1.066.283

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdaság számokban I-IV.

Kertészet/Állattenyésztés/Növénytermelés

Előszó

A Mezőgazdaság Számokban nem vadonatúj ötlet megvalósításaként kerül mosta z olvasó elé. Azokon a nyomdokokon halad, amelyeket az előző kiadások szerzői, a műfaj kiváló hazai művelői, Hajas József... Tovább

Előszó

A Mezőgazdaság Számokban nem vadonatúj ötlet megvalósításaként kerül mosta z olvasó elé. Azokon a nyomdokokon halad, amelyeket az előző kiadások szerzői, a műfaj kiváló hazai művelői, Hajas József és Rázsó Imre tapostak ki s elő ilyen kísérletük, a Vademecum megjelenése óta. Utánuk még sokan jártak ezen az úton, a gazdasági-műszaki szemlélet fejlesztése jegyében.
Könyvünk a bevált címet - az elődök iránti tiszteletből - megtartotta ugyan, de igyekezett friss tartalommal kitölteni a hagyományos kereteket. Hiszen az elmúlt időszakban nagyot változott a világ, nagyot változott benne a mezőgazdaság. Ennek a korszerű gazdálkodásnak az elméletében és gyakorlatában buzgólkodó vezetőknek, szakembereknek szeretnénk segítséget nyújtani a felhalmozott adatokkal és lehetőleg tömörített kapcsolataikkal.
Bevontunk számos jeles tudóst az egyes szakterületekről, hogy az anyag minél inkább közelítsen a joggal támasztható színvonalbeli követelményekhez. Sajnos a szerkesztés során gyakran küszködtünk a bőség zavarával. Roppant nehéz volt eldönteni néha, mi az, amit megtartsunk, s mi az, amit terjedelmi okokból mellőznünk szükséges. Nem egészen biztos, hogy ebbeli döntéseink mindig a legsikeresebbnek bizonyulnak. De mindenképpen meg kellett alkudnunk a lehetőségekkel, bár az egykori vékony könyvecske helyett immár négy vaskos kötetbe tömörítettük a mondanivaló vélt vagy valódi színét-javát. Így a kedves olvasóra bízzuk a bírálatot, amely jogos lesz akkor, ha lényeges összefüggéseket hiányol, illetve ha fölösleges üresjáratokra bukkan. Legyen szabad mentségül megemlíteni, hogy figyelembe iparkodtunk venni tömérdek enciklopédikus jellegű kiadványt s mellőzni az átfedéseket.
Videant consules - ezzel a régi mondással ajánljuk a munkát szakembereink szíves jóindulatába, abban a reményben, hogy nem lesz méltatlan a kezdeményezéshez és a kezdeményezőkhöz. Vissza

