikai követelményei | 70 |
A palántanevelés és az ivartalan szaporítási módok | 72 |
A növényápolás feladatai. A talajápolás | 74 |
A tenyészterület kialakítása | 76 |
Témazáró kérdések | 78 |
Állattenyésztési és tartási alapmunkafolyamatok | 79 |
Az állatok elhelyezése | 80 |
Az állat igényei az elhelyezéssel szemben | 8 |
Tartási módok | 80 |
Kötött tartási mód | 81 |
Kötetlen tartási mód | 82 |
Szabad tartási mód | 84 |
A gazdasági állatok etetése-itatása | 85 |
A takarmányok csoportosítása | 85 |
A takarmányadagok összeállítása | 85 |
A takarmánykiosztás módjai, etetőberendezések | 86 |
A takarmányok tárolásának módjai | 87 |
A takarmányok előkészítésének módjai | 89 |
Az ivóvízzel szembeni követelmények, az itatás módjai | 90 |
Az etetés-itatás rendje | 91 |
Témazáró kérdések | 91 |
A trágyázás | 92 |
A fejés | 92 |
Szaporítás az állattenyésztésben | 95 |
Témazáró kérdések | 95 |
A növényvédelem szempontjából jelentős szervezetek csoportosítása | 99 |
A kórokozók | 99 |
Vírusok | 100 |
Rickettsiák | 10 |
Mikoplazmák | 100 |
Baktériumok | 101 |
Sugárgombák | 101 |
Gombák | 101 |
A kártevők | 102 |
Férgek | 102 |
Puhatestűek | 102 |
Ízeltlábúak | 102 |
Gerincesek | 104 |
A gyomnövények | 104 |
A gyomnövény fogalma | 104 |
A gyomnövény életmódja | 104 |
A gyomnövény csoportosítása | 105 |
A gyomnövények kialakulása, fejlődése, különböző kultúrák gyomnövényei | 106 |
Búzavetések | 106 |
Kukoricavetések | 107 |
A növényvédelem jelentősége és a védekezés lehetőségei | 107 |
Témazáró kérdések | 109 |
Az állategészségügy szempontjából jelentős szervezetek | 110 |
A fertőző betegségek kórokozóinak csoportosítása | 110 |
Vírusok | 110 |
Baktériumok | 111 |
Gombák | 113 |
Elemi testek | 114 |
A hasznos mikrobák jelentősége | 114 |
A fertőző betegségekkel kapcsolatos alapismeretek | 114 |
A betegségek kialakulása | 114 |
Az immunitás | 114 |
A parazitás betegségekkel kapcsolatos alapfogalmak | 115 |
A parazita fogalma, jelentősége | 115 |
A paraziták csoportosítása | 115 |
A parazita fejlődése, az állatban való megtelepedése | 116 |
Védekezés a paraziták ellen | 117 |
A rágcsálók kártétele, irtása | 117 |
Az állategészségügy jelentősége, a prevenció lehetőségei | 118 |
Témazáró kérdések | 119 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.