1.060.435

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági alapismeretek 1.

Első és második évfolyam számára

Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 635 oldal
Sorozatcím: Ezüstkalászos tanfolyamok tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

ELSŐ RÉSZ
NÖVÉNYTERMELÉSTAN
Első fejezet
A növénytermelés célja és feladata
A növény életfeltételei 4
A talaj fogalma és keletkezése 4
A növényzet hatása a talaj kialakulására 8
A talaj alkotórészei 9
A talaj tulajdonságai 11
A talajok víz- és táplálóanyaggazdálkodása 15
Talajtípusok, talajjavítás 19
A talaj vizsgálata 25
Földművelési rendszerek 26
A vetésforgó jelentősége 29
A növények elhelyezése a vetésforgóban 30
Az egynyári növények, az évelő fűfélék és pillangósok hatása a talajra 33
A füves vetésforgó típusai. A füves szakasz elhelyezése és feltörése 36
A füves szakasz feltörése 38
Második fejezet
Trágyázástan
A trágyázás jelentősége 38
A trágyaanyagok csoportosítása 39
Az istállótrágya összetétele, értéke, alomanyagok 40
Az istállótrágya érése 42
Az istállótrágya kezelése 44
Az istállótrágya nagyüzemi kezelése 47
Az istállótrágya foszforsavas erjesztése 49
Az istállótrágyázás 50
Az istállótrágyázás idejének megállapítása 51
Az istállótrágya kihordása és alászántása 52
Erjesztett szalmatrágya és komposzt készítése 53
A fekália (emberi ürülék) 55
A zöldtrágyázás jelentősége, zöldtrágyanövények 55
A zöldtrágyanövények alászántása 56
A műtrágyázás jelentősége 58
A műtrágyák alkalmazása 61
A műtrágyák keverése és hatása a talajra 64
Harmadik fejezet
Talajműveléstan
A talajművelés célja. A talajművelő munkák csoportosítása 65
A talaj porhanyítása fordítással 66
Szántási módok 68
A szántás mélysége 70
A talaj porhanyítása fordítás nélkül 71
A talaj tömörítése 74
A talaj egyengetése 76
A talaj nyári művelése 77
Tarlóhántás, nyári mélyszántás, trágyaalászántás 77
Az őszi mélyszántás és a tavaszi talaj munkák 79
Negyedik fejezet
Vetés, növényápolás, betakarítás
A vetőmag előkészítése 84
Vetés 87
A sorvetőgépek beállítása 92
Vetések ápolása 98
A gabonafélék aratása, cséplése, tárolása 100
Gyökér- és gumósok szedése és eltartása 102
Szálastakarmányok betakarítása, szénakészítés 103
Hordás, kazlazás 106
Hatodik fejezet
Öntözés
Az öntözés jelentősége 113
Az öntözés gyakorlata 113
Az öntözővíz mennyisége 120
Öntözéses takarmánytermelés 120
Hetedik fejezet
Silózás
Sillótakarmánnyal az állattenyésztés fejlesztéséért 123
A silózás jelentősége 123
Sillóépítés 125
A silló megtöltése 128
Nyolcadik fejezet
Részletes növénytermelés
Gabonafélék termelése 131
A gabonafélék népgazdasági jelentősége 132
A búza termelése 132
A rozs 139
Árpa 140
Őszi árpa 142
Tavaszi árpa 143
Zab 145
A köles 147
A kukorica 148
Fajtaheterózis vagy hibridkukorica 151
Pohánka 152
Cukorcirok 152
Rizs 152
Hüvelyesek termelése 153
Borsó 153
Bab 156
Szójabab 156
Gyökér- és gumósnövények termelése