Tartalom

I. kötet
Előszó7
Általános adatok, számítások9
Szakoktatási és kutatási statisztika11
Rendszerszemléleti alapok16
Mértékegységek18
Gazdasági mutatók37
Termelési függvények38
Piacszervezés (marketing)42
Számítástechnikai alapismeretek49
Anyagok, gyártmányok62
Energiagazdálkodás94
Biomassza115
Biotechnológia125
Gépesítés133
Erőgépek adatai135
Munkagépek adatai210
Gépkarbantartás263
Üzemeltetés285
Fagazdaság319
Erdővagyon-gazdálkodás323
Fatermesztés333
Erdőhasználat388
Elsődleges faipari termékek403
Fakereskedelem410
II. kötet
Nagy József: Zöldségtermesztés7
Nagy József: Statisztikai adatok9
Nagy József: Termesztéstechnológiai adatok11
Nagy József: Általános és speciális adatok27
Nagy József: Hajtatás43
Kolozsvári Béla: Talajelőkészítés49
Hirka János - Nagy József: Magtermesztés53
Kolozsvári Béla - Erdész Ferencné: Ökonómia61
Aponyiné Garamvölgyi Ilona - Szabó Lajos: Növényvédelem101
Hornok László: Gyógy- és fűszernövények termesztése139
Gyógy- és fűszernövény magvak minőségi jellemzői141
Állandó helyre vethető egyéves gyógy- és fűszernövények termesztése144
Állandó helyre vethető kétéves gyógy- és fűszernövények termesztése145
Magról vethető évelő gyógy- és fűszernövények termesztése146
Vegatatív szaporítású évelő gyógy- és fűszernövények termesztése147
Drogok minőségi követelményei148
Növényi illóolajok150
Papp János: Gyümölcstermesztés152
Gyúró Ferenc: Statisztikai adatok155
Nyéki József: Biológiai tényezők159
Nyéki József: Fajok és fajták virágzása és termékenyülése181
Hrotkó Károly: Alanyok182
Hrotkó Károly: Faiskola203
Gyúró Ferenc: Technológia212
Gyúró Ferenc: Technológiai rendszerek212
Gyuró Ferenc: A koronaformák tényezői217
Gyuró Ferenc: A gyümöcsfák metszése225
Papp János: Talaj és tápanyag233
Gyúró Ferenc: Szüret és tárolás251
Bognár Sándor: Növényvédelem262
Z. Kiss László: Ökonómia és szervezés290
Balogh István: Szőlőtermesztés305
Balogh István: Statisztikai adatok305
Balogh István: Biológiai tényezők316
Balogh István: Technológia316
Seprős Imre: Növényvédelem343
Seprős Imre: A szőlő vegyszeres gyomirtása353
Seprős Imre: Trágyázás360
Klenczer Andrásné: Munkaszervezés363
Klneczer Andrásné: a szaporítóanyag-termelés szervezése376
Klenczer Andrásné: A telepítés szervzése381
Török Sándor: Borgazdaság385
Statisztikai adatok287
Borkészítés és -kezelés392
Minőségi előírások405
A must és a bor összetétele, vizsgálatok413
Mikrobiológia433
Anyagok, gépek, eszközök438
Nagy Béla: Dísznövénytermesztés453
Tárgymutató499
III. kötet
Babinszky M.: Általános állattenyésztés9
Babinszky M.: Általános adatok11
Horváth M.: Szaporítás15
Horváth M.: Biotechnika, biotechnológia26
Horváth M. Állategészségügy42
Holló I.: A gazdasági állatok viselkedése58
Holló I.: Elhelyezés, istállózás60
Horváth M.: Szállítás és vágás70
Széles Gy.: Gazdasági jellemzők75
Henics Z.: Takarmányozás79
Henics Z.: Általános fogalmak81
Henics Z.: Takarmányenergia93
Baintner F.: Takarmánytartósítás104
Henics Z. - Kalocsa J.: Takarmányelőkészítés122
Dér F. - Henics Z.: Gyepgazdálkodás126
Holló I.: Szarvasmarhatenyésztés131
Általános adatok133
Élettan, higiénia
Állategészségügyi adatok141
Értékmérő tulajdonságaok141
Küllem150
Fajta152
Nemesítés155
Tenyészértékbecslés158
Henics Z.: Takarmányozás167
Henics Z.: Takarmányok183
Holló I. - Fehér I.: Tartástechnológia201
Etológia216
Széles Gy. - Kalmár S.: Ökonómia219
Pászthy Gy.: Juh- és kecsketenyésztés227
Pászthy Gy.: Juhtenyésztés229
Általános adatok229
Anatómiai és fiziológiai jellemzők232
Hústermelés233
Gyapjútermelés240
Tejtermelés242
Nemesítés243
Technológiai adatok248
Fontosabb juhbetegségek251
Henics Z. - Kakuk T.: Takarmányozás253
Pászthy Gy.: Kecsketenyésztés263
Antunovits D.: Lótenyésztés265
Statisztikai adatok267
Tenyésztési adatok268
A ló teljesítménye272
Lóbetegségek276
Henics Z. - Kakuk T.: Takarmányozás277
Házas Z.: Sertéstenyésztés281
Házas Z.: A sertés elhelyezése283
Házas Z.: Tenyésztés és tartás
Házas Z.:Anatómiai és élettani adatok
Házas Z.: A sertés testének felépítése
Csató L. - Házas Z.: Termelési adatok287
Házas Z.: Sertéshízlalás296
Házas Z.: Kocatartás297
Házas Z.: Malacnevelés298
Csató L.: Vágósertés értékesítése, minősítése302
Csató L.: Törzskönyvezés30
Henics J. - Kakuk T.: Takarmányozás315
Széles Gy.: Ökonómia322
Perényi M.: Baromfitenyésztés327
Ballay-né: Általános ismeretek329
Ballay-né: Tartás330
Henics Z. - Kakuk T. - Laki J.:Takarmányozás337
Bogenfürst F.: Keltetés343
Ballay-né: Tyúktenyésztés348
Fajták348
Termelési adatok350
Perényi M.: Pulykatenyésztés359
Perényi M.: Gyöngytyúktenyésztés366
Miklósné Horváth E.: Kacsatenyésztés369
Házikacsa369
Pézsmakacsa374
Mulard kacsa375
Milkósné Horváth E.: Lúdtenyésztés376
Ballay A.: Egyéb kisállatok385
Ballay A.: Nyúl és egyéb prémes állat387
Ballay A.: Húsnyú387
Henics Z.: Nyúltakarmányozás388
Ballay A.: Prémes állatok393
Ballay A.: Angóra393
Ballay A.: Egyéb prémes állatok396
Kurdi Cs.: Róka, nutria, csincsilla, nyérc396
Ballay A.: Galamb397
Suhayda J.: Méh399
Körmendi S. - Vörös G.: Halgazdaság405
Sugár L.: Vadgazdálkodás, vadászat421
Szakály S.: Tejgazdaság435
A tej összetétele436
A tej táplálkozásbiológiai jellemzői438
Tejkezelés és -tárolás441
Babinszky M.: Kisárutermelés443
Betűrendes névmutató453
IV. kötet
Urbán László: Agrometeorológia7
Stefanovits Pál: Talajtan39
Birkás Márta: Talajművelés57
Tuba Zoltán: A növény és élete79
Szabó Miklós: Növénytermesztés123
Petrasovits Imre: Öntözés, vízrendezés, melioráció213
Kovács Imre - Kovács Gábor: Növényvédelem319
Kovács Imre - Kovács Gábor: Tápanyagellátás457
Szalai György: Termésbecslés539
Szalai György: Tárolás
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem