kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 686 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. Kihajtható mellékletekkel. |
NÖVÉNYTERMESZTÉS | |
A növénytermesztés alapjai | |
Bevezetés | 3 |
A növények szervezete | 3 |
A növények táplálkozása | 6 |
A növények növekedése és fejlődése | 8 |
A növények rendszerezése | 9 |
Éghajlat | 13 |
A talaj | 18 |
A talaj szerkezete | 21 |
Talajtípusok, talajjavítás | 4 |
Talajpusztulás - talajvédelem | 29 |
A vetésforgó | 30 |
Trágyázástan | |
A trágyák csoportosítása | 33 |
Szerves trágyák | 34 |
Szervetlen trágyák | 45 |
Talajműveléstan | |
A talajművelés célja | 49 |
A talaj forgatása | 49 |
A talaj porhanyítása | 53 |
A talaj tömörítése | 54 |
A talaj egyengetése | 55 |
A talaj nyári művelése | 55 |
Az őszi mélyszántás | 57 |
Tavaszi talajmunkák | 57 |
Vetés, növényápolás, betakarítás | |
A vetőmag | 58 |
Vetés | 63 |
A vetések ápolása | 70 |
A gabonafélék aratása, cséplése, tárolása | 72 |
Gyökér- és gumósnövények szedése és eltartása | 74 |
A szálastakarmányok betakarítása, szénakészítés | 76 |
Silózás | 79 |
Növényvédelem | |
Bevezetés | 84 |
A növényvédelem módja | 85 |
A legfontosabb növényvédőszerek | 86 |
Fásítás és öntözés | |
A fásítás célja és jelentősége | 88 |
Mezővédő erdősávok | 89 |
A legelők fásítása | 90 |
Erdősávok telepítése | 91 |
A fák ápolása | 92 |
Öntözés | 93 |
Részletes növénytermesztés | |
Bevezetés | 95 |
A gabonafélék termesztése | 96 |
A hüvelyesek termesztése | 118 |
A gyökér- és gumósnövények termesztése | 123 |
Ipari növények termesztése | 134 |
A szálastakarmányok termesztése | 141 |
Keveréktakarmányok termesztése | 155 |
Öntözéses takarmánytermesztés | 157 |
Kettős termesztés | 158 |
Rét- és legelőgazdálkodás | |
A rétek és legelők jelentősége | 160 |
A rétek, legelők javítási munkálatai | 161 |
A rét és legelő növényzete | 162 |
A legelők használata | 164 |
A rétek használata és ápolása | 167 |
A rétek és legelők öntözése | 168 |
KERTÉSZETI ISMERETEK | |
Zöldségtermesztés | |
A zöldségtermesztés jelentősége | 169 |
A zöldségfélék szaporítása | 169 |
A zöldségfélék öntözése | 174 |
Ápolási munkák | 177 |
Zöldségfélék szedése és eltartása | 177 |
Káposztafélék | 179 |
Gyökér- és gumósnövények | 182 |
Hagymafélék | 186 |
Kobakosok | 189 |
Csucsorfélék | 192 |
Hüvelyesek | 195 |
Levélzöldségek | 197 |
Évelők | 199 |
Gyümölcstermesztés | |
A gyümölcstermesztés jelentősége | 202 |
A gyümölcsös fogalma | 203 |
A gyümölcstermő növények csoportosítása | 204 |
A gyümölcstermő növények részei | 205 |
A gyümölcsfák termőrészei | 206 |
A virág és a termés | 207 |
A gyümölcstermő növények szaporítása | 208 |
Gyümölcsös létesítése | 212 |
A fiatal fák gondozása és kezelése | 217 |
Köztestermesztés | 219 |
A termő gyümölcsös kezelése | 220 |
A gyümölcsfák kártevői és betegségei | 225 |
Almagyümölcsűek termesztése | 233 |
Csonthéjas gyümölcsűek termesztése | 236 |
A héjasgyümölcsűek termesztése | 241 |
Bogyósgyümölcsűek termesztése | 243 |
Szőlőművelés | |
A szőlőtermesztés jelentősége | 247 |
A szőlőnövény és környezete | 248 |
A szőlőtőke leírása | 249 |
A szőlőfélék csoportosítása | 250 |
A szőlő szaporítása | 251 |
A szőlő telepítése | 252 |
A szőlő metszése | 255 |
A szőlő zöldmunkái | 260 |
A szőlő talajmunkái | 261 |
A szőlő trágyázása | 263 |
A szőlő növényvédelme | 264 |
Az ültetvények pótlása | 270 |
A szüret | 271 |
A termés feldolgozása | 272 |
Szőlőfajták | 273 |
ÁLLATTENYÉSZTÉS | |
Állatbonctan - élettan | |
Az állati test vegyi alkotórészei | 275 |
Sejtek, szövetek, szervek | 275 |
A csontrendszer | 277 |
Az izomrendszer | 279 |
Az állati test általános beosztása és tájai | 279 |
Az emésztőszervek rendszere | 279 |
Az emésztés | 282 |
A vérérrendszer | 282 |
A lélegzőszervek rendszere | 283 |
A kiválasztó szervek | 283 |
A belsőelválasztású mirigyek | 283 |
Az ivarszervek rendszere | 284 |
Az idegrendszer | 284 |
Az érzékszervek | 285 |
A kültakaró és képletei | 287 |
Általános állattenyésztési ismeretek | |
Az állattenyésztés népgazdasági jelentősége és fejlesztése | 287 |
Háziállataink változékonysága | 288 |
Az öröklődés | 289 |
A legfontosabb állattenyésztési alapfogalmak | 289 |
Gazdasági állataink értékmérő tulajdonságai | 290 |
Törzskönyvezés | 294 |
Tenyésztési módok | 295 |
A gazdasági állatok szaporítása. Pároztatási módok | 296 |
A hím- és nőivarú állatok számaránya | 299 |
A vemhesség | 299 |
A vemhes állat gondozása | 300 |
Az ellés és az ellés körüli teendők | 300 |
A koraellés és az elvetélés | 301 |
Az anyaállat gondozása ellés után | 301 |
Az újszülött gondozása | 302 |
Takarmányozási ismeretek | |
A takarmányozás jelentősége | 302 |
A takarmányok alkotórészei és azok szerepe | 303 |
A takarmányok táplálóértékének megjelölése | 305 |
Egyéb mértékegységek a takarmányok táplálóértékének kifejezésére | 308 |
Az állatok táplálóanyag-szükséglete | 308 |
A napi takarmányszükséglet megállapítása | 309 |
A takarmányok csoportosítása és ismertetése | 310 |
Takarmánykiegészítő anyagok | 321 |
Az ivóvíz | 322 |
A takarmányok eltartása | 323 |
A takarmányok előkészítése | 324 |
Takarmányok összeállításának alapelvei és az etetés rendje | 325 |
Különböző gazdasági állatok takarmányozásának alapelvei | 326 |
Példatár | 327 |
Lótenyésztés | |
A lótenyésztés jelentősége | 359 |
A ló külső formáinak megítélése | 359 |
A ló életkorának meghatározása | 362 |
A lábállások | 363 |
A ló mozgása | 364 |
A ló színe, szőre, jegyei | 364 |
A lovak elnevezése használat, ivar és kor szerint | 364 |
A lovak származása és csoportosítása | 365 |
A ló tenyésztése és gondozása | 367 |
Az újszülött csikó gondozása | 370 |
A lovak takarmányozási rendje | 371 |
A lovak elhelyezése és ápolása | 372 |
A ló értékét csökkentő tulajdonságok | 372 |
A ló szerszámai, a lovak használata | 373 |
Az öszvér | 374 |
Sertéstenyésztés | |
A sertéstenyésztés népgazdasági jelentősége | 375 |
A sertés külső testformái | 375 |
A hazánkban tenyésztett sertésfajták | 376 |
A tenyészsertések értékelése | 378 |
A sertések szaporítása | 378 |
A sertések elhelyezése, takarmányozása | 379 |
A sertéshizlalás | 383 |
Szarvasmarhatenyésztés | |
A szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége | 394 |
A testalakulás megítélése | 395 |
A szarvasmarha bőre, szőre, színeződése és jegyei | 397 |
A szarvasmarha életkorának meghatározása | 398 |
A szarvasmarha elnevezése kor és ivar szerint | 398 |
A szarvasmarha rossz szokásai | 399 |
Fontosabb szarvasmarhafajták ismertetése | 399 |
A tenyészállatok kiválasztása | 406 |
A termelőképesség ellenőrzése és a törzskönyvezés | 408 |
A tenyésztésbevétel és a kiselejtezés ideje | 408 |
Az üzekedés | 409 |
A borjazások egyenletes elosztása | 409 |
Párosítás és pároztatás | 409 |
A vemhesség megállapítása, vemhes tehenek ápolása és elapasztása | 410 |
Az ellés, az elléssel kapcsolatos teendők | 410 |
Az anya ápolása ellés után | 411 |
Az újszülött borjú ápolása | 411 |
A borjú felnevelése az elválasztásig | 412 |
Itatásos borjúnevelés | 413 |
Növendék szarvasmarhák felnevelése | 414 |
A szarvasmarha takarmányozása | 416 |
A szarvasmarha tartása, ápolása, elhelyezése | 419 |
A szarvasmarha hasznosítása | 421 |
Juhtenyésztés | |
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége | 422 |
A juhok elnevezése kor, ivar és használat szerint | 422 |
A juh testalakulása | 422 |
Gyapjúismeret | 423 |
Gyapjúféleségek | 424 |
A juhfajták | 424 |
A tenyészjuhok kiválasztása | 426 |
A juhhodály berendezése és felszerelése | 428 |
A juhok takarmányozása | 428 |
Pároztatás, vemhesség, ellés | 430 |
A juh termelése | 432 |
Kecsketenyésztés | 434 |
Tejgazdasági ismeretek | |
A tej képződése | 436 |
A tej mennyiségére, minőségére ható tényezők | 436 |
A tej összetétele | 437 |
A tej tulajdonságai | 438 |
A tejben található baktériumok, tejhibák | 438 |
A fejés és a fejőeszközök | 439 |
A tej kezelése fejés után | 440 |
A tej hevítése | 441 |
A tejkamra és berendezése | 442 |
A tej vizsgálata | 442 |
A fölözés és vajgyártás | 444 |
A sajtgyártás | 447 |
A túrókészítés | 449 |
Különböző tejkészítmények | 450 |
A tej forgalombahozatalának szabályozása | 450 |
Baromfitenyésztés | |
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége | 450 |
A baromfitartás és tenyésztés alapkövetelményei | 451 |
A baromfiak elhelyezése, a baromfiól | 451 |
A baromfiak külső formái és a kiválogatás | 453 |
Magyarországon tenyésztett tyúkfajták | 453 |
Tenyészállat-kiválogatás, nemesítés, takarmányozás | 455 |
A tyúkok takarmányozása | 455 |
A baromfiak szaporítása | 457 |
A vízi szárnyasok tenyésztése | 459 |
A pulyka tenyésztése | 461 |
A gyöngytyúk tenyésztése | 461 |
Állategészségügyi alapismeretek | |
Az állattenyésztés egészségügyi feltételei | 462 |
Az egészség és a betegség jelei | 463 |
Elsősegélynyújtás és a gyógyszerek beadása | 463 |
A betegség okai és csoportosításuk | 464 |
Nem fertőző betegségek | 466 |
Fertőző betegségek | 472 |
Az élősködők által előidézett betegségek | 480 |
A leggyakrabban használt fertőtlenítő anyagok ismertetése | 486 |
A fertőtlenítés | 487 |
Állategészségügyi rendészeti intézkedések | 489 |
Kisállattenyésztés | |
Nyúltenyésztés | 491 |
Haltenyésztés | 494 |
Selyemhernyó-tenyésztés | 496 |
Méhészet | 499 |
GÉPESÍTÉSI ALAPISMERETEK | |
A mezőgazdaság gépesítésének jelentősége | 513 |
Mezőgazdasági erőgépek | |
Erőgépek fogalma | 514 |
A korszerű nagyüzemek traktortípusai | 515 |
A traktorok vonó- és munkagépfüggesztő szerkezete | 520 |
A növénytermelés gépei | |
A növénytermelés gépeinek csoportosítása | 521 |
Talajművelőgépek | 522 |
Trágyaszóró-, vető-é és ültetőgépek | 548 |
Növényvédelmi gépek | 569 |
Az öntözés gépei | 577 |
Kaszáló-, arató-, illetve szálastakarmány- és gabona-betakarító gépek | 580 |
Cséplőgépek | 588 |
Magtisztítógépek | 598 |
Egyéb betakarítógépek | 601 |
Egyéb mezőgazdasági gépek | |
A takarmányelőkészítés gépei | 604 |
Tejgazdasági gépek | 609 |
Mezőgazdasági szállító eszközök és berendezések | 612 |
Gépek elhelyezése és tárolása | 619 |
ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK | |
Tűzrendészeti alapismeretek | |
Az égés | 621 |
A tűz keletkezésének leggyakoribb okai | 622 |
A mezőgazdaság alapvető tűzrendészete | 626 |
A mezőgazdasági építkezések és erőgépek tűzrendészeti szabályai | 627 |
A mezőgazdasági erőgépek tűzrendészete | 629 |
A mezőgazdasági termények betakarításának tűzrendészeti szabályai | 631 |
A mezőgazdasági termények tárolásának tűzrendészete | 632 |
A tűzoltás eszközei és módjai | 634 |
A cséplés dolgozóinak kötelessége tűz esetén | 643 |
A mezőgazdasági épülettüzek oltása | 643 |
A mentési munka szabályai tűz esetén | 644 |
Egészségügyi ismeretek | |
Testápolás | 646 |
Élősdiek, rovarok, rágcsálók elleni védekezés | 652 |
Balesetelhárítás és munkavédelem | 655 |
Egészségártalmak | 658 |
Állatról emberre terjedő betegségek | 660 |
Élelmiszerek által okozot mérgezések | 661 |
Egészségügyi tennivalók télen | 662 |
Mezőgazdasági intézmények | |
Mezőgazdasági kutatóintézetek és kísérleti gazdaságok | 662 |
Mezőgazdasági szakoktatási intézmények | |
Felsőfokú szakoktatási intézmények | 665 |
Középfokú szakoktatási intézmények | 665 |
Alsófokú szakoktatási intézmények | 667 |
A mezőgazdaságban leggyakrabban előforduló mérések és számítások | |
Mértékegységek | 668 |
Területszámítás | 669 |
Köbtartalom-számítás | 671 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.