A burgonya 157
Cukorrépa 160
Takarmányrépa 103
Tarló- vagy kerekrépa 164
Murokrépa 164
Ipari növények termelése 165
Káposztarepce 165
Ricinus 166
Napraforgó 166
Mák 167
Olaj- és rostlen 168
Kender 168
Gyapot 169
Dohány 170
Új Ipari növényeink 172
e) Pillangósvirágú takarmánynövények termelése 172
Lucerna termelése 173
Vöröshere termelése 179
Bíborhere termelése 183
Baltacim termelése 184
Fehérvirágú somkóró termelése 186
Nyúlszapuka termelése 188
Fehérhere termelése 189
Egyéves takarmányok 190
Csalamádéfélék 190
Silókukorica termelése 191
Szudáni cirokfű 192
Takarmánykáposzta 192
Keveréktakarmányok 193
f) Kettőstermelés 196
A kettőstermelés megszervezése 196
Kilencedik fejezet
Rét- és legelőgazdálkodás
A rétek és legelők jelentősége 199
Rétek, legelők osztályozása 200
Rétek, legelők javítási munkálatai 201
Rét, legelő növényzete 204
A legelők használata 207
Szakaszos legeltetés 208
A pásztorok feladata 210
A legelők ápolása, karbantartása 211
A rétek használata és ápolása 212
Rétek és legelők öntözése 213
MÁSODIK RÉSZ
ÁLLATTENYÉSZTÉSTAN
Első fejezet
Állatbonctan és élettan
Az állati test megismerésének Jelentősége 214
Az állati test vegyi alkotórészei 214
Sejtek, szövetek, szervek 215
A csontok és a csontváz 217
Az állati test csontjai 218
A fogak 219
Izmok, inak, ínhüvelyek 220
Az állati test általános beosztása és tájai 221
Az emésztőszervek rendszere 222
Az emésztőcső 223
Az emésztőcső járulékos mirigyei 225
Az emésztés 226
A vérrendszer 227
A lélekzőszervek rendszere 229
A kiválasztó szervek 230
A belsőelválasztású mirigyek 231
Az Ivarszervek rendszere 231
Az idegrendszer 233
Az érzékszervek rendszere 234
Kültakaró és képletei 235
Második fejezet
Általános állattenyésztés
Háziállataink változékonysága 237
Az öröklődés 239
A legfontosabb állattenyésztési alapfogalmak 239
Tenyészet, törzs, család, vérvonal 240
Gazdasági háziállatok értékének megítélése 241
Törzskönyvezés 246
Tenyésztési módok 247
Háziállatok szaporítása 249
Pároztatási módok 249
Hím- és nőnemű állatok számaránya 253
A vemhesség 253
A vemhes állat gondozása 253
A/ ellés és az ellés körüli teendők 254
A koraszülés és elvetélés 255
Az anyaállat gondozása ellés után 255
Az újszülött kezelése 255
Harmadik fejezet
Takarmányozástan
A takarmányozás jelentősége 256
A takarmányok alkotórészei és azok szerepe 257
A takarmányok összetétele 257
A takarmányok táplálóértékének megjelölése 260
Egyéb mértékegységek a takarmányok táplálóértékének kifejezésére 263
Az állatok táplálóanyagszükséglete 263
A napi takarmányszükséglet megállapítás 264
A takarmányok csoportosítása és Ismertetése 265
Szálastakarmányok 265
Zöldtakarmányok 265
Szénák 269
Szalma, törek, pelyva 269
Gyökér és gumós takarmányok 270
Szemestakarmányok 270
Gabonamagvak 271
Hüvelyes magvak 272
Mezőgazdasági ipari melléktermékek 273
Állati eredetű takarmányok 275
Takarmánykiegészitő anyagok 276
Az ivóvíz 273
A takarmányok eltartása 279
A takarmányok előkészítése
Takarmányok összeállításának alapelvei és az etetés rendje 282
Különböző gazdasági állatok takarmányozásának alapelv 284
Negyedik fejezet
Állategészségügyi alapismeretek
Az állattenyésztés egészségügyi feltételei 306
Az egészség és betegség jelei 307
Első segélynyújtás és a gyógyszerek beadása 308
A betegség okai és osztályozásuk 309
Állategészségügyi rendészeti intézkedések 311
Bejelentési kötelezettség 312
A zárlat 312
A kártalanítás 312
Az állatszavatosság 313
Ötödik fejezet
Lótenyésztés
A lótenyésztés jelentősége 313
A ló külső formáinak a megítélése 314
A ló életkorának meghatározása 318
A lábállások 318
A ló mozgása 319
A ló szőre, színe, jegyei 319
A lovak elnevezése használat, ivar és kor szerint 320
A lovak származása és csoportosítása 320
Az ősi magyar ló 320
A Magyarországon tenyésztett külföldről származó lófajták 320
Az arab telivér 320
Az angol telivér 321
A lipicai 321
Az amerikai ügető 321
Hazai melegvérű lovaink 321
A Noniusz-törzs 321
A Gidrán-törzs 322
A mezőhegyesi félvér 322
A kisbéri félvér 322
Hidegvérű lovaink 323
A Szovjetunió lófajtái 323
A ló tenyésztése és gondozása 324
A tenyésztés be vétel 324
Tenyésztési ellenőrzés 324
A párosítás, sárlás. fedeztetés és mesterséges termékenyítés 325
A vemhesség. az ellés és az elvetélés 320
Az újszülött csikó gondozása 327
Csikónevelés választástól befogásig 328
A lovak takarmányozása, elhelyezése, ápolása 328
A ló takarmányozási rendje 328
A csikó takarmányozása. 328
A vemhes és szoptató-; kancák takarmányozása 329
A tenyésznének takarmányozása 330
A kifejlett Igáslovak takarmányozása 330
A lovak elhelyezése 330
A lovak ápolása 330
A Jó értékét csökkentő tulajdonságai 331
A lovak rossz szokásai 331
A lovak öröklődő hibái 332
A lovak leggyakoribb betegségei 332
Élősködők által okozott betegségek 332
Fertőző betegségek 332
Egyéb betegségek 333
A ló használata. A csikó betanítása 334
A ló szerszámai 335
A ló használata 335
Hatodik fejezet
Sertéstenyésztés
A sertéstenyésztés népgazdasági jelentősébe 336
A sertés külső formáinak megítélése 337
A hazánkban tenyésztett sertésfajták 338
A mangalica 338
A magyar fehér hússertés 339
A Szovjetunió sertésfajtái 339
A tenyészsertések értékelése 339
A sertések szaporítása 339
A sertések takarmányozása és hizlalása 341
A takarmányok előkészítése 341
Az etetés és Itatás módja 342
A sertések táplálóanyagszükséglete 342
A szopós malacok takarmányozása 342
A választott malacok takarmányozása 343
Süldők takarmányozása 344
A vemhes és szoptató kocák takarmányozása 344
A tenyészkanok takarmányozása 346
A sertéshízlalás 346
A hizlalás ellenőrzése 348
A hízósertések elhelyezése és ápolása 348
Zsírsertések hizlalása 349
Az expresszhizlalás 349
A tenyésztésből kiselejtezett Idős sertések hizlalása 349
Hússertések hizlalása 350
A sertések törzskönyvelése 351
A sertések leggyakoribb betegségei 35!
Az élősködők által okozott betegségek 351
Fertőző betegségek 352
Egyéb betegségek 353
Hetedik fejezet
Szarvasmarhatenyésztés
A szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége 353
A testalakulás megítélése 354
A szarvasmarha bőre, szőre, színeződése és jegyei 358
Testméretek és súlymeghatározás 361
A szarvasmarha rossz szokásai 361
Fontosabb szarvasmarhafajták Ismertetése 361
A magyar tarkamarha 361
A magyar (alföldi szarvasmarha 363
A szimmentáli marha 363
A borzderes marha 364
A Szovjetunió szarvasmarhafajtái 364
A tenyészállatok kiválasztása 365
A termelőképesség ellenőrzése és a törzskönyvelés 368
A tenyésztésbevétel és a kiselejtezés ideje 369
Az üzekedés 369
A borjazások egyenletes elosztása 370
A párosítás és a pároztatás 370
A vemhes tehenek ápolása és elapasztása 371
Az ellés, elléskörüli teendők 372
Az anya ápolása ellés után 373
Az újszülött borjú ápolása 373
A borjú felnevelése az elválasztásig 374
A mesterséges borjúnevelés 376
Borjak Stejman-rendszerű felnevelése 378
Növendék szarvasmarhák felnevelése 379
A szarvasmarha takarmányozása 382
A tehenek takarmányozása 382
Egyedi takarmányozás 382
A tehenek szárazra állítása 383
Előkészítő takarmányozás vagy kitőgyeltetés 383
Az előetetés vagy ráetetés 383
Tehenek nyári takarmányozása 384
A tehenek téli takarmányozása 384
Bikák takarmányozása 385
Igásökrök takarmányozása 386
Takarmányelőkészítés 386
A szarvasmarha tartása, ápolása, elhelyezése 386
Körömápolás 387
Elhelyezés 387
A szarvasmarha hasznosítása 389
A tejtermelés mennyiségét befolyásoló tényezők 389
A szarvasmarha igázása 390
Szarvasmarhahízlalás 391
A szarvasmarhák leggyakoribb betegségei 391
Élősködők 391
Fertőző betegségek 391
Egyéb megbetegedések 392
Nyolcadik fejezet
Tejgazdasági ismeretek
A tej képződése 393
A tej mennyiségét és minőségét befolyásoló tényezők 393
A tej összetétele 394
A tejben található baktériumok, tejhibák 395
A tej kezelése fejés után 396
A tej vizsgálata 398
Kilencedik fejezet
Juhtenyésztés
A juh tenyésztés népgazdasági jelentősége 399
A Juhok elnevezése kor és ivar szerint 400
A juh testalakulása 400
Gyapjúismeret 401
Gyapjúféleségek 403
Legfontosabb juhfajták 403
A magyar fésűs merinó 403
A cigája 404
A racka 404
A cikta 404
A karakul 404
A Szovjetunió juhtenyésztése 405
A tenyészjuhok kiválasztása 406
A juhhodály berendezése és felszerelése 407
A juhok takarmányozása 406
A juhok egészségének megóvása 410
Pároztatás. vemhesség, ellés. tej-, gyapjú- és hústermelés 412
A juh termelése 414
Gyapjútermelés 414
A juhok tejtermelése
A Juhok hústermelése 417
Tizedik fejezet
Baromfitenyésztés
A baromfi tenyésztés népgazdasági jelentősége 418
A baromfitartás és tenyésztés alapkövetelményei 418
A baromfiak külső formál és a kiválogatás 420
A Magyarországon tenyésztett tyúkfajták 421
A nemesített magyar tyúk 421
Kopasznyakú magyar tyúk 421
A vörös izlandi (rhode) 421
A kendermagos plimut 421
A fehér leghorn 421
A Szovjetunió tyúktenyésztése 422
Tenyészállatkiválogatás, nemesítés, takarmányozás 422
A tyúkok takarmányozása 423
A baromfiak szaporítása 426
Egyéb baromfiak tenyésztése 429
A víziszárnyasok tenyésztése 429
A pulyka tenyésztése 430
A gyöngytyúk tenyésztése 431
Baromfibetegségek 431
Harmadik rész
Zöldségtermelés
Első fejezet
A zöldségtermelés tárgya 433
A zöldségtermelés népgazdasági jelentősége 434
Talajművelés és vetésforgó 435
A trágyázás 436
A zöldségfélék szaporítása 437
Ápolási munkák 441
Zöldségfélék szedése 443
Zöldségfélék eltartása 443
Második fejezet
Részletes ismeretek
Káposztafélék 444
Gyökér- és gumósnövények 446
Sárgarépa 446
Petrezselyem 447
Gumós zeller 447
Retek 447
Cékla 447
Hagymafélék 448
Vöröshagyma 448
Fokhagyma 448
Kobakosok 449
Uborka 449
Spárgatök 449
Cukordinnye 450
Görögdinnye 450
Csucsorfélék 451
Paprika 451
Fűszerpaprika 451
Paradicsom 451
Hüvelyesek 452
Zöldborsó 452
Zöldbab 452
Levélzöldek 453
Fejessaláta 453
Spenót 453
Évelők 454
Kerti sóska 454
Torma 454
Spárga 454
NEGYEDIK RÉSZ
GYÜMÖLCSTERMELÉS
Első fejezet
A gyümölcstermelés népgazdasági jelentősége 456
A gyümölcsös 457
Gyümölcstermő növények csoportosítása és leírása 459
A gyümölcstermő növényét szaporítása 463
Csemeteiskola 464
Az oltványiskola 465
Gyümölcsös létesítése 468
Telepítési engedély 469
ültetési rendszerek 469
Fák térigénye 469
A telepítés előkészítése 470
Fiatal fák gondozása 470
fiatal fák kezelése 472
Köztestermelés 474
Termőgyümölcsös kezelése 475
Trágyázás 475
Öntözés 475
A koronaritkítás 476
Kéregápolás 477
A korona ifjítása 477
Átoltás 478
Gyümölcsritkítás 478
Az ágak feltámasztása 478
A gyümölcsös talajmunkái 479
Gyümölcsszedés 479
Válogatás, osztályozás 480
Csomagolás 480
Második fejezet
Növényvédelem
Legfontosabb permetezőszerek
Bordóilé 481
Mészkénlé 481
Olajos permetezőszerek 481
Gyümölcsfa karbolineum 482
Sárgaméreg 482
Nikotin 482
Idegméreg 432
Gyomorméreg, arzén 482
Egészségvédelmi rendszabályok a permetezésnél 482
Növények betegségei és kártevői 483
A gyümölcstermő növények gyakori betegségei 483
Lisztharmat 483
Varasodás (Fuslcladlunn) 483
Monilia vagy vánkospenész 483
A levéllikasztó gomba 484
Szilvalevél vörösfoltossága 484
Gyümölcsfarák 484
A gyökérgolyva 484
Őszibarack levélfodrosodás 484
A Gyümölcsfákat károsító rovarok 485
Pajzstetvek 485
Almamoly 485
A levéltetvek 486
Bimbólikasztó bogár 487
Forágó lepkék 487
Galagonyapille, sárgafarú pille 487
Amerikai szövőlepke 487
A téli araszolok 487
Pókhálós molyok 437
Eszelények 487
Bundás bogár 488
Cseresznyelégy 488
Poloskaszagú szilvadarázs 489
Vértetű 489
Gyapjas pille 489
Gyűrűs pille 489
Permetezési előírás 489
Alma és körte 489
Kajszi 490
Cseresznye és meggy 490
Szilva 490
őszibarack 490
Harmadik fejezet
Alma-gyümölcsűek termelése 491
Az alma termelése 491
Körte termesztés 492
Birs- és naspolya termesztés 493
Csonthéjas gyümölcsűek termesztés 403
Cseresznyetermesztés 493
Meggytermesztés 494
Szilva termesztés 494
Kajszitermesztés 495
Őszibaracktermesztés 495
Mandulatermesztés
Diótermesztés 497
Bogyósgyümölcsűek termesztése 497
Szamócatermesztés 497
Ribiszketermesztés 498
Köszmétetermesztés 499
Málnatermesztés 499
ÖTÖDIK RÉSZ
SZŐLŐMŰVELÉS
Első fejezet
A szőlőtermelés jelentősége 500
A szőlőnövény és környezete 501
A szőlőtőke leírása 502
A szőlő csoportosítása 505
A szőlő szaporítása 505
A szőlő tömegszaporítása 505
A szőlő telepítése 506
A szőlő ápolási munkál 511
A szőlő metszése 511
A szőlő zöld munkái 516
Kötözés 517
Csonkázás 517
A szőlő talajmunkái és trágyázása 517
A szőlő nyitása 518
A szőlő kapálása 518
A szőlő trágyázása 519
Második fejezet
Növényvédelem 520
Időjárás okozta károk 520
Élettani betegségek 521
Legfontosabb gombabetegségek 521
A peronosára 522
A lisztharmat 522
legfontosabb állati kártevők 522
Filoxera 523
A szőlőmoly 523
A cserebogár 523
A darazsak 523
Harmadik fejezet
A szüret 524
A termes feldolgozása 526
Tőkepótlás az ültetvényben 527
Szőlőfajták ........... 529
HATODIK RÉSZ
ÜZEMSZERVEZÉS
Első tejeset
Üzemszervezés és tervezés az állami gazdaságokban
Az állami gazdaságok feladatai 531
Állami gazdaságok, mint állami vállalatoknak jellemzői 533
Az üzemszervezés feladatai 534
Az állami gazdaságok profiljának megállapítása 537
Az üzemágak 538
Az üzemágak aránya 539
Az üzemi arányok helyességének ellenőrzése 540
Az állami gazdaságok profiljai 543
Az állami gazdaságok üzemi- és munkaszervezete 550
Az állami gazdaságok dolgozóinak bérezése 553
A gazdaságok belső megerősítése 556
Az állami gazdaságok tervének szerkezete 559
Az állami gazdaságok tervezésének rendszere 562
A növénytermelés megszervezése és tervezése 564
A Viljamsz-féle füvesvetésforgós földművelési rendszer 565
A füves vetésforgó formái 566
A takarmánytermelés megszervezése 567
Az állami gazdaságok növénytermelési tervének szerkezete 569
Az állattenyésztés megszervezése és tervezése 569
Állattenyésztési üzemágak megszervezése 571
Az állattenyésztés gazdaságossága 572
Az állami gazdaságok állattenyésztési tervének szerkezete 573
A tervek lebontása 574
A tervek teljesítésének ellenőrzése 576
Második fejezet
Üzemszervezés és tervezés a termelőszövetkezetekben
A termelőszövetkezeti üzem 577
Jellege 577
Feladata 578
A termelőszövetkezeti üzemek szervezése 579
Termelőszövetkezet és gépállomás kapcsolata 580
Tervkészítés és a tervek lebontása a termelőszövetkezetekben 585
A termelési terv kidolgozása 585
A bevétel-kiadási előirányzat kidolgozása 586
A tervek lebontása 588
Munkaszervezés a termelőszövetkezetekben 589
Jövedelemelosztás a termelőszövetkezetekben 592
A jövedelem elosztásnak elvei 592
Termelőszövetkezeti alapok 592
A tagok között szétosztható jövedelem 594
Munkaegység 595
Prémium 598
HETEDIK RÉSZ
ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK
A mezőgazdaság fejlesztését célzó legfőbb párt- és kormányhatározatok rövid ismertetése 599
Az MDP Központi Vezetődnének és a Magyar Népköztársaság
Minisztertanácsának határozata a mezőgazdasági termékfejlesztéséről 599
A Népköztársaság Elnöki Tanácsának törvényerejű rendelete az állami begyűjtés többéves rendszeréről 604
A mezőgazdasági termelőszövetkezet minta-alapszabálya 606
Mezőgazdasági kutatóintézetek és kísérleti gazdaságok 608
Mezőgazdasági Szakoktatási Intézmények 612
I. Agrártudományi Egyetem
II. Mezőgazdasági Akadémiák
ül. Mezőgazdasági Főiskolák
IV. Mezőgazdasági Technikumok
NYOLCADIK RÉSZ
A mezőgazdaságban leggyakrabban előforduló terület-, köbtartalom- és súlyszámítások 615
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem