kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 315 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-356-047-0 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. 2. változatlan utánnyomás. |
Bevezető | 11 |
NÖVÉNYTERMESZTÉS | 17 |
A növénytermesztéssel kapcsolatos fontosabb alapfogalmak | 19 |
A növénytermesztés természeti erőforrásai | 24 |
A termőtalaj | 24 |
A szántóföldi hasznosítás szempontjából legfontosabb talajtípusok | 25 |
Mezőségi talajok | 25 |
Erdőtalajok | 26 |
Réti talajok | 26 |
Szikes talajok | 26 |
Homoktalajok | 26 |
Nap energiája | 26 |
A víz | 28 |
A levegő | 29 |
Legfontosabb termesztett növényeink | 30 |
A talajművelés | 35 |
A talajművelés eszközei és az általuk végzett munka | 37 |
A talajművelési rendszerek és azok alapelvei | 42 |
Tápanyag-gazdálkodás | 45 |
A műtrágyázás | 45 |
A műtrágyaszükséglet | 46 |
A műtrágyázás ideje | 46 |
A kijuttatás módja | 47 |
A tárolás | 49 |
A szervestrágyázás | 49 |
A vetés | 53 |
A szaporítóanyag, a vetőmag | 53 |
A vetési munka | 54 |
A vetés módja | 55 |
A vetés mélysége | 56 |
A magtakarás | 56 |
A vetés ideje | 56 |
A vetőmag mennyisége (vetőmagtömeg) | 57 |
A vetőgépek beállítása | 58 |
A nyomjelző beállítása | 61 |
A vetés végrehajtása | 62 |
A vetés ellenőrzése | 64 |
Néhány fontosabb növény vetése | 64 |
A növényvédelem | 77 |
A kémiai növényvédelem | 80 |
Növényvédelmi munkák | 84 |
A gépek mozgásmódja | 86 |
A légi gépekkel végzett növényvédelmi munkák sajátosságai | 86 |
A termésbecslés | 88 |
A termésbecslés fogalma, módszerei | 88 |
Tapasztalai becslések | 89 |
Az állapotminősítés | 90 |
A számszerű becslés | 90 |
Az objektív termésbecslések | 91 |
A sűrű vetésű növények termésbecslése | 93 |
A kapásnövények termésbecslése | 94 |
A betakarítás | 94 |
A silózás | 94 |
Az erjesztéses takarmánytartósítás előnyei | 94 |
A silózásra alkalmas növények, a betakarítás időpontja | 95 |
A betakarítás és szilázskészítés folyamata | 95 |
A burgonya betakarítása | 97 |
A napraforgó betakarítása | 99 |
A cukorrépa betakarítása | 100 |
A kukorica betakarítása | 104 |
A lucerna betakarítása | 107 |
A lucernabetakarítása technológiai változatai | 108 |
Zölden (fonnyasztva) etetve | 108 |
Szálasz széna készítése | 108 |
Bálázott széna készítése | 111 |
Erjesztéses tartósítás | 112 |
Forrólevegős lucernaszárítás | 113 |
A borsó betakarítása | 114 |
A zöldborsó betakarítása | 114 |
A magborsó betakarítása | 115 |
A gabona betakarítása | 116 |
A repce betakarítása | 119 |
A dohány betakarítása | 119 |
A dohány szárítása | 120 |
A természetes vagy légszárítás | 120 |
A mesterséges szárítása (hőszárítás) | 120 |
KERTÉSZETI TERMESZTÉS | 123 |
Szőlőtermesztés | 125 |
Szőlőtermesztésünk helyzete | 125 |
A szőlőnövény általános jellemzése | 125 |
A szőlőtőke részei | 126 |
A rügy | 126 |
Telepítés | 126 |
A szőlő termesztése | 127 |
A tőke művelési módjai | 129 |
Gyümölcstermesztés | 132 |
A termesztett gyümölcsfajok | 132 |
A gyümölcsfa | 132 |
A korona | 133 |
Az éves fejlődési ciklus | 134 |
A hajtásnövekedés | 134 |
A rügy | 134 |
A terméshozás | 135 |
A gyümölcsfa életcilusa | 136 |
A művelésmód | 136 |
A gyümöcsfélék termesztése | 138 |
Metszésmód | 138 |
Műrágyázás és talajművelés | 138 |
Növényvédelem | 139 |
Gyümölcsritkítás | 139 |
Öntözés | 139 |
Gyümölcsszüret | 139 |
Zöldségtermesztés | 140 |
A zöldségtermesztés fogalma, jelentősége | 140 |
A zöldségnövények csoportosítása | 140 |
Fontosabb zöldségnövény-családok | 140 |
A zöldségnövények élettartam szerinti csoportosítása | 142 |
Szabadföldi zöldségtermesztés | 143 |
Korai szabadföldi zöldségtermesztés | 143 |
Váz nélküli és síkfóliás korai szabadföldi zöldségtermesztés | 143 |
Szabadföldi zöldségtermesztés friss fogyasztása | 143 |
Szabadföldi zöldségtermesztés konzervipari nyersanyagnak | 143 |
Zöldséghajtatás | 144 |
A zöldséghajtatás termesztőberendezései | 144 |
Üvegházak | 144 |
Műanyag borítású termesztőberendezések | 144 |
Dísznövények | 146 |
Szabadföldi dísznövények | 146 |
Egynyári dísznövények | 146 |
Kétnyári dísznövények | 148 |
Évelő dísznövények | 148 |
Díszfák és díszcserjék | 148 |
Kondicionált felületek dísznövényei | 150 |
Hajtatott dísznövények | 151 |
A terménytárolás | 152 |
A gabonafélék tárolása | 152 |
Gabonaraktárak | 154 |
A burgonya tárolása | 155 |
A gyümölcs tárolása | 158 |
A határszemle | 160 |
A tavaszi határszemle | 161 |
A nyár eleji határszemle | 164 |
Az őszi határszemle | 164 |
ÁLLATTENYÉSZTÉS | 167 |
Az állattenyésztéssel és a takarmányozással kapcsolatos főbb alapfogalmak | 169 |
Állattenyésztési alapfogalmak | 169 |
Takarmányozási alapfogalmak | 172 |
Törzskönyvezés | 174 |
Az állatok egyedi megjelölése | 175 |
A szarvasmarha jelölése | 175 |
A sertés jelölése | 178 |
A ló jelölése | 179 |
A juh jelölése | 180 |
A baromfi jelölése | 180 |
Szarvasmarha-tenyésztés | 182 |
A szarvasmarha elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint | 182 |
A tehenészet | 182 |
A borjúnevelés | 191 |
Az üszőnevelés | 196 |
A szarvasmarha hizlalása | 197 |
A húshasznú tehéntartás | 199 |
Lótenyésztés | 201 |
A ló elnevezése kor és ivar szerint | 201 |
A ló tenyésztése | 202 |
A ló tartása | 203 |
Sertéstenyésztés | 206 |
A sertés elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint | 206 |
A tenyésztés | 207 |
A tartás | 207 |
A termelés | 209 |
A tartástechnológia | 210 |
Juhtenyésztés | 213 |
A juh elnevezése ivar és kor szerint | 213 |
A juh tenyésztése | 214 |
A juh tartása | 214 |
A termelés | 216 |
Baromfitenyésztés | 219 |
A tyúkfélék tenyésztése | 219 |
A tyúkfélék elnevezése kor, ivar és hasznosítás szerint | 219 |
A tartásmódokkal kapcsolatos alapfogalmak | 219 |
A tenyésztés | 220 |
A tojástermelés | 222 |
A brojler (pecsenyecsirke)-termelés | 224 |
A keltetés | 226 |
Egyéb gazdaságilag jelentős baromfifajok | 229 |
A kacsatartás | 229 |
A kacsa elnevezése kor és ivar szerint | 230 |
A kacsa értékmérő tulajdonságai | 230 |
A pecsenyekacsa-tartás | 230 |
A tenyésznövendék-állomány tartása | 231 |
A pézsmarécetartás | 232 |
A lúdtartás | 232 |
A lúd elnevezése kor és ivar szerint | 232 |
A lúd értékmérő tulajdonságai | 233 |
A pecsenyeliba-tartás | 234 |
A tenyésznövendékek nevelése | 235 |
A törzslúdtartás | 235 |
A pulykatartás | 236 |
A pulyka elnevezése kor és ivar szerint | 236 |
A pulyka értékmérő tulajdonságai | 236 |
A házinyúltenyésztés | 238 |
A házinyúl elnevezése ivar és életkor szerint | 238 |
A tenyésztés | 238 |
Tartás, takarmányozás | 240 |
Méhészet | 241 |
A méhcsalád és egyedei | 241 |
A méhcsalád népességének éves változása | 244 |
A méhészet fontosabb termékei | 246 |
A méhész éves tevékenysége | 247 |
GÉPESÍTÉS | 249 |
A mezőgazdaság géprendszere | 251 |
A géptárolás | 255 |
A gépudvar | 255 |
A géptárolás szervezése | 256 |
A korrózió elleni védekezés | 257 |
ÖKONÓMIAI ALAPISMERETEK | 259 |
A leltározás | 261 |
Alapfogalmak | 261 |
A leltározás előkészítése, megszervezése és lebonyolítása | 262 |
Számviteli alapismeretek | 265 |
A mezőgazdasági vállalkozások vagyonának csoportosítása | 265 |
A mezőgazdasági vállalkozás vagyonának (eszközeinek és forrásainak) számbavétele | 266 |
A könyvviteli mérleg | 267 |
A kettős könyvvitel rendszerében alkalmazott főkönyvi számlák | 267 |
A számviteli bizonylatok rendszere | 268 |
A könyvek vezetésének módjai (könyvviteli technikák) | 169 |
Az éves beszámolók rendszere, típusai | 272 |
Pénzügyi alapismeretek | 274 |
Átutalás | 275 |
Beszedési megbízás (inkasszó) | 275 |
Terv szerinti fizetés | 276 |
Csekk | 277 |
Elszámolási utalvány | 277 |
Váltó | 277 |
A vállalkozások és a pénzintézetek kapcsolata | 278 |
A vállalkozások pénzbefektetési lehetőségei | 278 |
A mezőgazdasági vállakozások és az adóhatóság kepcsolatrendszere | 279 |
Társasági adó | 280 |
Személyi jövedelemadó | 280 |
Általános forgalmi adó | 280 |
Földadó | 280 |
Társadalombiztosítási kapcsolatok | 281 |
A vállalkozások és az önkormányzatok pénzügyi kapcsolata | 281 |
A vállalkozások készpénzforgalma | 282 |
Vállalatgazdasági alapismeretek | 284 |
A vállalkozás mint tőkebefektetés | 284 |
A gazdasági rendszerek alapfogalmai | 285 |
A vállalkozás típusai a gazdasági tevékenység jellege szerint | 286 |
A vállalkozások típusai a tulajdonosi és az irányítási viszonyok alapján | 286 |
Az egyszemélyes vállalkozás | 286 |
A társas vállalkozás | 287 |
A gazdasági társaságok | 287 |
A szövetkezeti vállalkozások | 287 |
A gazdasági döntések lényege, elemeik | 288 |
A döntéshozatali folyamat | 289 |
A vállalkozások célja | 290 |
Vagyon, vagyonérdekeltség | 291 |
A gazdasági döntések megoldásának alapelvei | 292 |
A legfontosabb gazdasági döntések és megoldásuk elve | 292 |
A gazdasági tevékenység létesítésére vonatkozó döntés | 292 |
A ráfordítás (erőforrás) nagyságának optimalizálása | 293 |
A ráfordítások helyettesítésével kapcsolatos döntési problémák | 294 |
A tevékenységek szerkezetének kialakítására vonatkozó döntés | 295 |
Az időtényezővel kapcsolatos döntések | 296 |
A vállalkozások irányításának feladatai | 297 |
MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS TEENDŐINEK MEGOSZLÁSA AZ ÉV FOLYAMÁN | 299 |
A növénytermesztési munkák az év folyamán | 301 |
Egy növény termelési ciklusa | 301 |
A munkacsúcsok időbeli elhelyezkedése és tartalma | 303 |
Az állattenyésztés munkái az év folyamán | 305 |
Az állattenyésztés munkái állatfajonként | 305 |
Szarvasmarha-tenyésztés | 305 |
Juhtenyésztés | 305 |
Sertés- és baromfitenyésztés | 306 |
Egyéb állatfajok tenyésztése | 306 |
Naptári időszakok jellemző munkái | 307 |
Őszi időszak | 307 |
Téli időszak | 308 |
A tavaszi időszak | 309 |
A nyári időszak | 311 |
IRODALOM | 313 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.