1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági alapismeretek

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 686 oldal
Sorozatcím: Ezüstkalászos tanfolyamok tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Hatodik, átdolgozott kiadás. Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. Kihajtható mellékletekkel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Évről évre nagy és egyre nagyobb terméseket akkor takaríthatunk be szántóföldjeinkről, ha a termesztett növények igényeit a lehető legtökéletesebben kielégítjük. Igen lényeges azonban az is, hogy a... Tovább

Előszó

Évről évre nagy és egyre nagyobb terméseket akkor takaríthatunk be szántóföldjeinkről, ha a termesztett növények igényeit a lehető legtökéletesebben kielégítjük. Igen lényeges azonban az is, hogy a nagy terméseket kis ráfordítással érjük el, és így olcsón, gazdaságosan termeljünk. Mindezt a gyakorlati tapasztalatok, kísérletek és egyéb tudományos kutatómunka során leszűrt ismeretek, vagyis a növénytermesztéstan elsajátítása és az ismeretek helyes alkalmazása nyomán érhetjük el.
A növénytermesztéstan megtanít arra is, hogy miközben évről évre növeljük terméseinket, egyidejűleg hogyan védhetjük meg és növelhetjük a talaj termékenységét. A talaj termékenység erdő- és gyeptakaró alatt hosszú évszázadok folyamán alakult ki. Amikor azonban kiirtjuk az erdőt, feltörjük a gyepet, utat nyitunk a talajt pusztító erőknek, amelyek elhordják a legtermékenyebb talajszintet, kilúgozzák a növényi táplálóanyagokat és meggyorsítják a talaj legértékesebb alkotórészének, a humusznak az elbomlását. Ez ellen a talajpusztulásnak nevezett folyamat ellen a földművelőnek szakadatlanul küzdenie kell. Vissza

Tartalom

NÖVÉNYTERMESZTÉS
A növénytermesztés alapjai
Bevezetés 3
A növények szervezete3
A növények táplálkozása6
A növények növekedése és fejlődése8
A növények rendszerezése9
Éghajlat13
A talaj18
A talaj szerkezete21
Talajtípusok, talajjavítás4
Talajpusztulás - talajvédelem29
A vetésforgó30
Trágyázástan
A trágyák csoportosítása33
Szerves trágyák34
Szervetlen trágyák45
Talajműveléstan
A talajművelés célja49
A talaj forgatása49
A talaj porhanyítása53
A talaj tömörítése54
A talaj egyengetése55
A talaj nyári művelése55
Az őszi mélyszántás57
Tavaszi talajmunkák57
Vetés, növényápolás, betakarítás
A vetőmag58
Vetés 63
A vetések ápolása70
A gabonafélék aratása, cséplése, tárolása72
Gyökér- és gumósnövények szedése és eltartása74
A szálastakarmányok betakarítása, szénakészítés76
Silózás79
Növényvédelem
Bevezetés84
A növényvédelem módja85
A legfontosabb növényvédőszerek86
Fásítás és öntözés
A fásítás célja és jelentősége88
Mezővédő erdősávok89
A legelők fásítása90
Erdősávok telepítése91
A fák ápolása92
Öntözés93
Részletes növénytermesztés
Bevezetés95
A gabonafélék termesztése96
A hüvelyesek termesztése118
A gyökér- és gumósnövények termesztése123
Ipari növények termesztése134
A szálastakarmányok termesztése141
Keveréktakarmányok termesztése155
Öntözéses takarmánytermesztés157
Kettős termesztés158
Rét- és legelőgazdálkodás
A rétek és legelők jelentősége160
A rétek, legelők javítási munkálatai161
A rét és legelő növényzete162
A legelők használata164
A rétek használata és ápolása167
A rétek és legelők öntözése168
KERTÉSZETI ISMERETEK
Zöldségtermesztés
A zöldségtermesztés jelentősége169
A zöldségfélék szaporítása169
A zöldségfélék öntözése174
Ápolási munkák177
Zöldségfélék szedése és eltartása177
Káposztafélék179
Gyökér- és gumósnövények182
Hagymafélék186
Kobakosok189
Csucsorfélék192
Hüvelyesek195
Levélzöldségek197
Évelők199
Gyümölcstermesztés
A gyümölcstermesztés jelentősége202
A gyümölcsös fogalma203
A gyümölcstermő növények csoportosítása204
A gyümölcstermő növények részei205
A gyümölcsfák termőrészei206
A virág és a termés207
A gyümölcstermő növények szaporítása208
Gyümölcsös létesítése212
A fiatal fák gondozása és kezelése217
Köztestermesztés219
A termő gyümölcsös kezelése220
A gyümölcsfák kártevői és betegségei225
Almagyümölcsűek termesztése233
Csonthéjas gyümölcsűek termesztése236
A héjasgyümölcsűek termesztése241
Bogyósgyümölcsűek termesztése243
Szőlőművelés
A szőlőtermesztés jelentősége247
A szőlőnövény és környezete248
A szőlőtőke leírása249
A szőlőfélék csoportosítása250
A szőlő szaporítása251
A szőlő telepítése252
A szőlő metszése255
A szőlő zöldmunkái260
A szőlő talajmunkái261
A szőlő trágyázása263
A szőlő növényvédelme264
Az ültetvények pótlása270
A szüret271
A termés feldolgozása272
Szőlőfajták273
ÁLLATTENYÉSZTÉS
Állatbonctan - élettan
Az állati test vegyi alkotórészei275
Sejtek, szövetek, szervek275
A csontrendszer277
Az izomrendszer279
Az állati test általános beosztása és tájai279
Az emésztőszervek rendszere279
Az emésztés282
A vérérrendszer282
A lélegzőszervek rendszere283
A kiválasztó szervek283
A belsőelválasztású mirigyek283
Az ivarszervek rendszere284
Az idegrendszer284
Az érzékszervek285
A kültakaró és képletei287
Általános állattenyésztési ismeretek
Az állattenyésztés népgazdasági jelentősége és fejlesztése287
Háziállataink változékonysága288
Az öröklődés289
A legfontosabb állattenyésztési alapfogalmak289
Gazdasági állataink értékmérő tulajdonságai290
Törzskönyvezés294
Tenyésztési módok295
A gazdasági állatok szaporítása. Pároztatási módok296
A hím- és nőivarú állatok számaránya299
A vemhesség299
A vemhes állat gondozása300
Az ellés és az ellés körüli teendők300
A koraellés és az elvetélés301
Az anyaállat gondozása ellés után301
Az újszülött gondozása302
Takarmányozási ismeretek
A takarmányozás jelentősége302
A takarmányok alkotórészei és azok szerepe303
A takarmányok táplálóértékének megjelölése305
Egyéb mértékegységek a takarmányok táplálóértékének kifejezésére308
Az állatok táplálóanyag-szükséglete308
A napi takarmányszükséglet megállapítása309
A takarmányok csoportosítása és ismertetése310
Takarmánykiegészítő anyagok321
Az ivóvíz322
A takarmányok eltartása323
A takarmányok előkészítése324
Takarmányok összeállításának alapelvei és az etetés rendje325
Különböző gazdasági állatok takarmányozásának alapelvei326
Példatár327
Lótenyésztés
A lótenyésztés jelentősége359
A ló külső formáinak megítélése359
A ló életkorának meghatározása362
A lábállások363
A ló mozgása364
A ló színe, szőre, jegyei364
A lovak elnevezése használat, ivar és kor szerint364
A lovak származása és csoportosítása365
A ló tenyésztése és gondozása367
Az újszülött csikó gondozása370
A lovak takarmányozási rendje371
A lovak elhelyezése és ápolása372
A ló értékét csökkentő tulajdonságok372
A ló szerszámai, a lovak használata373
Az öszvér374
Sertéstenyésztés
A sertéstenyésztés népgazdasági jelentősége375
A sertés külső testformái375
A hazánkban tenyésztett sertésfajták376
A tenyészsertések értékelése378
A sertések szaporítása378
A sertések elhelyezése, takarmányozása379
A sertéshizlalás383
Szarvasmarhatenyésztés
A szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége394
A testalakulás megítélése395
A szarvasmarha bőre, szőre, színeződése és jegyei397
A szarvasmarha életkorának meghatározása398
A szarvasmarha elnevezése kor és ivar szerint398
A szarvasmarha rossz szokásai399
Fontosabb szarvasmarhafajták ismertetése399
A tenyészállatok kiválasztása406
A termelőképesség ellenőrzése és a törzskönyvezés408
A tenyésztésbevétel és a kiselejtezés ideje408
Az üzekedés409
A borjazások egyenletes elosztása409
Párosítás és pároztatás409
A vemhesség megállapítása, vemhes tehenek ápolása és elapasztása410
Az ellés, az elléssel kapcsolatos teendők410
Az anya ápolása ellés után411
Az újszülött borjú ápolása411
A borjú felnevelése az elválasztásig412
Itatásos borjúnevelés413
Növendék szarvasmarhák felnevelése414
A szarvasmarha takarmányozása416
A szarvasmarha tartása, ápolása, elhelyezése419
A szarvasmarha hasznosítása421
Juhtenyésztés
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége422
A juhok elnevezése kor, ivar és használat szerint422
A juh testalakulása422
Gyapjúismeret423
Gyapjúféleségek424
A juhfajták424
A tenyészjuhok kiválasztása426
A juhhodály berendezése és felszerelése428
A juhok takarmányozása428
Pároztatás, vemhesség, ellés430
A juh termelése432
Kecsketenyésztés434
Tejgazdasági ismeretek
A tej képződése436
A tej mennyiségére, minőségére ható tényezők436
A tej összetétele437
A tej tulajdonságai438
A tejben található baktériumok, tejhibák438
A fejés és a fejőeszközök439
A tej kezelése fejés után440
A tej hevítése441
A tejkamra és berendezése442
A tej vizsgálata442
A fölözés és vajgyártás444
A sajtgyártás447
A túrókészítés449
Különböző tejkészítmények450
A tej forgalombahozatalának szabályozása450
Baromfitenyésztés
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége450
A baromfitartás és tenyésztés alapkövetelményei451
A baromfiak elhelyezése, a baromfiól451
A baromfiak külső formái és a kiválogatás453
Magyarországon tenyésztett tyúkfajták453
Tenyészállat-kiválogatás, nemesítés, takarmányozás455
A tyúkok takarmányozása455
A baromfiak szaporítása457
A vízi szárnyasok tenyésztése459
A pulyka tenyésztése461
A gyöngytyúk tenyésztése461
Állategészségügyi alapismeretek
Az állattenyésztés egészségügyi feltételei462
Az egészség és a betegség jelei463
Elsősegélynyújtás és a gyógyszerek beadása463
A betegség okai és csoportosításuk464
Nem fertőző betegségek466
Fertőző betegségek472
Az élősködők által előidézett betegségek480
A leggyakrabban használt fertőtlenítő anyagok ismertetése486
A fertőtlenítés 487
Állategészségügyi rendészeti intézkedések489
Kisállattenyésztés
Nyúltenyésztés491
Haltenyésztés494
Selyemhernyó-tenyésztés496
Méhészet499
GÉPESÍTÉSI ALAPISMERETEK
A mezőgazdaság gépesítésének jelentősége513
Mezőgazdasági erőgépek
Erőgépek fogalma514
A korszerű nagyüzemek traktortípusai515
A traktorok vonó- és munkagépfüggesztő szerkezete520
A növénytermelés gépei
A növénytermelés gépeinek csoportosítása521
Talajművelőgépek522
Trágyaszóró-, vető-é és ültetőgépek548
Növényvédelmi gépek569
Az öntözés gépei577
Kaszáló-, arató-, illetve szálastakarmány- és gabona-betakarító gépek580
Cséplőgépek588
Magtisztítógépek598
Egyéb betakarítógépek601
Egyéb mezőgazdasági gépek
A takarmányelőkészítés gépei604
Tejgazdasági gépek609
Mezőgazdasági szállító eszközök és berendezések612
Gépek elhelyezése és tárolása619
ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK
Tűzrendészeti alapismeretek
Az égés621
A tűz keletkezésének leggyakoribb okai622
A mezőgazdaság alapvető tűzrendészete626
A mezőgazdasági építkezések és erőgépek tűzrendészeti szabályai627
A mezőgazdasági erőgépek tűzrendészete629
A mezőgazdasági termények betakarításának tűzrendészeti szabályai631
A mezőgazdasági termények tárolásának tűzrendészete632
A tűzoltás eszközei és módjai634
A cséplés dolgozóinak kötelessége tűz esetén643
A mezőgazdasági épülettüzek oltása643
A mentési munka szabályai tűz esetén644
Egészségügyi ismeretek
Testápolás646
Élősdiek, rovarok, rágcsálók elleni védekezés652
Balesetelhárítás és munkavédelem655
Egészségártalmak658
Állatról emberre terjedő betegségek660
Élelmiszerek által okozot mérgezések661
Egészségügyi tennivalók télen662
Mezőgazdasági intézmények
Mezőgazdasági kutatóintézetek és kísérleti gazdaságok662
Mezőgazdasági szakoktatási intézmények
Felsőfokú szakoktatási intézmények665
Középfokú szakoktatási intézmények665
Alsófokú szakoktatási intézmények667
A mezőgazdaságban leggyakrabban előforduló mérések és számítások
Mértékegységek668
Területszámítás669
Köbtartalom-számítás671
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem